aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: insidious - a gonosz háza [insidious: chapter 2] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. október 31. 08:35:00

Kategória: film 7 komment · 1 trackback

Bármi is terrorizálta a Lambert-család életét, úgy tűnik, még nem végzett. Ezúttal nem a nagyobbik fiú a célpont, hanem az apa (Patrick Wilson), aki miután fia lelkének megmentése érdekében alászállt a túlvilágban, valami csúf dolgot hozott onnan vissza, és ez asszonykájának (Rose Byrne) is egyre inkább szemet szúr, ezért úgy dönt, hogy ismét szakértői segítséget kér.

Egyszerű, de rendkívül hatásosan előadott receptjének, intenzív ijesztéseinek, no meg a magas parafokon lángoló horrorfilmektől szokatlan PG13-as besorolásának hála az első Insidious váratlan sikert aratott hazájában, meg a világ bizonyos részein is - de nem nálunk. Olyannyira, hogy be sem mutatták, de még DVD-n se. Emiatt jókora fejfájást okozhatott az immáron stúdiószínekben érkező második rész az azt forgalmazó InterComnak, ami a film magyar keresztségében és promótálásánál nem győzött elvonatkoztatni az első résztől. Igazából nem az ő hibájuk, ha az a gyanútlan néző, aki az első rész nem ismeretében beül a folytatásra, rendesen összezavarodik. Ugyanis a fonalat az első film ismeretében is könnyen el lehet veszíteni. 

James Wan rendező és gárdája ezúttal sem költött sokat a filmre (az első Insidious 1.5 millió dollárba, ez 5-be került), a költségvetés látható hiányosságait (kidolgozatlan helyszínek, fapados túlvilág) rendkívül feszes, ám zavarba ejtően túlzsúfolt narratívával pótolta, amelyben esetenként igazi kakofóniát teremtenek a párhuzamos idő- és térsíkok, az első rész egyik jelenetét más szemszögből eljátszó visszacsatolások, a több szereplőt érintő flashbackek, és így tovább. Még szerencse, hogy nem csak a cselekmény sűrű, de vele együtt az ijesztések is gyakoriak - a filmben nincs atmoszféraépítés, nincs felengedés, még a két mókás mellékszereplő (az ügyefogyott parakutató/ördögűző) is sötétben botorkálás közepette művel vagy mond valami vicceset.

Wanék pedig nem győzik lenyúlni az utóbbi évtizedek horrorörökségét: a kiindulópont ezúttal is egy kísértetház-sztori, melyben a szellemek az író/rendezőre jellemzően nem csak az adott házban és nem csupán az éjszaka leple alatt garázdálkodnak, hanem mindig és mindenhol, hogy egyem a zúzájukat. A kísértéshez found footage-os inzertek, J-horroros megoldások, sorozatgyilkosok, pszichopaták, megszállottak és más mókák jönnek, és sajnos hőseink a szegényes keretek között realizált (értsd: térdig érő köd + sötétség) túlvilágban is jóval többet botorkálnak, mint az első filmben, ott meg aztán pláne nincsenek szabályok.

Komoly arccal előadott misztikus maszlagjainak hála a film már-már karcolja az önkéntelen komikumot, de csak majdnem, mert azok a fránya szellemek még mindig képesek a frászt hozni az emberre, főleg ha jó a belépőjük. És ahhoz Wan remekül ért, hogy kell hatásosan felvezetni valamit. Vagy valakit.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika horror 5csillagos sequel patrick wilson rose byrne james wan

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr55607388

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.31. 12:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.31. 10:32:39

Igazából csak nekem van elegem ezekből a szellemes, démonos horrorokból? Imádom a műfajt, de elképesztő, hogy csak ezt tudják nyomatni...

Az oké, hogy Wan jól tudja összerakni a sablonokat, de sokan nem képesek erre és halomra gyártják a sok szart. (paranormal activity)

kaamir 2013.10.31. 10:48:45

@REMY: Én is rohadtul unom, azt meg főleg, hogy mostanában igaz történetnek akarják eladni az ilyen marhaságokat.

Ld. Démonok között, ami szintén Wan bűne. Mondjuk annál a filmnél még az is félelmetesebb, amikor a Barátok köztben kivillan Bözsi mama kötött melltartója :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.31. 10:49:47

@kaamir: A Déonok között nekem határozottan tetszett. Ugyanaz a séma, nulla eredetiség és a vége picit hülye volt, de volt neki atmoszférája, rendesen meg volt csinálva, és a sztori sem volt túlkutyulva.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.31. 11:02:19

@Zalaba_Ferenc: Valahogy így. Wan tudja, hogy kell összerakni a sokszor látott sablonokat.

Viszont ténylege kezdenek unalmasak lenni a szellemek.

Abban reménykedem, hogy újra előveszik a régi nagy horror karaktereket (Frankenstein szörnye, Láthatatlan ember, Farkasember, Dracula, Múmia stb ) és Del Toro stílusban leforgatják újra. Arra vevő lennék. Hangulatosra lehetne megcsinálni, és végre nem szellemekkel lehetne csak horrort készíteni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.31. 11:25:53

@REMY: Elővenni előveszik őket, de valószínűleg ilyen Avengers stílusú össznépi mozi részeként - már ha hihetünk Bob Orcinak, aki ezen a projekten dolgozik a Universalnál.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.10.31. 11:34:34

@Zalaba_Ferenc: Igen arról hallottam. Hát nem tudom... érdekesnek hangzik, de nem sok jót várok tőle.

Viszont, ha minden igaz Del Toro egyik kedvence a Frankenstein film, és szeretne egyszer készíteni belőle egy újat. Ő szerintem méltó remaket tudna csinálni hozzá.

Majd meglátjuk...

-creeper- 2013.10.31. 11:56:26

Jól van, jó lesz ez! Ezt a(z éppen) pisszegetős nénit meg nagyon bírom.

Ed és Lorraine Warren, a szellemvadász házaspár ténykedése egyébként valós, ebben az egyben legalább igazat beszéltek.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása