aeon flux

ready for the action now, danger boy?

eltűnt filmek nyomában, avagy a hazai forgalmazás adósságai Takács Máté
2012. április 03. 21:03:21

Kategória: 19 komment

Nem panaszkodhatunk: az utóbbi egy-két évben jelentősen növekedett a magyarországi filmforgalmazók száma, s ezáltal a kínálat is terebélyesedett: 2012 első negyedévében több mint 70 filmet mutattak be a hazai mozik, ami alighanem rekordnak számít. A hollywoodi stúdiórendszer termékei menetrend szerint érkeztek, ahogy minden nehézség ellenére az artfilm-forgalmazók sem tétlenkedtek. Az újdonságot az amerikai függetlenek megnövekedett jelenléte jelenti, noha ezek a produkciók továbbra is a kiemelt címekre korlátozódnak, így a Lionsgate, a Summit, a Relativity és a FilmDistrict gyermekeire, azok gyors hazai megjelenésére (ékes példa: Az igazság nyomában, azaz a The Cold Light of Day nálunk jövő héten, a tengerentúlon viszont csak szeptemberben kerül a mozikba).

Az Észak-Amerikában eleve limitált, pár tucat mozira korlátozott filmek viszont továbbra is nehezen jutnak el ide, amiben gyors változás aligha fog beköszönteni, ha még a "nagyok" sem bírnak meggyőzően teljesíteni a kasszáknál. Az Aeonflux most utánajárt, hogy az elmúlt esztendők terméséből mely filmek azok, amelyeket legalább DVD-n szívesen látnánk. Íme a 25 Most Wanted, ábécérendben.

Nem panaszkodhatunk: az utóbbi egy-két évben jelentősen növekedett a magyarországi filmforgalmazók száma, s ezáltal a kínálat is terebélyesedett: 2012 első negyedévében több mint 70 filmet mutattak be a hazai mozik, ami alighanem rekordnak számít. A hollywoodi stúdiórendszer termékei menetrend szerint érkeztek, ahogy minden nehézség ellenére az artfilm-forgalmazók sem tétlenkedtek. Az újdonságot az amerikai függetlenek megnövekedett jelenléte jelenti, noha ezek a produkciók továbbra is a kiemelt címekre korlátozódnak, így a Lionsgate, a Summit, a Relativity és a FilmDistrict gyermekeire, azok gyors hazai megjelenésére (ékes példa: Az igazság nyomában, azaz a The Cold Light of Day nálunk jövő héten, a tengerentúlon viszont csak szeptemberben kerül a mozikba).

Az Észak-Amerikában eleve limitált, pár tucat mozira korlátozott filmek továbbra is nehezen jutnak el ide, amiben gyors változás aligha fog beköszönteni, ha még a "nagyok" sem bírnak meggyőzően teljesíteni a kasszáknál. Az Aeonflux most utánajárt, hogy az elmúlt esztendők terméséből mely filmek azok, amelyeket legalább DVD-n szívesen látnánk. Íme a 25 Most Wanted, ábécérendben.


1. Animal Kingdom (2010)
Mi ez? Az egy évvel ezelőtti díjszezont alaposan megjárt ausztrál bűnügyi dráma.
Miért nem jön? Mert a Mokép jegelte. Remélhetőleg csak átmenetileg, és Az ajtó viszonylagos sikere után ismét jut erő egy-két film bemutatására (a másik legyen a Coriolanus).
Miért néznénk meg? Azért, mert már nagyon kíváncsiak vagyunk Jacki Weaver alakítására.

2. Bitch Slap (2009)
Mi ez? Profi kiállítású exploitation kellő mennyiségű csöccsel és mordállyal, illetve a Herkules és Xena című televíziós sorozatok főszereplőivel.
Miért nem jön? Mert az ilyesmi nálunk még annyira sem kelendő, mint odaát, elég csak a Terrorbolygó és a Machete (le)szereplésére gondolni.
Miért néznénk meg? Mert jár nekünk a kellő mennyiségű csöcs és mordály. No meg a Herkules- és Xena-reunion is jópofa ha egyszer mégis elér hozzánk a film, ne csesszük el! Magyar hangok: Kevin Sorbo - Kőszegi Ákos; Michael Hurst - Weil Róbert; Lucy Lawless - Tátrai Zita; Renée O'Connor - Kiss Erika.

3. The Company Men (2010)
Mi ez? A vállalati leépítések és az alkalmazottakat érintő következményeik körül forgó dráma John Wells, a Vészhelyzet, a Harmadik műszak és Az elnök emberei veterán alkotójának írásában és rendezésében.
Miért nem jön? Nincs különösebb oka. Talán a Krízispont iránt mutatkozó, nagyjából kielégítő érdeklődés megsegíti az ügyet, de nem valószínű.
Miért néznénk meg? Mert jó lenne már látni egy olyan Kevin Costner-filmet, ami piros paradicsommal bír a Rotten Tomatoes-on. További öt indok: Ben Affleck, Chris Cooper, Tommy Lee Jones, Maria Bello, Craig T. Nelson.

4. Conviction (2010)
Mi ez? Életrajzi dráma egy nőről, aki elvégzi a jogi iskolát, hogy maga képviselje bátyját, akit tévesen ítéltek el gyilkosságért.
Miért nem jön? Nincs különösebb oka. Tény, hogy nem számíthatna túl sok jóra.
Miért néznénk meg? Mert Hilary Swank és Sam Rockwell állítólag meggyőző alakítást nyújt, ami persze jó szokásuk. Swank SAG-jelölést is begyűjtött.

5. Creation (2009)
Mi ez? Angol életrajzi dráma Charles Darwinról és vallásos feleségéről, A mag és Az ember, aki túl keveset tudott direktorának rendezésében.
Miért nem jön? Nincs különösebb oka. Akkora érdeklődés talán nyílna rá, mint a mostanában futó Veszélyes vágyra.
Miért néznénk meg? Mert jó a téma, és érdekes élményt ígér, hogy Darwinékat valódi házaspár, Paul Bettany és Jennifer Connelly játsszák.

6. Exit Through the Gift Shop (2010)
Mi ez? Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm a hírhedt graffitistáról, Banksyről. Vagy nem is róla?
Miért nem jön? Dokumentumfilmek csak nagyon ritkán jutnak el hozzánk, és ez a téma kiváltképp érdektelen lenne.
Miért néznénk meg? Mert szórakoztató lehet azoknak is, akiket hidegen hagynak a falfirkák, vagy egyenesen rossz szemmel nézik őket.

7. Gake no ue no Ponyo (2008)
Mi ez? Mijazaki Hajao mester legutóbbi rendezése.
Miért nem jön? Mert a Best Hollywood időközben tetszhalott állapotba került.
Miért néznénk meg? Mert nem szeretünk kimaradni semmi jóból. A Csihíró szellemországban és A vándorló palota mozipremierje után nagyon kezdtünk reménykedni az állandósulásban.

8. Get Low (2009)
Mi ez? Dráma egy remetéről, aki megrendeli a saját temetését. Pedig még nem is halt meg!
Miért nem jön? Nincs különösebb oka. Ha Robert Duvall közelebb jutott volna vele az Oscarhoz, talán nem kellene nélkülöznünk.
Miért néznénk meg? Mégis csak Robert Duvallról van szó, no meg Sissy Spacekről és Bill Murrayről.

9. Hobo with a Shotgun (2011)
Mi ez? A 2007-es Tarantino/Rodriguez vállalkozás, a Grindhouse hozadékaként született exploitation egy, nos, csövesről, puskával.
Miért nem jön? Lásd Bitch Slap.
Miért néznénk meg? Rutger Hauer lövi a söpredéket? Az még egy angol úriembernek is jól ment pár éve, úgyhogy ő aztán pláne érthet hozzá!

10. Hot Tub Time Machine (2010)
Mi ez? Vígjáték a '80-as évekbe visszautazó baráti társaságról. Az eszköz: egy dzsakuzzi.
Miért nem jön? Mert a forgalmazóknak nincs humorérzékük. Vagy utálták a '80-as éveket.
Miért néznénk meg? Megfelelően abszurd alapvetés, túlnyomó részt kedvező kritikákkal. És Chevy Chase-t már tíz éve nem láttuk a vásznon.

11. Insidious (2011)
Mi ez? Rémfilm egy házaspár gyermekéről, aki kómás állapotba kerülve a szellemek átjárója lesz. A Fűrész alkotóitól.
Miért nem jön? A horrorokkal nem éri meg foglalkozni, bár időnként kísérletet tesznek rá a bátrabbak. Pont egy nagy sikert hagytak ki.
Miért néznénk meg? Az amerikai kritikusok és nézők egyaránt rá voltak kattanva. Bár belőlük mindig könnyebben kitör a frász.

12. Let Me In (2010)
Mi ez? A svéd Engedj be! amerikai változata.
Miért nem jön? Bár az Engedj be! egész jól szerepelt nálunk, ez a multiplexekre szabott remake rövid úton elvérzett volna, hiszen horrornak túl romantikus, romantikus filmnek túl horrorisztikus a hazai közönség számára.
Miért néznénk meg? Odaát kedvelte a kritika. A nézőket mondjuk ott sem érdekelte.

13. Like Crazy (2011)
Mi ez? Szerelmi történet, melyben a konfliktust egy lejáró tartózkodási engedély jelenti.
Miért nem jön? Még nem kell végleg feladni a reményt, hogy moziban is láthassuk. Anton Yelchin és Felicity Jones azonban sajnos nem Channing Tatum és Amanda Seyfried.
Miért néznénk meg? Jones egy szakajtónyi elismerést begyűjtött. És maga a film sem bír rossz hírrel.

14. Meek's Cutoff (2010)
Mi ez? Elmélkedő dráma az 1845-ben az oregoni sivatagon át utazó telepesekről. Akkor bizony még nem volt GPS.
Miért nem jön? A westernfilmek itt rendre kudarcot vallanak, ha néhanapján kísérletet tesznek velük a forgalmazók. Ha a Börtönvonat Yumába 10 ezer néző alatt maradt, ennek esélyeibe bele se merjünk gondolni.
Miért néznénk meg? Tavalyi kritikai összesítésünkben jól szerepelt, és Michelle Williams-t is megnéznénk bazi nagy puskával a kezében.

15. Monsters (2010)
Mi ez? Brit minimálsci-fi, aminek alapvetése szerint már az emberek számítanak idegennek a Föld nevű bolygón.
Miért nem jön? Szerény közönségre számíthatna, még akkor is, ha a District 9-éhoz hasonló erők és hírverés állna mögötte.
Miért néznénk meg? Mert sci-fi az mindig, minden formában jöhet, értem?

16. Okuribito (2008)
Mi ez? A legjobb külföldi film Oscarját elnyert japán dráma egy temetkezési vállalkozásnál munkát vállaló csellistáról.
Miért nem jön? Az ázsiai filmeknek, kiváltképp a távol-keletieknek és a magyarok érdeklődési körének nincs közös halmaza.
Miért néznénk meg? A Szemekbe zárt titkokkal és a Nader és Siminnel az Akadémia nagyon betalált. Talán ez esetben sem tévedtek.

17. Our Idiot Brother (2011)
Mi ez? Vígjáték egy féleszű fickóról és három lánytestvéréről.
Miért nem jön? Nincs különösebb oka. Paul Ruddot már jól ismerik a hazai nézők, és az amerikai vígjátékok zöme is a mi nyelvünkön beszél.
Miért néznénk meg? A kritikusok bírták, na meg hát Rudd jó fej. Zooey Deschanel, Elizabeth Banks és Emily Mortimer triumvirátusa már csak hab a tortán.

18. Take Shelter (2011)
Mi ez? Dráma egy férfiről, aki az ég és az elme viharaival küzd.
Miért nem jön? Michael Shannon nevét nem ismerjük kellő mértékben, márpedig ez a film róla szól.
Miért néznénk meg? Minden vélemény szerint kiváló alkotásról -és alakításról- van szó.

19. The Tempest (2010)
Mi ez? A Titus rendezőnőjének variációja Shakespeare A viharjára.
Miért nem jön? Nincs különösebb oka. Helen Mirren egy másik filmje, az Aztán mindennek vége (The Last Station) végül eljutott a magyar vásznakra, így még lehet reménykedni.
Miért néznénk meg? A Titus nem épp mestermű, de határozottan érdekes feldolgozás. Julie Taymor megérdemli a bizalmat a gyenge kritikai fogadtatás ellenére is. Pláne, ha Mirren mellett Felicity Jones, Alfred Molina, Russell Brand, Djimon Hounsou, David Strathairn, Alan Cumming és Chris Cooper tűnik fel.

20. Trolljegeren (2010)
Mi ez? Norvég horror-fantasy néhány oknyomozó diákról, akik trollokba botlanak, avagy az Európai Unión kívül képtelenek a vadállomány szabályozására.
Miért nem jön? A magyar közönség még az amerikai szörnyfilmekért sincs oda igazán, hát még az európaiakért.
Miért néznénk meg? Európai szörnyfilm, ember! Ilyesmi nem nő minden bokorban.

21. Trust (2010)
Mi ez? A Jóbarátok Ross-jának filmje egy hiszékeny tinédzserlányról és az internet rejtette veszélyekről.
Miért nem jön? Ha súlyos témákról van szó, valahogy európai csomagolásban jobban szeretjük. Ettől függetlenül nem jelentene túl nagy kockázatot, egy pedofíliával foglalkozó film könnyen kap bónuszpublicitást.
Miért néznénk meg? Clive Owen élete legjobb alakítását nyújtja benne, és a főszereplő Liana Liberatónak sem kell a szomszédba mennie tehetségért.

22. W. (2008)
Mi ez? Oliver Stone komoly-komolytalan életrajzi filmje az Amerikai Egyesült Államok legrosszabb elnökéről.
Miért nem jön? Nincs különösebb oka. Az egy dolog, hogy a J. Edgarral nem merészkedett a mozikba illetékes forgalmazója (InterCom), de egy akkor még éppen regnáló elnökről szóló filmmel azért lehetett volna próbálkozni.
Miért néznénk meg? Josh Brolin már a posztereken meggyőző Bush-imitátor, kíváncsiak lennénk a többire is.

23. The Way Back (2010)
Mi ez? Peter Weir filmje a Gulagról hazafelé menekülő emberek egy csoportjáról, avagy 4000 mérföldes út a szabadságba.
Miért nem jön? Mert a Budapest Film elhalasztotta (alighanem törölte) a DVD-megjelenést, ami 2011 decemberére volt kitűzve.
Miért néznénk meg? Ed Harris, Colin Farrell, Mark Strong, Saoirse Ronan. Érdekfeszítő történet remek szereposztással.

24. Whatever Works (2009)
Mi ez? Woody Allen 2009-es filmje.
Miért nem jön? Lásd a Ponyo esetét.
Miért néznénk meg? Mert Woody Allen minden munkáját láthattuk moziban az 1992-es Férjek és feleségek óta. Nem örülünk, hogy hiányos lett az életmű.

25. Win Win (2011)
Mi ez? Az állomásfőnök és A látogató író-rendezőjének vígdrámája egy ügyvédként és birkózás-edzőként is tevékenykedő férfiről.
Miért nem jön? Mert nem látnak benne annyi fantáziát se, mint a két másik említettben. El lehet intézni annyival, hogy sportfilm (is).
Miért néznénk meg? Ugyancsak szerepelt kritikai toplistánkban, és Thomas McCarthy eddigi filmjei nem okoztak csalódást. Paul Giamattira is mindig vevők vagyunk.

Címkék

lista banksy woody allen oliver stone miyazaki helen mirren kevin costner hilary swank clive owen josh brolin robert duvall michelle williams anton yelchin peter weir sam rockwell rutger hauer paul giamatti paul rudd paul bettany julie taymor michael shannon felicity jones eurocinema asian cinema magyarvalosag aussie movies filmforgalmazas tom mccarthy

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr144541757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_82723 2012.04.03. 21:16:47

A kérdések persze adottak: te mit néznél meg, amit még nem tudsz hivatalos formában, pedig nem tegnap volt az ősbemutatója, illetve a fentiek közül mit láttál és hogy tetszett?

Aurél 2012.04.03. 21:20:38

Az Insidious-t láttam, nem olyan nagy film, a Fűrész alkotójától az ember valami darabolós filmet sejtenénk, az alkotás buktatója mégsem ennek hiánya hanem az érdektelen szereplők, unalmas sztori és a borzongás teljes hiánya. A Let me In érdekelne mert az eredeti svéd film nagyon tetszett, az amerikai változat bár nyilván nem ér a nyomába de legalább bemutatja a különbséget hollywood és az igazi filmek között. A Hobo jöhetne, valami Machete szerűt sejtek a trailerekből :D

Ismeretlen_1068 2012.04.03. 21:29:40

A fenti listáról egy-két filmnek már van gazdája: - Animal Kingdom (ahogy írtad, a Mokép most behúzta a kéziféket; amúgy ha jól tudom, az említett Coriolanus mellett a There Must Be A Place is náluk állomásozik) - Let Me In (a BuFi bejelentette a DVD-megjelenést, aztán az egész Home Video átvonult az ADS-hez, és ők most inkább a tuti befutókkal próbálkoznak, úgy mint az Almighty Thor :) - Like Crazy (Paramount-film, de a UIP ilyen picikkel nem foglalkozik: jön majd DVD-n) - The Tempest (azt hiszem, Disney(!)) - W. (ez is egy Moképnél állomásozó csomagban van olyan filmek társaságában, mint a The Astronaut Farmer) - The way Back (lásd Let Me In) - Win Win (Fox, InterCom, talán majd DVD-n, habár most hallottam, hogy a Never Let Me Go sem fog megjelenni - lehet, hogy ezért se nagyon pattognak, ami kár)

Ismeretlen_82723 2012.04.03. 21:34:06

A The Astronaut Farmert a tévében már két címen is leadták, de amúgy van még pár film, amit csak ott lehetett elcsípni, pl. a tavalyi Soul Surfert most adta az HBO.

Ismeretlen_1068 2012.04.03. 21:36:12

4: Vagy például a mozivászonra-termett-annyira-gyönyörű A Single Mant is. Az HBO be szokott vásárolni ilyen csemegékből, aztán lepasszolja gyorsan a Cinemax 1-2-re, ami nem feltétlenül baj. Ebben a hónapban lesz a The Beaver is, miközben DVD-n nyoma sincs. :)

hinher 2012.04.03. 21:45:28

A Trolljageren szerepel a jövő pénteken kezdődő Titanic programjában, ott el lehet csípni.

Ismeretlen_1068 2012.04.03. 21:47:13

6: Állat! Akkor ez már minimum egy olyan film, amit megnézek az idei Titanicon. Mi jó lesz még? :)

duwy 2012.04.03. 22:02:12

Amiket láttam: Animal Kingdom 6/10 Exit Through the Gift Shop 8/10 Hot Tub Time Machine 6/10 Insidious 9/10 Let Me In 9/10 Like Crazy 7/10 Monsters 6/10 Okuribito 9/10 Our Idiot Brother 6/10 Take Shelter 8/10 Trolljegeren 5/10 Trust 8/10 The Way Back 7/10 Win Win 9/10 És találomra pár cím az utóbbi évekből, amit megnéznék hivatalos formában is: Nostalgia de la luz Frozen The House of the Devil The Innkeepers Adam A Better Life The Tunnel

hinher 2012.04.03. 22:02:18

Teljes program csütörtökön lesz, egyelőre ennyit tudok: http://www.filmkolonia.hu/blog/hq/csepegtet-a-titanic

tristram 2012.04.03. 23:27:00

Meek's Cutoff? Muhahahaha. Már bocsánat, érdekes film, a rendező nagy ígéret, de hogy ezt vetítsék magyar mozik és legyenek olyanok, akik tudatosan be is mennek rá, ki van zárva. Akik véletlenül bemennének, azok meg utálnák.

Diego46 2012.04.03. 23:42:25

Ezek közül láttam 5-6 filmet, de amit kiemelnék, az a The Way Back. Mert zseniális.

Ismeretlen_182672 2012.04.03. 23:59:04

Ma néztem az Okubiritot, szerintem túlértékelt, bár nagyon biztatóan indul. Vagy csak túl japános, nem ismerem annyira a kultúrájukat. Idegesített a színészek játéka, meg hogy 10 percenként valaki elkezdett bőgni. (A Megane sokkal felemelőbb film volt) A trollos filmet és a Peter Weir filmet pótolnám ezekből.

SoZi 2012.04.04. 00:04:29

A Tempestre nagyon kíváncsi lennék! Ezen kívül még a W. érdekel. De mit írtál ott? Hogy mivan a J. Edgarral?!? Lemaradunk róla? Amúgy régről én nagyon szeretnék egy jókis hivatalos kiadást a Say Anything... című Cameron Crowe filmből.(Még az angol kiadás is fapad) Nem mellesleg pedig ez egy olyan film, amit minden ismerősömmel megnézetnék, mert sajnos ezt nálunk egyáltalán nem ismerik, pedig sokkal többre érdemes. Nagyon sok film idézgeti meg utalgat rá, odakint szerintem mindenki ismeri.

Ismeretlen_1068 2012.04.04. 07:17:12

10: Végül is a The Proposition és a Jesse James is összehozott 3-4.000 nézőt, ennek is menne vagy 300. :)

Ismeretlen_1068 2012.04.04. 07:18:17

9: Hát, a többitől egyelőre nem lett szívdobogásom, de mindenesetre köszi. (És csak szerintem ciki, hogy 9 nappal a kezdés előtt még nincs végleges program?)

kekec 2012.04.04. 08:04:56

Ebből a listából minimum a felét megnézném, de különösen a the Way Back-et, mivel Weir az egyik kedvenc rendezőm. Azért még reménykedem, hátha az ADS megszán minket. Amúgy a már említett Soul Surfer-en kívül most adja az HBO Vándorúton-címmel a The Way című filmet, amit Emilio Estevez rendezett és a papája a főszereplő, Martin Sheen. A témája miatt az is érdekelne, viszonylag szép kritikákat is kapott, de úgy látszik, ilyesmi mifelénk sosem jön ki DVD-n. A Never Let Me Go miatt pedig szomorú vagyok. Megérdemelt volna egy DVD-kiadást.

Ismeretlen_1068 2012.04.04. 08:16:14

16: Kisebb vagyont tettem volna arra, mi lesz az első kommented eme témával kapcsolatban, ennek örömére rákérdeztem megint a The Way Backre. :) A The Wayhez volt szerencsém - nagyon vártam, mert érdekel az El Camino, de ez a film sajnos túl bárgyú volt.

kekec 2012.04.04. 08:40:13

17: Ó, köszi a támogatást! Előbb-utóbb megunják a kérdezősködést és inkább kiadják a filmet. :)

batboy 2012.04.04. 12:51:49

26. Cargo (2009) Mi ez? az a fajta űrhajós sci-fi amiből nagyon kevés készül. Miért nem jön? a hazai forgalmazók nem bíznak egy svájci fantasztikus löketben, ami ráadásul olyan jól néz ki, hogy kint még 3D-s Blu-rayen is tolják. Miért néznénk meg? mert szeretjük a sci-fit, főleg ha űrhajón játszódik, nem horror és női főhőse van.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása