aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: phillips kapitány [captain phillips] (2013) Zalaba_Ferenc
2013. október 18. 14:45:00

Kategória: film 6 komment

2009. április 8-án az Afrika szarvát megkerülő, a kenyai Mombasába tartó Maersk Alabama konténerszállító hajó fedélzetére szomáliai kalózok szálltak. Az eltérítési akció rövid úton kudarcba fulladt, a hajó legénységével való összetűzést követően a kalózok elmenekültek a hajó mentőcsónakjával. igen ám, de túszuk is volt: Richard Phillips, az Alabama kapitánya. Paul Greengrass filmje ezt a támadást és azt követő napok túszdrámáját dokumentálja.

captainphillips620.jpg

Semmi trükk, kapitány, semmi trükk. Musze (a teljesen újonc Barkhad Abdi) több alkalommal figyelmezteti Phillips kapitányt a fentiekre, és igazából Paul Greengrass is nagyjából ezt a mantrát követi filmjével: a Phillips kapitány ugyanis a túszdrámák bejáratott paneljaira hagyatkozik, egyszer sem lép ki medréből és (hogy gyorsan lerendezzem a hajós szójátékokat) biztonságos vizeken hajózik. A legénység egyik magát meg nem nevezni kívánó tagja a minap azt nyilatkozta, hogy Phillips kapitány egyáltalán nem volt olyan hősies vezető, mint amilyennek a film lefesti. Mogorva, önző és arrogáns fickó volt, akivel senki sem szívesen dolgozott. Hát legyen. Tom Hanks Phillipséről viszont már az első percekben kiderül, hogy olyan átlagember, amilyennek Hollywood egy átlagembert elképzel: egész lényét a munkának és a családnak szenteli, figurája tettekből építkezik, nem pedig jellemből. Ettől még lehet kifelé mogorva, tűnhet önzőnek, akár arrogánsnak is. A film nem jellemtanulmány, hanem egy esemény krónikája, Phillips pedig teszi a dolgát, mint kapitány, és kalóztámadás esetére is van egy forgatókönyv, amit követnie kell és amely történetesen megegyezik a Nagy Hollywoodi Túszdráma használati útmutatójával. 

Mindig is el akartam menni Amerikába. A problémák igazából akkor kezdődnek, amikor a címszereplő egyedül marad túszejtőivel. Azokkal az emberekkel, akiktől a film első felében félt ugyan, de csöppet sem vette őket komolyan. Akikkel - a figyelmeztetés ellenére - ott és úgy trükközött, ahogy nem szégyelli, és akikkel szemben elkövet egy végzetes hibát: nem ismerte fel azt, hogy számukra nincs visszaút. Nem térhetnek vissza üres kézzel, nem vallhatnak kudarcot. Meg kell szerezniük azt, amire utasították őket, kerül, amibe kerül. Nem mondhatnám, hogy ez a felismerés finom adagokban érkezik. A kalózok vezérét alakító Barkhas Abdi, akit 900 szomáliai jelölt közül választottak ki a szerepre, félelmetes megjelenéssel bír, ugyanakkor pont olyannal, amilyennek egy modern afrikai kalózt elképzelünk. És a szövegei sem árnyalják, nem azért, mert tőmondatokban beszél, hanem mert amit mond, azok inkább tűnnek jelszavaknak, parancsoknak és vágyaknak, mint egy hitelt érdemlő jellem kinyilatkoztatásainak. Phillipsszel közös interakcióik ennek ellenére működnek, még ha minden egyes kiejtett mondatuk úgy cseng, mint a visszhang.

Minden rendben lesz. Visszatérő mondat a filmben, de nem mindegy, kinek a szájából hangzik el. Többnyire Musze hajtogatja, részben a kapitánynak, jóval inkább magának, pedig amikor a Haditengerészet is feltűnik a színen, mindenki sejtheti, hogy itt már semmi sem lesz rendben. Ugyanakkor Greengrassnek nincs oka az aggodalomra: jó kis közönségfilmet forgatott, amelyben van némi, nem tolakodó politikai üzenet (a szomáliai nyomor partjaitól alig néhány mérföldre úszik el a világ vagyona), egy kis jóleső Amerika-fényezés ("ezen a hajón nincsenek autók, mi élelmet szállítunk az afrikai éhezőknek"), elképesztő mennyiségű profizmus (a VALÓS történetet HITELESnek tűnő és IZGALMAS megjelenítése sok-sok nyíltvízi munkával), szakmai hozzáértés (a tőle megszokott és megszeretett stílusjegyek kipipálhatók, ugyanakkor finomított kiadásban érkeznek), kiváló színészi játék (Hanks a film elején csak jó, az utolsó percekben viszont mesteri - az ítészek pedig erre emlékeznek majd igazán) és tulajdonképpen nulla kockázat. Sem anyagi, sem szakmai. Mert minden rendben lesz.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

kritika thriller drama tom hanks paul greengrass 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr525583422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.10.18. 14:59:40

Oh, pedig nagyon vártad :) Én nem csalódtam, de nem is égtem a vágytól, hogy lássam. Hanks jól nyomta, a végén tényleg nagyon jó volt, de a szomáliai csávó is simán érdemelne egy jelölést mellékszereplőként. Hogy Catherine Keenermit keresett a filmben, az viszont rejtély.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.19. 08:18:06

@lisztes: Mindennél jobban. :) Ugyanakkor ahogy a visszajelzéseket elnézem, meglehetősen kevesen vagyunk, akiket ez a film érdekli, talán azért, mert a magyar plakáton egy nem létező film címével próbálják eladni? :)

És hogy Keener mit keresett a filmben? Ennél nagyobb kérdés, hogy a vetítés után miért kellett értékelnünk az ő munkáját is. :)

Németh Barna 2013.10.19. 09:21:35

Jól érzem az Argo szagát?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.10.19. 09:29:42

@Németh Barna: Nem tudom. A jelöltek közé bekerülhet, de ez a film messze elmarad a United 93-tól, de még a Bourne-filmektől is. Vannak benne Zöld Zónát idéző nagy otrombaságok, és tényleg egyetlen olyan pillanata sincs, amit ne láttunk volna korábban... csak úgy, mint az Argónak. :)

Németh Barna 2013.10.19. 10:37:52

@Zalaba_Ferenc: Gondoltam. Ha pozitívan hat az amerikai önérzetre, akkor okozhat meglepetéseket. Minden más adott: fontos téma, könnyen fogyasztható, jó kritikák, szép bevételek, köztiszteletben álló színész és rendező, év felfedezettje várományos és a vágók már most oda és vissza vannak. Mondjuk ez utóbbi minden Greengrass-filmre igaz volt. Egyre kíváncsibb vagyok a Banks fogadtatására, és a 12YAS nyitó hétvégéjére.

Silverbeast 2013.11.24. 18:43:22

Nekem a film végén Hanks alakítása nagyon ütött, nem hittem volna, hogy ennyire tetszeni fog ez a film utólag.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása