aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: vakszerencse Takács Máté
2013. szeptember 30. 15:39:00

Kategória: film 2 komment

Szeptember végén a magyar nézők Justin Timberlake-re fogadtak, azaz a Vakszerencse léphetett a toplista élére. Nem sokkal maradt le Robert De Niro és családja a Vérmesékben, a dobogó fennmaradó helyét pedig az elmúlt egy hónap abszolút slágerfilmje, a Családi üzelmek birtokolja. A Hópihe című rajzfilm a lista alsó felébe bírt csak felkapaszkodni.

runnerrunner.jpg

> új filmek
A magyar közönség elég menőnek találta a Vakszerencse című új thrillert, így egy héttel amerikai premierje előtt az InterCom bemutatója listavezetővé vált nálunk. A meglehetősen sok helyen (39 moziban) vetített filmre 16.165 honi volt kíváncsi csütörtök és vasárnap között, aminél nagyobb tábort csak igen kedvező lapjárással toborozhatott volna. Jelen tömeg 21.7 millió forintot hagyott a kasszáknál. Timberlake korábbi főszerepeivel általában nagyobb forgalmat bonyolított, de módfelett piacképesebb alapötlet is segítette (élen a Lopott idővel). Ugyanakkor Ben Afflecknek nagy előrelépés ez Az Argo-akcióhoz képest, hiszen azt csak feleennyien választották a premierkor; nem csoda: az feliratos volt és 20. századi történelmi témát boncolgatott, így már teljesen mindegy volt, hogy szórakoztató módon tette azt. A Vakszerencse az egyöntetűen negatív kritikák (s ez most hazánkra is vonatkozik) ellenére nem fog gyorsan eltűnni a színről, ebben biztosak lehetünk, ahogy abban is, hogy arányaiban nagyobb sikert arat majd nálunk, mint hazájában.

A Családi üzelmek még javában pereg, de már újabb korhatáros família invitálja a magyarokat a mozikba. A Vérmesék viszont elsősorban gengszterfilm-szerűség, s csak aztán vígjáték, ráadásul idősebb korosztályt vonultat fel, szóval nem meglepő, hogy nem kapták úgy fel a nézők, de ettől függetlenül nagyon is a magyarok szájíze szerinti produkcióról van szó. 14.974 fő váltott jegyet a szinkronizált krimire, ami Robert De Niro legjobb idei eredménye ugyan (a Napos oldal és A nagy nap 12-13 ezer nézővel indultak), de hát szép is lett volna, ha nem így alakul. A 20.4 millió forint a második helyre volt elegendő, s ezt az összeget október második felének dömpingje ellenére is illene a ProVideo 32 moziban játszott bemutatójának 70 millió forint közelébe juttatnia, vagyis 50 ezer fölé nézettségét.

A forgalmazók egyre sűrűbben próbálkoznak a nem amerikai animációs filmekkel, ami nem csoda, hiszen vélhetően olcsóbban megvásárolhatók és az ilyen produkcióknál amúgy is édesmindegy, honnét származnak – legalábbis a gyerekeknek. Nekik elég pár jópofa állat, no meg ugye a hajlandó szülők, akik nagyvonalúan nem a Vérmesékre viszik szórakozni 7-8 éves csemetéjüket, hanem a rájuk szabott Hópihére. Úgy tűnik azonban, most kevesen voltak ilyenek: a ProVideo másik heti premierje, ez a spanyol, kismajmos mese csak a 6. helyre himbálózott be 7.6 millió forinttal, ami mérföldekkel jobb ugyan a szeptember eleji Halbalhé teljesítményénél, de ugyancsak a félrement próbálkozásokat gyarapítja. A 6.201 látogatót fogadó fehér gorilla ráadásul még csak nem is 3D-ben kínálja magát, szóval a korábbi opciókkal (Hupikék törpikék 2., Repcsik) még kevésbé tudta felvenni a versenyt. Rossz hír továbbá az ugyancsak 32 mozi műsorán látható rajzfilmnek, hogy október-november folyamán legalább féltucat konkurens érkezik.

A Big Bang Media újabb filmmel próbálkozott a Cinema City hálózatán kívül boldogulni, s ellentétben a Vizsga két személyre esetével, most legalább közlésre érdemes eredmény született. Az Arthur Newman világa című drámai vígjáték 504 látogatója ugyanakkor távolról sem kielégítő, viszont esete közelebb visz annak vizsgálhatóságához, hogy konkrétan a filmért mennyien hajlandóak kieső mozikhoz zarándokolni (s nem csak találomra tévednek be rá). A 13 kópián terjesztett alkotás 554 ezer forintot regisztrált.

Hat moziban látható a Cirko forgalmazásában az Oh Boy. 417-en ültek be rá, 377 ezer forintot költve; vagyis lényegesen jobb eredményt ért el arányaiban e német film, mint az Arthur Newman világa.

> korábbi filmek
A most harmadik helyen álló Családi üzelmek csütörtök óta a 200.000-es látogatószámot meghaladó bemutatók halmazát gyarapítja, s még jócskán növelni fogja egyenlegét. Ugyancsak átlépte e lélektani határt a Hupikék törpikék 2., így az InterCom duplán bonthat pezsgőt és süthet tortát, mi meg örvendhetünk, hogy az ilyen filmek sikerének folyományaként egy-egy Enough Said és Démonok között is tiszteletét teszi a hazai vásznakon.

> végszó & ami jön
Az idei ősz első hava határozottan izmosabb számokat produkált, mint a tavalyi, hiszen az elmúlt hétvégén is 43%-kal többen moziztak, mint egy évvel ezelőtt. A Vakszerencse és a Vérmesék együtt kitettek egy jobbféle startot, a következő hétvégén viszont a több bemutató ellenére egyetlen filmen lesz a világ szeme: a Gravitáció a magyar nézők kegyeire is pályázik az amerikaiakéval egy időben. Nem ez lesz viszont az egyetlen világpremier, hiszen jön még a Majd újra lesz nyár és a Mocsok is, ráadásul mindkettő Nagy Britanniából és mindkettő szinkronizáltan, továbbá Don Jon is teljes gőzzel kezd udvarolni a magyaroknak premier előtti vetítései után.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 ú  Vakszerencse
21.7m - 21.7m 16.165
2 ú  Vérmesék
20.4m - 20.4m 14.974
3 1  Családi üzelmek
14.8m -28.7% 272.6m 210.995
4 2  Hajsza a győzelemért
12.3m -29.7% 75.8m 57.764
5 3  Démonok között
11.1m -33.2% 32.6m 25.089
6 ú  Hópihe
7.6m - 7.6m 6.201
7 5  Diana
7.3m -37.4% 24.0m 18.739
8 4  2 kaliber
7.2m -50.8% 55.9m 42.104
9 6  Hupikék törpikék 2.
4.3m -35.8% 261.4m 201.396
10 7  Repcsik
4.1m -28.7% 136.1m 102.874

a cikk elkészültében segítségünkre volt: UIP-Duna Film

Címkék

thriller justin timberlake box office comedy animation ben affleck robert de niro intercom cirko provideo eurocinema children movie box office hazai big bang media

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr325541546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2013.09.30. 15:49:37

A Metallica - Through the Never IMAX-teljesítményéről nincs adat?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.30. 16:13:25

@-creeper-: De nincs ám. Valószínűleg nem lenne túl fényes. :\

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása