aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: családi üzelmek [we're the millers] (2013) Takács Máté
2013. augusztus 19. 11:06:00

Kategória: film 6 komment

Millerék átlagos amerikai család. Repülővel kiruccannak Mexikóba, ahol lakóautót bérelnek, s a kaland kedvéért később azzal indulnak hazafelé – no meg azért, hogy a tonnányi füvet gondosan álcázva hozhassák az Államokba. A díler Davidbe (Jason Sudeikis) ugyanis isteni szikraként villan, hogy egy jólfésült, boldogsághormonokban túltengő, lakóautós famíliáról aligha feltételeznék, hogy járművük zölddel van kibélelve. Fogja hát rúdtáncos szomszédasszonyát, Rose-t (Jennifer Aniston), az anyja által magára hagyott szomszéd fiút, Kennyt (Will Poulter) és a környéken csavargó Caseyt (Emma Roberts), akik némi fizetség fejében eljátsszák Milleréket.

were_the_millers_kenny.jpg


A család szent dolog, pláne Amerikában, és mi végre is léteznének (korhatáros) vígjátékok, ha nem azért, hogy a szent dolgokból űzzenek gúnyt? Nem csoda, hogy a Családi üzelmek megakadt a tengerentúli kritikusok nagyobb hányadának torkán; a film ugyanis szituációiban haszonleső, humorában közönséges, jellemeiben sarkított. És mindez mégis olyan precíz módon szolgáltatja azt, ami egy vígjátékot (korhatáros) vígjátékká tesz, hogy teljesen fölösleges azon lovagolni, vajon kiket, mikor, hányszor sért vérig a forgatókönyv.

Az, hogy ismerős, mégis frissnek ható humora az elejétől a végéig nem hagyja nyugodni a rekeszizmokat, annak köszönhető, hogy az alkotókon nem érzékelhető fásultság. A Kidobós - Sok flúg disznőt győzzel nagy sikert aratott rendező, Rawson Marshall Thurber 2004 óta először jelentkezik mozifilmmel, míg az írópáros ezt megelőzően csupán a 2005-ben még zajosabban kasszát robbantó Ünneprontók ünnepét jegyezték. Volt tehát mindenkinek ideje a feltöltődésre, úgyhogy nem is spóroltak semmivel; amennyire gátlástalan, annyira szórakoztató a film. Hiába egytulajdonságúak figurái, mindegyikük teljes értékű komikumot szolgáltat. Nehezen beismert élvezet látni-hallani, amint ott áll egy konszolidált, négytagú, papa-mama-gyerekek család az út szélén, majd apuka felkiált: Na, húzzunk innen a picsába! A más filmekből közismert családidillbe előszeretettel belepiszkító, olykor-olykor hiányzó őszinteséget pótoló, de azért még tapló párbeszédek, helyzetek persze pontosan oda vezetnek, ahová bármely út, ami Hollywoodból ered. Viszont sikerül frappáns véget keríteni a road movie-nak, úgyhogy nem szenved csorbát az addig ideálisan működő hangvétel. A hangvétel része a szüntelen trágárság, ami természetéből és sűrűségéből fakadóan nem mindig éri el a kívánt hatást, helyenként önismétlő is, s sikeressége nagyban függ attól, mely szereplőből, milyen szituációban fakad ki.

Sudeikis drogdílere kap alkalmat rá legtöbbször, s a fickó elég vicces ahhoz, hogy ne menjen az idegeinkre úgy, mint álcsaládjának, Aniston pedig előre beharangozott fehérneműre vetkőzős száma nélkül is a fénypontot jelentené. Említett jelenetsor, bár nem szervetlen része a cselekménynek, azért látványosan színpadiasra kanyarították, nem csak a közben szóló "Sweet Emotion" című Aerosmith-nótával, hanem azzal is, hogy a lepukkadt raktárban pont kéznél van egy helyen lépcső, ereszkedő, rúd és persze zuhany is, szóval minden, ami egy sikeres sztriptízhez kell. Nem ez az egyetlen erotikus töltetű jelenet a film során, és ennek az eddig ismeretlen Poulter örülhetett, aki a kamucsalád fiúcskáját egyébként kellően bamba ábrázattal és ártatlansággal hozza. Utóbbi nyomokban sem található meg Eric Roberts ágyékának gyümölcsében, Emmában, aki még 22 évesen is 16-nak néz ki, és hát ennek is megvannak az előnyei, ha a nézőkkel való incselkedésről van szó.

Családdal semmi esetre sem ajánlott a Családi üzelmek, ahogy jámbor lelkületűeknek sem, viszont a magyar közönségnek tökéletesen kedvére lesz, s meg is érdemlünk végre egy olyan filmet, amiért szégyenkezni sem kell. Millerék esetlenségükkel, kényszerűségükkel és minden hazugságukkal együtt teljes értékű családot alkotnak a külső szemlélő számára, s ugyanez mondható el magáról a filmről is: nem mindig zökkenőmentes, néha méltatlan fordulatokhoz nyúl, de elég erősen azon van, hogy egységessé kovácsolja magát, főleg poénjain keresztül, amik olykor-olykor tényleg hisztérikusak. Ezek után aligha vádolhatjuk diszfunkcionalitással, sőt, azért külön dicséretben részesítendő, hogy "füves komédia" létére egyetlen egyszer sem szívnak benne. Mármint füvet.

Ha megnéznéd a filmet premier előtt, ráadásul ingyen, kedd éjfélig még részt vehetsz játékunkon!

poster_werethemillers_hun.jpg

Címkék

kritika drog comedy jennifer aniston roadmovie intercom emma roberts jason sudeikis 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr445466711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beyonder 2013.08.19. 11:17:43

Állította valaki, hogy ez egy füves komédia lenne? Ha igen, akkor valamit benézett.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.19. 11:22:45

@Beyonder: Eme lista pl., és hát nekem a Box Office Mojo a szent bibliám, mindent elhiszek nekik. :)

boxofficemojo.com/genres/chart/?id=slackerstoner.htm

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.08.19. 11:33:26

*Nem Mexikóban bérlik a lakókocsit, hanem még az USÁban.

De jó írás, nekem is nagyon tetszett.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.08.19. 11:35:50

@lisztes: Új-Mexikó, Mexikó... itt, Közép-Kelet-Európában egyre megy. ;)

TomPowell25 2013.08.19. 11:58:42

Tökéletesen egyet értek a leírtakkal és a pontozással. Max nálam annyi, hogy a második félidőre egy kicsit veszít a lendületéből, de még így is üde színfolt az idei év "vígjáték" felhozatalából.:)

Wintermoots (törölt) 2013.08.19. 14:21:02

egakadt a tengerentúli kritikusok nagyobb hányadának torkán; "

annyi silány matéria kapott pozitív értékelést tőlük, hogy ha valamit lehúznak, már érdekelni kezd:)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása