aeon flux

ready for the action now, danger boy?

támogatást kapott a művész, hoppon maradt a cirko Zalaba_Ferenc
2013. szeptember 27. 17:10:00

Kategória: film 1 komment

Az alábbiakban a Cirko-Gejzir mozi nyilatkozatát olvashatjátok - változtatást nélkül. Érdemes.

A Cirko-Gejzír mozi örömmel értesült róla, hogy csütörtöki (szeptember 26.) közgyűlésén a Fővárosi Önkormányzat 50 millió forintos támogatást szavazott meg a Budapest Film Zrt. által üzemeltetett Művész, Puskin és Toldi artmozinak, amelyet működési költségekre fordíthatnak.

Pontosan átérezzük, hogy milyen nagy segítség ez a mai helyzetben számukra, amikor a működési költségekhez semmilyen központi forrásból nem tudnak hozzájutni ezek az intézmények. Az önkormányzatok a korábbi években is kiálltak a művészmozik mellett, felismerve, hogy egy népszerű és színvonalas kulturális küldetést támogatnak ezzel. Budapesten az említetteken kívül már csak három artmozi működik  - a Cirko-Gejzír, a Tabán és Vörösmarty -, amelyek bár nem önkormányzati, hanem alapítványi- illetve magántulajdonban vannak, szintén támogatásra szorulnának, illetve a vidéken működő független mozik is. Annál is inkább, mivel éppen civil státuszukból adódóan a rezsi mellett bérleti díj fizetésére is kényszerülnek az ingatlanok után, ami a Budapest Film Zrt. mozijaival kapcsolatban nem merül fel, hiszen azokat a Fővárosi Önkormányzat díjtalanul bocsátja rendelkezésükre.

Sajnáljuk, hogy a független intézmények a nézőkért folytatott versenyben megint hátrébb szorulnak.

Ismét reményünket fejezzük ki, hogy az EMMI kulturális államtitkársága, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy a Magyar Nemzeti Filmalap valamilyen forrásából az artmozik összessége – a vidéki intézményeket is beleértve - rendszeres és kiszámítható működési támogatáshoz juthat, és tovább folytathatja munkáját a színvonalas európai és hazai filmek terjesztésével.

Idén, illetve a korábbi két évben volt már országos hatókörű, az EMMI által kiírt pályázat, de az csak kifejezetten a mozik formátumváltását (a 35 mm-es filmtechnikáról digitális technológiára történő átállást) segítette, és ez a kiírás is csak az önkormányzati kötődésű moziknak szólt. Ráadásul a benne szereplő de minimis kritérium miatt (ami bizonyos feltételek teljesülésével kizár bizonyos pályázókat) több vetítőhely így sem tudott részt venni benne. A működési gondok azonban sajnos továbbra is sújtják a szférát.   

Én csak annyit tennék hozzá, hogy az egyik terem helyére focipályát kéne létesíteni, és máris minden megoldódna.

cirko-gejzir620.jpg

Címkék

cirko sajto magyarvalosag

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr415536557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása