aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: pitch back Takács Máté
2013. szeptember 08. 17:54:00

Kategória: film 3 komment

Vége a nyárnak, a pöttyös labdát felváltotta a négyzetrácsos füzet, a 200 milliós költségvetéseket pedig a 40 milliós. Az ősz első filmje ugyanakkor bírt némi előnnyel, hiszen franchise-címről beszélünk: a Riddick nem helyezte új alapokra a sorozatot úgy, mint anno a Halálos iram, de Vin Diesel továbbra is a felszínen tartja magát több mint tíz éves portékáival. A Universal sci-fije magasan az első helyen kezdett.

riddick620_2.jpg


> új filmek
A 2000-es esztendő valahogy úgy volt a sci-fi éve, mint az idei: a Háború a Földön és a Titan - Időszámításunk után például minden idők legnagyobb buktái közé nyertek bebocsátást, miközben a Pitch Black - 22 évente a sötétség tisztességes köröket futott a kasszáknál és kedvelt is volt olyannyira, hogy a négy évvel későbbi folytatásra még többen legyen kíváncsiak – csak éppen nem annyian, ami indokolta volna a 105 millió dolláros költségvetést. A sötétség krónikája elhasalása látszólag be is tette a kaput Richard B. Riddick élőszereplős pályafutásának, ám a Halálos iramban-széria feltámadása kellő bizalmat kölcsönzött Vin Dieselnek, hogy David Twohyval karöltve belevághasson a régóta dédelgetett folytatásba. A Universal forgalmazói feladatokat vállalt a 38 millió dollárt kóstáló sci-fiben (nagyjából ennyibe került mai árfolyamra átszámítva az első rész is) és a főszezonból is kiemelte a figurát, így a Riddick (hazai bemutató: már a mozikban) a nyári leszálló ág jobbára érdektelen kínálata után némi izgalmat hozhatott a mozilátogatóknak. A sötétség krónikája 24.3 millióját ugyan nem sikerült befogni, bármennyire is a film javára dolgozott ebben kilenc évnyi infláció, de a 18.7 millió dollár nagyjából kielégíthet minden résztvevőt – abban az esetben persze, ha nem fog a film új rétegeket feltárni a negatív változások terén. Az új epizód lényegesen kedvezőbb fogadtatásra lelt a kritikusok körében, mint az előző, ugyanakkor olybá tűnik, a nézők nem őriztek rossz emléket arról se, vagy csak szimplán nem is emlékeznek már rá; az is előfordulhat, hogy inkább Diesel a Halálos irambannal fellángolt népszerűsége hajtott sokakat a több mint 3100 mozi felé. A hónap hátralévő része nem fog különösebb nyomorgást okozni a toplistán, vagyis lenne elég helye a filmnek lélegezni a továbbiakban is, mindazonáltal érdemes felkészülni a határozott visszaesésekre: 50 millió dollárnál már nyert ügye van a Riddicknek, a nagyobb pénzt úgyis a további nemzetek összessége szolgáltatja majd.

> korábbi filmek
A meglepően nagy sikerre való tekintettel a Lionsgate megduplázta az Instructions Not Included című mexikói vígjáték moziszámát, s ezzel párhuzamosan a bevételi mutatóban is pozitív irányú változás állt be, ha nem is akkora, hogy igazán nagy bevételi parajelenség váljék Eugenio Derbez filmjéből. Tíz nap után 20 milliót hajtott fel, amit még minimum meg fog duplázni.

A Sony nem hagyta annyiban az Itt a vége (This Is the End; hazai bemutató: október 10.) 97 milliónál megrekedt bevételét, így ezen a szellős víkenden újfent szétküldte a film kópiáit több mint 2000 moziba. Erőfeszítéseiket siker koronázza, már ami a 100 milliós léc meghódítását illeti, hiszen ez egy hét múlva be fog következni, noha a mostani mozinkénti átlagos bevétel a kritikus 1000 dollár alatt maradt. A stúdiónak a most 98.9 millión álló komédia lesz az idei második kilenc számjegyű bevétellel bíró produkciója a Nagyfiúk 2. után, szóval érthető is, hogy olyan fiaskók mellett, mint A Föld után, Az elnök végveszélyben és a Hupikék törpikék 2., szükségük van minden centre.

A komornyik című sokszereplős dráma továbbra is figyelemfelkeltő pontja a listának, hiszen a második helyen állva 90 millió dollár fölé ért bevétele; a Weinstein Company bemutatója egy hét múlva túl lesz a 100 millión. Szintén a szezonvégi pangást –no meg a kedvező véleményeket– használja ki jól a Családi üzelmek. A Warner vígjátéka csaknem 125 millió dollárt kasszírozott egy hónap alatt, s ezzel a stúdió olyan idei filmjeit iskolázta le, mint a Másnaposok 3. és a Tűzgyűrű. A vége 140 millió közelében alakul majd, úgyhogy jöhet a folytatás.

> végszó & ami jön
Ez a hétvége olyan volt, mint amilyen lenni szokott az esztendő 36. víkendje; a tavalyinál jobb, de az idei mezőnyben bizony eddig a leggyengébb. A Riddick teljesítménye nem fog újabb epizódokat ösztönözni, de rosszul sem járt vele senki, legfeljebb a nézők, ha csalódtak. A következő hét sem múlik el folytatás nélkül, hiszen érkezik –péntek 13-án– az Insidious: Chapter 2 című horror, melynek első része továbbra is adóssága a magyarországi forgalmazásnak. Robert De Nirót ugyanakkor elég sűrűn láthatjuk mi is; a Vérmesékben például ismét maffiózóként tűnik fel, méghozzá egyszerre komikus és korhatáros körülmények között, à la Csak egy kis pánik.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
Insidious: Chapter 2 | 2900 | $24m
Vérmesék
| 2800 | $11.5m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Riddick
$18.7m $18.7m $38m
2 2  A komornyik
$8.9m $91.9m $30m
3 4  Instructions Not Included
$8.1m $20.3m $5m
4 3  Családi üzelmek
$7.9m $123.8m $37m
5 5  Repcsik $4.3m $79.3m $50m
6 1  One Direction: This Is Us
$4.1m $24.0m $10m
7 6  Elysium - Zárt világ
$3.1m $85.1m $115m
8 8  Blue Jasmine
$2.7m $25.4m n.a.
9 10  Percy Jackson: Szörnyek tengere
$2.5m $59.8m $90m
10 8  The World's End
$2.3m $21.8m $20m

Címkék

box office sci fi sequel vin diesel riddick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr875500800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.08. 18:19:54

Hiába lett gyenge a Riddick, de szerencsére bukás nem lesz. Így remélhetőleg, még látjuk Vin Dieselt ebben a szerepben. De azt is remélem, hogy ha igen, akkor Twohyék odateszik magukat végre.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.09.08. 18:38:15

Igazából örülök is, meg nem is a Riddick sikerének, ugyanis egyrészt talán nem most láttuk utoljára (főleg, ha világszinten elmegy 120-150 millió dollárig), ellenben Twohyék azt fogják gondolni (az egészen pozitív kritikákat látva), hogy ez tök jó út, és a további filmek is olyan tufák lesznek, mint ez.

Ugyanakkor örülök, hogy a The World's End egyedül Amerikában visszahozta az árát.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.09.08. 18:41:08

@Zalaba_Ferenc: Csak nem fogják harmadjára is ugyanazt a storyt megírni. Azért annyira csak nem hülyék. (remélem)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása