aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: zárás Takács Máté
2013. augusztus 11. 17:37:00

Kategória: film 4 komment

Ezzel a hétvégével gyakorlatilag véget ért a nyári szezon az amerikai mozikban: a négy utolsó tényezőből háromnak sikerült 20 millió fölé küzdenie magát, s ezt a szintet feltehetőleg hetekig nem fogjuk ismét látni. Az élen az Elysium - Zárt világ, nem lebecsülendő, de százmilliós költségvetéséhez méltatlan összeggel, nyomában pedig a hét abszolút sikerét jelentő Családi üzelmek című komédia. Szinten nyertest avathatunk a Repcsikben, miközben a hét másik családi filmje, a Percy Jackson: Szörnyek tengere messze az első rész alatt kullog.

elysium.jpg


> új filmek
Már négy éve annak, hogy Peter Jackson kezei alatt Neill Blomkamp nevet csinált magának a globális filmpiacon: a District 9 nem csupán anyagilag lett kifizetődő, csak Amerikában 115 milliót kasszírozva, de még egy legjobb filmnek járó Oscar-jelölést is bezsákolt úgy, hogy ráadásul volt már egy másik sci-fi is versenyben (és ugye tudjuk, hogy nem ez a kedvenc műfaja a szavazóknak). A folytatáshoz a direktor megkapta első nagyjátékfilmje bevételét költségvetés gyanánt, és nyilvánvaló, hogy a Sony nem is várt el mást a TriStar logó alatt mozikba küldött Elysium - Zárt világtól (Elysium; hazai bemutató: augusztus 15.), mint amivel legutóbb szembesült. Az első porszem a gépezetben a több fokkal gyengébb kritikák voltak, amik elkerülhetetlenül a District 9-hoz mérték az új produkciót, és egy ilyen versenyt nehezen nyerhet meg a másodikként érkező. A második akadályoztatás a kasszáknál tapasztalható: a film nem csak a négy évvel ezelőttitől, hanem az idei év más nagyot markoló sci-fijeinek standardjétől (37 millió dollár) is leszakadt: 30 milliót költöttek rá a nézők péntek és vasárnap között. A visszafogott nyitány annak ellenére következett be, hogy viszonylag jól vázolták az amúgy is egyszerű, ebből kifolyólag könnyen érdeklődést kiváltható sztorit, Matt Damon pedig bevételkompatibilis üzemmódban tetszeleg a főszerepben. A probléma, ami miatt nem tudott a film a Feledés vagy a Tűzgyűrű nyomába szegődni, egyrészt a magasabb korhatár, másrészt az utószezoni premier (ide kapcsolódik a bőséges kínálat is), illetve visszakanyarodva a District 9-hoz, Jodie Foster sem egyenlő az űrből jött idegenekkel. A nézői elégedettség mértéke nem fogja az eget verdesni, szóval nem kizárt, hogy az Elysium is az említett két, gyorsan evaporált műfajtárs sorsára jut, vagyis a 80 millióért is tepernie kell majd.

Ahhoz képest, mekkorát szólt 2004 nyarán a Kidobós - Sok flúg disznót győz, Rawson Marshall Thurber rendezőt nem halmozták el munkával. Kilenc évet követően azonban megrendezhette a "Jennifer Aniston sztriptízel benne"-filmet, amire mindenki minimum másfél évtizede várt (kivéve Brad Pittet), és a nézők jöttek is: a Családi üzelmek (We're the Millers; hazai bemutató: augusztus 22.) szerdai premierjén magához ragadta a vezetést, s a szokványos hétvégének már 11 millióval vágott neki. A péntek-vasárnap időszak alatt 26 millióval toldotta meg ama figyelemreméltó összeget, így öt nap után 38 milliónál jár. Ez annak fényében abszolút nagy szám, hogy a kritikák nincsenek elragadtatva a végeredménytől (bár annyira azért nem vészes a 41%-os Rotten Tomatoes-átlag), ugyanakkor egy olyan premisszával, ami egyszerűbb, mint az egyszeregy, mégis látványosan tele van poénlehetőségekkel (függetlenül attól, mennyire sikerül azokat kiaknázni), elvárható ilyesfajta nyitány. A Női szervek lecsengésével helye is volt egy újabb korhatáros vígjátéknak, úgyhogy minden összejött a Warner Bros.-nak, akik semmi perc alatt össze is számlálhatták a filmre kiadott 37 millió dollárt a kasszákban. Ha arra gondolunk, hogy a Személyiségtolvajnak egy csepp gondot sem okozott a rossz kritikai visszhang (amihez mellesleg akkor is, mint most, kedvező nézői visszajelzések társultak), akkor egyelőre számolni kell az eshetőséggel, hogy a Családi üzelmek 100 millió dollár felett köt ki.

Hallottunk már olyanról, hogy egy Disney-film videó helyett a mozivásznon kötött ki, és bizony igen jó, hogy úgy alakult végül (Toy Story - Játékháború 2.). Alighanem a stúdió ezúttal is veri majd a mellét kifizetődőnek bizonyuló döntése miatt, miszerint a Verdák ihlette, de a Pixarhoz nem köthető Repcsiknek (Planes; hazai bemutató: augusztus 15.) a filmszínházakba, ráadásul mindjárt 3700-ba adtak leszállási engedélyt. Ez a spin-off ugyanis 22.5 millió dollárnyi rakományt vett fel az első hétvégén, s ez már csaknem fele a mozis animációknál bizony rém alacsonynak számító 50 milliós költségvetésnek. Szokatlan ilyenkor rajzfilmmel előrukkolni, és nem is nagyon nyerő ötlet (meg lehet kérdezni róla a Szuper haver producereit), de mégis sikerült most kiszúrni egy olyan pontot, amikorra már a Gru 2. kitombolta magát, az iskola pedig még kellő távolságban van. A legkisebbekhez szóló filmet az újságírók legszívesebben egy fekete dobozba zárnák és az óceán mélyére vetnék, a célközönség azonban feltehetőleg tapsviharral fogadta a látottakat, szóval lesz még hova röppennie a Repcsiknek, meg aztán a már jövőre érkező folytatásnak. És akkor a repcsikes füzetborítókat, gumilabdákat, kifestőket, cipőket, uzsidobozokat még meg se említettük.

A Rick Riordan ifjúsági regényfolyamából készült Percy Jackson és az olimposziak: Villámtolvaj egészen szépen termelt 2010 februárjában, de annyira azért nem, hogy a 20th Century Fox sebtiben sínre is állítsa a folytatást. Mostanra, három és fél évvel később azonban eleget szélesedett a nemzetközi piac, és a leegyszerűsített című Percy Jackson: Szörnyek tengere (Percy Jackson: Sea of Monsters; hazai bemutató: augusztus 15.) nem titkoltan oda is készült: hazájában jóval szerényebb összeggel is szembesül most Poszeidón fia, mint előzőleg, hiszen a szerdán bemutatott fantasy vasárnapig is csupán 23 milliót terelt össze magának, ami jócskán elmarad a 2010-ben, három nap alatt összejött 31 milliótól. A hagyományos péntek-vasárnap 15 milliót se termett az ókoriak jelenkorban kalandozó ivadékainak, és mivel a költségvetés nem mérséklődött számottevően (közel 100 millió dollárról van szó), valóban Európán és Ázsián múlik majd minden. A franchise újdonságaként bevezetett 3D-ben impozánsan fest majd a fiatal közönség számára a jó sok szörny meg mitikus lény, így biztosra vehető, hogy olyan országok részvételével, mint Oroszország és Kína (ha eljut oda, persze), 200 millió dollárnak megfelelő bevételre tehet szert a Szörnyek tengere. Ami pedig Észak-Amerikát illeti, 60-65 millió között fog hajótörést szenvedni.

> korábbi filmek
A sok új opció alaposan elsodorta a korábbi filmeket, mind közül a 2 kalibert érinti ez legkényelmetlenebbül: a Universal krimije közel 60%-ot zuhant, ami Denzel Washingtonnál meglehetősen ritka fordulat, de mindenből van egy első alkalom. A 11 milliós második hétvégével az összbevétel 49 millióra nőtt, a végeredmény pedig már nem lesz több 75 milliónál. Nem rossz, de több rejlett benne.

> végszó & ami jön
Az összforgalom nem alakult rosszul ezen a leszállóágban leledző augusztusi hétvégén, de ez csupán a sok premier hozadéka. Az Elysium - Zárt világ és a Percy Jackson: Szörnyek tengere rágódhat magas költségvetésén, míg a módfelett józanabb összegből tető alá hozott Családi üzelmek és Repcsik korrekt üzletté válik forgalmazójának. A hónap derekán ismételten négy új lehetőséggel bővül a kínálat: a fogatot a Kick-Ass 2. vezeti, amitől az első rész számainak megismétlése várható nyitány tekintetében. Hosszú távon komoly babérokra tör a The Butler című sokszereplős dráma, viszont a Paranoia című thriller és a Jobs Ashton Kutcher főszereplésével veszett ügynek látszik.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
The Butler | 2500 | $15m
Jobs | 2000 | $4.5m
Kick-Ass 2.
| 2800 | $17.5m
Paranoia
| 2400 | $8m

> a top 10 (előzetes becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
összbevétel büdzsé
1 ú  Elysium - Zárt világ
$30.5m $30.5m $115m
2 ú  Családi üzelmek
$26.6m $38.0m $37m
3 ú  Repcsik
$22.5m $22.5m $50m
4 ú  Percy Jackson: Szörnyek tengere
$14.6m $23.5m $90m
5 1  2 kaliber
$11.1m $48.5m $61m
6 3  Hupikék törpikék 2.
$9.5m $46.6m $105m
7 2  Farkas
$8.0m $112.0m $120m
8 4  The Conjuring
$6.7m $120.7m $20m
9 5  Gru 2.
$5.7m $338.3m $76m
10 6  Nagyfiúk 2.
$3.7m $123.8m $80m

Címkék

disney fantasy box office comedy sci fi jennifer aniston matt damon action jodie foster sequel percy jackson neill blomkamp children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr365456286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MasterTom 2013.08.11. 17:56:45

Az Elysium költségvetéséhez mérten bizony elhasalt, ami újabb szög a százmilliós sci-fik koporsójába.
Azért jó lenne, ha a Kick-Ass 2. jövő héten 20 millió felett nyitna, és meg tudná fejelni az első rész végeredményét egy 10-15 millió dollárral. Egyébként én már akkor sem értettem, hogy a nézők miért nem kaptak rá a filmre. Az első Kick-Ass nyitóhétvégéje a teljes amerikai bevétel 41%-át teszi ki, ez pedig ilyen egyöntetűen elismert daraboknál szokatlan.

Atkakukac1989 2013.08.11. 20:46:25

@MasterTom: Egyetértek, a Kick-Ass többet érdemelt volna bevételileg.

Wintermoots (törölt) 2013.08.12. 13:23:04

jól látom, hogy egy posztot töröltetek?

(elysiummal kapcsolatban igazam lett)

Kovács Erzsébet 2013.08.12. 13:57:47

@Wintermoots: Ha a Breaking Badesre gondolsz, jelenleg frissítés alatt áll. Igen, ilyen jó volt a tegnap esti rész. :-)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása