Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: byzantium (2012) Zalaba_Ferenc
2013. július 28. 13:35:00

Kategória: film 17 komment

Clara (Gemma Arterton) 200 éve szökésben van lányával, Eleanorral (Saoirse Ronan). Mindketten vámpírok, akik megszegték a vérszívók testvériségének törvényeit, csak mert azok, amik: nők. Neil Jordan majd húsz év után ismét vámpírfilmet forgatott.

...amely sajnos a kutyát sem érdekel. Még Angliában se, pedig menő helybéliek (a két főszereplőnőn kívül Sam Riely, Warren Brown és Jonny Lee Miller) adták nevüket a hazai pályán forgatott, az előzetes alapján csöppet sem érdektelennek tűnő darabhoz. Kimerült volna a formula? Jelentett-e ez valaha is problémát? Ha úgy vesszük, Lugosi Béla már mindent elmondott a vámpírokról, ami elmondható: örök élet, örök szenvedés, szerelem, szex, kín, halál. Ezek a címkék a Byzantium posztunk alá is bevéshetők lennének, és bizony a film se hat túl frissnek; talán ez lehet sikertelenségének kulcsa. Uszkve tíz évet késett.

Egy vámpír életében tíz év csekélység, filmfogyasztási trendek tekintetében maga az örökkévalóság. A Byzantiumnak széles körben esélye se lett volna, az nem is kérdés, de talán kijárt volna neki annyi figyelem, mint mondjuk az Engedj be! című skandináv darabnak, ehhez viszont túlságosan érzelmes, ha úgy tetszik, túl emós. Ma pedig érezni nem menő: a fásult fiataloké a jelen, Spring Breakerek és Bling Ringerek írják a mai trendeket (természetesen üzenőfalakra); régi, gyűrött térképeket szorongatni, titkos szektákról rebegni, a szexualitást, mint egyfajta reneszánsz/romantikus eszközt - még ha lucskos és mocskos is - használni fúj, de undorító. 

Márpedig Eleanor a szó szoros értelmében szélnek eresztett gondolatai az igazából meg nem élt szexualitás körül forognak, melyet kurválkodásból élő édesanyja réges-rég aprópénzre váltott: szöges ellentétei egymásnak, igazából csak a vér köti össze őket, nem is elsősorban a mások ereiben folyó, hanem a sajátjuk. Az előbbi a kívülálló, de nem az a Meyer-féle rejtett kincs, akiben minden tinédzserlány kényelmesen magára tud ismerni, Eleanor az a típusú lány, aki azért kívülálló, mert se megjelenésben, se viselkedésben nem képes konformizálódni, egyszerűen kellemetlen a társasága, pedig a legtöbb vámpírral ellentétben ő társasági lény (egyfajta segélykérésként szórja szét az erkélyről vagy a tengerparton a saját történetét taglaló írásait: gyertek, hallgassatok meg, kommunikáljatok velem!). Ha úgy vesszük, édesanyja is társaságfüggő, csakhogy ő inkább odalentről merít, és a kommunikálás jóval egyszerűbb módját, a testiséget választja. Meg aztán ő ahhoz ért, amihez.

Nem az a legfőbb baj Neil Jordan filmjével, hogy népszerűtlen figurákkal dolgozik, sőt, ez inkább merészségre vall, inkább az, hogy nem igazán hagyja őket kibontakozni; csupán szélsőségeiket mutatja, ezért sem őket, sem drámájukat nem könnyű komolyan venni. Ugyanakkor a film is nehézkes, de egyáltalán nem működésképtelen: látvány- és hangulatvilágában baromi jól ötvözi a régit az újjal. Hőseink - antihőseink - hangját hol egy tömbház fojtogató terei nyelik el, hol boltíves csarnokok erősítik fel, hol egy lányintézet szigorú dogmáit követik, hol egy tengerparti vurstli bódéjai között térdelve keresik a kenyérre valót.

Érzelmi életük egyszerre sekélyes és túláradó, Clara simulékony, Eleanor pedig gyakorta úgy kommunikál, mint akinek székrekedése van (ebben a leukémiás új udvarlója is kiváló partner). Az események hol ezerrel pörögnek - akár három különböző idősík között ugrálva -, hol leragadnak egy pontban hosszú és dagályos kinyilatkozások kedvéért. A szökevény-szál igazából marginális szerepet kap: az anyát és lányát üldöző testvériség képviselői nem többek, mint a hátrahagyott nyomokat gyűjtögető komor páros; ők sem képesek igazán kibontakozni, pedig a film zajos csúcspontjában igazán nem ártott volna, ha a néző tudja, hogy ki mit és miért cselekszik.

Szóval ezt a filmet nem könnyű szeretni és átélni, de még megszokni sem könnyű, egyedi hangvételének, jó néhány varázslatos képének hála viszont rendesen beleeszi magát az ember bőre alá. Valahogy így születnek a kultuszfilmek is, nem igaz?

kövess minket facebookon és twitteren!

poster_byzantium_hun.jpg

Címkék

kritika horror szex vampire drama neil jordan gemma arterton saoirse ronan eurocinema 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr735429649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 13:41:34

S ne feledjétek, holnap estig lehet játszani jegyekért a film premier előtti vetítésére:
aeonflux.blog.hu/2013/07/26/jatek_nyerj_belepot_a_byzantium_premier_elotti_vetitesere

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.28. 13:44:03

őő csak én nem látom az osztályzó csillagokat? :D

Hát ez a film érdekel is, meg nem is. Valószínűleg csak DVD-n fogom megnézni. Manapság nehéz jó vámpíros filmet készíteni, hiszen sokak szemében már a vámpírok nem is vámpírok. Köszönhetjük ezt a Twilight szériának...

Llew 2013.07.28. 13:55:11

@REMY: pedig annyira nem hangzik rossznak, hogy egy csillagot se érjen

DHOPW42 2013.07.28. 13:59:49

@REMY: (én sem látom amúgy)

tom991 2013.07.28. 14:05:49

@REMY: @Llew: @DHOPW42: De a címkék közt ott van, hogy "6csillagos". :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.07.28. 14:08:19

@tom991: Renben van, csak gondoltam szólok, hogy a kép nem látszik :)

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.07.28. 14:16:53

Nem is tudom... Így a leírtak alapján eléggé szimpatikusnak tűnik; egy jegyrevalót igen rááldozok

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 14:38:50

Ott van az a csillag, csak nehezen akar előjönni - frász se érti, miért.

mzac 2013.07.28. 15:50:03

Szeritetek van esély magyarországi bemutatásra?

mzac 2013.07.28. 15:51:41

Uh... bocs ott a magyar poszter... akkor nem kérdeztem semmit! XD

Kemény Husi 2013.07.28. 15:57:15

@mzac: mindenkivel előfordul néha :D

@Zalaba_Ferenc: a 'Right One In kritika linkjét viszont nyugodtan kijavíthatnád blog.hu panaszoktól függetlenül, jó lenne nosztalgiázni rajta :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.07.28. 17:12:58

VÉGRE itthon is bemutatják a trailer nagyon tetszett, mikor még tavaly kijött.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.07.28. 18:25:26

nagyon kíváncsi vagyok.
egyébként elhiszem, hogy ez a film eléggé megkésett, hiszen mikor a moziban ment a trailer, és elhangzott a vámpír szó, a nézőtérről felcsendült néhány "baaahhhh...."

fél-off: "képes rendesen beleeszi magát".... öhm... :-))

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 19:27:04

@Kemény Husi: @Adam Van Helsing: A blog.hu mai teljesítménye mellett csoda, hogy egyáltalán meg tudott jelenni ez az írás, mindenesetre azóta javítottam.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.07.28. 19:51:43

@Adam Van Helsing: Én még a Twilight-immunis sajtó részéről is némi feszengést éreztem, úgyhogy lehet számtani néhány "Neil Jordan már semmi újat nem tud mondani a vámpírokról" szer kritikára.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2013.07.29. 13:27:37

Pedig reménykedtem, hogy piszok jó lesz. Régen volt már igazán klassz vámpírfilm.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása