aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: mellékhatás Takács Máté
2013. május 13. 21:47:00

Kategória: film 8 komment

Már második hete nem szolgálnak igazi nagy néznivalóval a forgalmazók a hazai mozikban, de oda se neki, akkor nézi azt a magyar, ami már van: igen impozáns változási mutatók születtek a korábbi filmek esetében, ami azt is jelenti, hogy az újdonságok nem mozgatták meg különösebben a nézők fantáziáját. A legjobban az járt, akinek ismerős az arca és az imázsa: Jason Statham, és a Kolibri-kód. A Mellékhatások című thriller körülményeihez képest nem kezdett rosszul, ellenben a Zambézia című 3D-s animáció 3D-s animáció létére csak csetlett-botlott a lista alsó felében. Harmadik hete a Vasember 3. vezeti a mezőnyt.

sideeffects620.jpg


> új filmek
Jason Statham két és fél hónapja boldogította legutóbb rajongóit a Parkerben, és rajongói csakugyan boldog emberek lehetnek, vagy legalábbis olyanok, akik miatt érdemes a brit akciósztárba újra és újra pénzt fektetni. Nálunk sokan élhetnek ezekből a boldog egyénekből, hiszen a 22 moziban pergő, Kolibri-kód címet viselő legújabb opus olyan új, hogy Amerikában még fix premierje sincs, nálunk meg nyomban világpremier. A Big Bang Media szokásához híven szinkronizáltan mutatta be a filmet, és egyéni megmozdulásait tekintve (azaz nem feláldozhatóként) A király nevében óta nem fordult elő, hogy Statham ne saját hangján szólaljon meg. Ezt annyira nem értékelték, mint lehetett volna, hiszen a 9.201 jegyváltó kevesebb, mint ahányan a Parkerre ültek be az első négy nap folyamán (10.313), de az világosabb sztorijú és Jennifer Lopez révén hölgyeket jobban megmozgató darab volt. A 13.2 millió forintos nyitány dobogós (bronzérmes) helyezést jelent és igazából egyáltalán nem rossz szám, ellenben úgy tűnik, Statham ennél a 9-10 ezer nézőnél többre már sose lesz képes önerejéből.

Negyedik helyen futott be a Mellékhatások. Steven Soderbergh filmje ritka fajta a honi mozikban, meg tulajdonképpen az amerikaiakban is az volt, hiszen Channing Tatum ide vagy oda, szinte kizárólag a felnőtt közönségre számít. Úgy tűnik, nálunk is létezik még ez a csoport a moziba járók között, hiszen a ProVideo bemutatója képes volt nyolcezer nézőt megmozgatni, ami önmagában nem túl acélos, de járhatott volna sokkal rosszabban is. A cím és a sztori képes volt tehát oly mértékben megragadni a moziműsort lapozgatókat, hogy a film felülmúlhassa a forgalmazó három idei premierjét (A lehetetlen, Megtört város, Eleven testek) is, amihez persze néhány közismert színész jelenléte is hozzájárult. A 11.2 millió forint csak 22%-kal jelent gyengébb nyitányt a direktor legutóbbijánál, a Magic Mike-nál, ami mondjuk nálunk nem volt az a hetedhét országra szóló siker, de azért érzékelteti az összevetés, hogy a szkepticizmus ellenére van még helye a komolyabb szórakozást nyújtó, feliratos filmeknek is a magyar filmszínházakban.

Az ADS Service először vette célba a gyerekeket a Zambézia című dél-afrikai animációs filmmel, s ha már így tettek, nem is szerénykedtek: a poszteren ott szerepel leírva, hogy Madagaszkár, a csoportosuló színes madarak pedig egyértelműen a Riót idézik meg. A 3D-ben és 2D-ben is játszott családi produkció azonban nagyon távol maradt ezektől a hollywoodi produktumoktól, de még a másik idei, a fősodron kívül eső rajzfilmet, az Egyesült állatokat (13.158) is alulmúlta 7.487 nézőjével, és A pingvinkirályt (7.413) is csak hajszállal haladja meg. Nyilván nincs a UIP-InterCom-Forum hármasához mérhető marketingapparátusa egy ilyen kisebb forgalmazónak, de ha valamiből lehet profitálni, akkor az egy gyerekfilm, amiben jópofa állatok bolondoznak térhatásban. A Zambézia biztosan megháromszorozza 10.2 millió forintját, de sokkal többre csak akkor lesz esélye, ha két hét múlva A zöld urai célt téveszt. Az viszont nem valószínű.

Robert Redford utoljára 2007 novemberében bukkant fel a vásznon; a Gyávák és hősök (12.940 hazai néző) nem vonult be sikerként sem a tengerentúli, sem a hazai évkönyvekbe, más kérdés, hogy a fickónak már régen nincs mit bizonyítania, pláne nem a kasszáknál. Tom Cruise-t is Shia LaBeoufra, a stúdiórendszert pedig a független filmgyártásra cserélte A hallgatás szabálya című politikai thrillerhez, amit ugyancsak az ADS Service mutatott be hazánkban, viszonylag szerény keretek között, ámde szinkronizáltan, és a videotárban is elérhetően. Öt moziban 462 fő elégítette ki kíváncsiságát ama bizonyos szabályt illetően, 582 ezer forintot érően, ami nyilván nagyon alacsony szám, de a forgalmazó nem is dédelgetett túl nagy álmokat, hiszen a fővárosban is csak három mozi (a MiMozink Lurdy Ház, az Átrium Sony Eurocenter és a Sugár mozi) tűzte műsorra.

A Gingerclown szerepléséről nincs információ.

> premier előtt
Két moziterem, nevezetesen az IMAX és a 4DX minden este levetítette a Sötétségben - Star Treket csütörtök és vasárnap között, s eme nyolc előadás már elegendő volt az országos top 10-be való bejutáshoz. A UIP forgalmazta sci-fi 1602 trekkie-t(?) vonzott, azaz átlagosan 200-at egy vetítésen és nem kevesebb, mint 2220 forintért; így a 9. helyen állomásozó film 3.6 millió forinthoz gyűjthet még hétfő és szerda között, mielőtt teljes gázra kapcsol.

> korábbi filmek
Miközben egy karnyújtásnyira helyezte magát a milliárd dollártól globálisan, s mindezt három hétvégét követően, a Vasember 3. körül idehaza is ehhez mérhetően alakulnak a dolgok: a harmadik hétvégén is 36.443 nézőt tudott táncba vinni, ami kevesebb, mint 20%-os esést jelent az előző körhöz képest. A Forum Hungary terjesztette filmre eddig 231.746 magyar fizetett be, amivel egyrészt 2013 legeredményesebb bemutatója, másrészt 11.1%-os előnnyel bír még most is a végül 300 ezer eladott jegy felett záró Bosszúállókhoz képest. Szóval mi is nagyon hajtjuk a Disney szekerét, de hát olyanok ők, mint az EU: a jó eredmények mellett is találnak valamit, amiért szankcionálni lehet (na jó, ez így nem fair, de tagadhatatlanul nagyon rossz alkalmat ragadtak meg a demonstrálásra).

Nem egészen tíz százalékot ereszkedett A nagy nap című vígjáték, megtartva második helyét; a ProVideo gyermeke csaknem 30 ezer látogatót fogadott már. A Jurassic Park 3D eközben még növelt is nyitányán: 394 fővel többen ültek be a húsz esztendős kalandfilm újrájára most, mint a premierkor. A hívás már kevésbé volt szerencsés: a -33% ugyan mérsékeltnek tűnik, de kevesebb mint 4 millió forint egyharmadát elveszíteni azért nagy érvágás egy ilyen enyhe változásokkal teli mezőnyben.

> végszó & ami jön
Hiába nem produkálták magukat a premierek kellőképpen, a top 10 összesített bevétele nagyobb számot mutat, mint egy hete. Ráadásul egy olyan víkenden, melyet egy random Jason Statham-akció fémjelez, több mint 90 ezer nézőt a mozik felé irányítani igen derék dolog. A hónap harmadik hétvégéje rengeteg izgalmat rejt: kiderül, mennyire harapnak a magyarok két meglehetősen amerikai produktumra, nevezetesen a négy évvel ezelőttig (azaz éppen jelen rovat indulásáig) nagyon szűk hazai körhöz szóló, de még mindig nem túl nagy bázissal rendelkező franchise Sötétségben - Star Trek címet viselő új tagjára, illetve A nagy Gatsbyre, amelyet a főszereplő személye, a szinkronizáltság és a 3D egyaránt jól megsegít majd.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1 Vasember 3.
55.0m -19.2% 343.6m 231.746
2 2 A nagy nap
15.5m -9.9% 39.7m 29.769
3 ú Kolibri-kód
13.2m - 13.2m
9.201
4 ú Mellékhatások
11.2m - 11.2m 8.016
5 3 Jurassic Park
11.1m +1.1% 27.6m (149.4m)
18.688 (969.034)
6 ú Zambézia
10.2m - 10.2m 7.487
7 4 Feledés
8.1m -13.9% 148.1m 109.046
8 5 Croodék
4.5m +9.7% 207.4m 151.973
9 - Sötétségben - Star Trek
3.6m - 3.6m 1.602
10 6 A hívás
2.6m -33.8% 8.5m 5.941

a cikk elkészültében segítségünkre volt: UIP-Duna Film

Címkék

star trek box office animation robert redford jason statham iron man steven soderbergh provideo children movie box office hazai big bang media ads service

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr995299065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.05.13. 22:05:02

kíváncsi vagyok, hányan érezték magukat átverve, miközben a Kolibri kódot nézték.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.05.13. 22:28:49

@Adam Van Helsing: szerintem jó film volt. Egynek mindenképpen jó. Én nem csalódtam.

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.05.13. 22:46:05

@Adam Van Helsing: Mit jelent, hogy átverve? HOgy egy Jason Statham film nem tipikus Jason Statham film? :)

szkristof92 2013.05.13. 23:12:54

@Adam Van Helsing: Már a trailer is azt sugallta, hogy nem egy átlagos Statham mozit láthatunk, és szerintem is jó film volt. Mondjuk, aki nem látta a trailer-t és nem olvasott utána, na az mondjuk tényleg pofára eshetett.

ungverjaland 2013.05.13. 23:59:40

Örülök, hogy a Side Effects valahogy megtalálta a közönségét itthon is, annak ellenére hogy nekem vegyes érzéseim voltak a filmmel kapcsolatban.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.05.14. 08:48:40

@szkristof92: nővérem járt így, aki nagy Statham fan, és szokásos, másfél órás mindless action-re ült be - mert hát egy Statham film csak olyan lehet (és ebben van valami). Utána szentségelt egy sort, és az elmondottak alapján nem ő lehet az egyetlen :-))

zsóka_eszter 2013.05.14. 11:06:48

a Side Effects-nek örülök, nálam egy 7-essel zárt, az külön pozitív csalódás volt az eddigi munkái után, hogy Tatum nem lóg ki vészesen Oscar-nyertes/jelölt társai közül

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása