aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: emlékezés Takács Máté
2013. április 21. 17:30:00

Kategória: film 6 komment

Az amerikai közönség még nem feledte el, hogy Tom Cruise-ért egykoron kígyózó sorokba tömörültek a kasszáknál, de emlékezetük felfrissítéséhez azért nem ártott egy sokat ígérő, látványban bővelkedő sztori mellékelése. Ezzel a Feledés képes volt megfelelni az elvárásoknak, azaz kielégítő összeggel szerzett vezetést.

oblivion.jpg

> új filmek
Tom Cruise legnagyobb sikere máig a Top Gunhoz fűződik, így karrierje mondhatni már a rajtkor, az 1980-as évtizedben tetézett. Ehhez képest igen figyelemreméltó, hogy még a 2000-es években is zsinórban szállította a százmilliós kasszasikereket, noha az utóbbi néhány már alatta maradt a jelentőségteljes vonalnak. A Valkűr, a Kéjjel-nappal és legutóbb a Jack Reacher azért még így is 80 millió dollár körül termelt, ezek közül különösen utóbbira érvényes, hogy korántsem lebecsülendő összeg egy negyed százada a pályán lévő sztárszínésztől. A decemberi krimihez képest a mostani Feledés (Oblivion; hazai bemutató: már a mozikban) módfelett nagyobb szórakoztatási ígéretet tett előzeteseivel, módfelett piacképesebb műfajban, így annyival jobban is veselkedett neki a listának. A 38 millió dolláros rajt a Mission: Impossible III. óta a legjobb a főszereplő karrierjében és a hetedik legjobb április havában, plusz nem árt kiemelni azt is, hogy a Universal 120 milliót kóstált vállalkozása újszerű filmként, vagyis nem folytatásként vagy adaptációként (igaz, Joseph Kosinski rendező előtte megírta képregény-formában is) jutott ilyen szintig. Hét film van, ami magasabban nyitott és végül nem vette be a százmilliót: High School Musical 3: Végzősök, Madea Goes to Jail, Újabb parajelenségek, Péntek 13. (2009), Horrorra akadva 4., Cloverfield, Alien vs. Predator - A Halál a Ragadozó ellen. Ez a banda magáért beszél; nem túl valószínű, hogy a Feledés csatlakozik hozzájuk, s nem is lenne túl jó a méretes költségvetés fényében. A nézői visszajelzések ugyan nem túl erősek, de a jövő héten még bizakodhat a jó számokban a stúdió, aztán pedig csak abban, hogy a sok franchise-cím mellett egyfajta alternatívát jelent filmjük. A költségvetéssel megegyező végeredmény lenne az ideális erről a pontról, de 110 millió nem jelenthet teljesíthetetlen kihívást.

A Focus Features egy határozott lépéssel csaknem megháromszorozta a The Place Beyond the Pines című drámát játszó mozik számát (cirka 1500-ra), ám a közönségről nem mondható el ilyen arányú többszöröződés: a 4,7 millió dolláros hétvégi összeg nem sokkal több a múlt heti 3,9 milliónál, vagyis az egy filmszínházra eső átlag most már alig háromezer dollár. A jó visszhang szárnyán elröppenhet 20 millióig a mostani 11-ről, aztán esetleg majd a boltok polcain kelhet új életre a díjszezon idején.

> korábbi filmek
A múlt héten nem várt sikert arató 42 egészen kedvező arányban veszített közönségéből, hiszen második körben is több mint 18 millió dollárt költöttek a Jackie Robinson-életrajzra a nézők. A Warner Bros. és a Legendary Pictures produkciója tíz nap alatt 54 millió dollárra tett szert, ami továbbra is felfejlődhet akár 100 millióra is, ha még pár hétig nem haladják meg a 40%-ot a mínuszok.

A harmadik helyet ezen a hétvégén, zsinórban harmadik hete, a Croodék szerezte meg; a Fox által forgalmazott DreamWorks-animáció ötödik víkendjén is csaknem 10 milliót kasszírozott, így összbevétele már 155 millió dolláron áll. Kis szerencsével a film bekerülhet a gyártó stúdió top 10-ébe (ehhez legalább 180 millióra lesz szüksége). A folytatás szaga már érezhető a levegőben.

Gyorsan apadnak az Evil Dead és a Jurassic Park 3D tartalékai. A TriStar horrorja ismételten nagyon zakózott, a 25 millió feletti nyitányt követő második hétvégén már csak 4 millió dollár került a kasszákba. A költségvetés fényében persze sikert jelent az 50 millió dollár fölé tartó végeredmény. A Universal évfordulós újrája ezalatt komoly küzdelemre kényszerül azért, hogy korábbi bevételét 400 millióra egészítse ki; a dinoszauruszok kihalásánál is gyorsabban csökkent négymillió alá a hétvégi összeg a film egyenlegén, de kétség kívül, sok friss film irigyelné meg az iránta mutatkozó érdeklődést (~44 millió dollár).

> végszó & ami jön
Nem sokkal haladja meg a 100 milliót a top 12 összesített jegybevétele, ami rossz hír az év/év összevetéseket mérceként használó elemzőknek. A Feledés mérsékelt sikere kevés volt ugyanis, hogy a tavaly ilyenkor szakító Think Like a Man – Szerencsecsillag pároson felülkerekedjen. 2013 továbbra is meglehetősen rossz bőrben van a korábbi évekhez képest, de már csak egy hét van hátra, és beindul a bolt, ami még akár fordulatot is hozhat. Addig is jön Michael Bay "művészfilmje", a Pain & Gain, két kasszaügyileg megbízható, de legalábbis jobbára stabil főszereplővel. Az ilyenkor szokásos (romantikus) vígjáték sem marad el, A nagy nap igen komoly sztárparádéval próbál hatni a hanyagolt hölgynézőkre; hosszútávú esélyei kecsegtetőbbek, mint az első hétvége.

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés
A nagy nap | 2500 | $12,5m
Pain & Gain
| 2900 | $17m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Feledés
$38,2m $38,2m
2 1 42
$18,0m $54,1m
3 3 Croodék
$9,5m $154,9m
4 2 Horrorra akadva 5.
$6,3m $23,0m
5 4 G.I. Joe: Megtorlás
$5,8m $111,2m
6 10 The Place Beyond the Pines
$4,7m $11,5m
7 7 Támadás a Fehér Ház ellen
$4,4m $88,8m
8 5 Evil Dead
$4,1m $48,4m
9 6 Jurassic Park
$4,0m $395,5m
10 8 Óz, a hatalmas
$3,1m $223,8m

 

 

Címkék

anniversary box office sci fi tom cruise drama

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr845237757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

profilo 2013.04.21. 17:39:18

Egy megjegyzés a Jack Reacher-hez.
Ha valaki olvasta Lee Child könyvét,akkor tudja,hogy a forgatókönyv írója kihozta a maximumot az eredeti műből.

Azaz a film jobb mint a könyv.(...értsd mindezt úgy,hogy azért a film nem egy nagy durranás...)Fogalmam sincs,hogy egyáltalán hogy jutott eszébe valakinek L. Child legpocsékabb írását alapnak használni.

profilo 2013.04.21. 17:45:01

Az Oblivion-hoz pedig:

Ha a Prometheus eddig összelapátolt 126 milliót,akkor ez is hoz annyit.
Mert semmivel sem rosszabb...igaz nem is jobb.

MasterTom 2013.04.21. 18:24:34

@profilo: Nagyon szeretném ha az Oblivion is felkúszna 126 millióra, de a Prometheus 50 millióval nyitott, itt meg csak 38 van zsebben. Az, hogy a film milyen minőséget képvisel, nem egyenesen arányos a bevételével, de tény, hogy dob rajta.
Szerintem zseniális film az Oblivion, kétszer is megnéztem már, de túlságosan kevés a szájbarágás benne ahhoz, hogy a mozinézők többsége (főleg nyugaton) maradéktalanul élvezhesse. :)
Azért remélem az a 110 összejöhet neki, de ahhoz a második hétvégét -40 százalék kellene vennie, mert harmadik hétvégéjén nyakába kapja Vasembert.

abelh 2013.04.21. 20:20:59

elég visszafogott tippek ezek a következő hétre.

A Pain and Gaint nem tolná már önmagában a két szereplő 20M fölé ebben a szezonban?

Németh Barna 2013.04.21. 22:20:51

Apró észrevétel: Nem kizárt, hogy később majd életre kel még a The Place Beyond the Pines, de hogy az nem a díjszezontól lesz, az tuti.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.22. 07:11:53

@Németh Barna: Akkor csak én szoktam Golden Trailer Awards-jelölés miatt filmet venni?!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása