aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2006. május 09. 23:33:40

Kategória: Szólj hozzá!

mission impossible 3 (2006). az utóbbi évek egyik leghervasztóbb nyári moziszezonja előtt ülök unott pofával, ami ugyan nem rossz dolog (elvárások híján nincs pofáraesés), de azért nézzenek oda! egy katasztrofális trashfilm 200 milliós remake-je? egy színpadias ponyva sztárok által túlmézezett adaptációja akiva "batman&robin" goldsmantől? az üdítő hihetetlenek után újabb fáradt buddy movie-val kecsegtető pixar és 23 másik cpu-rajzfilm? x-menek synger nélkül? ...mert átvándorolt a világ legunalmasabb szuperhőséhez, akit ki-a-fene-ez-a-csóka alakít? és könyörgöm, újabb hihetetlen küldetés john woo arcpirítóan rossz balett-blamázsa után, ráadásul egy tévéfilmes faszitól, aki a közelmúlt legtúlértékeltebb sorozatából gyárt rétestésztát?!

elvárások híján nincs pofáraesés... akadhat viszont kellemes meglepetés is a dzsindzsásban. tom cruise nagy franchise-jának harmadik felvonása pedig ezek közé tartozik: az a fajta mozibehemót, ami a főcímmel kezdődik és a vége felirattal zárul: az élvezet egy perccel sem tart tovább, mint amire befizetsz - esetleg később egy sör mellett poénkodhatsz azon a néhány friss fej salátán, amit a profin kivitelezett akciójelenetek mellett próbáltak lenyomni a torkodon. ilyen zöldségek közé tartozik például a film sztorija, amely legalább annyira kiszámítható, mint amennyire ködös. hoppá, ez kissé ambivalensre sikerült: úgy hívom ezt, hogy a "lost teória" (valójában ezt most találtam ki): kevernek-kavarnak azon a kurva szigeten, de a néző mégis tudja, hogy hurley nem fog leadni egy dekát sem, akármeddig is tengődik banánon. j.j.abrams és aliason nevelkedett írótársai ezúttal is járathatják a ködgépet, ahogy csak árammal bírják, mégis ki lehet amőbázni, hogy ki a húnyó (nagyzolok itt, de nekem süti súgta meg :). de tulajdonképpen ez piszkosul mindegy addig, amíg cruise nem táncol a motorjával és nem ugrik le felelőtlenül nagy épületek tetejéről... oops.

zöldségek. még akadt néhány. abrams ötlete volt, hogy végre nézzenek be az extrém ügynök buksijába, s legyen kissé személyesebb ez az egész ugribugri. ethan hunt kapott tehát egy menyasszonyt (a mosolygós maca szerepébe margózott michelle monaghan a kiss kiss bang bangből), aki persze életveszélybe kerül, s a szerelmes cruise kedvére szabotálhatja az ügynökséget, könnyezhet, ahogy csak a gülü szemein kifér és vérciki romantikus jelenetekben andalogva arra kérheti az asszonykát, hogy "bízz bennem", miközben egyik kezében beretvát, a másikkal tolvajkulcsot szorongat. kriminális dolog a zseniális philip seymour hoffmant is kihagyni a buliból, mert ez nem egy tévésorozat, ahol egy-két epizód erejéig félre lehet ám tenni az ászokat, de nem ám.

és most nyitok egy negyedik bekezdést a jó dolgoknak is, különben még nem fogod vágni a pontszámot a végén. mint m:i mozi (értsd: agyatlan, komolytalan, szélsebes akciófilm), ez a m:i mozi tökéletes, oda se neki, hogy james cameron teljes életrajzát lenyúlja: az akciójelenetek (a helikopteres üldözést leszámítva) precízen, remekül követhetően vannak kivitelezve - és ez a rángatózó kézikamerák korában nagy szó; ethan végre igazi csapatban nyomja, és csak ritkán szólózik, a "vatican heist" überkirályság, a film két órája pedig olyan gyorsan elrobog, hogy mire azt mondanád "david fincherrel azért jobb lett volna ez a mozi", már vége is. most pedig jöhet az önsanyargató albínó, meg a dale cooper hasonmás professzor.

Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr54534208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása