aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: élő halottak Takács Máté
2013. április 07. 17:46:00

Kategória: film 2 komment

Az új hónap régi ismerősökkel kezdődött az amerikai mozikban: az Evil Dead új verziója komoly összeggel szerzett vezetést, dollárra váltva nem csak elődei jó hírét, de marketingje minden fogását is, míg az idén húsz esztendős Jurassic Park szintén eredményesen nevezett újra 3D-s verziójával. A két premier közé a korábbi hetek slágerei, a G.I. Joe: Megtorlás és a Croodék furakodtak be.

evildead620.jpg

> új filmek
Nem sok valamirevaló horror maradt már az 1980-as évekből, amit a ma módfelett magasabb ingerküszöbbel bíró, sokkalta nehezebben rémíthető közönsége ne látott volna felturbózva. A Gonosz halott ugyan nehezen említhető egy lapon bármely műfajtársával, a remake már jó ideje tervbe volt véve, de egészen 2011-ig kellett várni, hogy megkezdődjenek munkálatai. A kis költségvetésű eredeti a maga idejében csak korlátozott számú moziban volt látható, de ez nem jelentett akadályt, hogy a meggyőző reakciók folytatást szüljenek, s bizonyos körökben igen népszerűvé váljék Sam Raimi filmje. Most, a 2013-as Evil Dead bemutatóját megelőzően a forgalmazó TriStarnál persze jól tudták, hogy nem szabad leragadni a korábbiak ismertségénél, így mindenkihez szóltak, aki alapvetően fogékony a horrorra, s talán még másokhoz is. Egy olyan reklámszlogen ugyanis, miszerint ez a legrémisztőbb film, amihez valaha is szerencséd lesz, elég hatásos tud lenni. Az is: a több mint háromezer moziban vetített produkció 26 millió dollárt kasszírozott három nap alatt, aminek javát (csaknem 12 milliót) pénteken kebelezte be. Láttunk már jobbat idén (a Mama 28 millióját, de januárban ez könnyebben megy, ráadásul arra egy 13 évest is beengedtek), ám itt most nagy szerep jut a hatékonyságnak, amivel a marketingesek eljártak. A nézői visszajelzések ugyan távolról sem igazolják az ígéretek beváltását (C+ CinemaScore), a kritikák viszont jobbára igen (65%-os Rotten Tomatoes-érték), de mindez lényegtelen is egy horrornál, a 14 milliós költségvetésnek kitermeli majd szépen a négyszeresét, és akkor tényleg jöhetnek a párhuzamos folytatások meg egyebek.

Húsz évvel ezelőtt, 1993 nyarán őrült nagy felbolydulást okozott a Jurassic Park. A Universal bemutatója az addigi legsikeresebb filmmé vált világszinten, minden korábbinál közelebb kerülve az egymilliárd dolláros bevételi határhoz. Köszönhetően annak, hogy olyan téma köré épül, ami egyszer minden gyerek fantáziáját megmozgatja (dinók!), no és annak, hogy az egészet egy olyan rendezőmester realizálta, aki nagyon ért a feszültségteremtéshez, a film ma is a legközismertebbek közé tartozik. A 3D-s újrák elindulása tavaly két produkciót, a Titanicot és a Baljós árnyakat érintette, s ezzel az amerikai all-time listán a Jurassic Park maradt a soron következő – nem is kellett sokat várni a bejelentésére. Spielberg állítása szerint a Titanic 3D megtekintése után döntött a konvertálásról, ami a friss kritikák szerint egészen jól sikerült. Talán most már ott tartunk, hogy a 3D-s élmény helyett inkább a film moziban való átélése irányíthatta az új és régi nézőket a közel 2800 filmszínház felé, ahonnét 18 millió dollár folyt be három nap alatt. Ez a térhatás-mánia lényeges visszaszorulása mellett határozottan jó eredménynek minősíthető, és egyébként a két tavalyi közé sorol be. A film 357 millió dollárt gyűjtött 1993 és 1994 nyara között, így most ezt igyekszik 400 millió fölé tolni, míg globálisan két évtized után végre beveheti az akkoriban sokszor emlegetett milliárdos mérföldkövet. És persze a forgalmazó is biztosabb lehet kicsit a jövőre érkező negyedik rész érvényesülésében.

> korábbi filmek
A múlt hetet nyerő G.I. Joe: Megtorlás 20 millió dollár feletti második hétvégét jegyez, ami igen jó, 50%-on belüli csökkenést jelent. A Paramount akció-folytatása 86 millió dollárt gyűjtött 11 nap alatt. A bronzérmet a Croodék szerezte meg. A Fox által forgalmazott DreamWorks-animáció szintén 20 millió felett bírta tartani magát, ám ezt már a harmadik hétvégéjén tette. Mivel se híre, se hamva egyetlen családi filmnek se május végéig, az őskori família előtt szabad az út a 200 millió felé, amiből eddig 125-öt teljesítettek. Az Óz, a hatalmas ellenben a hét folyamán már átlépte ezt a határt: a Disney mostre produkciója 212 millió dollárnál tart.

> végszó & ami jön
Most a premierek is jól szerepeltek, meg a korábbi listavezetők is, így hosszú idő után sikerült 2013-nak egy olyan hétvégi toplistát prezentálnia, ami úgy istenigazából meghaladja az egy évvel korábbit. Hogy ez tartós legyen, ahhoz a következő kör is szolgáltat némi súlyt, de biztosítékot aligha: a Horrorra akadva 5. elődei rendszerint magasan nyitottak, de mostanra már igazán megtanulta a közönség, hogy a paródia = ócskaság. Viszont a Scary Movie meg jól csengő név, úgyhogy bármi lehet belőle. Ugyancsak bármi lehet a 42 című sportdrámából, ami a baseball-legenda Jackie Robinson történetét dolgozza fel, az egyik szerepben Harrison Forddal (nem Robinsonéban, ennyi biztos).

cím | becsült moziszám | nyitóhétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
42 | 2900 | $17,5m
Horrorra akadva 5.
| 3000 | $20m

> a top 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 ú Evil Dead
$26,0m $26,0m
2 1 G.I. Joe: Megtorlás $21,1m $86,7m
3 2 Croodék
$21,1m $125,8m
4 ú Jurassic Park
$18,2m $375,3m
5 4 Támadás a Fehér Ház ellen
$10,1m $71,1m
6 3 Temptation: Confessions of a Marriage Counselor $10,0m $38,4m
7 5 Óz, a hatalmas
$8,2m $212,8m
8 6 A burok
$5,2m $19,7m
9 7 A hívás
$3,5m $45,5m
10 8 Admission
$2,1m $15,4m

 

 

Címkék

horror anniversary box office sam raimi spielberg jurassic park evil dead 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr525205832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.04.07. 17:54:40

Első hely ide vagy oda, meglehetősen szkeptikus vagyok a hazai bemutatót illetően. Még az is lehet, hogy a rajzfilmesen túlcsorduló vér végül meghozza a 18-ast a filmnek a szinte biztosra vehető X-es kategória helyett, de a horrornak egyszerűen nincs akkora közönsége itthon, hogy túl sokat lehetne várni a bemutatótól (mondom ezt úgy, hogy mindennél jobban szeretném vásznon látni gyerekkorom egyik legmeghatározóbb filmjének legújabb hajtását) - hacsak nem gondol egy merészet a forgalmazó, és kereszteli el filmjét "Az erdő szellemének". :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása