aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: ősemberek, óriásölők Takács Máté
2013. április 02. 15:11:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Hiába a fél tucat premier, a tavaszi szünet a már második hete látható Croodéknak kedvezett: a DreamWorks animációja növelt bemutatkozó eredményén. Az újonnan érkezők közül Az óriásölő járt a legjobban, bár eredménye a tengerentúlihoz hasonlatosan mérsékelt. Jobban járt viszont A burok a magyaroknál: a regényadaptáció a harmadik helyet szerezte meg. A Tökéletes hang és a Szeretők, utazók kielégítően zárta a vasárnapot, ellenben A csodacsapat című francia komédiára kevesen voltak kíváncsiak.

> új filmek
A Warner igen költséges vállalkozása, Az óriásölő szorult helyzetbe került: a nemzetközi eredmények a vártnál kevésbé kompenzálják a grandiózus amerikai bukást, és Bryan Singer filmjének itteni eredménye is csak so-so. Ha nem a tavaszi szünet kezdetén –ráadásul egy mozikba űző, téli időjárással súlyosbított tavaszi szünet kezdetén– rajtolt volna el az InterCom forgalmazta, 3D-s és IMAX 3D-s fantasy kalandfilm, akkor a 38,1 millió forint mögött álló 25 ezer fő nem minősülne rossz kezdésnek, jelen helyzetben azonban kevés lesz ahhoz, hogy bármilyen szempontból is sikerfilm váljék belőle. A 100 ezer néző biztosan nem fog megvalósulni, már csak a meglepően erős áprilisi, figyelemelvonó felhozatal okán sem; ha mondjuk a John Carter 31 ezer nézővel induló pályafutását vesszük alapul, akkor 80 ezer alatt marad a film nézettsége.

A magyar Alkonyat-rajongók olyan rendíthetetlen hittel viseltettek kedvencük iránt, hogy a globális sikersorozat befejező része hozta az öt film közül a legerősebb nézettséget, s ami a csúcsponton marad abba, azután mindig nagy űr képződik. Nem is csoda, hogy a szintén Stephenie Meyer nevével fémjelzett A burokra arányaiban lényegesen nagyobb érdeklődés mutatkozott Magyarországon, hiszen a ProVideo szinkronizált sci-fije 22 millió forinttal szerezte meg a bronzot. Csaknem 17 ezer nézőnek jelentett valamit a szerzőnő vagy a regény, s ez közel 70%-kal nagyobb érdeklődést jelent, mint ami a Lenyűgöző teremtményekre mutatkozott másfél hónapja – ugyanaz a forgalmazó, vélhetően a marketingmódszerek sem különböztek, ráadásul a moziszám most kettővel alacsonyabb is (35). Már csak a kitartás a kérdéses, vagyis hogy sikerül-e mondjuk megháromszorozni, azaz 50 ezerre növelni ezt a nézettséget.

Tavaly ősszel váratlan sikert aratott az amerikai mozikban a Tökéletes hang című zenés vígjáték, ami már elég volt ahhoz, hogy napirendre kerüljön a magyarországi premier, ám ez végül nem valósult meg – legalábbis egy ideig úgy tűnt, hogy aztán a UIP-Duna Film felismerve, vagy inkább remélve, hogy egy énekelni, tehetségkutatni nagyon szerető nemzetnél van lehetőség ebben a jellemzően amerikai sztoriban, így fél évvel a tengerentúli premiert követően végre sor került az ittenire is. A szünidőre időzített bemutató alighanem megtette hatását, a 14,6 millió forint egész jó egy majdnem DVD-re száműzött filmtől, s talán a jó szájhagyomány –mert ha mi bírtuk, kizárt, hogy az igen terebélyes célközönség ne szeresse– még egy darabig a felszínen tartja, s lesz ebból a 11 ezer jegyváltóból 40 ezer is.

Pedro Almodóvar hű táborral rendelkezik nálunk, erre a Szeretők, utazók kis híján ötezer főt számláló közönsége is ékes példa. A spanyol premierhez képes nagyon hamar mutatta be a Budapest Film e komédiát, így igazán még nem kapott szárnyra a híre úgy, mint az elismert rendező utóbbi pár drámája, szóval kiváltképp figyelemreméltó, hogy egy feliratos európai film még képes ilyen eredményekre. Mellesleg A bőr, amelyben élek jóval alacsonyabban (3,2e) is kezdte meg 30 ezer néző fölé vezető pályafutását (mondjuk feleennyi kópián...), szóval ígéretes kezdet ez az idén egyelőre mindennel minimum kielégítően szereplő forgalmazónak.

Az MTVA azonban amilyen jól kezdte működését tavaly októberben A boldogság sosem jár egyedüllel (több mint 50 ezer néző), annyira nem sikerült most megismételni a bravúrt A csodacsapat című focis vígjátékkal. Pedig a recept nem lett más: a közszolgálati televízió serényen játszotta a szpotot, minden második műsorújságban ott virított a poszter, ám csupán a kilencedik hely és 5,5 millió forint jutott a filmnek. Ez talán azt jelenti, hogy a forgalmazó első filmje Sophie Marceau-nak köszönhette sikerét, talán azt, hogy a hölgyekre jobban hatnak a tévés előzetesek, mint az urakra, vagy talán azt, hogy éppen elég a magyar foci szenvedését látnia a közönségnek. Az előzmények fényében a szigorúbb elbánás elkerülhetetlen: a 4 ezer néző 16 kópia mellett meglehetősen kevés, innen a 15 ezer néző is eredmény volna.

> korábbi filmek
Továbbra is a legegyértelműbb családi film az első számú célpont a hazaiak körében, így a Croodék második hete szállít nagyobb összeget az élen: most 45,4 millió forintot. Egy jegy ezen a hétvégén átlagosan 1376 forintba került, vagyis 33 ezren sorakoztak fel a 43 mozi valamelyikében, közük a Westend 4DX-es termében. A film nézettsége 80 ezer fölé fejlődött, ami a Rio azonos ponton mért eredményétől (99e) elmarad ugyan, de az Így neveld a sárkányodatot (59e) egyelőre lényegesen üti. Márpedig az a film 200 ezer néző fölé jutott.

Az Óz, a hatalmas forgalmazásának negyedik hetében átlépte a 100 ezer nézőt, tette ezt harmadikként az idei felhozatalból. A 24 mozi által premier előtt játszott G.I. Joe: Megtorlás a hetedik helyig küzdötte fel magát; a UIP terjesztése 7,6 millió forintja még bővülni fog csütörtökig, hiszen a vetítések addig is folytatódnak.

> végszó & ami jön
A sok új filmnek köszönhetően ez egy korrekt hétvége volt a moziknak, hiszen a top 10-re több mint 120 ezren váltottak jegyet. Ebben mondjuk óriási szerepe van, hogy az időjárás nem kedvez a kültéri időtöltéshez, úgyhogy van, aki áldhatja az eget az elhúzódó télért... de áprilisban már talán nem folytatódik, így tényleg minden a filmkínálaton fog múlni. Azzal nem is lesz baj a következő körben, hiszen a fiataloknak G.I. Joe: Megtorlás, és ha még járnak moziba számottevő mértékben, a felnőtteknek a Támadás a Fehér Ház ellen kínál némi átlag feletti szórakozást. Előbbinek 35 ezer fölött, utóbbinak 20 ezer néző közelében kellene nyitnia a megnyugtató siker érdekében...

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1 Croodék
45,4m +4,2% 114,4m 81,853
2 ú Az óriásölő
38,1m - 38,1m 25,745
3 ú A burok
22,0m - 22,0m 16,836
4 ú Tökéletes hang
14,6m - 14,6m 11,376
5 2 Óz, a hatalmas
11,3m -40,0% 146,9m 102,884
6 3 Képszakadás
9,8m -19,3% 46,3m 36,779
7 - G.I. Joe: Megtorlás
7,6m - 7,6m 4,974
8 ú Szeretők, utazók
7,0m - 7,0m 4,938
9 ú A csodacsapat
5,5m - 5,5m 4,083
10 4 Dől a moné
5,2m -47,4% 41,7m 31,235

a cikk elkészültében segítségünkre volt: UIP-Duna Film

Címkék

fantasy box office comedy sci fi budapest film intercom pedro almodovar romance stephenie meyer the host provideo mtva eurocinema magyarvalosag 3d cinema uip duna film box office hazai french cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr375188898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása