aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2013: kitekintő (2.rész) Németh Barna
2013. március 25. 14:27:00

Kategória: film 5 komment

Már az első részben is szép számmal voltak érdekes projectek, de most tovább fokozzuk a jót. Életre kel Walt Disney, Diana hercegnő és Amerika leggazdagabb gyilkosa, miközben J.F. Kennedy életéért orvosok hada küzd, George Clooney pedig Meryl Streeppel szövetkezik, Lady Gaga pedig megtáncoltatja Leonardo DiCapriót. Részletekért tessék kattintani.

twelve years slave.jpg

John Lee Hancock: Saving Mr. Banks
szereplők: Tom Hanks, Emma Thompson, Colin Farrell, Paul Giamatti, Jason Schwarzmann
sztori: Jogi problémák adódnak író és filmstúdió között, miközben megszületik egy legendás film, a Mary Poppins.
buzz: Hancock A szív bajnokai óta tudja, hogyan kell meglágyítani Hollywood szívét, ráadásul itt Tom Hanks alakítja a nagy Walt Disney-t.

Ron Howard: Rush
szereplők: Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde, Christian McKay
sztori: A világhírű autóversenyző, Niki Lauda élettörténete, aminek majdnem véget vetett az 1976-os nagy karambol.
buzz: Ron Howard megbízható díjszezonos, bár az esélyeit rontja, hogy odaát nem olyan népszerű a Forma-1.

rush.jpg
Spike Jonze: Her
szereplők: Joaquin Phoenix, Rooney Mara, Amy Adams, Olivia Wilde, Samantha Morton
sztori: Egy író, és frissen beszerzett operációs rendszere között furcsa romantikus kapcsolat alakul ki, hiszen a programot arra találták ki, hogy az író minden igényét kielégítse.
buzz: Lehet, hogy ez túl szürreális lesz a többségnek, de először is ott van ez a remek színészgárda, másodszor az előre gyártott panelekből építkező gyártott tucattermékek korában talán ráharapnak majd valami aktuálisra és eredetire.

Bong Joon-ho: Snowpiercer
szereplők: Chris Evans, Jamie Bell, Tilda Swinton, Song Kang-ho, John Hurt, Octavia Spencer, Allison Pill, Ed Harris, Ewen Bremner
sztori: A világvége után egy speciális vonat szállítja a túlélőket át a nukleáris jégkorszakon.
buzz: Lesz idén pár intelligens sci-fi, de egyelőre mindenképpen ez tűnik a legígéretesebbnek.

Peter Landesman: Parkland
szereplők: Zac Efron, Paul Giamatti, Jackie Earle Haley, Mark Duplass, Jacki Weaver, Tom Welling, Marcia Gay Harden
sztori: A film annak a pár órának a krónikája a dallasi Parkland kórházban, amikor beszállították a meglőtt elnököt, John F. Kennedy-t.
buzz: Ha minden jól sül el, Landesman lehet az év egyik nagy felfedezettje. Az biztos, hogy hálás a téma, mindenki szereti az emberi oldalról bemutatott történelmi helyzeteket... különösen az Akadémia.

Baz Luhrmann: The Great Gatsby
szereplők: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Jason Clarke
sztori: A szegény sorból származó Jay Gatsby nem feltétlenül tisztességes úton küzdi fel magát a felső tízezerbe, miközben azt hiszi, pénzzel mindent meg lehet venni...
buzz: Egy drága mozi esetében nem túl előjel a premier ide-oda tologatása, Cannes-i nyitófilmként való szereplése viszont nem rossz. Nem ez lesz a klasszikus regény első adaptációja, de Luhrmant ismerve ez lesz a legegyedibb mind közül - különösen, hogy a meghosszabbított utómunkálatok során még Lady Gaga és Jay-Z is belezenélt Gatsby törtetésébe.

the-great-gatsby.jpg
Steve McQueen: Twelve Years Slave
szereplők: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch, Michael Kenneth Williams, Paul Dano, Paul Giamatti, Alfre Woodard, Scoot McNairy, Sarah Paulson, Dwight Henry, Quvenzhané Wallis, Brad Pitt
sztori: Az 1800-as években egy Amerikában élő szabad férfit elrabolnak és eladják rabszolgának a déli államok egyikébe.
buzz: Sok kiváló színészgárda lesz látható idén, de ennél egyik sem izgalmasabb. Ráadásul a McQueen-Fassbender páros még sosem okozott csalódást, reméljük nem most fogják elkezdeni. Mindenesetre kettejük kollaborációja filmről filmre nagyobb figyelmet és teret kap, úgyhogy egy Cannes-i versenyszereplés jó alap lehetne.

Bennett Miller: Foxcatcher
szereplők: Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carell, Sienna Miller, Vanessa Redgrave, Anthony Michael Hall
sztori: A leggazdagabb amerikai története, aki gyilkosság vádjával állt bíróság előtt. John du Pont felépített egy jó nevű edzőközpontot birkózói számára, majd olimpiai aranyat is nyert egyik versenyzőjével... akit aztán meggyilkolt.
buzz: Kicsit olyan, mintha Miller ötvözte volna előző két Oscar-jelölt filmjét (Capote, Pénzcsináló). Ez nem feltétlenül rossz előjel, a rendező nagyon érti a dolgát - és ha marad a tendencia, Ruffalo és/vagy Carell könnyen Oscar-közelbe kerülhet.

David O. Russel: cím nélkül
szereplők: Christian Bale, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Amy Adams
sztori: Miután az öntelt bűnözőt elkapja egy szerencsétlen FBI-ügynök, a szélhámos beleegyezik, hogy saját bőréért cserébe segít más ügyek felgöngyölítésében.
buzz: Russell szekere szépen halad, és ez is ugyanolyan markánsnak és egyben esztelennek tűnik, mint az előző filmjei. Ezt a stúdió is látja, úgyhogy már be van készítve egy év végi premier.

Alexander Payne: Nebraska
szereplők: Bruce Dern, Will Forte, Stacy Keach, Bob Odenkirk
sztori: Az iszákos apa és fia rég elhidegültek egymástól, most mégis együtt kelnek útra egy díjátadóra.
buzz: A "road-dramedy" koronázatlan királya (Kerülőutak, Utódok) visszatér, és mivel még sosem hibázott, most is megelőlegezhetjük neki a bizalmat. A Dern-Forte párosért pedig jár a plusz pont.

Jason Reitman: Labor Day
szereplők: Kate Winslet, Josh Brolin, Clark Gregg, Tom Lipinski, James Van Der Beek, Tobey Maguire
sztori: A címszereplő amerikai ünnepnapon egy egyedülálló, depressziós anya bevásárolni indul fiával. Útban hazafelé belebotlanak egy vérző férfiba, akinek segíteni akarnak. Csakhogy hamarosan kiderül, hogy szökésben van egy veszélyes fegyenc...
buzz: Érdekes lesz látni, mit kezd Reitman egy nem vígjátékkal, Kate Winsletet pedig mindig érdekes látni.

labor day.JPG
Martin Scorsese: The Wolf of Wall Street
szereplők: Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey, Jonah Hill, Jon Favreau, Kyle Chandler, Jean Dujardin, Margot Robbie, Rob Reiner, Spike Jonze
sztori: Egy New York-i bróker megtagadja, hogy részt vegyen egy nagyszabású csalásban.
buzz: A Scorsese és DiCaprio jól értékesíthető, plusz pont jár a forgatókönyvíróért (a Maffiózók és a Gengszterkorzó írója), most már csak azt kell kivárni, hogy hova helyezik a hangsúlyt. Ha a pénzügyi manipulációkra és a sokszínű karakterekre, akkor nyert ügyük van, de ha DiCaprio homárt lóbáló napszemüveges magánshow-ja lesz, akkor megette a fene.

Ridley Scott: The Counselor
szereplők: Michael Fassbender, Brad Pitt, Cameron Diaz, Penelope Cruz, Javier Bardem, Rosie Perez és John Leguizamo
sztori: Egy kisebb ügynek indul, de aztán hamarosan ügyvéd fejére nő az eset, aminek a vége a nemzetközi drogkereskedelem kemény világába vezet.
buzz: Az már önmagában is eseménynek számít, hogy a Nem vénnek való vidék írója, a kortárs amerikai irodalom egyik legjelesebb képviselője (Cormac McCarthy) első forgatókönyvéből készül film. Másrészt ott van Ridley Scott, aki egy ilyen gárdával a háta mögött újból a reflektorfénybe kerülhet.  

counselor.jpg
Denis Villeneuve: Prisoners
szereplők: Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Melissa Leo, Maria Bello, Terrence Howard, Viola Davis
sztori: Egy bostoni férfi elrabolja azt az embert, akiről gyanítja, hogy köze van lánya eltűnéséhez.
buzz: Ahhoz képest, hogy a forgatókönyvnek már régen (jó)híre ment, nagyon nehezen talált gazdára. De végül mégiscsak összeállt minden, és egyelőre nincs ok a panaszra.

John Wells: August: Osage Country
szereplők: George Clooney, Meryl Streep, Julia Roberts, Chris Cooper, Ewan McGregor, Benedict Cumberbatch, Abigail Breslin, Sam Shepard, Juliette Lewis és Dermot Mulroney
sztori: Egy többszörösen problémás és különc oklahomai család kénytelen szembenézni a múltjával, mikor a családfő szőrén-szálán eltűnik.
buzz: Először is itt van ez a díjakkal alaposan megszórt színdarab a Gyilkos Joe-t is jegyző Tracy Letts tollából. Másodszor itt van az év színészgárdája, és mögöttük ott áll Harvey Weinstein. Igaz, hogy John Wells rendező csak a tévéből ismert, de onnan nagyon (Az elnök emberei, Vészhelyzet, Harmadik műszak). Mozis munkája során pedig olyan filmek fölött producerkedett, mint a Sötétkamra, az I'm Not There vagy vagy a Távol a mennyországtól. Ehhez jön még egy év végi bemutató, hogy teljes legyen minden egy rakás Oscar-jelöléshez.

Nicolas Winding Refn: Only God Forgives
szereplők: Ryan Gosling, Kristin Scott Thomas
sztori: Egy angol gengszter Thaiföldre utazik, hogy megbosszulja testvére halálát.
buzz: Ki a francot érdekel, ha soványka a történet, Gosling és Nicolas Winding Refn újra együtt, ez itt a lényeg. A Cannes-i premier pedig borítékolható.

Még ha külön nem is emlékeztünk meg róluk, ne feledjük, hogy lesz itt néhány nagyobb volumenű életrajzi film is, tele hálás, jól díjazható szerepekkel. A Diana természetesen a tragikus körülmények között elhunyt hercegnő életét örökíti meg, jutalomjátékhoz juttatva Naomi Watts-ot. Ha már hercegnő, jön a Grace of Monaco, amiben Nicole Kidman kelti életre Grace Kelly-t, férjét pedig Tim Roth alakítja. Idris Elba tolmácsolásában Nelson Mandela is életre kel a Mandela: Long Walk To Freedom című filmben, míg Ron Woodroof életrajzán alapuló Dallas Buyers Club új esélyt nyújt Matthew McConaughey-nek, hogy az utolsó pillanatig küzdő AIDS-beteg karakterrel folytassa tavaly szépen megkezdett menetelését.

grace of monaco.jpg

Címkék

brad pitt george clooney nicole kidman jake gyllenhaal naomi watts hugh jackman leonardo dicaprio meryl streep kate winslet joaquin phoenix matthew mcconaughey tom hanks josh brolin alexander payne ryan gosling michael fassbender benedict cumberbatch dijszezon dijszezon 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr685170615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NorthopViggo 2013.03.25. 17:01:04

Ennél keményebb listát az utóbbi négy év legjobb filmjeiből lehetett volna csak össze hozni...

Németh Barna 2013.03.25. 18:06:59

Hát igen, ha ennek csak a fele sikerül nagyon jóra, már jó évünk lesz:)

Ami a díjszezonos részét illeti, egy kis összefésülés után hat címet emlegetnek mindenütt: Monuments Man, The Butler, August: Osage Country, Captain Phillips, Saving Mr. Banks, Wolfs of Wall Street és Foxcatcher. Mondjuk azt megjegyezném, hogy ezekből az év elején felfújt címekből szinte már hagyományosan eltaknyol kettő:)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.25. 19:41:23

Nehéz lenne megmondani, melyik érdekel legjobban, szóval inkább csak annyit mondok, remélem DiCaprio dupla Oscar-jelöléssel megy arra a megszellőztetett pihenőre. :)

Németh Barna 2013.03.25. 19:57:32

@Takács Máté: Mindkettőben főszereplő, úgyhogy ez esélytelen.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.25. 21:00:51

@Németh Barna: Hűvös szakszerűséged még az avatárom által is nyomatékosított, nyilvánvalóan elfogult ábrándozásomat is képes szertefoszlatni. :(

Pedig jó lenne egy színészi kategória két DiCaprio- és két Hanks-jelöléssel! :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása