aeon flux

ready for the action now, danger boy?

titanic nemzetközi filmfesztivál 2013 - 1.rész Németh Barna
2013. március 19. 12:05:00

Kategória: film 2 komment

Április 5-én újra kifut a Titanic, ami immár 20. alkalommal örvendezteti meg a magyar filmrajongókat. Ezen kerek évforduló alkalmából a szokásos helyszínek mellé idén a Puskin mozi is csatlakozott a programokhoz, úgyhogy még több teremben élvezhetjük a kortárs független filmeket szerte a világból. Bár a lista még közel sem teljes, két szekció alkotásait már prezentálták a szervezők, és a versenyprogramból is kaptunk némi ízelítőt.

Titanic_2013_1.JPG

Kezdjük is mindjárt a "Zöld sziget" elnevezésű ír szekcióval, ami már önmagában is megér néhány mozijegyet. Elsőként itt van mindjárt a már sokat emlegetett kocsmahorror, vagyis a Grabbers (Csáposok), amiben egy visszataszító szörnyeteg próbálja elfogyasztani egy ír kisváros lakosságát. Ám a helyiek rájönnek, hogy a monszta nem igazán bírja az alkoholt, így nincs más lehetőség, jól be kell rúgni. Ennél jóval komolyabb horrornak ígérkezik a már most többszörös díjnyertes Citadel (Citadella), amelyben egy agorafóbiás apa szövetkezik egy pappal, hogy megvédje kislányát azoktól a titokzatos, elvadult gyerekektől, akik évekkel ezelőtt már tönkretették családját.

A legutóbbi Karlovy Vary-i Filmfesztivál nyitófilmje is helyet kapott a programban (Good Vibrations), így a magyar közönség is belekóstolhat a '70-es évek vészterhes belfasti miliőjébe, és szemtanúja lehet az ellenálló punk-rock mozgalom születésének Terri Holey történetén keresztül. A Keys to the City (Város kulcsai) három önálló, valahogy mégis összefonódó cselekményszála is társadalmi problémákat boncolgat, hősei egyre kilátástalanabb anyagi- és egzisztenciális bizonytalanságban próbálnak túlélni.

A dokumentumfilmeket a Knuckle (Puszta ököllel) erősíti, elmesélve tizenkét év történéseit egy brutális, nomád ír törzs életéből. A rövidfilmek és animációk szerelmesei sem maradnak hoppon: a szekcióban egy tíz darabból álló díjnyertes válogatást láthatnak majd többek között repüléstől félő madárról, az érzelmektől mágiával szabadulni akaró kisfiúról, idiótán viselkedő vidéki rendőrökről és újrahasznosított ír népi bútorokról.

A fesztivál másik kiemelt szekciója a "Staropramen cseh sörkorcsolyák" elnevezésű programsorozat lesz, amiben a kortárs cseh filmek színe-java kapott helyet változatos műfaji megoszlásban. Itt lesz például Csehország tavalyi Oscar-nevezettje, egy, az ötvenes években játszódó noir (Árnyékban - Ve stínu), amiben egy egyszerű ékszerrablás eszkalálódik a legfelsőbb körökbe vezető bűnüggyé. A könnyedebb műfajt a Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka (Járási bajnokság) képviseli, ebben egy fociedzőnek kell döntenie tizenhetedik infarktusa után: élet vagy foci. Találjátok ki, melyik mellett dönt...

A Poupata (Kutyatej) fekete humorral átszőtt drámájában egy középkorú vasutas küzd magánéleti problémáival: ő maga nem bír kikeveredni adósságaiból, miközben felesége erotikus fotózáson akar részt venni, fia egy sztriptíztáncosnő bűvkörébe kerül, lánya pedig ott akarja hagyni őket. A Prílis mladá noc (Fiatal még az éjszaka) két tizenkét éves fiú története, akik szilveszter éjjelén egy idegen lány lakásában kötnek ki és megismerkednek szerelemmel, bujasággal és gátlástalansággal. A film párdarabja lesz a Nem csak úszóknak című alkotásban, amiben egy tizenhat éves lány keveredik szerelmi kalandba egy kéretlen nyaraláson.

A történelmi filmek szerelmesei is megkapják a magukét a Lidice című filmmel, amiben megismerhetjük annak a férfinek a történetét, aki egyedüliként élte túl a náci Németország egyetlen, hivatalosan is elismert népirtását.

Mint mondtam, a Versenyprogram még nem teljes, de az már biztos, hogy itt lesz az idei Sundance egyik legkülönlegesebb és egyben a zsűri díjával kitüntetett darabja (Upstream Color - Feltörő színek). Ebben a szürreális romantikus thrillerben egy Kris nevű nőt tolvajok rabolnak el, és egy parazitát helyeznek el a bőre alatt, amely a hipnotikus transz állapotába képes eljuttatni. Amikor az emlékeitől megfosztva magához tér, az egész élete összeomlik, majd megismeri Jeffet. Együtt próbálják összerakni szétesett életüket, még akkor is, ha az univerzum minden jel szerint  összefogott ellenük.

A második versenyfilm Finnországból érkezik (Fekete golyó - 8-Pallo) és bemutatja az északi jóléti állam sötétebb oldalát. Teszi mindezt egy börtönből frissen szabadult nő történetén keresztül, aki kisbabája miatt sem akar újra rossz útra térni, de visszatér régi szerelme és vele együtt a múlt is. Harmadikként a What Richard Did (Mit tettél, Richard) című ír mozi, Lenny Abrahamson rendezésében. A főleg fiatal színészek rendkívüli játékában erős film csendesen lesújtó tanulmány egy fiúról, a szépreményű atlétáról, a dél-dublini tinédzserek alfahímjéről, aki egy este mindent lerombol, és a hozzá közel állók életét is tönkreteszi. A magabiztos tinédzserekről szóló összetett, kifinomult dráma az amerikai teen-noirra valamint Vinterberg és Haneke filmjeinek tradíciójára épül.

Címkék

anniversary titanic filmfesztival eurocinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr25145021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atkakukac1989 2013.03.19. 19:37:55

A Puszta ököllel című opusz esetében erről beszélünk?
www.imdb.com/title/tt1606259/?ref_=sr_2

Mert akkor taps, taps, tapsvihar. És kis remény, hogy hátha mozikba, netán dvd-re kerül.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása