aeon flux

ready for the action now, danger boy?

magyar box office: hószakadás Takács Máté
2013. március 18. 16:10:00

Kategória: film 3 komment

Bár egyik premierrel sem szaladt meg a ló, kivétel nélkül helytálltak a március tizenötödikét is magában foglaló hétvégén, amelyen más években a plusz munkaszüneti nap ellenére komoly erőfeszítések igényeltetnek a filmforgalmazás részéről a rendszerint jó időjárás miatt – most az nem volt, helyette egészen szélsőséges ellenpont borzolta a kedélyeket. A városi mozik forgalma azért zavartalan volt, az Óz, a hatalmas ismételt az első helyen, a Dől a moné és a Képszakadás pedig a dobogóra hágott. Jól szerepelt a premier előtt futó Croodék és Francois Ozon új filmje, s a Halálhegy sem járt rosszul, a 4DX által meghajtva a Pi élete pedig megduplázta múlt hétvégi eredményét.

lifeofpi_4dx.jpg

> új filmek
A Dől a moné ránézésre olyan hétköznapi vígjáték, ami az elmúlt egy-két évtized komédiamódszereit idézni, és ezt most jókor vetette be: a négy napos, három szünnapos víkenden 20,6 millió forintott gyűjtött a ProVideo bemutatója, s ezzel ezüstérmet érdemelt ki a toplistán. A szinkronizált poénkodás régi ismerősöket prezentált Colin Firth, Cameron Diaz és Alan Rickman személyében a honi nézőknek, ráadásul meglehetősen nagy számú (43) moziban, így akit nem temetett be a hó és ünnepi műsor-közvetítés nélkül maradva a mozi felé vette az irányt, jó eséllyel ezt a Coenék által is fémjelzett produkciót választotta. A 15 ezer néző persze egy ideális világban –amikor se nem havazik, se nem tűz a nap– bő tízezerrel több lenne ezen a hétvégén. Mindenestre a forgalmazó eddig ezzel járt a legjobban idén.

A Big Bang Media ugyancsak legerősebb 2013-as startjának örvendhet a Képszakadás jóvoltából, hiszen az alaposan bereklámozott (már ami a hazai viszonyoktól telik) vígjáték 18 millió forinttal harmadik lett. Ez messze jobb a Project X - A buli elszabadul (12,2m) tavaly ilyenkor, mellesleg négy munkaszüneti nappal dolgozó nyitányánál, s itt talán nem csak a szinkronizáltság számított, ami az InterCom filmjénél hiányzott egy éve. A Képszakadást nálunk talán mindennél hatásosabb volt a Másnaposokhoz kötni, és az is világosan látszik, hogy ugyancsak jókor jött a film, hogy összefogja a mostanság kissé hanyagolt célközönségét. A 28 moziban tomboló komédia arányaiban tehát jobban szerepel nálunk (eddig), mint hazájában.

A hetedik helyig mászott fel a Budapest Film második idei bemutatója, a Halálhegy: A Gyatlov-rejtély. Az igen hamar behozott, 14 moziban futó thriller, ami jobb híján a rendező jól csengő korábbi filmjeire (Még drágább az életed: 282e néző, Cliffhanger - Függő játszma: 476e néző) támaszkodott, elég érdekes sztorival bírt ahhoz, hogy ne egyenesen a süllyesztőbe irányozza magát, s ez az érdekes sztori az internetnek köszönhetően könnyen fel is hívta magára a figyelmet. Persze 7,3 millió forint távolról sem jelent sikertörténetet, de a több mint ötezer néző így is olyan, sztárszínészeket megmozgató filmeket iskoláz le, mint a Fehér pokol vagy A gyilkos médium.

Francois Ozon a Vízcseppek a forró kövön óta boldogítja a magyarokat filmjeivel; a 8 nőt 33 ezren, az 5x2-t 20 ezren, a Swimming Poolt 17 ezren látták, szóval igazi kasszagyilkosról van szó az artmozi berkein belül. Persze az általános érdeklődés-csökkenést ő sem állta, de azért még a Született feleség is jó köröket futott 2011 őszén. A házbant most a Vertigo Média hozta el a közönségnek, s ahogy A vadászattal pár hete, így most is egész jó lóra tettek: csaknem kétezren fizettek be a 15 kópián forgalmazott thrillerre, ami több mint 2,5 millió forintos bevételt jelent.

A Szuez Film a Holy Motorsszal tért vissza, s még Leos Carax rendező is Budapestre látogatott a múlt héten a bemutató apropóján; a fővárosban három mozi játssza a filmet, s négy nap alatt 340 fő figyelmét keltette fel. Ezalatt a Cirko által gondozott Megtalált emlékeket 122-en látták a Cirko-gejzírben.

Premier előtt vetítették országosan a DreamWorks új animációs filmjét, a Croodékat. Az InterCom a negyedik helyet jelentő 16,5 millió forintos összeg alapján gyümölcsöző tavaszi szünet elé néz, pláne úgy, hogy a produkció 4DX-ben is látható lesz a rendes premierjétől kezdve.

> korábbi filmek
Továbbra is az Óz, a hatalmas képezi a magyarok érdeklődésének elsődleges célpontját, hiszen a Fórum Hungary fantasyje 45,6 millió forintot kasszírozott második víkendjén. Ez 12%-os csökkenést jelent, no meg már bőven 100 millió feletti összbevételt. Eddig 73 ezren váltottak jegyet a Disney blockbusterére, s a 100 ezres határ már úgy is bizonyosan meglesz, hogy Croodék alaposan kilopják a szelet vitorlájából.

Pontosan kétszer annyian fizettek be a Pi életére az előző négy napban, mint egy héttel azt megelőzően, s ezzel visszakúszott a top 10-be. Ennyit számított tehát, hogy a Westend mozija mégsem Dwayne Johnson izzadtságát szagoltatta a felavató nézőkkel 4DX-s termében, hanem a 4 Oscar-díjas látványosságnak adott egy utolsó löketet. Az InterCom rém sikeres bemutatója 291 ezer néző felett jár, s talán akad még annyi tartaléka, hogy meghódítsa a 300 ezres határt.

> végszó & ami jön
Egy hónapja nem volt olyan erős összforgalma a top 10-nek, mint most, s a körülményekhez képest abszolút jól fest a több mint 100 ezer néző; az igazi diadal pedig, hogy a premierek között nincs igazán vesztes. A jövő heti győztest pedig már most kihirdethetjük, hiszen a Croodék az első kiemelt animációs film lesz Az öt legenda óta. A Fórum Hungary a Spring Breakers - Csajok szabadonnal próbál hatni a 18 éven felüli fiatalságra, míg a Parlux végre a nézők elé tárja az Úton adaptációját.

A TOP 10 (csütörtök-vasárnap)

# volt
#
film csüt-vas
Ft bevétel
változás Ft össz-
bevétel
össznéző
1 1 Óz, a hatalmas
45,6m -12,1% 106,9m 73,787
2 ú Dől a moné
20,6m - 20,6m 15,281
3 ú Képszakadás
17,9m - 17,9m 13,730
4 - Croodék
16,5m - 16,5m 11,145
5 2 Die Hard - Drágább, mint az életed 10,3m -19,8% 212,0m 157,648
6 3 Az a bizonyos első év
8,1m -23,9% 38,6m 29,064
7 ú Halálhegy: A Gyatlov-rejtély
7,3m - 7,3m 5,244
8 4 Csapda
7,2m -28,3% 19,7m 14,369
9 7 A pingvinkirály
6,6m +8,4% 35,0m 27,300
10 - Pi élete
6,5m +100,2% 421,8m 291,428

a cikk elkészültében segítségünkre volt: UIP-Duna Film

Címkék

thriller cameron diaz box office comedy animation budapest film alan rickman intercom cirko colin firth francois ozon renny harlin provideo szuez film eurocinema magyarvalosag 3d cinema box office hazai big bang media vertigo media french cinema 4dx

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr345143529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TomPowell25 2013.03.18. 16:29:14

A Dől a Moné meglepően jó nyitányának örülök, pláne mert a Képszakadással együttvéve kongott a moziterem az ürességtől, amikor néztem (utóbbi sztoriját és humorát kezdem már unni), és a Halálhegynek is drukkolok, mert kellemes meglepetés volt.

IgazságosIzomTibor 2013.03.18. 16:32:23

A Halálhegy eredménye tényleg tisztes és meglepő. Ami szintén meglepő, hogy a cikkszerző miért tartja jó eredménynek az Ozon film teljesítményét. Ez 15 kópiáról kifejezetten bukás, várhatóan 5-6ezer nézőig jut el.

Atkakukac1989 2013.03.18. 16:49:58

Nem tudom, de délután egy körül szombaton az CC Arénában annyi voltak, hogy 25 perc volt mire a pénztárhoz jutottam. Tökre örültem, hogy ennyi embert látok moziba menni, ebbe a torrent uralta övezetbe.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása