aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top film: minden idők legjobb sci-fijei #50-41 Zalaba_Ferenc
2013. március 06. 14:36:00

Kategória: film 79 komment

Valószínűleg kevesen vitatkoznának azzal a kijelentéssel, hogy a sci-fi a film médiumának legizgalmasabb zsánere. Már csak azért is, mert a tudományos-fantasztikumot gyakorlatilag nem is lehet zsánerkeretek közé szorítani, hisz olyan sokoldalú világról van szó, amely történeti gazdagsága mellett nem köt sem idő, sem tér, és számtalan megközelítési lehetőséget hordoz magában: nincs olyan műfaj, amely ne kötött volna hosszabb-rövidebb házasságot a sci-fivel: western, vígjáték, dráma, horror, filmnoir, pornó! Talán a "sci-fi stand up comedy" mgé várat magára, de ezt gyorsan levédetem, mielőtt még valaki elhappolja eme világmegváltó ötletet.

Nehéz dolga van hát annak, aki eme termékeny világból össze akarja szedni a legjobbakat, de mi vállalkoztunk a lehetetlenre, és hosszas szerkesztői kutatómunkát követően összeállítottuk a magunk 50-es listáját, amely talán ad némi támpontot annak, aki úgy érzi, itt az ideje bevetnie magát a csillagok közé. Kezdődjék hát a nagy kaland!

scifitop50_01.jpg

Forward in time
Minden idők legjobb sci-fijei #40-31
Minden idők legjobb sci-fijei #30-21
Minden idők legjobb sci-fijei #20-11
Minden idők legjobb sci-fijei #10-1

50. A ragadozó [Predator] (1987) <Találat: 35 pont>

Rendező: John McTiernan
Szereplők: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Bill Duke, Jesse Ventura, Shane Black

A film: Állatok vagyunk egy dzsungelméretű vadasparkban. A Kommandón nevelkedett nézősereget jól beugratja a nyitány, melyben tesztoszterontól ragyogó férfiak amortizálnak nullára egzotikus terroristákat, hogy aztán jöjjön a szörnyű felismerés: a nyúl hordja a vadászpuskát. Ez a nyúl történetesen egy két méter pluszos űrrasztafári csáprágókkal, amely nem csupán szuperfegyverekkel és - vérszomjjal van felvértezve, de még láthatatlanná is tud válni. Persze, elkövet egy nagy hibát, mikor Arnold Schwarzeneggerrel húz ujjat.

Science: Az ember mindig fél attól, hogy egyszer megfosztják csúcsragadozói pozíciójától, már csak azért is, mert olyan sok szemétséget műveltünk a környezetünkkel, hogy trónfosztás esetében tuti nem lenne kegyelem.
Fiction: Nézd az eget! Régóta vágyunk arra, hogy megtudjuk, hányadán állunk az univerzummal, de látogatóink az esetek többségében rossz szándékkal érkeznek. Még szerencse, hogy a Ragadozó csak sportolni jár hozzánk, nincsenek világpusztító tervei, ráadásul utálja a hideget meg az alacsony páratartalmat. Valaki ezt Paul W.S. Andersonnak is megsúghatta volna.
Trivia: Hosszú nyakú, kutyafejű küklopsz. Eredetileg egy ilyen kreatúra támadt volna Arnoldra és kompániájára, akikkel így kétségkívül a saját rekeszizmukban beállt görcs végzett volna, habár papíron a raszta frizurás csáprágós izé se festhet túl jól. Ez utóbbi egyébként James Cameron fejéből pattant ki, aki egy közös repülőúton súgta meg  ötletét a lényen dolgozó, tanácstalan Stan Winstonnak.
Feledhetetlen: Az Ol' Painless, azaz a hordozható gatling (a valóságban ilyen nem létezik), valamint az a több hektárnyi dzsungel, melyet Mac (Bill Duke) gyakorlatilag a földdel teszi egyenlővé, miután a Ragadozó kinyírta legjobb cimbijét.
Odamondás: If it bleeds, we can kill it.

topscifi50_50_predator.jpg

47. Dűne [Dune] (1984) <Találat: 36 pont>

Rendező: David Lynch
Szereplők: Kyle MacLachlan, Sean Young, Patrick Stewart, Jürgen Prochnow, Max Von Sydow, Sting, Linda Hunt

A film: A Fűszer a legértékesebb anyag a világegyetemben. Kizárólag a sivatagos Arrakison, vagy ahogy a helyiek hívják: a Dűnén lelhető fel, így aki ezt megkaparintja, az az egész galaxis felett uralkodhat. Két ház marakodik hát az intergalaktikus ingatlan felett, és az ember nem tud nem a fekete aranyra gondolni, miközben még a kereszténység alaptézisei is az orra előtt manifesztálódnak egy messiás személyében, aki véget vethet az ellenségeskedésnek.

Science: Aki kezében van az olaj, az irányítja a világot. Amerikának ez a vágy már sokba fájt, de még kitart, és még jó, hogy a világegyetemnek eme fertályán is adódik mindig egy kis vallási torzsalkodás, amelybe belefolyhat amolyan "pártatlan" döntőbíróként.
Fiction: Frank Herbert ünnepelt regénye alternatív történelmi dokumentumként, űrbibliaként egyaránt funkcionál, David Lynchet viszont a történetbe beleszőtt szexuális félelmek és perverziók ragadták meg leginkább - nem is csoda, hogy filmje anno alig találta nézőjét.
Trivia: Lynch három és fél évig dolgozott a filmen. Mikor a stúdió később a tévék számára kibővítette és újravágta azt, a magát becsapottnak érző Lynch a Judas Booth nevet tüntette fel forgatókönyvíróként - a vezetéknév John Wilkes Boothra, Abraham Lincoln gyilkosára utal, a keresztnév pedig... ó, helló, kereszténység!
Feledhetetlen: Azok az átkozott kékszemű fremenek, azok a mai napig kísértenek, meg persze a lebegő Harkonnen báró is, meg Sting... Sting vörös hajjal. Kész lidércnyomás ez a film.
Megmondás: The Spice must flow!

topscifi50_49_dune.jpg

47. E.T. A földönkívüli [E.T. the Extra-Terrestrial] (1982) <Találat: 36 pont>

Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore, Peter Coyote

A film: Planétánkon felejtődik egy földönkívüli botanikus -  ha úgy tetszik, egy űrnerd -, aki ránézésre még a saját konyhájában is eltévedne, nem hogy egy idegen bolygón, végül aztán barátságot köt egy kisfiúval, aki segít neki hazajutni. Spielberg tulajdonképpen a toleranciáról mesél érzelmesen, izgalmasan, telis-tele kreatív megoldásokkal, ahogy tőle megszokhattuk.
Science: A rendező maga is egy szétesett családban nőtt fel, így nem csoda, hogy a válás visszatérő motívum filmjeiben, ugyanakkor az az egész karrierjét jellemző, gyermeki kalandvágy is ebben a filmjében kristályosodik ki, amely a Harmadik típusú találkozásokban tűnik fel elsőként. 
Fiction: Békével jöttünk. És mivel egy fejlettebb faj vagyunk, tudjuk, hogy az embereket nem ajánlatos megzavarni természetes környezetükben, meg aztán vannak náluk sokkal érdekesebb élőlények is ezen a bolygón. Például ez a muskátli...
Trivia: Harrison Ford (a film forgatókönyvét szerző Melissa Mathison akkori férje) játszotta volna Elliot iskolaigazgatóját, de a jeleneteit kivágták a filmből.
Feledhetetlen: Az E.T. kvázi főgonosza a film nagy részében csupán derékmagasságig látható - kb. egy szintben egy kisgyermek tekintetével, és az oldalán lógó kulcscsomó alapján lehet beazonosítani, s mivel neve nincs, ezért a karakterre úgy hivatkoznak, Keys. Mindezzel együtt ő a film egyik legemblematikusabb figurája.
Kimondás: Be good. (...és most próbálj nem könnyezni!)

topscifi50_48_et.jpg

47. Prometheus (2012) <Találat: 36 pont>

Rendező: Ridley Scott
Szereplők: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Charlize Theron, Guy Pearce, Idris Elba

A film: Tudni szeretnéd, ki volt az a pilóta, akinek patkó alakú űrhajójába aláereszkedve Kane és idővel minden utastársa szembesült végzetével? Nos, 33 év után Ridley Scott választ ad a kérdéseidre.
Science: ...egészen pontosan kérdésekre kérdésekkel felel. Mert hogy jövünk mi ahhoz, hogy 100%-os határozottsággal kimondjuk, hogy Ők teremtették az Idegent és minket is.
Fiction: De azért jó érzés messzebb menni a szimpla evolúciós elméletnél, amely véletlenekkel és mutációkkal magyarázza mindazt, ami minket körbevesz.
Trivia: Scott azt szerette volna, hogy a szereplők a forgatás ideje alatt végig a Prometheus díszletek között tartózkodjanak - ott éljenek, ott étkezzenek, ott aludjanak -, de biztonsági okokból ez nem volt kivitelezhető.
Feledhetetlen: David megnyitja a Juggernaut térkép applikációját, és kiderül, hogy az Építészek épp a Földre készültek húzós rakományukkal, mikor beütött a krach. 
Odamondás: Big Things have small beginnings. (Remélem itt nem az Alienre tetszik gondolni.)

Kritika <<<

topscifi50_47_prometheus.jpg

46. Dark City (1998) <Találat: 37 pont>

Rendező: Alex Proyas
Szereplők: Rufus Sewell, Kiefer Sutherland, Jennifer Connelly, William Hurt

A film: Egy évvel a Mátrix bemutatója előtt már kiderült, hogy valami nem stimmel a körülöttünk lévő világgal. Történetesen az, hogy csak egy illúzió, hogy IQ-ban felettünk, EQ-ban viszont jócskán alattunk álló lények játékszerei vagyunk csupán. Fel kell lázadnunk! Eme revolúciót egy átlagember vezeti, akit tulajdonképpen a szerelem nevében cselekszik. Hm, és e mellé még fazonírozott rosszfiúk és repkedős akciójelenetek is járnak.

Science: Az irányítottság érzése ősi alapvetés az életben irodalomban, filmművészetben egyaránt, és nem feltétlenül csak a sci-fi területén, habár a legvadabb, egyben legközkedveltebb teóriák leginkább eme zsánerben fakadnak. 
Fiction: Alex Proyas egy sajátos szabályok szerint működő "valóság" köré építette a Nagy Testvért, amely úgy funkcionál, mint egy életre kelt filmnoir, mintha a kalaposok egy Dashiell Hamett-regény alapján építkeztek volna.
Trivia: Haha, a díszletek egy részét a Mátrix forgatásán is felhasználták.
Feledhetetlen: Mikor teljes valójában, madártávlatból láthatjuk a címben szereplő várost annak valamennyi titkával egyetemben.
Megmondás: You are probably wondering why I keep appearing in your memories, John. It is because I have inserted myself into them.

topscifi50_46_darkcity.jpg

45. Star Trek (2009) <Találat: 38 pont>

Rendező: J. J. Abrams
Szereplők: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Simon Pegg, Karl Urban, Anton Yelchin, Eric Bana, Leonard Nimoy

A film: Közel egy évtizeddel az után, hogy a Nemesis majdnem kinyírta a Star Trek-univerzumot, Abrams nem csupán friss vért pumpált annak ereibe, hanem teljesen újjáformálta azt, miközben mindvégig tiszteletben tartotta Gene Roddenberry univerzumát. Az új Trek szexi és trendi, dinamikus és kirobbanó, szellemes, drámai és szédítően merész. Bárcsak minden popcorn-film itt kezdődne!

Science: Ha az ENSZ egy sci-fiben manifesztálná célkitűzéseit, akkor az minden bizonnyal a Star Trek lenne, melynek univerzumában az emberek között nincsenek már összetűzések, mi több, a pénz, mint olyan nem létezik. Mindenki teszi a dolgát egy szebb jövő érdekében...
Fiction: ...még jó, hogy a nem felfedezett űr lakói folyamatos veszélyt jelentenek ránk. Sokan kritizálták, hogy a világegyetemet szinte kizárólag humanoid létformák lakják (költséghatékony okokból, ugye), de mint kiderült, galaktikus szinten is egy tőről fakadunk. Meg aztán, ki adná oda a jó öreg klingonokat valami csápos-nyálkás monszterért?
Trivia: Eredetileg Mark Wahlberg is játszott volna a filmben, de visszadobta a forgatókönyvet, mert izé... nem értette a sztorit.
Feledhetetlen: Kirk és Spock konfrontációja, melynek végén Spock lemond kapitányi tisztségéről Kirk javára.
Megmondás: Cadet Kirk, you somehow managed to install and activate a subroutine in the programming code, thereby changing the conditions of the test.

Kritika <<<

topscifi50_45_startrek.jpg

44. Super 8 (2011) <Találat: 41 pont>

Rendező: J. J. Abrams
Szereplők: Joel Courtney, Riley Griffiths, Elle Fanning, Kyle Chandler, Noah Emmerich

A film: Időutazás a téma. No nem tényleges, inkább csak filmtörténeti: Abrams saját - és sokunk - gyerekkorába repít vissza, azokba az időkbe, mikor a pre-pubertás fiúknak és lányoknak is kijárt a félelmetes nagy kalandból, mikor az ijesztgetések és izgalmak valódi, hús-vér figurákkal rezonáltak, mikor minden sokkal természetesebbnek hatott, még egy szökött ufonauta is, legyen bármennyire transzcendens, ahogy környezetével kommunikál.

Science: Az utolsó nagy össznépi UFO-mánia a 80-as években tombolta ki magát. Mára ez egész balhé jelentőségét veszítette, hisz az emberek rádöbbentek, hogy most már mindenki zsebében ott van egy kamera, és a YouTube-ot mégsem özönlötték el az ilyen-olyan típusú találkozásokról szóló videók. Mint említettem: időutazás.
Fiction: Lehet, hogy az egész csak annak tudható be, hogy ugyanaz a csapat dolgozott mindhárom film kreatúráin, de gyanítható, hogy a Cloverfield városromboló monsztere, a Star Trek jégholdas kicsikéje és a Super 8 szökött földönkívülije egy tőről fakadnak, így aztán ezek a filmek lehetnének a szörnyfilmek Bosszúállói!
Trivia: Bruce Greenwood (Kirk "főnöke" a Star Trekben) játszotta a szörnyet.
Feledhetetlen: A gyerekszerelem. Ahogy Joey Corutney Elle Fanningra néz... Ja, hogy ez egy sci-fi.
Megmondás: Production Value!

Kritika <<<

topscifi50_44_super8.jpg

42. Hold [Moon] (2009) <Találat: 42 pont>

Rendező: Duncan Jones
Szereplők: Sam Rockwell, Kevin Spacey

A film: Egyedül az űr és saját kétségeid magányában - egy ilyen történetnek nem lehet jó vége. SPOILER jön... A Holdnak mégis sikerül felülkerekednie a minidisztópián, hogy áldozatából  hőst faragjon. Előbb viszont jól meghurcolja Sam Bellt (Sam Rockwell), aki egyedüliként menedzsel egy eszkavátor-telepet... a Holdon, és hamarosan olyan felismeréssel szembesül, ami rendesen megrengeti saját kis világát. Meg ha üzenete eljut hozzánk, a Földre, akkor talán a miénket is.

Science: Szerencsére tudósaink csak tessék-lássék dolgoznak a klónozáson, hisz olyan sokan vagyunk a Földön, hogy teljesen felesleges eme tömegeket duplikálni. A gazdagoknak persze erről más a véleményük, de egyelőre még ők is kénytelenek beérni Dolly-val. Talán ennél égetőbb, hogy bolygónk nyersanyag-készletei kiapadóban vannak (hála a túlnépesedésnek), szóval lassan elkezdhetnénk dobálni a perselybe egy kis felfedező űrodesszia érdekében.
Fiction: A jobb sci-fik legalább annyit mondanak el a lehetséges jövőről, vagy múltunk-jelenünk alternatíváiról, mint magáról az emberről, aki ezeket megéli. Sam Rockwell bámulatos játékának köszönhetően a Hold világa - legyen az bármilyen kis mikrokozmosz - félelmetesen valósághűnek tűnik, még akkor is, mikor emberünk kénytelen tükörbe nézni.
Trivia: Sam Rockwell David Cronenberg Két test, egy lélek című filmjéből merített ihletet, melyben Jeremy Irons egy egypetéjű ikerpárt alakított.
Feledhetetlen: Út a Földre.
Kimondás: I hope life on Earth is everything you remember it to be.

Kritika <<<

topscifi50_43_moon.jpg

42. Világok harca [War of the Worlds] (2005) <Találat: 42 pont>

Rendező: Steven Spielberg
Szereplők: Tom Cruise, Dakota Fanning, Justin Chatwin, Miranda Otto, Tim Robbins, Morgan Freeman

A film: Ha Morgan Freeman jelenti be a világvégét, ott csak Isten segíthet... vagy egy vírus, egy apró baci, ha úgy tetszik: baki, amivel hódítóink nem számoltak. Egyébként is balhés a roham, hisz exterminálásra tökéletesen alkalmatlan gépezetekkel jönnek nekünk, ám az emberek mégis tehetetlenek. Hogy miért, az csak részben derül ki Spielberg inváziós filmjéből, ugyanis a nagy pusztulást az egyén szemszögéből mutatja be annak minden tanácstalanságával, reménytelenségével együtt. Nyomasztó, hogy milyen jelentéktelenek is vagyunk: még Tom Cruise is, aki a bemutató idején a földkerekség legnagyobb sztárja volt.

Science: Valahogy így élnénk meg az armageddont. A tévében mismásolnának, odakinn egyáltalán nem az történne, mint amit a doboz sugall, és azt gondolnánk, az lesz a legjobb, ha követjük a többieket. Aztán mikor rádöbbenünk, hogy ez mégse olyan jó ötlet, hirtelenjében egymás torkának ugornánk.
Fiction: Ricky Bobby téved: még Tom Cruise se segíthet, és ugyan az a befejezés, melyben Cruise egyesül családjával, merő egy fikció, de a filmből inkább a tudomány kikezdhetősége beszél, mikor hősök és a túlmisztifikált emberi lelemény helyett egy hiba menti meg a világot. Most még.
Trivia: A lezuhant repülőhöz egy használaton kívüli Boeing 747-est használtak fel (ez a díszlet jelenleg is megtekinthető a Universal stúdióparkjában).
Feledhetetlen: A tripodok támadásba lendülnek, és az emberek hamuvá lesznek...
Kimondás: (Ezt kizárólag Morgan Freeman hangján szabad:) Yet across the gulf of space, intellects vast and cool and unsympathetic regarded our planet with envious eyes and slowly, and surely, drew their plans against us.

Kritika <<<

topscifi50_42_waroftheworlds.jpg

41. A láthatatlan ember [The Invisible Man] (1933) <Találat: 44 pont>

Rendező: James Whale
Szereplők: Claude Rains, William harrigan, Gloria Stuart

A film: Hiába hajtogatja, hogy ő nem őrült, csak láthatatlan, a címszereplő előbb vagy utóbb beleőrül a láthatatlanságába. Lehet ez az egyéniség elvesztésének metaforája vagy csak az elme dekonstrukciója, mindenesetre James Whale - Frankenstein atyja - kreálmánya azóta is kísérti a filmvilágot.

Science: ...meg persze a tudomány világát is. Elképesztő fegyvertény lenne egy olyan álca kifejlesztése, amely közvetlen közelről is elrejt, és lehet, hogy a Halj meg máskor tele van marhaságokkal, talán mégis az az optikai megoldás (az elrejteni kívánt objektum azt vetíti maga elé, ami a háta mögött van) tűnik a leginkább megvalósíthatónak.
Fiction: Mint a legtöbb "emberből lett szörny" történet, így A láthatatlan ember is arról a kitörni vágyó vadállatról mesél, amely belénk van kódolva, és akit csupán a társadalmi konvenciók, illetve a következményektől való félelem tart vissza a tombolástól. A civilizáltság? Piha, az csak egy álca.
Trivia: Annak ellenére, hogy Claude Rains a film 95%-ában jelen van, csak a legvégén tűnik fel teljes valójában.
Feledhetetlen: Lekerül a kötés.
Megmondás: All right, you fools. You've brought it on yourselves! Everything would have come right if you'd only left me alone. You've driven me near madness with your peering through the keyholes and gaping through the curtains. And now you'll suffer for it! You're crazy to know who I am, aren't you? All right! I'll show you!

topscifi50_42_theinvisibleman.jpg

Most pedig rajtad a sor, kedves olvasó! Hogy vélekedsz az első etapról? Nem garantálom, hogy egy hét múlva ilyenkor jelentkezem a következővel, de igyekszem.

kövess minket facebookon és twitteren!

Címkék

star trek super8 sci fi charlize theron kevin spacey dune david lynch predator zachary quinto ridley scott arnold schwarzenegger john mctiernan kiefer sutherland eric bana spielberg anton yelchin alex proyas jennifer connelly sam rockwell william hurt guy pearce karl urban idris elba simon pegg jj abrams chris pine duncan jones zoe saldana michael fassbender noomi rapace alien invasion movie prometheus top film

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr415117780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.06. 14:41:41

remélem index címlapos lesz az a sorozat. :D

A predator az utolsó???

Vajh a többi előrébb kerül?? És, hogy az star trek megelőzi, de még a prométheust is?!?!

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.06. 14:48:48

Egyedül a láthatatlan embert nem láttam, de tervezem.

Dűne??? Életem egyik legrosszabb filmes élménye volt.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.03.06. 14:55:00

én a WotW-ről továbbra is azt tartom, hogy zseniálisan indul, aztán a közepén megbicsaklik, és onnan már nem bír felkelni.
Viszont az "egyén szemszöge" hatalmas ötlet, és egy ideig remekül működik, szóval befér a listára, ide a hátsó szekcióba.

Egyébként jól indul a lista, kíváncsi vagyok, mi lesz még belőle :-))

szkristof92 2013.03.06. 14:56:15

Prometheus és Dűne. Kész, ezzel meglesz a totális flamewar. Amúgy jó cikk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.06. 14:56:18

hetente egy rész jön a listából a tervek szerint???

Az a Marky Mark-os duma nagyon nagy. :D:D

Kaumatzi 2013.03.06. 15:02:19

remek kezdet...bár van köztük számomra kevésbé kedves is, de kinek nincs (ill nem lesz) - csak így tovább :)))

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.06. 15:21:33

Kicsit javíthatnátok a pontozási rendszeren, mert a Moont és a Világok harcát ugyanarra a pozícióra kihozni...;) :D
De amúgy Dark City, Prometheus, ha ennyi jó sci-fi volt idáig, kíváncsian várom a lista többi részét

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 15:28:31

@danialves: Egymástól teljesen függetlenül zajlott a pontozás, sőt, a listák leadása is, szóval nincs itt semmi szándékosság (mármint azt leszámítva, hogy a szerkesztőségben sokan szeretik ezeket a filmeket).

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.03.06. 15:36:53

amúgy a logó ad egy jó tippet a végső győztesre :-))

Kyuzo 2013.03.06. 15:37:24

3 db 47-es van a listán :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 15:40:26

@Kyuzo: No meg két 42. is. (A megoldás: holtverseny.)

kaamir 2013.03.06. 15:44:17

@Adam Van Helsing: Alien 4? :D

Amúgy furcsa mód a Világok harca minden egyes újranézéssel egyre jobban tetszik, csak az a befejezés...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 15:46:16

@kaamir: Melyik befejezés? A vírus vagy az "újra együtt a család"? Vagy mindkettő? :)

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.03.06. 15:52:10

@kaamir: már az egyben is ott a Weyland, nem?
a négyben már arról beszélnek, hogy megszűnt a cég (vagy csak nagyon nem emlékszem valamire)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.06. 16:02:34

@Zalaba_Ferenc: Hát éppen ez a baj, így jöhetnek ki ilyen nonszensz dolgok :D
(Amúgy ha egymástól függetlenül csináljátok, nincs ilyen, h valaki a többiek listája láttán a homlokára csap, h "bakker, h ez és ez a film nem jutott az eszembe!"?)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 16:03:50

@danialves: Voltak referenciák, kupaktanácsok, ilyesmi.

Dzsedáj 2013.03.06. 16:17:16

@Zalaba_Ferenc: Leslie Nielsen féle Tiltott Bolygó ugye rajta van a listán?
50-es évek egyik legjobbja.. Ott kell, hogy legyen..:()

kaamir 2013.03.06. 16:17:46

@Zalaba_Ferenc: Az újra együtt a családot még megemészteném valahogy, de a vírus felháborítóan egyszerű megoldás. Mintha megunták volna továbbírni a forgatókönyvet (tudom, a könyvnek is ez a vége, de az egy nagyon más korban íródott).

@Adam Van Helsing: Tényleg, a 4-ben már nincs is Weyland.

ilovebubbles 2013.03.06. 16:33:35

@REMY: Életem egyik legjobb filmes élménye. A Dűne egyszerűen zseniális lett! Érdekes egy film, mit ki tud váltani az emberekből :)

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.06. 16:42:07

@ilovebubbles: eléggé megosztott, de úgy látszik, hogy a két véglet egymásra talált :D amúgy magával a rendezővel sem vagyok kibékülve. Lynch nem tartozik a kedvenceim közé, és a filmjeit sem komálom. Pedig adtam már néhány esélyt neki. Bár az Elefántember tetszett kivételesen.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.03.06. 16:57:52

@REMY: hehe, nekem is az Elefántember az egyetlen Lynch, amit el tudtam viselni :-)) (én is jópár filmet láttam tőle)
Talán azért, mert az a legkevésbé Lynch-es :-P

j.gabi 2013.03.06. 17:02:25

"Bruce Greenwood (Kirk "főnöke" a Star Trekben) játszotta a szörnyet."

Feldhetetlen alakítás. :)
(Főleg, ha összevetjük, mondjuk a 13 nappal.)

Atkakukac1989 2013.03.06. 17:44:53

Imádom Lynch filmjeit, de a Dűne azon kevés filmek egyike (ebből kb. 5 van), amit a mai napig nem tudtam végignézni, mert annyira rossz. Ettől függetlenül izgalmasan kezdődik a lista.

Thresher 2013.03.06. 17:59:46

Nagyon hátul van a Moon...főleg a felejthető Világk harcával?

A többi tök ok.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2013.03.06. 18:18:32

Ugyan miféle szempontok alapján pontoztok? Csak mert a Star Trek egy igen jól összerakott film, a Moon is az, és bekerültek a bóvli csoportba.

Llew 2013.03.06. 18:33:53

Ugye nem heti bontásban jön a lista?

_renton 2013.03.06. 18:52:15

"Eredetileg Mark Wahlberg is játszott volna a filmben, de visszadobta a forgatókönyvet, mert izé... nem értette a sztorit."

Rosszmájú vagyok lehet, de ezen nagyon mosolyogtam, nálam ugyanis a Keanu Reeves, Ryan Reynolds, Mark Wahlberg trió vezeti Hollywood legtúlértékeltebb (értsd: nem éppen tehetséges) férfi színészeinek listáját.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.06. 18:58:53

@_renton: nekem is ez tetszett a legjobban. :D

@Llew:
én is remélem...

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 19:23:58

@Androidus: Dark City, E.T., Predator - ezek lennének a bóvlik? Csak mert azt megértem, ha valaki nem komálja a Prometheust vagy a Super 8-at, na de...

Sütemény1975 2013.03.06. 19:25:38

Igen, szal a promtheus a ragadozo elott....... Az elso tizbe terminatort, alient, alienst es event horizont varok.

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.06. 20:17:22

az a helyzet, hogy én mindig valami egyetemes listára számítok, amiben a saját szeretet-et elnyomja az objektivitás, mert így a cím inkább, Minden idők legjobb 50 filmje, Aeon Flux szerkesztősége szerint :p

47. egyszerre három is, mert nem világos, hogy az E.T. kapásból jobb mint a Prometheus, aminél még a Dűne is jobb, de a Prometheus leginkább 51. és akkor máris nincs miről vitázni

a Super 8 mint sci-fi, végül is a Láthatatlan ember is itt van, amikor azt még Horrorként aposztrofálták a készítői, bár még mindig több sci-fi elem van benne, mint a S8-ban, (Remy nézd meg sürgősen, időtálló klasszikus, nekem nagyon bejött). De akkor is a Láthatatlan embernek sokkal előkelőbb hely dukálna.

A Dark City és a Star Trek esetében is úgy vélem valahol az első 20-ban inkább helyük lenne, de ezt persze csak egy hónap múlva lehet eldönteni.

Llew 2013.03.06. 20:18:32

@Zalaba_Ferenc: "Úgy gondoltam nem sürgős a dolog, mer' hun van még karácsony." :)

jky 2013.03.06. 20:19:58

Moon nagyon hátul van. :(

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2013.03.06. 20:21:12

@Zalaba_Ferenc: nincs sok scifi. Az 50. hely az, aminél van 49 jobb, nevezd ahogy akarod. Az ET-ben, Predatorban tudom sorolni azt, ami nem tetszik, a Star Trekben és a Moonban pedig erősen gondolkoznom kellene, hogy találjak ilyet. Ezért érdekelne, hogy mit nézünk más szemüvegen keresztül.

Thresher 2013.03.06. 21:21:28

Már csak a District 9 helyezésre leszek kiváncsi, ha nem lesz top 10-es, akkor dobbantok egyet a bal lábammal.

Thresher 2013.03.06. 21:27:53

@Androidus: A Predator nekem inkább horror/akció, az ET meg családi matiné, most attól hogy az egyik főszereplő földönkívüli, az még kevés nekem hogy sci-fiként nézzek rájuk.

A Moon is elmehetne egy x helyen játszódó drámának, ha nem lenne benne...az a dolog.

Thresher 2013.03.06. 21:34:27

@Thresher: Erről jut eszembe: A Moon-nál az megvan, hogy a magyar verziónál a két Sam-nek 2 különböző szinkronszínész adta a hangját? :D

McCl@ne 2013.03.06. 22:13:29

Félretéve a valahol parttalan vitát arról, hogy mi számít sci-finek és mi nem, azért én úgy látom, hogy ez a lista senkinek az elképzelését nem képviseli. Mert bár egyesével szavaztatok, a végeredmény szerintem így ebben a formában egy katyvasz.
Vagy van olyan ember, aki szerint a Prometheus és az E.T. egy szinten van? Ez komoly? Oké, a "nem értem a Prometheust és ezért zsigerből fikázom" klubot leszámítva. Egy nagyon fontos, nagyon összetett és ízig vérig science és fiction versus egy családi mesefilm?
Oké, ez nem az én listám. De szerintem ez senkinek sem a listája. A kevesebb több lett volna, pl. 10 vagy esetleg 20 film, de akkor az mind legyen sci-fi, ne akciófilmek és gyerekmozik, amikben esetleg villog pár LED és van bennük olyan, ami nem ember...
Bár ha majd valamelyik Star Wars előkelő helyet kap, akkor azért röhögök egy jót :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 22:16:05

@McCl@ne: Szerintem olvasd el újra az intrót, és próbáld meg értelmezni.

Meg aztán az E.T. sem csak egy egyszerű családi mesefilm.

McCl@ne 2013.03.06. 22:27:38

@Zalaba_Ferenc: Szeretsz te így válaszolgatni, hogy kiragadsz valamit, amire félig reagálsz :)
Oké, az E.T. nem csak egy egyszerű családi mesefilm (bár örülök, hogy te sem sci-fiként emlegeted), de ettől még nem lesz egy kategória/kaliber a Prometheus-szal :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 22:38:00

@McCl@ne: Mert nehezen tudom komolyan venni a szemellenzős megnyilvánulásokat. Pedig a sci-fi pont egy olyan, hogy is mondjam, filmliberális megközelítést igényel, hisz egy olyan műfaj, amely nem is tekinthető igazán műfajnak, sokkal inkább egyfajta alapnak, amire építeni lehet. Hol egy eredettanulmányt, hol egy szociológiailag érzékeny látleletet a felnőtté válás csapdáiról, a fantázia elértéktelenedéséről, az értékrendek átalakulásáról és az ismeretlentől való félelem erőszakban történő megnyilvánulásáról. És ez még mindig csak a jéghegy csúcsa, ha az E.T.-ről beszélünk.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.06. 22:43:27

E.T. nem sci-fi?? akkor mi? :D családi.. miért csak az lehet sci-fi, ahol ölnek, meg szétszaggatja valami űrlény az embereket? Esetleg horror elemei is vannak? stb...
Nem feltétlenül kell űrben sem játszódnia.

E.T. --> van űrhajó, van űrlény... mi kell még? :D Ez 100% sci-fi.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2013.03.06. 22:51:29

@Thresher: a scifi igazából nem műfaj, ahogyan arra Zalus épp rávilágított. Tudom, hogy rohadt nehéz összeválogatni bele, mert mindenki úgy fogja nézni, hogy amit szeret, az bele való, a többi meg nem. A scifit legtöbben szentélynek tekintjük. Ezért érdekelt volna a pontozás szempontja, hátha akkor megértőbben szemlélem a számomra is fura sorrendet.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.06. 23:00:48

@Androidus: Ja, az nem titok. A szerkesztőség hét tagja egy-egy 40-es listát állított össze, ahol az első helyezett 40 pontot ért, a második 39-et, és így tovább az utolsóig. A pontszámok adták ki a végső listát. Az összeállítás egyébként bő egy (vagy két?) hónapig tartott, és egy jókora litánia előzte meg a "kötelező nézeményekkel", hogy mindenkinek elég ideje legyen az esetleges hiányosságok bepótlására - nekem is volt mit.

vargatom 2013.03.06. 23:25:57

@McCl@ne: "nem értem a Prometheust és ezért zsigerből fikázom" klub

ROTFL

És igen, az ET-vel nem lehet egy lapon említeni - mert erre aztán tényleg senki nem fog emlékezni nemhogy húsz, de még tíz év múlva sem...

vargatom 2013.03.06. 23:26:48

@Zalaba_Ferenc: Ha már úgyis előkerült - Forbidden Planet rajta volt?

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.06. 23:28:40

amúgy titokban reménykedem, hogy a 9-es terv az űrből fogja megnyerni a legjobb sci-fi filmet :D :P

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.03.07. 01:02:39

@vargatom: Az ET akkora giccstenger, amekkorát csak Spielberg képes csinálni. Borzalmas. Az a hold előtt biciklizős marhaság a filmtörténet egyik legfájdalmasabb gagyi hülyesége szerintem.

És akkor a Prometheus a szar film, mert ugye "Mér veszi le a sisakot Holloway!!!" Nevetséges.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.03.07. 01:06:05

A 2009-es Star Trek pedig szórakoztató, de faék egyszerűségű azért, nem tudom, mennyire van helye egy ilyen listán. Persze eleve nem készül túl sok sci-fi.

nikodémus 2013.03.07. 05:55:01

Sci-fi-ügyben magam is a bevezetőben leírt műfaji nyitottságot vallom, ez a lista pedig nem kell, hogy "valakié" legyen, egyszerűen egy lista. Ráadásul csak a végét látjuk egyelőre.
Az E.T. jó,a Prometheus pedig intellektusban kb. egy szinten van a Batman & Robin című förmedvénnyel. Csak több pénzt adtak rá.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.07. 07:18:58

@nikodémus: Pedig olyan jó vot az első bekezdés... :) Amúgy a Batman & Robin méregdrága film volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.07. 08:55:34

@Thresher: ez a bal lábbal dobbantás jó duma. :D

TommyGun77 2013.03.07. 10:25:31

A DUNE nem mondom hogy jó film de engem a látványa és a hangulata nagyon megfogott. Elöbb olvastam a könyvet mint annó láttam a filmet de a hangulat nálam nagyon passzolt. A látvány meg annyira egyedi hogy szerintem simán befér az 50-be. Sajnos a többi része igen felejthetőre sikerült.

szkristof92 2013.03.07. 10:30:48

@Zalaba_Ferenc: És még többe is került mint a Promi. :)

scal · http://filmbook.blog.hu/ 2013.03.07. 10:36:57

@vargatom: osztom

egyébként mér veszi le a sisakot Holloway? Ember egy idegen bolygón, ET meg egy földönkívüli a Földön, ő tud lélegezni, fejlettebb, még ha csúnyább is

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.07. 12:09:00

@Pitypalatty úrfi: A filmtörténet egyik leggagyibb stb-stb-je a filmtörténet egyik legemblematikusabb pillanat is egyben. Vagyis inkább az utóbbi.

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.03.07. 13:03:11

@Zalaba_Ferenc: Tisztában vagyok vele, épp ezért írtam, mert szerintem bajok vannak a közízléssel.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.03.07. 13:19:28

@McCl@ne: Pedig számíthatsz rá, hogy A Birodalom visszavág (és tán még az Új remény) a középmezőnynél lejjebb nem végzi... :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.07. 14:12:12

@megnevezhetetlen: középmezőny???
ha már szerepel, akkor a lista elejére várom.

megnevezhetetlen · http://www.facebook.com/xyzdg1981 2013.03.07. 14:27:33

@doggfather: én is, de hát láthatod, vannak akik nem kezelik értékén őket... /:)

thatrugreally tiedtheroomtogether 2013.03.07. 16:40:03

Gratula a listához! Természetesen nem értek egyet minden helyezéssel, de kíváncsian várom a folytatást!

Thresher 2013.03.07. 19:20:49

@REMY: Ennyi erővel Alf, Superman és Lilo&Stich is sci-fi, mert van benne űrlény.

@Androidus: Tudom hogy a sci-fi tág műfaj (mert melyik nem az), de én nem ragadok le annál a definíciónál hogy ha valamiben robotok és klónok szerepelnek, akkor az már tudományos-fantasztikum, mert ennyi erővel egy gépkocsi-gyártósor és egy veteményeskert is az lenne.

Nekem inkább az a sci-fi, amikor egy nem létező, de létezhető(!) világot, vagy annak szegmenseit feszegetjük, illetve kérdéseket teszünk föl. Persze ezért is nagyon variábilis: ha pl az emberi klónok jogairól beszélünk, sci-fit mondunk, ha a feketékéről, szociológia. A Mars meghódítása sci-fi, a Holdé történelem.

Röviden összefoglalva az én definícióm: Egy képzelt világ, ami tudományos/logikai alapon igazolható is lehet.

Ficus Cucis 2013.03.07. 22:12:26

Ha a 2001-et felerőszakoltátok a dobogóra, elhányom magam. Egyértelmű bizonyítéka lesz, mekkora sznobok is vagytok.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.07. 23:36:51

@Thresher: Pont az a probléma, hogy leragadtok valamilyen definíciónál (pl. ha nagyon szőrszálhasogató akarok lenni, a definíciód alapján most az összes tudományos alapon igazolható fantasy hirtelen sci-fi lett), és akkor lehet ilyenekről vitázni, hogy akkor most melyikőtök definíciója szerint sci-fi az ET vagy a Superman. De éppenséggel a Zombielandtől az Inceptionig nagyon sok mindenre rá lehet húzni, hogy van benne tudományos fantasztikum, mégsem tesszük meg.

Ami itt sztem a különbség, hogy milyen műfajban szerepelnek ELSŐSORBAN. Nyilván nem mind1, hogy a sci-fi plot device csak, vagy meghatározó elem. Te is azért szántad nevetséges példának a Supermant, mert az elsősorban képregényfilm, és a kolléga is azért problémázott az ET-n, mert az szerinte elsősorban családi film. És valószínűleg azért nem fog feljönni az általam említett két mű, mert elsősorban (posztapok) vígjátékról és heist movie-ról van szó.
Úgyhogy maximum azon van értelme vitatkozni, hogy mennyire jogos egy minimális változtatásokkal akciófilmmé alakítható Predatort egy teljesen új világot felvonultató Star Trekkel versenyeztetni mondjuk, de sztem azt nehéz elvitatni, hogy valamilyen szinten mindegyik sci-fi.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.03.08. 00:01:38

@Ficus Cucis: Miért, nem lehet őszintén szeretni a 2001-et?

ungverjaland 2013.03.08. 00:10:27

@Ficus Cucis: Mert akinek tetszik a 2001, az nyilván rögtön sznob?

Én személy szerint nagyon is remélem, hogy a 2001 fenn lesz a dobogón. Ezenkívül reménykedem, hogy a Metropolis is legalább felkerül a listára.

Thresher 2013.03.08. 12:03:29

@danialves: "összes tudományos alapon igazolható fantasy hirtelen sci-fi lett" Hol itt az ellentmondás?

Másrészt igazad van, én is azt mondom hogy a sci-fi tág műfaj, de melyik nem az, továbbá nincs olyan film amire csak egy műfajt tudsz ráhúzni. Ahogy te is mondtad, a lényeg az, hogy mi használja elsődleges célra a sci-fit. Nekem pl a Primer "sci-fibb" mint a Vissza a Jövőbe, mert bár mindkét film az időutazásról szól, az utóbbinál csak másodlagos eszköze ez az elem, míg a Primernél fajsúlyosabb az időutazás témája. Vagy másik példa a Kate & Leopold, azt sem veszi szerintem senki sci-finek, dacára hogy az ipse 100 évet utazik előre az időben.

Szóval én a lista semelyik tagjától nem vitatom el a sci-fi titulust, de a többiekkel együtt nekem is furcsa hogy a Moon egy helyen van a Világok Harcával.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.03.08. 12:15:47

@Thresher: "Hol itt az ellentmondás?"
Akkor ha most bebizonyítom neked, hogy a sárkányok létezhetnek, a Trónok harca sci-fi lesz? :)

Amúőgy sztem lassan kérhetnénk a szavazatok nyilvánosságra hozatalát, mert (engem is beleértve) elég sok ember csőrét böki ez a Moon-Világok harca holtverseny :D

Thresher 2013.03.08. 12:29:14

@danialves: A Trónok Harcában elég sok mindent kéne még tudományosan bizonítani hogy az sci-fi legyen... de van erre jó példa, csak a film neve nem ugrik be: Christian Bale játszik benne, és hemzseg a sárkányoktól.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.03.08. 12:30:48

@Zalaba_Ferenc: húú, rengetegen szidják a filmet, holott Kubrick nagyon összerakta. Persze nem hibátlan, plusz megvan a sajátos hangulata, de ízig-vérig sci-fi. Visszafogott, de mégis mély kisugárzása van. Lassan újra is kéne néznem. Eddig 8,5/10-en áll.

nikodémus 2013.03.08. 22:33:30

@Ficus Cucis: Nono, a 2001-es nem bántani, egyedülálló élmény. Őszintén.

Fehér Folt 2013.03.23. 06:01:52

prometheus egy zavaros hülyeség, a tomkrúzos világok harca pedig minden szinten vállalhatatlan.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása