aeon flux

ready for the action now, danger boy?

toplista: a legrosszabb oscar-mozik Németh Barna
2013. február 21. 10:38:00

Kategória: film 41 komment · 1 trackback

Azt már tudjátok, hogy megszavaztattuk magunkat Oscar-ügyben. Tegnap közzé is tettük jóval pozitívabb kicsengésű "Leginkább megérdemelte a Legjobb film jelölést" listánkat, úgyhogy most jöjjenek azok, amiknek szerintünk nem sok keresnivalója nem volt ebben a kategóriában. Ez persze nem azt jelenti, hogy feltétlenül rossz filmnek tartjuk az adott alkotást, csak az adott versenyévben találtunk náluk jobbat is.

Itt is a 2000 és 2013 között, a legjobb film díjára jelölt alkotások játszottak, és hogy fokozzuk az izgalmakat, a lista előtt íme a három éppen kimaradt film: Hadak útján (War Horse), Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud and Incredibly Close), Én Pán Péter (Finding Neverland)

oscar mock.jpg

10. Chicago - 38 pont
Szép dolog a tisztelet, és azt sem vitatjuk, hogy Bob Fosse rengeteget tett a musical műfajáért, de mindent alárendelni ennek botorság. Annak ellenére, hogy az új évezred egyik legbravúrosobban vágott filmjéről van szó, amiben Miss Zeta-Jones valósággal ragyog, egy olyan évben, ahol A zongorista indul ellene és amikor az Adaptáció, a Schmidt története, a Távol a mennyországtól vagy a Kapj el ha tudsz! bukja el a jelölést, a Chicago sokkal szürkébb képet mutat.

9. Az órák (The Hours) - 42 pont
Stephen Daldry nagy fába vágta a fejszéjét, és talán a végeredmény helyenként több mint ügyes, a nézőben mégis felemás érzések viaskodnak a megtekintése után. Egy könyvről szóló könyvet filmre adaptálni nehéz, és hiányosságai különösen kiütköznek egy olyan esztendőben, ahol egy csodálatos munka is indulhatott volna az adaptációról. Igen, az Adaptáció.

8. Vágta (Seabiscuit) - 44 pont

Hollywoodi sikertörténet, amerikai álom, Dávid legyőzi Góliátot. Kát, hogy pár évvel később annyi maradt meg bennünk, hogy ez egy lóról szólt - miközben olyanok maradtak ki a szórásból, mint az Isten városa, az Amerikában vagy a 21 gramm.

seabiscuit.jpg
7. A felolvasó (The Reader) és Csokoládé (Chocolat) - 46 pont

Egypoénos holokauszt-ballada, tévedések és büszkeségek, ábrándos tekintetek, de legalább a logika vereséget szenved. Persze A felolvasó nem az az igazán látványosan rossz film, de az olyasmik mellett, mint A látogató, A pankrátor vagy a Sötét lovag ez bizony igencsak a ködbe vész.

A Csokoládé teljesen más képet fest. Szirupos, gejl, idealista, dugig boldogsághormonnal, családi mozidélutánokhoz tökéletes darab. Na de ahhoz, hogy kiüsse a Majdnem hírest, vagy egy olyan alkotást, mint a Rekviem egy álomért... és ezt a mondatot most nem fejezem be.

6. Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind) - 50 pont

Részleteiben egész jó, de egészében sem rossz film az Egy csodálatos elme, a színészek pedig tényleg megérdemelték a figyelmet. De mi jobban szerettük volna, ha inkább mondjuk A gyűrű szövetségére vagy a Moulin Rouge!-ra esett volna több figyelem, és akkor még nem is beszéltünk a nagy kimaradókról: Mulholland Drive, A sólyom végveszélyben, Amélie, Mementó.

a beautiful mind.jpg
5. A tégla (The Departed) - 56 pont

Ha a Chicago kapcsán nem tettem volna meg, most belekezdhetnék a tiszteletről alkotott kiselőadásomba, de nem teszem. A tégla tipikus példája annak, amikor a mélyen tisztelt Amerikai Filmakadémia képtelen akkor díjazni valakit, amikor kellene. Az év kimaradói: A Faun labirintusa, Az ember gyermeke, A United 93-as. (kritikánk)

4. Eredet (Inception) - 76 pont

Szó se róla, Hollywoodnak kell a bátorítás, hogy a franchise-építgetés mellett az eredeti ötletekre is odafigyeljenek. És igen, Nolan megérdemli a figyelmet, de nem feltétlenül akkor, amikor elveszik saját forgatókönyvében és a levegőben hagyja néhány karakterét. Ilyen kifogásokkal biztos nem élne senki, ha az Animal Kingdom vagy a Blue Valentine került volna a végső tízbe.

inception.jpg
3. Avatar - 80 pont

James Cameron hatalmas újító, de a gyönyörű látvány sem képes feledtetni a tényt, hogy ez a történet egy nagy közepes, teli klisékkel és kétdimenziós karakterekkel. De ha már mindenképpen méltatni akarják őt, akkor méltatták volna akkor, amikor a technikai tökély mellé más érdemek is társultak. Volt már rá példa, nem is egyszer. (kritikánk)

2. A szív bajnokai (Blind Side) - 82 pont

Az Avatar évében egy másik nagy semmit is képesek voltak a legjobb tíz közé juttatni, és itt még a látvány sem mentség. Habcsók hollywoodi karriertörténet, amit kétévente meg lehet nézni valamelyik ünnepi pangásban - mert annyi idő alatt tuti elfelejted, hogy láttad már.

1. Ütközések (Crash) - 84 pont

Az újkori Oscar legnagyobb fiaskójaként számon tartott eset, amikor az Ütközések megverte a Túl barátságont a fődíjért folyó küzdelemben. Szegény rendezőnek azóta sem bocsátott meg az amerikai kritikusok felbőszített közössége, pedig a Crash nem rossz film - de nem is jó. Egy kiváló szereplőgárda játszadozik a dokumentaristának és fontosnak szánt, de valójában idealista (khm, hazug) forgatókönyv epizódjaiban, hogy a végén összejöjjön valami előemésztett tanulsághalmaz. Ráadásul eközben olyan filmek maradtak parkolópályán, mint az Erőszakos múlt vagy A tintahal és a bálna.

crash.jpg

Címkék

oscar toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr585095645

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.21. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 10:48:57

Ó, én nagyon szeretem a Vágtát: azon kevés hollywoodi giccsek egyike, amely tényleg hatásos, és nem hatásvadász. Néha-néha kell egy kis édesség.

galamb01 2013.02.21. 10:51:30

"A tégla tipikus példája annak, amikor a mélyen tisztelt Amerikai Filmakadémia képtelen akkor díjazni valakit"

vicces lett volna, ha éppen oscar-jelölést nem kap a csomó szervezet által elismert film. ráadásul imdb 50., vagyis a szakma és a közönség is elismeri. nyilván ez nem jelent semmit, de tetszéstől függetlenül is helye volt a filmnek a legjobbak között. és azt, hogy volt-e helye, nem biztos, hogy a kimaradókon kell lemérni.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 10:54:55

@galamb01: Gondolom, a szavazók nem látták az alig néhány évvel korábban készült eredeti változatot.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.21. 10:55:55

Én is szeretem a Vágtát, bár az Amerikábant vagy a Ház a ködbent még jobban, szóval én is kicserélném valamelyikre. És bár a Csokoládé nekem is túl édes volt, azt azért nem bánom, hogy a Rekviem egy álomértet kiütötte. :)

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2013.02.21. 10:58:29

Finoman szólva provokatív lista. Annyira, hogy nem is tudom komolyan venni.

Lord Picard · https://jphungary.blog.hu/ 2013.02.21. 11:01:13

Chicago, Vágta, Egy csodálatos elme, Az órák - ezek a filmek nem érdemlik meg, hogy ezen a listán legyenek (persze számomra). Igaz az összes többi filmmel sincs komolyabb bajom, de néhány bődületes igazságtalanság tényleg volt.

Amit én az elmúlt tízen évben (sőt, az összes általam látott Oscar-díjas film esetében a 20-as évektől fogva) abszolút nem tartottam jó filmnek, mégis megszórták Oscar-ral, az a Gettómilliomos. Az ütközések és A némafilmes kivételével az összes többi 2000-es (és egy kivétellel az 1990-es évek) győztes filmje megvan, többségüket imádom is, és előbbi kettőt is beszerzem és a többi hiányzót a 80-as évekből és szép lassan szeretnék majd visszafelé haladni, de még csak azért se szerzem be a Gettómilliomost, hogy meglegyen a sor. Ekkorát még nem csalódtam az Oscar-ban, mint akkor, 2009-ben. De biztos mindenkinek megvan az ilyen filmje.

kaamir 2013.02.21. 11:06:14

The Lord of the Rings: The Two Towers - viccnek se megy el
Hugo - ez még a Téglánál is sokkal rosszabb
Ray - volt, aki ezt végig bírta nézni?

Az Órákat és a Felolvasót én szeretem, a többivel egyetértek.

ungverjaland 2013.02.21. 11:10:27

Korrekt lista. Az tényleg egy vicc, hogy Scorsese-t a The Departed-ért díjazták, előtte már legalább 3-szor sokkal jobban megérdemelte volna, de gyakorlatilag bármelyik másik filmjéért jogosabb lett volna a díj. Jó látni az Avatar-t és az Inception-t is. Az Avatar-t ki nem állhatom, az Inception-t szeretem, de nem az a szintű film, amit Oscar-ra kéne jelölni. Én személy szerint még a The Artist-ot is beraktam volna, a némafilmek megcsúfolása volt leginkább, aki még nem látom némafilmet életében, annak nagyon jópofa, de akinek volt már szerencséje legalább 1-2 némafilmhez, annak inkább kínos.

Németh Barna 2013.02.21. 11:16:30

Van olyan a listán, ami az enyémen nem szerepelt (három is), de ez van, ha több ember szavaz.

Cseh Dániel · http://aeonflux.blog.hu/ 2013.02.21. 11:24:33

Bár népszerű dolog nem szeretni az Eredetet, de arra nem számítottam, hogy a rajzlap komplikáltságú Avatar mögé felzárkózik ezen a listán.

(A The Kid's Are All Right csak szerintem volt rettenetes vagy más nem is szenvedte végig?)

skaven 2013.02.21. 11:31:55

a tegla az egyik legfoloslegesebb film ever. az eredetihez kepest kb. semmi ujat nem nyujt, alapvetoen gyengebb film, csak epp a vilag feherebbik oldalan keszult. ennyi.

szkristof92 2013.02.21. 11:56:05

@Lord Picard: Dettó ugyanez nálam is, a többivel nekem sincs bajom sőt nem egyet kifejezetten imádom. És most a nagy coming-out-om, miszerint a Tégla nekem jobban tetszik mint a hongkong-i eredeti.

Nuuk 2013.02.21. 12:17:26

@Lord Picard: Köszönöm, köszönöm és köszönöm. Olyan szinten utálom a Gettómilliomost, hogy itt most be is fejezem a mondatot.

REMY · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2013.02.21. 12:35:49

@kaamir: a Ray egy nagyon jó film. Foxx meg parádés.

Gevin · http://mediaviagra.blog.hu/ 2013.02.21. 13:36:59

Az Egy csodálatos elme nem csak, hogy egész jó, hanem egyenesen briliáns mozi, akármikor odaragasztja az embert a képernyőhöz, Russell Crowe pedig zseniális - ellentétben a Remény bajnoka című giccshalmazzal.

Francokat Gyűrű szövetsége, meg Moulin Rouge (HAHA), esetleg a Mementó.

cszn · http://cszn83.blogspot.com/ 2013.02.21. 14:03:59

@Gevin: Moulin Rouge-zsal mi a baj? Én utálom a musicaleket (tényleg) és az valahogy mégis mindenen túllép. Életem egyik legjobb mozija. 10/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.21. 14:25:24

@Zalaba_Ferenc: a szavazók általában nem látják az eredeti filmeket.
sajnos...

NorthopViggo 2013.02.21. 14:47:52

Az Eredet egy ilyen listán? Neee...Szerintem a Kids are all right-ot és a Toy Story 3-at kilökjük a legjobb film jelöltekből, és befér a Blue Valentine meg az Animal Kingdom, de az Eredet-et nem bántjuk! Az első helyezettel meg teljesen egyetértek.

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2013.02.21. 15:26:42

Hát nem vagytok nagy Daldry fanok...

Atkakukac1989 2013.02.21. 15:47:47

Az, hogy mi nem érdemli meg a jelölést, eléggé érdekes helyzeteket teremt. Mert mindenkinek lesz mindig egy-két film, amit ő nem szeret annyira, lehet az másnak élete egyik legnagyobb élménye.

Mindenesetre izgalmas, hogy mennyire sokszínűen látják a "problémát" a blog olvasói is.

Ui.: én örülök, hogy nyert a Chicago, a Moulin Rouge-t is szeretem, de nálam Velma Kelly az igazi.

iopi 2013.02.21. 16:29:28

@ungverjaland:

Láttam pár némafilmet pl Chaplin filmek nagy része, Ben-Hur, Napóleon, Generális, Patyomkin páncélos, Metropolis... csak, hogy pár ismertebb címet említsek. A némafilmes pedig egyáltalán nem volt kínos. A legnagyobb tiszteletet mutatta a filmművészet és a némafilmek iránt. Gyönyörű és zseniális film.

ungverjaland 2013.02.21. 16:47:27

@iopi: Sorry, általánosítottam. De én úgy gondolom, hogy azok után, hogy valaki látta, hogy mit lehet elérni a némafilmekkel (pl. Patyomkin páncélos, Metropolis remek példa), kevésbé fogja értékelni a The Artist viszonylag egysíkú történetét, ill. karaktereit. De emellett nagyon örülök, ha másnak tetszett, én is úgy néztem anno, hogy nagyon szerettem volna kedvelni a filmet, de csalódnom kellett.

Stepler · www.mitlattamma.blog.hu 2013.02.21. 19:30:52

az Avatarnál: "teli klisékkel és kétdimenziós karakterekkel"
A második fele csak nekem vicces? (attól függetlenül, hogy persze igaz, és értem mire gondolt a szerző) :D

geomayler 2013.02.21. 19:31:49

Ha a Chicagot és a Crasht megcseréljük, az Inceptiont meg levesszük, akkor komolyan vehető a lista.

Az Egy csodálatos elme inkább azt bizonyítja, hogy nagyon erős év volt 2001, bár szerintem is jobban megérdemelte volna az Amelie (mondjuk külföldit megnyerte) vagy Memento.

iopi 2013.02.21. 19:53:35

@geomayler:
Nekem úgy rémlik nem az Amelie nyert. Csak ő volt a fő esélyes a külföldi Oscarra.

NorthopViggo 2013.02.21. 19:54:56

@Stepler: Nem, most már nekem is vicces. :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.02.21. 19:56:00

Mondjuk ez a szerkesztési elv tényleg furcsa, mert éppenséggel így a listán így vannak baromi jó filmek is, amelyeknek az egyetlen bűnük, hogy (mellesleg azért elég véleményes módon) volt jobb versenytársuk. És így a gyenge mezőny okán meg kimaradnak olyan förtelmek, mint a War Horse. Sokkal jobban érdekelt volna egy olyan lista, hogy szerintetek melyek azok a filmek, amelyeket a konkurensektől függetlenül eleve hatalmas szégyen volt erre a gálára beengedni.
Meg nem akarok álszent lenni, mert azért bloggerként én is tudom, hogyan kell egy posztot reklámozni, de azért kicsit túlzás, hogy "A legrosszabb Oscar-filmek" a cím, és az a második mondat, hogy "ezek a filmek nem feltétlenül rosszak"

Lavmitendor 2013.02.22. 12:35:34

Hát én évek óta nagyot csalódok az Oscarban. Gettómilliómosnak 2x ültem neki, a felénél tovább sose jutottam, mert minimálisan se kötött le. A bombák földjén korrekt kis film, de nekem semmi újat nem mondott a témáról és nagyon felhúztam magamat amikor láttam, hogy a forgatókönyvért is díjazták (Elfogultságom miatt én Tarantinonak adtam volna, de viccen kívül a Bombák földjén kivételével akármelyiknek odapasszoltam volna -> District 9 jó reggelt!).

Némafilmesről nem tudok rendesen nyilatkozni, mert nem láttam végig (nem volt időm), de már a trailer alapján levettem, hogy egy tök alap sztori és annyi a jó benne, hogy 2000-es években csináltak egy olyan filmet, amit már a 20-as években is megtudtak volna.

Az Avatarnál meg csak annyit, hogy amikor megjelent a sebhelyes arcú fő gonosz parancsnok és beszédre nyitotta a száját hangosan felszisszentem a moziban. Annyira fantáziátlan az a film, hogy valami eszméletlen. Abszolút kiszámíthatatlan, a főszereplőket akármelyik B-filmben megtalálhatod. Egyedül a látvány káprázatos, de nálam sose kizárólag a látvány a fontos. Nagyon kínosan éreztem magamat a film után, az egyetlen pozitívum az volt, hogy a moziba meghívtak és nem nekem kellett fizetnem érte.

2013.02.22. 13:48:35

Az Ütközések fikázásért eleve jár a hímtagkorbács, de felhozni mellé a Túl a barátságont, hát azért nem is tudom mi jár. Hímtag, korbács nélkül. Az Oscar egyébkét kb nulla jelentéssel bír, annyit mutat, hogy melyik producernek/stúdiónak volt adott évben nagyobb lobbiereje.

borisz 2013.02.22. 14:56:43

na, a kommentekből is nagyon szépen látszik, hogy nem létezik olyan alkotás, ami ugyanazt váltaná ki minden emberből. én pl a gettómilliomost sokszor láttam, mert szeretem, az órákat képtelen vagyok végignézni, a csodálatos elmét meg csak azért láttam többször, mert nem tudtam elhinni, hogy akkora szar, mint az, egyáltalán létezhet :D

ez is jó a művészetekben (még ha a mozi sokszor nem több, "csak" felszínes szórakoztatás): mindenki megtalálja a neki tetszőt, és olyan jó, hogy ez így van.
ámen

tjunior 2013.02.22. 15:01:50

A tégla, tényleg érdekes eset,Scorsese életmű díjának lehet tekinteni gyakorlatilag, amit érte kapott. Viszont ugye így kimaradt a Faun Labirintusa ami minimum érdekes, Az ember gyermeke mellőzése meg egyenesen megbocsáthatatlan.

tyrn · http://delutaniosszebujos.blog.hu/ 2013.02.22. 15:09:40

az utolsó nívós gála a 80. volt, ahol a no country és a there will be blood versenyzett. mondjuk utóbbi sztem jobb, de ez egyéni preferencia. azóta viszont lefele megy a dolog, a hurt locker volt talán a mélypont. őszintén ki fog emlékezni erre a filmre mondjuk 10 év múlva? a többség már most elfelejtette. tavaly az artist egy gyenge mezőnyből megérdemelte, előtte viszont a black swannak kellett volna. nem elég bátor az akadémia na!

dare 2013.02.22. 16:30:38

A gettómilliomos kellett volna az első helyre, nagyon gagyi a film.
A csokoládé és a rekviem egy álomért nem azonos kategória, nem is érdemes összehasonlítani. Az előbbit bármikor meg lehet nézni, édelegni rajta, az utóbbihoz viszont kell egy jó lelkiállapot.
Magyarul ha az ember depressziós akkor inkább a csokoládét nézegesse.
Nekem nagyon tetszett a rekviem egy álomért de én se tudnám bármikor megnézni.

dare 2013.02.22. 16:55:09

Azt meg végképp nem értem hogy vígjátékok miért nem kapnak oscart? Miért csak azok kapnak akik irtó ocsmányra vannak maszkírozva(pl Charlize Theron) és drámai alakítást nyújtanak vagy épp a film olyan hangulatú vagy gengszterfilm.
A filmnek az a lényege hogy szórakoztassa az embereket, és egy olyan film mint pl az életrevalók amin annyit nevettem hogy már nem láttam a feliratot számomra volt tavaly a legjobb film amit láttam és mégsem kapott oscart.

Királyvíz 2013.02.22. 20:34:36

@dare: Azért, mert a vígjátékok hiába jók, mondanivalójuk többnyire nulla, és semmilyen művészi értékkel nem bírnak. Amelyek viszont igen, azokat jelölni is szokták, lásd: Annie Hall (megkapta!), vagy a Család kicsi kincse.

Úgy ültem neki a listának, hogy "az a rohadt Csodálatos elme biztos nem lesz rajta", de kellemesen csalódtam. Csak a színészek miatt nézhető, amúgy baromi lapos. De a lista többi részével is egyetértek.

A Tégla esetén abba érdemes belegondolni, hogy ez a Scorsese film megkapta a díjat, míg annó a Taxisofőr elől a Rocky hozta el. A Rocky!

Ja, és nekem tetszett a Gettómilliomos. Szerintem sem érdemelt oscarjelölést, de jó film.

lizardking 2013.02.22. 21:30:50

Részemről annyit, hogy szerintem az Egy csodálatos elmének semmi keresnivalója ezen a listán. Egy igazán erőteljes film, egy olyan szinten hibátlan és briliáns Russel Crowe-al, hogy azóta sem vagyok képes feldolgozni, hogy a Gladiátorért szobrot kapott és ezért a szerepéért meg nem.

haggyadaszt 2013.02.23. 06:37:52

@geomayler: pont így módosítanám én is a listát!

Kösz a halakat! 2013.02.23. 14:26:23

@dare: van amikor adnak vígjátékért is, pl roberto begnini kapott oscart az élet szépért

tundrazuzmo (törölt) 2013.02.23. 17:36:34

A csodálatos elme fényévekkel jobb mint az Amália.

A chicago viszont tényleg helyettesíthető lenne a kapjel ha tuccal

geomayler 2013.02.24. 12:46:27

Amelie tényleg nem nyerte el a külföldi filmet se, csak szerettem volna, skandallum!

Atisz 2013.02.25. 10:47:23

A cikkben majdnem annyi tévedés van mint igazság, persze filmkritikáknál a különböző nézőpontok jelenléte totál természetes.

A Felolvasó szerintem abszolút jó film volt (a kissé kínos és elkoptatott téma ellenére) a büszke, írástudatlan német parasztlány karakterére alapozva.

Az Avatar pedig szintén megérdemelten kapott elismerést, akkor is ha az egész film egy nagyon durva Farkasokkal Táncoló koppintás, sci-fi környezetben (érdekes, hogy ez annak idején egyetlen "kritikusnak" sem tűnt fel - gondolom régen volt már 1990 :))

A Chicagóval teljes mértékben egyetértek, gondolom a musicalt, mint műfajt akarták visszahozni a díjazásával.

2 film azért nagyon lemaradt a listáról: a Némafilmes, ami aranyos, ötletes és vicces is, de akkor is minimalista és egyszerűen nem érdemel Oscar díjat. A másik pedig a Bombák Földjén, ami egy mérsékelten izgalmas, közepes propagandafilm és nélkülöz mindent ami emlékezetessé tehetné.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása