aeon flux

ready for the action now, danger boy?

toplista: a legjobb oscar-mozik Németh Barna
2013. február 20. 11:36:00

Kategória: film Szólj hozzá!

Ismét megszavaztattuk magunkat, ezúttal az elmúlt bő egy évtized Oscarjai kapcsán. Egymástól függetlenül, nem összebeszélve állítottuk össze azon filmek listáját, amik szerintünk leginkább vagy legkevésbé érdemelték meg a "Legjobb film" jelölést. Határvonalként az ebben a kategóriában 2000* és 2013** között jelölt filmeket választottuk - először is 2000 egy szép kerek évszám, másodszor pedig azért, mert (bár ezt nem lehet konkrét évszámhoz kötni) ez idő tájt kezdett átalakulni az Oscar és legfőképpen a hozzá vezető út: az Internet addig zárt kapukat nyitott meg a kisebb költségvetésű produkciók előtt, elkezdtek elszaporodni a kritikusi szervezetek, nagyobb teret kaptak a független- és a külföldi filmek, a screenerek pedig köztudottan sok mindent megváltoztattak.

Holnap jön a "legkevésbé" lista, most azonban nézzük azt a tíz filmet, amire mi is biztosan szavaztunk volna...

*az év, amikor a Gladiátor nyert.
** kivéve a Zero Dark Thirty.

Oscar-Statuette.jpg

9. Titokzatos folyó (Mystic River) és Vérző olaj (There Will Be Blood) - 50-50 pont

Titokzatos folyó
Jelölések száma: 6
Ebből megnyert: 2 (Legjobb férfi főszereplő, Legjobb férfi mellékszereplő)

Bár a magyar közönség messze nem lelkesedett annyira Eastwood ezen filmjéért mint mondjuk a Gran Torinóért vagy a Millió dolláros bébiért, nehéz lenne elvitatni, hogy ez volt az új évezredbe lépő veterán faarcú igazi stílusbravúrja, ami egyben a 2000-es évek egyik legmeghatározóbb krimije is lett.

Vérző olaj
Jelölések száma: 8
Ebből megnyert: 2 (Legjobb operatőr, Legjobb férfi főszereplő)

Mítoszrombolás és mítoszteremtés egy filmben, hollywoodi nagyeposznak tűnő nyers dráma és egy fergeteges Daniel Day-Lewis. Paul Thomas Andrson még sosem hibázott, de Daniel Plainview pokolra szállása olyan erőteljesre sikerült, hogy annak bizony a legnagyobb amerikai mozilegendák közt a helye. (kritikánk)


mystic river.JPG
7. Kerülőutak (Sideways) és A bombák földjén (The Hurt Locker) - 52-52 pont

Kerülőutak
Jelölések száma: 5
Ebből megnyert: 1 (Legjobb adaptált forgatókönyv)

Az "intellektuális road movie" koronázatlan királya, Alexander Payne megalkotta élete főművét ezzel a keserédes komédiával, aminek a zamata örökké kitart. Fantasztikus színészgárda, hús-vér karakterek, sziporkázó dialógusok színesíti a Kerülőutakat, de mégis egy kicsit mindannyiunkról szól. És az életről.

A bombák földjén
Jelölések száma: 9
Ebből megnyert: 6 (Legjobb film, - rendező, - eredeti forgatókönyv, - vágás, - hang, - hangvágás)

Azt mindig is tudhattuk, hogy Kathryn Bigelow az egyik legtökösebb amerikai rendező, de arra már talán kevesebben fogadtak volna, hogy a legújabb kor háborús filmjeinek talán legnagyobbika válik belőle. Pedig ez történt, James Cameron exfelesége szép csendben új színt vitt az amerikai katonafilmekbe, méghozzá a legprofibb kiszerelésben. (kritikánk)

sideways.jpg
5. Elveszett jelentés (Lost in Translation) és A gyűrű szövetsége (Lord of the Rings: Fellowship of the Ring) - 56-56 pont

Elveszett jelentés
Jelölések száma: 4
Ebből megnyert: 1 (Legjobb eredeti forgatókönyv)

Valaki egyszer azt mondta, hogy a szerelemben nincs olyan, hogy az egymásra találás vagy az első csók nagy pillanata, mert a szerelemben minden pillanat nagy. Talán ebben rejlik Sofia Coppola legnagyobb érdeme: képes volt minden pillanatot széppé és naggyá varázsolni. Pedig nincs benne semmi kunszt, "csak" meg kellett találnia a megfelelő helyszínt, a megfelelő karaktereket. Csak.

A gyűrű szövetsége
Jelölések száma: 13
Ebből megnyert:4 (Legjobb operatőr, - maszk, - filmzene, - képi effektusok)

Egyik eposz jön, másik franchise megy, de azt mindenki érzi, amikor valami nagy dolog születik. És Peter Jackson valami nagyon nagyot hajtott végre Tolkien örökbecsűjének filmre vitelével, amit az sem csorbít, hogy manapság már őt is megérintette a sok pénz szele. De A gyűrűk urán ennek még nyoma sincs, igazi szívvel-lélekkel készített nagy kaland, hogy ennek a generációnak is legyen mire emlékezni. (kritikánk)

lost in translation.jpg
4. A közösségi háló (The Social Network) - 70 pont
Jelölések száma: 8
Ebből megnyert: 3 (Legjobb adaptált forgatókönyv, - vágás, - filmzene)

Ha már generációkat emlegettem, jöjjön az internetnemzedék generációs filmje, aminek éppen az lett a veszte az Oscaron, hogy olyannak mutatta a mai életérzést, mint amilyen. Kicsit távolságtartó, kicsit idegen, de vérprofi munka, amiben végre Fincher megmutathatta, hogy rendezői tudását egy kortárs drámában is száz százalékosan tudja érvényesíteni. (kritikánk)

social network.jpg
3. Az élet fája (The Tree of Life) - 72 pont
Jelölések száma: 3
Ebből megnyert: 0

Az amerikai lírai film él és virul. Terrence Malick hitről, családról, életről mesél a képek erejével ebben az igazi, hamisítatlan mozivarázslatban, ami nem csak a tengerentúli, de az egész világ filmtermésének egyik legszebb és legfontosabb darabja az elmúlt évekből. (kritikánk)

2. Túl a barátságon (Brokeback Mountain) - 94 pont
Jelölések száma: 8
Ebből megnyert: 3 (Legjobb rendező, - adaptált forgatókönyv, - filmzene)

Ha túltesszük magunkat azon, hogy a meleg-jogi mozgalmak legfontosabb filmjéről van szó, még akkor is egy gyönyörűen megkomponált szerelmi történetet kapunk, ami az igazi emberi tragédiákon túl társadalmi drámát is kínál. (kritikánk)

1. Nem vénnek való vidék (No Country for Old Man) - 112 pont
Jelölések száma: 8
Ebből megnyert: 4 (Legjobb film, - rendező, - férfi mellékszereplő, - adaptált forgatókönyv)

Ha az életműért adott kárpótló Oscarnak van pozitív példája, akkor ez a Coen testvérek triplázása ezért a filmért. Mert hogy késve kapták, az nem vitás, de legalább az életmű egyik legjobb darabjáért. A Nem vénnek való vidék egy kíméletlen, megalkuvást nem tűrő sorsjáték, ízig-vérig Coen-mozi és nem mellesleg istentelenül nagy mestermű. (kritikánk)

no-country-for-old-men.jpg

Címkék

oscar toplista

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr435093758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása