aeon flux

ready for the action now, danger boy?

díjszezon 2013: berlini filmfesztivál - versenyprogram Németh Barna
2013. február 16. 19:50:00

Kategória: film 2 komment

Wong Kar-Wai új filmjével (The Grandmaster) nyitja kapuit a 2013-as Berlini Filmfesztivál, de a kínai rendező nem csak nehezen megszületett alkotását adja, hanem ő foglalja el a zsűrielnöki pozíciót is olyan kollégákkal körülvéve, mint Susanne Bier, Andreas Dresen, Tim Robbins, Ellen Kuras, Shirin Neshat és Athina Rachel Tsangari.

UPDATE: Megvannak a díjazottak.

berlinale.jpg

Arany Medve: Pozitia Copilului (Child's Pose)
A zsűri nagydíja: An Episode in the Life of an Iron Picker (Danis Tanivic)
Legjobb rendező: David Gordon Green (Prince Avalanche)
Legjobb színész: Nazif Mujic (An Episode in the Life of an Iron Picker)
Legjobb színésznő: Paulina García (Gloria)
Legjobb forgatókönyv: Jafar Panahi, Kamboziya Partovi (Pardé)
Technikai különdíj: Harmony Lessons (Aziz Zhambakiyev, operatőr)
Alfred Bauer-díj: Denis Coté (Vic+Flo Saw a Bear)
Külön megemlítés: Promised Land és Layla Fourie

Legjobb elsőfilm: The Rocket (Kim Mordaunt)

A VERSENYPROGRAM

W imie (In the Name of...)
r.: Malgoska Szumowska
sz.: Andrzej Chyra, Mateusz Kosciukiewicz

Adam katolikus pap és egy kis falucskában nevel nehezen kezelhető gyerekeket, köztük fiatal korú bűnözőket. Egy napon az egyik lány félreérthetetlen ajánlatot tesz a férfinak, de az visszautasítja a lányt... mert a fiúkat szereti. Így amikor feltűnik a színen egy helyi fiú, a papnak meg kell küzdenie saját démonaival. Most nagyon könnyen lehetne botrányt szimatolni, de az előzetes információk szerint ez a film most nem azért készült. Persze így is lesznek hisztisek, de hát hadd hisztizzenek.

Vic+Flo ont vu un ours (Vic+Flo Saw a Bear)
r.: Denis Coté
sz.: Pierrette Robitaille, Romane Bohringer, Marc-André Grondin

A börtönből frissen szabadult asszony egy kis erdei házikóban húzza meg magát, ahova meghívja szeretőjét, Flót is. Minden jól alakulna, ha a nő nevelőtisztje el nem rontana mindent, ami után aztán baj bajt követ. Denis Coté világától nem állnak messze az excentrikus karakterek és a kanadai rendező sosem riadt vissza a szokatlan megoldásoktól; ígérete szerint most sem lesz ez másképpen.

Uroki Garmonii (Harmony Lessons)
r.: Emir Balgazin
sz.: Timur Aidarbekov, Mukhtar Anadassov, Anelya Adilbekova

Egy orvosi vizsgálat során a 13 éves ázsiai fiút megalázzák osztálytársai előtt. Ez az incidens előhozza a benne szunnyadó személységzavarokat, ami egyre keményebb szituációkat eredményez, ami egy idő után bűncselekménnyé fokozódik. Az elsőfilmes Balgazin elmondása szerint alkotása szimbólumként értendő a mai fiatalokat ért hatásokról és azok következményeiről.

harmony lessons-berlin.jpg
The Necessary Death of Charlie Countryman
r.: Fredrik Bond
sz.: Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood, Mads Mikkelsen, Til Schweiger, Rupert Grint, James Buckley

Már Sundance kapcsán esett róla szó, sokkal többet nem tudunk hozzátenni. Anyja végakarata szerint Shia LaBeouf Kelet-Európában kutat, de azt maga sem tudja, hogy mi után. Mindenesetre egy nőt biztos talál, most már csak az a kérdés, hogy a komoly színészethez vezető utat megtalálta-e. De az legalább biztos, hogy a film stílusos lesz.

Side Effects (Mellékhatások)
r.: Steven Soderbergh
sz.: Jude Law, Rooney Mara, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum

Azt nem mondhatja senki, hogy Soderbergh ül a babérjain - és a jelek szerint lőheti bőven a bakot, az A-kategóriás fesztiválokról képtelen kihullani. Legújabb filmjében egy gyógyszer mellékhatásaként jelentkeznek veszélyes tünetek egy asszonyon, amihez egy impozáns színészgárda állt kamera elé. Trailert már mutattunk, majd kiderül, az pedig hamarosan kiderül, hogy most hova lőtt sztahanovista direktorunk.

Promised Land (Ígéret földje)
r.: Gus Van Sant
sz.: Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand, Rosemarie DeWitt, Hal Holbrook

Az előzetes alapján már bátran ki lehet jelenteni, hogy a Good Will Hunting óta ez lesz a rendező első könnyebben emészthető filmje, még ha a sztoriból nem is erre lehet következtetni: egy nagy New York-i cég fejesei kiküldik két emberüket, hogy győzzék meg egy kisváros lakóit földjeik eladásáról - mert hogy rengeteg gáz lapul ott.

Prince Avalanche
r.: David Gordon Green
sz.: Paul Rudd, Emile Hirsch

Elsőfilmesként még ígéretes függetlennek számított, majd jött az Ananász expressz és a Király!. Nos, ezek után kevesen hitték, hogy David Gordon Green egy nagy fesztivál versenyprogramjában köthet ki, pláne nem egy izlandi film remake-jével. De ott kötött ki, mert a világtól elzárt két útjelzés-felfestő fickó nyara legalább annyira ízes vígjáték, mint amennyire filozofikus road movie. Ha már Alexander Payne nem készült el időben...

prince avalanche-berlin.jpg
Pozitia Copilului (Child's Pose)
r.: Calin Peter Netzer
sz.: Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu

Egy nyirkos tavaszi estén Barbu hazafelé száguld és elüt egy gyereket. A férfira biztos börtönbüntetés vár, ám anyja mindent elkövet, hogy még a tárgyalás során megoldást találjon fia "problémájára" - és ehhez a legmocskosabb eszközöket is kész bevetni. Calin Peter Netzer a román igazságszolgáltatás, a korrupció és a felső tízezer önimádatába pillant be dokumentarista stílusban megrendezett drámájában.

Pardé (Closed Curtain)
r.: Jafar Panahi, Kamboziya Partovi
sz.: Kamboziya Partovi, Maryam Moghadam, Jafar Panahi, Hadi Saeedi, Azadeh Toradi, Agha Olia, Zeynab Khanum

Ketten vannak szökésben: a férfi azért, mert az iszlám törvények ellenére kutyát tartott, a nő pedig azért, mert részt vállalt egy illegális mozgalomban. Egy tengerparti házban húzódnak meg, nem bíznak egymásban, de mégis együtt kell élniük ebben a különös börtönben. Jafar Panahi neve már garancia a minőségre, és miután a nyugati filmes körökben félisteni pozícióba került, nem csoda, hogy az Arany Medve egyik biztosnak hitt várományosa.

PARADIES: Hoffnung (Paradise: Hope)
r.: Ulrich Seidle
sz.: Melanie Lenz, Vivian Bartsch, Joseph Lorenz, Michael Thomas

A trilógia első két darabja megjárta Cannes-t és Velencét, így a harmadik stílszerűen Berlinben indul az arany trófeáért. A "remény" főszereplője a Szerelmet a feketepiacról című filmből megismert szexturista asszony tizenhárom éves lánya, aki egy fogyókúrás táborban tölti a nyarat, míg anyja Kenyában kóstolgatja a feketét. De, hogy ne csak szénhidrát-megvonás jusson osztályrészéül, a lány szemet vet a negyven évvel idősebb táborvezetőre. Ha ez a csábítás csak fele annyira lesz jó mint a mamáé, mi már jól jártunk.

hoffnung-berlin.JPG
Nugu-ui Ttal-do Anin Haewon (Nobody's Daughter Haewon)
r.: Hong Sang-soo
sz.: Jung Eunchae, Lee Sunkyun

A furcsán romantikusan erotikus The Housemaid után Sang-soo most is egy különös szerelmi történettel jelentkezik. Haewonnak elege van. Anyja emigrálni akar, ő meg szakítani szeretne professzorával - ám a nős tanár nem igazán akar beletörődni ebbe. Ekkor színre lép egy másik férfi, és kicsit kirángatja a lányt a megszokott világából.

Layla Fourie
r.: Pia Marais
sz.: Rayna Campbell, August Diehl, Rapule Hendricks

Az alkalmi munkákból élő, gyermekét egyedül nevelő nő végre rendes állást szerez, ám az első napon, útban a munkahely felé valami szörnyűség történik, és ez az esemény hazugságok egész hálóját szövi az asszony köré - mert ha kiderül az igazság, még a gyermekét is elveszítheti.

La Religieuse (The Nun)
r.: Guillaume Nicloux
sz.: Pauline Etienne, Isabelle Huppert, Louise Bourgoin, Martina Gedeck

Denis Diderot világhírű, saját korában betiltott regénye egy akarata ellenére apácának adott lányról már sok feldolgozást megért már. Nicloux adaptációja azonban nem az egyházzal szemben kíván kritikát megfogalmazni, helyette egy nő sorsát mutatja meg, akinek elvész az egyénisége egy uniformizált rendszerben.

the nun-berlin.jpg
Gold
r.: Thomas Arslan
sz.: Nina Hoss, Marko Mandic, Uwe Bohm, Lars Rudolph, Peter Kurth, Rosa Enskat, Wolfgang Packhäuser

1898 nyarán hét német érkezik Kanadába, hogy 2500 kilométeres lóút után megérkezzenek egy nemrégiben felfedezett aranymezőre. Arról azonban fogalmuk sincs, mennyi megpróbáltatás vár rájuk ezen a kegyetlen úton.

Gloria
r.: Sebastian Lelio
sz.: Paulina García, Sergio Hernández, Diego Fontecilla, Fabiola Zamora

Gloria egy 58 éves asszony. Gyerekei felnőttek és elköltöztek, férje elhagyta. A nő utálja az egyedüllétet, de párkeresési kísérletei még nagyobb űrt nyitnak a nő életében. Egyszer aztán feltűnik a színen Rodolfo, a volt tengerésztiszt és úgy tűnik, Gloria gondjai megoldódtak...csakhogy most kezdődnek igazán.

Epizoda u zivotu beraca zeljeza (An Episode in the Life of an Iron Picker)
r.: Danis Tanovic
sz.: Senada Alimanovic, Nazif Mujic, Sandra Mujic, Semsa Mujic

A legjobb idegen nyelvű film Oscarjával kitüntetett Senkiföldjén rendezőjének új filmje egy cigány család életébe kalauzol. Az apa fémet gyűjt, az anya a gyerekeket gondozza. A harmadik gyermekét váró asszony egyik nap rosszul lesz és a kórházban szörnyű hírt hall: a magzat halott, azonnali operációra van szükség. A családnak azonban nincs biztosítása, így megindul a versenyfutás az idővel, hogy előkerítsék a szükséges pénzt.

an episode-berlin.jpg
Elle s'en va (On My Way)
r.: Emmanuelle Bercot
sz.: Catherine Deneuve, Nemo Schiffman, Gérard Garouste

Bettie a hatvanas évei elején jár, az anyját gondozza és egy éttermet vezet. Egy napon elfogy a cigarettája, mire kocsiba száll - de semmi sincs nyitva. Bettie úgy dönt, a cigarettaszünetnél kicsit nagy szabadság kell neki és nekivág az ismeretlennek és a sors az útjába sodor egy férfit. Catherine Deneuve már többször eljátszhatta élete nagy szerepét, és ha hinni lehet a pletykáknak, itt készülőben van egy újabb világraszóló teljesítmény.

Dolgaya schastlivaya zhizn (A Long and Happy Life)
r.: Borisz Hlebnyikov
sz.: Alekszandr Jacsenko, Anna Kotova

Szása egy farmot vezet Oroszország északi részén. Munkásai annak ellenére kedvelik és tisztelik, hogy a férfi egy félig-meddig titkos viszonyt folytat a helyi hatóságoknál dolgozó nővel. De a nyugodt hétköznapoknak vége, mikor Szása döntéshelyzet elé kerül: a hatóság szemet vet a farmjára, amihez ő csak szóbeli megállapodás révén jutott.

Camille Claudel 1915
r.: Bruno Dumont
sz.: Juliette Binoche, Jean-Luc Vincent

August Rodin egykori kedvese, a szintén szobrász Camille már nem alkot többé. Egyre elhatalmasodó kényszerképzetei miatt a család egy elmegyógyintézetbe záratja a nőt. A film az itt töltött időt dokumentálja, azt az erőfeszítést, melynek során egy művész megértést és elismerést akar.

camille claudel1915-berlin.jpg

Címkék

berlin fesztival berlinale dijszezon dijszezon 2013

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr525067036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ungverjaland 2013.02.10. 17:16:01

Sajnos a Grandmaster-ről vegyes kritikák jöttek, de én még bizakodom, mert Wong Kar-wai-ban eddig nem nagyon csalódtam. (Igen, még a My Blueberry Nights is tetszett.)

Németh Barna 2013.02.16. 22:08:54

És akkor ezzel a győzelemmel jegyezzük fel David Gordon Green nevét a későbbiekre.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása