aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: most jó [now is good] (2012) Takács Máté
2013. február 05. 12:15:00

Kategória: film 9 komment

Ördög tudja, mi jár egy tinédzser lány fejében. Pláne akkor, ha haldoklik. Talán valóban olyan izgalmakra vágyik, amiket a bolti lopás jelent, az viszont bizonyos, hogy ha sikerül sort kerítenie rá, az első együttléttől ő sem vár kevesebbet, mint egészséges társai, sőt. Tessa (Dakota Fanning) leukémiás, nincs sok ideje hátra. Lemond a kemoterápiáról, és igyekszik kiélvezni hátralévő élete minden percét. Van egy listája is néhány dologról, amit mindenképpen ki szeretne próbálni.

now_is_good_still.jpg

Amit pedig Jenny Downham 2007-ben megjelent Amíg élek című regényének adaptációja próbál, az nem sokban különbözik attól, amire egy átlagos vasárnap esti tévéfilm is vállalkozik. Tulajdonképpen eleve kevés erőfeszítésre volt szüksége: elvégre egy gyerek haldoklásáról van szó, az meg aligha hagy bárkit is hidegen. Javarészt azonban nem a haldoklásra koncentrál Ol Parker (Imagine Me and You) filmje, és ez jó dolog, már csak azért is, mert mikor mégis emlékeztetni kívánja a nézőt, akkor sikerül kicsit oldalba vágnia. Reményteli szituációba helyezi ugyanis Tessát, mert a lány többet talál, mint amire valószínűleg számított. Úgy adódik ugyanis, hogy a szomszédba költözik egy kedves srác (Jeremy Irvine, a Hadak útján ifjú lógazdája), aki csakhamar beleszerelmesedik az állapotából adódóan, de talán azon túl is különcködő lányba, pedig tudja, hogy ez nem vezet jóra.

Szóval jut ismerős érzelem annak is, akinek a Love Story a romantikus drámák kiindulópontja, és azoknak is, akik a Nicholas Sparks-darabokra esküsznek. Ezek általános buktatója, vagyis a helyes arányérzék, a jó ízléssel kezelt szentimentalizmus kérdése itt is a penge élén lejt táncot, a rendező pedig még hadonászik is azzal a pengével: ott hegedűmuzsikát és lassítva vágtató ménest használ, ahol a néma csend és hétköznapibb út menti látvány sokkal hatásosabb lenne; legalább három esélyt szalaszt el a jó záróképet illetően, és ezzel a főszereplő keretként szolgáló, jelentőségteljesnek szánt pár szavának hatásosságát is kockáztatja.

Hogy mégsem süllyed émelyítő mélységbe a film, azt a stabil alapokon nyugvó, ámbár itt-ott túlhajtott figurái, a hitelesen vázolt apa-lány viszony biztosítja, és az, aki a középpontban áll. Dakota Fanning meggyőző angol akcentust fejlesztett, meggyőzően réved, meggyőzően lázad a szülői akarat ellen, ami hiába józan, ha eleget tenne neki, az a teljes befelé forduláshoz, az élet idő előtti feladásához vezetne. Tess végig szilárdnak mutatkozik, fejét sem kendő, hanem haj fedi, így a tragikum sosem rajta, hanem anyján és mindenekelőtt apján tükröződik a néző számára; Olivia Williams és Paddy Considine márpedig nem szorul színészleckére.

A Most jó így megmarad színészei –és főcíme!– miatt érdemes-érdekes filmnek. Halálról és életről újdonsággal nem szolgál, de tizenévesek számára kielégítő szerelmi történettel bír. A beteljesülhetetlenség sokkalta kézzelfoghatóbb és így lelkileg hasznosabb –mert hát kell az ilyesmi is az egészséges érzelmi fejlődéshez–, mint az aktuális divatos irányzatok izgalmas, de mégis csak torz termékei a maguk természetfeletti vonulatával. Nem biztos persze, hogy éppen ez a film szolgál tökéletes alternatívaként, de most, két vámpír/zombi/boszorkány-románc között, ez is jó.

now_is_good_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika 5csillagos drama romance dakota fanning adaptation paddy considine ads service

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr265063845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.05. 12:38:43

Nekem ki kellett gugliznom ezt a Lakatos Leventét. Biztos bunkó vagyok. :(

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.05. 12:51:45

@Zalaba_Ferenc: Na ezt most én is megtettem, és a Wikipédia szerint ez az embert írt egy "lifestyle" könyvet a mai fiataloknak, hogy hogyan éljenek sikeresen. Mit ne mondjak, pazarul illik a filmhez.

Fata Richárd · http://riczike.tumblr.com/ 2013.02.05. 13:08:24

@Zalaba_Ferenc: Ez inkább annak lehet a jele, hogy kultúrember vagy... :-D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.05. 13:36:38

Amúgy most egy kicsit elszomorodtam: bele vagyok szerelmesedve a főcímbe olyannyira, hogy épp Florance-t hallgatok, de ha ez a film is egy dilettáns Sparks-klónok, akkor inkább messzire elkerülöm.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.05. 13:58:42

@Zalaba_Ferenc: Én ugyan csak egyet láttam azok közül, de így is biztos vagyok benne, hogy ez azért más kategória, már csak azért is, mert Fanning és Considine játszanak, és nem szenvelegnek. A főcím amúgy mintha külön életet élne - annak kellett volna a filmet is rendeznie, aki azt csinálta. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.05. 14:02:10

Hogy a többiek is tudják, miről beszélünk.

youtu.be/RkyRfWNCOas

Ami Sparksot illeti, én még a Szerelmünk lapjaitól is vattacukrot hánytam, pedig abban még színészek is voltak. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.02.05. 14:02:43

Izé, Lana Del rey-t akartam írni, amúgy, nem Florance-t.

Németh Barna 2013.02.05. 22:53:54

Mi a francnak néztetek utána? Örültetek volna, hogy nem ismeritek ezt a szerencsétlen Lakatost. Fejős Éva mellett ő másik kedvenc bokszzsákom. Álkultúrceleb hipszterpöcs.

És a film: Dakotát imádom, Jeremy határozottan nem idegesített, a nagy kék szemek aránya meghaladja az országos átlagot, kicsit sok a semmi, de azért aranyos tud lenni.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása