aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: erőnek erejével [the last stand] (2013) Takács Máté
2013. január 23. 11:35:27

Kategória: film 26 komment

Ray Owens (Arnold Schwarzenegger) korábban a Los Angeles-i drogelhárításnál szolgált, a rossz élmények miatt azonban csendesebb vizekre evezett. Az arizonai Sommerton Junction első embereként elég néznie, ahogy nem nő a fű, miközben a verandán iszogat. Ez nem túl schwarzeneggeres, mi?

thelaststand620_02.jpg

Szerencsére Gabriel Cortez (Eduardo Noriega), a legnagyobb drogcézár Pablo Escobar óta, megszökik az FBI őrizetéből egy átszállítás alatt, s a déli határ felé veszi az irányt szuperjárgányán, ahol egy instant mód felhúzott hídon készül átkelni a szabadságot jelentő Mexikóba. Mindezt pont Owens kisvárosa mellett, szóval a seriffnek lesz a dologhoz pár szava. Azok a szavak erősen tört angolsággal jönnek és még úgy is illik komolyan venni őket, hogy nyugdíjas korba hajló ember száját hagyják el.

Az Erőnek erejével nem faltól-falig Schwarzenegger-film, de alighanem ez kellett ahhoz, hogy jó Schwarzenegger-film legyen. A cselekmény ugyanis a nála megszokotthoz képest meglepően nagy arányban támaszkodik a többi szereplőre, ezzel pedig épp csak annyi figyelmet hagy sztárjára, amennyit még muszáj, vagy inkább, amennyit még könnyen elbír. Elvégre ha 65 éves az ember, az már kiütközik teljesítményén, nem is csak akkor, mikor akciózni kell, s ennyi idő alatt a vicces egysorosokból is ki lehet fogyni; szóval száz percen át nézni már nem biztos, hogy olyan élvezetet jelent, mint egykoron. S bár így a visszatérés nem szól akkorát, annál jobban értékelhető minden perc, amit az osztrák a vásznon tölt. Jobb színész nem lett, a nyomolvasáshoz szemüvegre van szüksége és tényleg elkél már neki a seriffhelyettesi besegítés, de amikor végül valóban ő marad az utolsó bástya az útban, akkor azért még mindig sokan visszafordulnának.

Ezzel együtt nincs mit tenni, a kemény bunyóból fekvebirkózás lett, az ellenséges feszültség pedig gyorsan oldódik humorban, szóval amit itt Schwarzi korból adódó korlátain veszít a film, azt máshol igyekszik pótolni: a szökevény sebességmániás mivolta több pöpec akciójelenettel is szolgál, amik nincsenek eltúlozva, ellenben rendezésügyileg kifogástalanok. Az autós száguldás párhuzamosan bonyolódik a kisváros csendjének egyre fokozódó megzavarásával, aminek élén Cortez megbízottja (Peter Stormare) áll. A tűzpárbaj elkerülhetetlen a város főutcáján, mint ahogy az sem váratlan, hogy a jó oldalon álló figurák a szokott módon sérthetetlenek: rohangásznak a tűzvonalban és nem sok szála görbül a hajuknak. Továbbá úgy tűnik, a seriffnek elég beszólni a három fős étkezdébe a lakosság figyelmeztetése címszó alatt. Mindegy, más a megmondója, hogyan is zajlanak a dolgok egy ilyen eldugott helyen, az viszont biztos, hogy a mostanság magukat erősen aktivizáló fegyvertartás-pártiak pajzsra emelhetik ezt a filmet: ékes példát szolgáltat arra, milyen jó, ha a százéves néne is elő tud kapni a kontyából egy kétkezes mordályt.

A fegyver amúgy még mindig faszán áll Schwarzeneggernek, sőt talán jobban, mint korábban, legyen szó hosszú csövű hatlövetűről vagy sorozatlövő gépágyúról. Az arzenált szállító szerepét, azaz a fegyvermúzeum fenntartóját Johnny Knoxville alakítja, aki az egyetlen eltúlzott figura a filmben, de szerencsére ő szerepel a legkevesebbet (igen, ezt sikerült belőniük a plakáton). A többiek jól eltalált alakok, s az az érdekes ebben, hogy az FBI-ost játszó Forest Whitaker és Stormare is éppen ugyanazt hozza, amit minden második filmjében, mégis sokkal élvezetesebbek mindketten. Ahogy az egész film: annak ellenére, hogy aligha összetettebb, mint mondjuk Az igazság nevében, jól épül, megtalálja az egyensúlyt vért és humort illetően és helyenként egészen ötletes, ezzel elkerülve, hogy a mozgalmasabb szekvenciák unalmassá váljanak.

Ezek után már tényleg csak azon múlik minden, mennyire hajlandó az ember elfogadni, hogy egy jó Schwarzenegger-film ma már ilyen: ha úgy tetszik, mini-Expendables, fél tucat sidekickkel. Ezen felül párhuzamos cselekményszállal, a főszereplőt nélkülöző akciójelenetekkel, az életszerűség látszatát keltő apróbb dolgok erős hanyagolásával. Nem mondom, hogy ennél többre nem is futná már a volt kormányzótól, de kétség kívül, kisebb bizonyítási vágy éghetett benne, mint mondjuk Stallonében, mikor nekiállt akár a Rocky Balboának, akár a John Rambónak, akár A feláldozhatóknak. Schwarzenegger egyszerűen rábízta magát Kim Jee-woon rendezőre és a forgatókönyvírókra, akik tisztában voltak vele, milyen mértékben érdemes felmelegíteni, ami kihűlt, és hozzáadni, ami frissen elérhető. Kár, hogy az amerikai közönség csak a frissen elérhetőre vágyik mostanság, mert így ezek után sokkal nagyobb óvatossággal szabad elhinteni a védjeggyé vált, a nem végleges távolmaradásról biztosító röpke sort. Pedig én kifejezetten számítok az újabb visszatérésre.rating-8.gif

A film magyar szinkronjáról itt írtunk.

És most olvassátok el Zalaba Ferenc kritikáját is!

poster_thelaststand_hunfinal.jpg

Címkék

kritika johnny knoxville action arnold schwarzenegger forest whitaker rodrigo santoro peter stormare luis guzman lionsgate provideo eduardo noriega 8csillagos kim jee-woon

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr595038130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freddyD 2013.01.23. 12:52:02

Már alig várom, hogy láthassam :)
Knoxville-t is nagyon bírom, biztosan megnevettet párszor.

Kérdés: Csak szinkronnal lesz itthon? Vagy pl a Mom leadja majd eredetiben is? Mert ha hinni lehet a port.hu-nak, akkor csak szinkronosan lesz a mozikban :(

Sütemény1975 2013.01.23. 12:58:30

igen, úgy néz ki, hogy csak szinkronos lesz :( nem is nézem meg moziban....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.23. 13:25:12

mini expendables??
aucs, azt hittem "eredetibb" lesz. :S

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 13:26:45

@doggfather: Ez persze csak egy nagyon halovány párhuzam, igazából jobb mindkét Ex-filmnél.

Regggie 2013.01.23. 13:58:02

Jónak tűnik az írás alapján, hasonlót vártam! Holnap megyek is nézni. :-)

vprof 2013.01.23. 17:58:27

Ez az írás már inkább bizakodásra ad okot. :-)

xido 2013.01.23. 18:57:52

Na és vajon Gáti lesz...hiszen Reviczky csak a színész ütközés miatt kapta meg az Exp-ekben..vagy akkor már rajta marad Reviczky?:)

Jin_Ke (Fotelkommandó) · http://fotelkommando.blog.hu 2013.01.23. 19:12:54

Nem, szerencsére Gáti lett Schwarzi hangja :) Jó írás, nem csalódtam bennetek :)

Diverlaci 2013.01.23. 20:09:47

Tegnap lattam sajtovetitesen, rem gyenge kb 4-5 pont 10 bol.. Klasszikusan az az eset amikor egy sztarnak mar nem kene filmet vallalnia.. Foleg nem akciot.. Mert egy Al Pacino vagy egy Robert de Niro meg csak csak elpotyog egy dramaban vagy egy thrillerben.. De ez... Tragikus..

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 20:51:06

Nos, legalább annyira elnéző ez a kritika, mint amennyire szigorú az enyém. Te nem bánod, hogy mások is beleszólnak a cselekménybe, én nagyon is bánom, szerinted jól épül a film, szerintem nagyon sok minden hiányzik belőle, és így tovább.

Vajh az eme trailerben 1:08-nál látható csodajelenettel mi történt? :)

aeonflux.blog.hu/2013/01/08/trailer_eronek_erejevel_the_last_stand_427

Diverlaci 2013.01.23. 20:56:14

Nehany jo beszolason kivul semmi se fogott meg, nem vitt magaval.. Maga a story is gyenge.. Lapos.. Knoxville tuljatssza a bohoc szerepet.. Schwarzi ugy mozog mint egy kioregedett pankrator.. Erre penzt kiadni szerintem kar moziban.. Latvany elemek nulla.. Van egy jo auto a filmben, amivel van 2 akcio jelenet kb. Az egyik az uttorlaszos a masik meg a kukoricatablas.. Ennyi.. Semmi hirtelen valtas vagy fordulat vagy komolyabb, latvanyosabb akcio.. Ennyi.. Ez az en velemenyem, nem vagyunk egyformak..

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 20:59:02

@Zalaba_Ferenc: Nemhogy nem bánom, de tetszik is, a jól épülést meg abban látom, hogy nem vág rögvest a lecsóba, az egész balhét a végére tartogatja. Ha most konkrétan ugyanazt folytatja Arnold, amit tíz éve abbahagyott, akkor Az igazság nevébennél legfeljebb egy koreai rendezőnyivel lenne jobb a film, szerintem. Mert mi volt itt a garancia, hogy egyáltalán jobb lesz annál a filmnél? Az, hogy öregebb?

Az a jelenet meg igazán maradhatott volna, bár így is volt elég autós buli. :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 21:07:24

@Takács Máté: Az a baj, hogy csak egy hangyányit lett jobb. Ebben a filmben Arnold vagy sehol sincs, vagy nagyon ott van: köztes út nincs. Az egyik fáj, a másik meg hiteltelen. Simán lehetett volna ő a sniper, akit sarokba szorítanak, vagy egy lovas cowboy, aki még egyszer kilovagol. Neki már Eastwood és Duvall áll jól, nem ez a bohóckodás.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 21:28:22

@Zalaba_Ferenc: Ha úgyis hiteltelen mikor ott van, miért fáj, ha nincs? ;) Nagy visszatéréshez kevés snipernek lenni, ugyanakkor 65 évesen farönköt vállon cipeléshez hasonlókat aligha lehet már. Úgy gondolom, ez az, amit lehet, mármint amit a film(ben) nyújt. Szerintem a sokkal akciódúsabbnak ígérkező Ten ezt bizonyítja majd, és ettől tartok is. De bár megcáfolna!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 22:25:28

@Takács Máté: Ne forgasd ki a szavaimat! Az első félórában nincs ott, és az fáj, aztán az utolsó félórában nagyon ott van, az meg túlzás.

Ha a sniperkodást rendesen felvezetik, és nem kibaszott kávézgatással meg sörözgetéssel, akkor az igen is elég lett volna ahhoz, hogy ne egy bohócot lássak a vásznon.

Balboának sem kellett lebunyóznia egy díjbirkózót ahhoz, hogy az emberek őt válasszák, és nézd meg, hová jutott néhány év alatt ezzel Stallone.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.23. 22:33:09

@Zalaba_Ferenc: ...és persze + :))), mielőtt azt hinnéd, most neked estem. :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 08:53:16

@Zalaba_Ferenc: Nekem eshetsz, mert továbbra is úgy érzem, ez a film sehogy sem elégített volna ki téged. :)

Oké, az első felében kevés az Arnold, de ez azt szolgálta, hogy a végén meg annál jobban értékeltem, bármit is csinált; ha végigakciózza a filmet, alighanem kevés lett volna finálénak egy földön birkózás lábszurkálással, de így bőven megtette.

Bohóckodás: lehet, hogy az, de ez akkora baj? Az igazság nevében semennyi bohóckodást nem tartalmazott, nem is volt élvezhető.

A kávézgatás-sörözgetéssel szerintem igazságtalan vagy: neki azt már nem is szabad? :) Ha jól rémlik, meg se itta azt a kávét, mert követni kezdte Stormare-ékat.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 09:11:41

@Takács Máté: Úgy látom, te könnyen kielégíthető vagy. :)

A bohóckodás alatt ne azt értsd, hogy az öreglány előkap egy mordályt vagy Johnny Knoxville lóg a lámpaoszlopon: az Arnoldos pankrátorkodást nem tudtam értékelni, de csak az előzmények tükrében.

És azt hiszem, már a harmadik frissítőjét itta, mire elindult végre nyomozni. Majd számold meg újranézéskor! :)

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2013.01.24. 09:46:21

@Zalaba_Ferenc: Jó, megszámolom, de te meg ne feledd, hogy szabadnapja volt a fickónak, amikor általában nem csinál semmit az ember, pláne egy álmos kisvárosban. :)

szkristof92 2013.01.25. 17:43:02

Az első félórát túl kell élni, de amint vége a fárasztó expozíciónak onnantól egy nagyon hangulatos és élvezetes neo-westernné válik, főleg a fináléban ahol tényleg remek egyensúlyba jő a vérspriccelés és a humor. 7/10

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.21. 14:33:31

És tényleg jobb lett a film az expendableseknél!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása