aeon flux

ready for the action now, danger boy?

top 2012: az év legjobb zenéi Zalaba_Ferenc
2012. december 30. 14:46:21

Kategória: zene 9 komment

Tavaly két részre (elektronikusra és alternatívra) bontottam a litániát: idén erre képtelen lettem volna (újabb viaszlerakodások fül-tájékon?), de mégsem éreztem úgy, hogy azt a kevés analóg-zenét, melyet idén hallgatásra érdemesnek találtam, idekeverjem, így akik az elektronikus úton előállított zenéről csak pejoratívan tudnak nyilatkozni, azoknak az elkövetkező sorok nem sok látni- és hallgatni valót kínálnak majd. A többieknek kellemes pulzálást kívánok.

10. SpectraSoul (ft. Terri Walker) - Light in the Dark

A brightoni duó bemutatkozó albumának zászlóshajója ez a nóta, mi több az idei év liquid hangzásának egyik csúcsa, melyen azért kellemesen minimalista hatások is észlelhetők. Vigyázz, mert észrevétlenül imprintálódik a lelkeden.

9. Klute - We R the Ones (Ulterior Motives Remix)

Klute saját kiadója, a Commercial Suicide tavaszi kétszámosát tuti recsegősre hajszoltam volna, ha DJ lennék és vinylt használnék - amely máris dupla no-no -, ugyanis az AA oldal se kutya, nem hogy eme régi-régi klasszikus az igencsak tehetséges UM általi minimalista (ez lenne az új trend?) újraértelmezése. 

8. Phon.o - Slavemode

Vigyázat, csalok! A Modeselektor saját kiadója, a 50 Weapons egyik legtehetségesebb üdvöskéje már 2011-ben megjelentette eme dalt, amely akár Apparat fejéből is kipattanhatott volna, és ennél nem kell jobb cégér. A Slavemode ide szerepeltetése annak tudható be, hogy Phon.o új albumán némileg átdolgozott változatban is helyet kapott. Naná, hogy a lenti klip nem az, csak majdnem.

7. Orbital ft. Lady Leshurr - Wonky

A nem rég újjáalakult Orbital idén két albummal (egy sor- és egy filmzeneivel) is kényeztették rajongóikat, és ugyan az utóbbi (a Pusher-remake-hez készült) is megérne egy alapos kivesézést, a legkellemesebb perceket a Wonky névre hallgató LP szerezte, melynek címadó dala került be a top-of-the-popsba, mert ezek a nyávogó macskák teljesen megőrjítenek - a szó szétugrálnám-magamat-ha-meghallanám-egy-buliban értelmében véve.

6. Oberman Knocks - Degonnt Type Runners (Plaid Remix)

A Marsról jött Plaid szorgos kezei ismét földöntúli hangokból építkeztek - ezúttal türelemre intő módon, lassan építkezve. A két felvonásból álló nóta nagyobbik fele egy olyan ígéretet hordoz, amely hátborzongatóan szép motívumok formájában teljesül be. Ugye, hogy gerinctájékon birizgál?

5. Culture Shock - Troglodyte

A trogloditák egy barlanglakó törzs volt, de az AD&D világának hála ma már földi öregekben, járatokban élő emberszerű szörnyetegként jobban ismertek. Nos, a Culture Shock félig tréfás nótájában, amely Ed Rush & Optical fénykorát idézi, az ő vonulásukat követheted végig remélhetőleg konstans bólogatással kísérve (ahogy a fiam szokta).

4. Scuba - The Hope

A Berlinben dolgozó Paul Rose harmadik albuma (is) tele van múltba tekintő motívumokkal, miközben elképesztő precizitással vágja az utat a jövőbe. Itt van például ez a klasszikus technót idéző The Hope, amely olyan gyönyörű váltásokkal dolgozik, melybe még a Warp Records is beleremegne.

3. Amit - Killer Driller

Amit gyilkos fúrója az egyre nagyobb teret követelő half-step (izé, megfelezett dnb?) hadrendjét gazdagítja az indiai-angol előadótól megszokott atmoszférikus/szigorú motívumokkal kirakva, melynek hála választhatsz a földbedöngölés és a virtuális koponyaműtét között.

2. Dom & Roland - Goliath

A szigornál maradva: Dominic Angus bő másfél évtizede frusztrálja a dnb szcénát sötét, mégis feledhetetlenül magával ragadó dallamaival, és ugyan a szorítás az elmúlt években némileg lazult, most itt van ez a gigantikus dal, amely kompromisszummentes egyszerűségével és puszta energiáival Dom & Roland fénykorát idézi, amely további jó pontokat szerez a (horror)filmzenéket idéző vonósaival.

1. The Others - The Way You Make Me (S.P.Y Remix)

Simán teleszemetelhettem volna az éves toplistámat a brazil producer szerzeményeivel, aki nem csupán a drum and bass egyik legsokoldalúbb és legtermékenyebb producere, de idén jelentkezett igen csak ütős debütáló albumával is, szóval lenne miből válogatni. Hogy miért pont egy általa elkövetett remixre esett a választásom, arra az iPodom szolgálhat egyszerű válasszal: júliusi megjelenése óta ez a nóta több mint 80 alkalommal került terítékre. A dobképlet, a basszus, a berobbanó főtéma, a hátborzongató vokál, a klasszikus felépítés mind-mind perfekt élményben egyesül. (Not so) fun fact: első körben S.P.Y véletlenül egy két perccel rövidebb, befejezetlen változatot küldött szét a digitális áruházakba, így a YouTube-on hiába is keresnéd a teljes verziót (ennek is azért van ilyen hirtelen vége).

Címkék

amit techno minimal spy electronic drumandbass plaid orbital klute top zene top2012 dom and roland

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr254987747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

purple rain 2012.12.30. 18:43:48

Komolyan mondom, nem hiszem el, hogy élő ember hallgat ilyen zajokat... Nem is értem minek ide egy ilyen lista... Kinyitom otthon a lábasokkal telezsúfolt konyhaszekrényt, a landolásuk a padlón kb ugyanazt a hangot adja ki, mint itt a számok fele... Pedig ha valaki, én nyitott vagyok, még meleg pornót meg állatosat meg hányósat meg mindenfélét néztem már, de ezzel meggyűlt most a bajom :)

Angyalosi Ádám · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.30. 19:52:23

Ne aggódjatok, már gyűjtöm a jó zenékből álló összeállítást. :)

Micsoda Dániel 2012.12.30. 20:41:58

ejj ejj, se dubstep, se hangszer... :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.30. 21:37:10

@purple rain: nagyon nagy komment. :D

@Angyalosi Ádám: reméljük jobb lesz, mint ezek.

purple rain 2012.12.30. 22:28:32

Amúgy nem akarok trollnak tűnni, napi szinten itt vagyok, csak nehezen nyilvánulok meg :)

bumbala 2012.12.31. 16:45:54

Korrekt lista, bár a We R the Ones remixnek feljebbe lenne a helye. :)
Phon. o Slavemode-ja meg az egyik tavalyi nagy kedvenc, bár hangzásilágilag inkább Burial-hoz áll közelebb szerintem.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.31. 17:32:35

No végre egy zeneértő!

Ami Phon.O-t illeti, hajlok a kompromisszumra: legyen félúton Apparat és Burial között, ok? :)

bumbala 2013.01.01. 16:16:23

Igen, az Apparat vonal is határozottan jelen van (és valami olyasmi dereng, hogy mintha együtt kezdték volna meg karrierjüket).

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása