aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: vihar előtti égszakadás Takács Máté
2012. december 09. 18:22:50

Kategória: film 6 komment

Még egy csendes hetet kellett elviselnie az amerikai moziüzemeltetőknek, mielőtt megindul az év végi csődület. A cudar összesített eredmények mögött azért ott rejtőzik sok kis siker: a Skyfall például ötödik hetében visszaszerezte a vezetést, de az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész és a múlt héten perecelő Ölni kíméletesen kivételével minden top 10-es film derék változási mutatót produkált. Az egyetlen premier, azaz a Kispályás szerelem az első ötbe sem bírta belőni magát.

ÚJ FILMEK
Gerard Butler háza táján nem alakultak túl jól a dolgok idén ősszel, hiszen a Mavericks - Ahol a hullámok születnek után a Kispályás szerelem (Playing for Keeps; hazai bemutató: már a mozikban) sem érdekelte az amerikai közönséget oly mértékben, mint az bármi feltétel nélkül elvárható lett volna. Olyan sikerek után, mint A csúf igazság vagy a Törvénytisztelő polgár, Butlernek igazán hatalmában áll jó számokhoz segíteni egy átlagos (vagy akár rossz) filmet is, a hiba a forgalmazó FilmDistrictben sokkal inkább keresendő jelen esetben, ugyanis már a márciusról mostanra történt, címváltoztatással egybekötött halasztás is rossz ómenként jelentkezett a film előéletében. Más meg nem nagyon jelentkezett: kivétel nélkül biztos volt benne az összes box office-szal foglalkozó weboldal, hogy a film rettentő gyatrán fog indítani, hiába a sok ismert és romantikában jártas résztvevő (Catherine Zeta-Jones, Jessica Biel, Uma Thurman), hiába a több mint 2800 mozi és mindhiába a tény, hogy egyedüli újdonság a palettán. A 6 millió dolláros rajt tükrözi, miként volt képtelen a romantikus vígjátékokra automatikusan befizetőkön kívül bárkit is megfogni magának A boldogság nyomában és a Hét élet rendezőjének filmje. Gabriele Muccinónak is hatalmas visszalépés tehát a 35 milliós Kispályás szerelem, bár ő amúgy is Will Smith-nek köszönhet mindent. Az ünnepi roham legfeljebb 30 millióig lendítheti a Rotten Tomatoes szerint az év legrosszabbjai között leledző filmet, bár lehet, hogy még azelőtt kivonják a legtöbb moziból, hogy erre megkapná az esélyt.

KORÁBBI FILMEK
James Bond továbbra is csúcsformában leplezi le az újabb és újabb dollár-tízmilliós mérföldköveket: a Skyfall pár hét másodhegedűsi státus után visszakövetelte az első helyet, s ilyesmire a forgalomban töltött ötödik héten igencsak ritkán akadt példa; meglehet, hogy a '80-as évekig kellene visszanyúlnunk érte. Ez az első helyezés ugyan csak 11 milliót jelent, s ezzel az esztendő egyik leggyengébb vezető tétele, de ezzel újabb nagy lépést tett a film a 300 millió dolláros észak-amerikai bevétel felé, elvégre 260 millióról a téli szüneti napokkal ez már egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, mint ahogy a globális milliárd is már-már biztosra vehető; 918 millión áll jelenleg, ezzel a Sony legnagyobb pénzcsinálójává vált. Az elképesztő siker után remélhetőleg a megfelelő következtetéseket vonják le a producerek.

Második helyre lépett előre Az öt legenda. A DreamWorks Animation komoly buktája (50 millió dollár körülre teszik a veszteségeket) a vártak szerint igyekszik ugyan mérsékelni helyzetén, ám az eddig puttonyba került 61 millió dollár minden mércével nagyon kevés három hétvége után.

A harmadik pozícióba csúszott vissza három hét regnálás után az Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész. A Summit fantasyje közel felezett, ám mutatói hajszállal jobbak a korábbi epizódokéinál. Az eddig összegyűlt 269 millió dollár például már az Újhold előtt jár, ám hogy képes lesz-e franchise-legjobbá fejlődnie a befejező résznek, az már erősen kérdéses.

Az Észak-Amerikában a Disney által gondozott Lincoln magabiztosan menetelt el mostanra a 100 millió dollár kapujába. Steven Spielberg filmje 9 millióval képviseli magát ezen a hétvégén, és úgy gyűjtött össze 97 millió dollárt kevesebb mint egy hónap alatt, hogy nem volt látható 2000-nél sokkal több moziban. 130 millió dollárt nem elbizakodottság már most elkönyvelni a filmnek.

Az ötös élmezőnyt a Pi élete zárja. Ang Lee ünnepelt filmje fej fej mellett halad Az öt legendával, pedig box office-potenciált tekintve korántsem azonos súlycsoport a két produkció. Ez nem csak a DreamWorks fiaskójából fakad, hanem a Fox bemutatójának saját helytállásából is. A 61 millió dollár ha a karácsonyi szezonnal nem is, hát a díjszezonos hajrával biztosan fejlődik majd 100 millióvá is.

Eközben Rontó Ralph a 180 milliót vette célba, a Kényszerleszállás pedig újra ápolhat halovány esélyt arra, hogy kilenc számjegyű összeggel zárja majd pályafutását, ám ehhez az Akadémia hátszele is szükségeltetik majd.


A múlt héten csalódást okozó Ölni kíméletesen számára nem sok remény maradt a borzasztó nézői visszajelzések után. Ennek megfelelően a Weinstein Company bűnügyi mozija 60%-ot bukfencezett, így Brad Pitt már 15 millió alatt befejezi a pénzbehajtást.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A 2012-es évad második legalacsonyabb forgalmú hétvégéjét zárták most a tengerentúli mozik, ám ezt a forgalmazók egyszerűen így alakították, hiszen a Kispályás szerelemtől aligha várhatott bárki is nagy tetteket, meg amúgy is: az éves összbevétel már túl van a lélektani 10 milliárd dolláron. A következő hétvége a rekordok könyvébe is belelapoz, s talán új bejegyzést is vés bele: A hobbit: Váratlan utazásnak ehhez "mindössze" 78 millió dollárral kell nyitnia, ami egyáltalán nem nagy elvárás az elmúlt tizenöt év egyik legnépszerűbb történetének felelevenítésétől.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
A hobbit: Váratlan utazás | 4000 | $115,000,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 2 Skyfall
$11,0m $261,6m
2 3 Az öt legenda
$10,5m $61,9m
3 1 Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
$9,2m $268,7m
4 4 Lincoln
$9,0m $97,3m
5 5 Pi élete
$8,3m $60,9m
6 ú Kispályás szerelem
$6,0m $6,0m
7 6 Rontó Ralph
$4,9m $164,4m
8 8 Red Dawn
$4,3m $37,3m
9 9 Kényszerleszállás
$3,1m $86,2m
10 7 Ölni kíméletesen
$2,7m $11,8m

Címkék

box office bond comedy gerard butler romance

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr604956149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.09. 19:32:57

Valamiért az az érzésem, hogy Amerikában nem fog olyan jól elsülni A hobbit. Nálunk persze majd csinál 5-600e nézőt, de ez nem újdonság.

Dzsedáj 2012.12.09. 19:51:53

@Zalaba_Ferenc: Ja van erről egy jó cikk, hogy a Trónok Harca új trendet teremtett, és a realista felnőttes fantasy most jobban fekszik a nézőknek, és ez árthat a Hobbitnak.
Szerinted?
www.hollywood.com/news/The_Hobbit_vs_Game_of_Thrones_Peter_Jackson_Mature_Fantasy/45718902

Andrews 2012.12.09. 21:51:14

Annó 8 éve azért a Király visszatér is hozott kb 370 milliót 3D nélkül szerintem most 400 millió felett lesz ott is, Amerikán kívül pedig mindig is sikeres volt Középfölde világa. 700-750 milliót perkáltak le annó majd 10 éve is 3D nélkül. Már csak az infláció és a 3D (+ az esetleges kíváncsiség az új 48 fps láttán ala Avatar 3D új látvány hatás?) is ad a bevételhez azóta és hát szerintem sokkal nem lett kisebb a fantasy rajongói tábor. Egyébként szerintem meg a Trónok harca után a Gyűrűk Ura volt a 2. leghihetőbb fantasy. Hisz alig volt benne varázslat szintén és azért azok a középkori várak városok és harcok, design minden nagyon hajazott a középkorra. Az való igaz nem volt cselszövés nagyon benne és házak ravasz háttérharca, de azt tényleg csak sorozatban lehetett megoldani így. (időhiány is lenne rá mozikban) Én mindkét sorozatot imádom filmen, könyvben, ez csak egy meglátás volt tőlem.

Andrews 2012.12.09. 22:51:26

Skyfall méretes nagy dicséretet kap, talán meglesz az 1 milliárd is. Meg is érdemli mondjuk kivételesen.

dipresso 2012.12.10. 19:53:29

Ha már tippelünk a Hobbitra: 150 millió feletti kezdés, 500 milla "hazai földön", amúgy pedig közelebb lesz a 2 milliárdhoz, mint a másfélhez. A három jóslatból az első tűnik a leginkább neccesnek, mert azért december közepe ehhez nem a legjobb időszak. Illetve a Gyűrűk Ura mindig egyre jobb bevételeket produkált a három rész alatt, itt ez azért melós játék lesz.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.10. 20:03:01

Tipp: 90 milliós nyitány, 270 milliós végösszeg Amerikában és ehhez jön még egy milliárd nemzetközi vizeken.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása