aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: az öt legenda [rise of the guardians] (2012) Zalaba_Ferenc
2012. november 20. 13:43:29

Kategória: film 13 komment

Az Őrzők nem csupán ajándékokat és szép álmokat hoznak a gyerekeknek: az ő feladatuk az is, hogy a hátulgombolósak békében, nyugodt körülmények között nőhessenek fel. Persze, van aki erről másképp vélekedik: ott van például Szurok, vagy ha úgy tetszik, a Mumus, aki olyan erőkkel rohamozza meg az Őrzőket, hogy az egész pereputtyért felelős Holdember (ne kérdezd...) besorozza az Őrzők közé Dér Jankót, a szakadár tündért(?), aki a hóviharokért és egyéb nemzetközi fejfájásokért felel, ellenben létezéséről egyetlen gyerek sem tud, és ez rendesen frusztrálja őt.

riseoftheguardians620.jpg

A DreamWorks hozza a formáját: papírmasé figuráit, sokszor elmesélt tanulságait pazar látványvilággal és csöppnyi lélekkel ötvözi. Még szerencse, hogy a popkulturális utalásokból most már ők is kezdenek visszavenni, amely már csak azért sem lett volna illendő dolog, mert a filmben szereplő figurák sokkal régebbi korokban vertek gyökeret ahhoz, hogy csak úgy elbagatelizálják őket. Ehelyett a DreamWorks valóságos szuperhősöket farag a Télapóból, a Húsvéti Nyusziból és a többiekből, akiknek az a feladatuk, hogy a gyerekek ártatlanságára vigyázzanak, nem utolsósorban azért, mert a saját létüknek is az a kulcsa, hogy a gyerekek higgyenek bennük. Csak úgy, mint Freddy Kruegerben.

Nekünk itt, Magyarországon sem Jack Frost, azaz Dér Jankó, sem a Homokember nem mond sokat, de még a Fogtündér intézménye se bevett, bármennyire is tolja néhány fogorvos, de még ezt tudomásul véve is nehéz átlátni a film bonyolult szabályrendszerét, melyben hol magától értetődő dolgok felett suhannak el (Dér Jankó miért vár olyan sokáig, hogy megnézze a kezébe nyomott álmokat?), hol olyan egész estés allegóriát testesítenek meg (az álmok és rémálmok, vágyak és félelmek határmezsgyéjén létező/nemlétező Homokember maga is ilyen), melyeket még a vetítőteremből kifelé botorkálva sem könnyű dekódolni.

Eme botorkálás legfőbb oka viszont a túlzsúfolt animáció, melyben minden egyes összecsapás felér egy égzengés/földindulással, és ha épp nem csatáznak, akkor az Őrzők saját birodalmukat prezentálják nagytotálban, és hát ezekre sem épp a visszafogottság jellemző. Persze, az egyszeri nézőt ki kell szolgálni, ha már leperkálta a mozijegy árát - a 3D-ért pedig a szokásos pluszt is -, és ez egyes stúdióknál úgy működik, hogy minél több, nagyobb és hangosabb látványossággal pakolják tele a filmjüket. A humor, a szellem és a lélek meg vagy jön magától, vagy nem. Mondjuk, a szétvarrt alkarú Télapót, a pedofil-szörnyre emlékeztető Húsvéti Nyuszit és a szorongásokkal és komplexumokkal teli Fogtündért elég sokáig kell nézni ahhoz, hogy me három dolgot megláthasd bennük.

Ó, és azt végképp nem értem, hogy Dér Jankó miért sodor minden gyereket életveszélyes helyzetbe, és hogy ez kinek miért jó. De ez már csak legyen az én bajom, akinek gyerekkorában hétszer tört el a karja.

poster_riseoftheguardians_hun.jpg

Címkék

kritika holiday animation jude law 4csillagos hugh jackman alec baldwin dreamworks chris pine

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr394916322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-creeper- 2012.11.20. 13:50:28

Hééétszeeer?
Én megúsztam egy bokaficammal és egy kulcscsontöréssel. Te hogy csináltad?

Adam Van Helsing · http://helsing.blog.hu 2012.11.20. 14:00:33

A Sandman-t meghagyták tükröfordításban?
Tudtommal az inkább Álommanó, nem?

Én háromszor törtem a karom, mindig a balt, és három egymást követő év júniusában.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.20. 14:05:25

@-creeper-: Az a baj, hogy mindre már nem emlékszem, olyan sok volt :), de lássuk:

- szánbaleset
- biciklibaleset (a filmben e kettő ötvözete átható amúgy)
- iskolai verekedés
- telepháború
- elcsúszás a jégen
- focibaleset

A hetedikre már nem emlékszem. :\

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.20. 14:06:08

@Adam Van Helsing: Valószínűleg igen, de csak azért gondolom, mert - ezt kapd ki - mindig "Hohó"-nak becézik.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.20. 14:14:55

@kaamir: A településen, ahol felnőttem, két gyár működött, mindegyik saját lakóteleppel, és eme két lakótelep fiataljai valamilyen Rómeó és Júlia-féle megmagyarázhatatlan okból nem szerették egymást, és állandóan háborúztak. :) A jobb karom egyszer egy ilyennek esett áldozatul.

Bérgyilkos Bohóc 2012.11.20. 14:20:46

Bocs, hogy ide, de Felhőatlasz kritika nem lesz?
Mondjuk holnapután elvileg megyünk, de azért jó lenne tudni érdemes-e :)

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.20. 15:24:14

@Bérgyilkos Bohóc: Majd csak holnap lesz a sajtója. Ha jó lesz a film, akkor én írok róla, ha nagyon jó, akkor Máté. :)

K. Kálmán 2012.11.20. 15:35:52

Ennek a rajzfilmnek a figurái már az előzetesekben sem tetszettek. Ám mivel kislányom mindenképp látni szeretné, nem fogom megúszni. Persze az is lehet, hogy a végén majd kellemesen csalódok, mint a Hotel Transylvania esetében. Ha nem, akkor pedig legalább meghallgathatom Desplat zenéjét a helyes kontextusban.

Vektor. (törölt) 2012.11.20. 15:55:22

Szóval akkor nulla sansz az Oscarra?
A Disney szépen hátradőlhet, így házon belüli harc lesz a díjért (Frankenweenie vs. Wreck-It Ralph).

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.11.20. 16:18:50

@Vektor.: Egy jelölést azért begyűjt majd, mivel jól néz ki...

TomPowell25 2012.11.20. 16:24:14

Azért hogy legyen ellenvélemény is. Szerintem nem lóg ki a mívesebb Dreamworks darabok sorából. Nem mondom a végére kicsit gejl, nem is egyszer (mondjuk egy karácsonyi filmnél ezt hajlamosabb elnézni az ember), és a történet is jól bejáratott panelekből van összerakva, ahogy a karakterekkel is inkább biztonsági játékot játszanak, de a felépített ötletes mitológia elviszi a hátán a filmet, és a figurák is jól illeszkednek a képbe. Abban egyetértek, hogy a stúdió visszavette a popkultúrális kikacsintások számát - jól tette - és nem értem a magyar fordítókat, hogy miért nem lehetett Álommanó az a Homokember (túl sok Pókembert nézett/ olvasott az illető), de a Dér Jankó is megmosolyogtató megnevezés - főleg amikor a főgonoszt megszólaltató Stohl Jankózik ördögien, de a látvány a 3D-vel karöltve pazar, és érződik, hogy az egészen ott volt Guillermo Del Toro keze, úgyhogy nekem 7-8/10-et megér. Ja és Desplat zenéje zseniális, de ez nem hat az újdonság erejével.:)

Sütemény1975 2012.11.21. 04:08:14

A zeneje maris felkeltette az erdeklodesemet.
Z, miket tudok meg rolad igy 11-12 ev utan :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása