aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: softly Takács Máté
2012. december 02. 17:44:05

Kategória: film 6 komment

A hálaadást követő hétvégét az utóbbi években messzire kerülték a forgalmazók, ezúttal azonban két országos bemutató is színre lépett, de csak azért, hogy emlékeztessenek rá: ilyenkor nem érdemes próbálkozni. Az Ölni kíméletesen Brad Pitt egyik legrosszabb box office-teljesítményét nyújtotta, míg a The Collection című horror-folytatás a top 10-en kívül rekedt. Harmadik hete az AlkonyatSkyfallLincoln hármas vezeti a listát.

ÚJ FILMEK
A Weinstein Company kezében számos ígéretes film gyűlt össze az év végére, ám az ujjaik között kipottyanni látszik az Ölni kíméletesen (Killing Them Softly) című bűnügyi film, ami a cannes-i "oké" fogadtatás után most a nézőknél sem zavart túl sok vizet. A Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford rendező–színész párosa, azaz Andrew Dominik és Brad Pitt ezúttal országos teret kapott a bizonyításra, ám a rosszul megválasztott premierdátum és a film mulasztása, hogy kapaszkodót kínáljon az alvilági sztorik kedvelőin és vaskalapos Pitt-rajongókon kívül eső tömegeknek is, megpecsételte sorsát a kasszáknál. 7 millió dolláros nyitányával a top 5-től is távol maradt, ami egy első számú újdonságtól sokadik hete látható filmek ellenében igen kínos fejlemény, és a sztárjának is komoly visszalépés azok után, hogy legutóbbi három főszerepével átlagosan 100 millió dolláros bevétel felett teljesített. A nézői visszajelzések állítólag meglehetősen gyengék, így előfordulhat, hogy a 15 milliós költségvetést csak kevéssel haladja meg végül az Ölni kíméletesen, hiába születtek róla amúgy nagyjából kedvező kritikusi ítéletek, amelyek ugyanakkor bizonyosságot szolgáltatnak afelől, hogy Pitt előző négy filmjével ellentétben, ezúttal nem jut az Oscar-díj legjobb film-jelöltjei közé.

Olyan is csak a horrorok háza táján fordulhat elő, hogy egy kevesebb mint 8 millió dollárral záró filmnek folytatása készül. A 2009-es The Collector olyan mély nyomot hagyott a tengerentúli kasszákban, hogy hozzánk azóta sem ért el, de még csak tapintható rajongóbázisra sem tett szert az azóta eltelt évek során, legalábbis akkorára nem, ami egy új film mozis bemutatását indokolná. A The Collection mégis megszületett és több mint 1400 mozi tűzte műsorára az újonc LD Entertainment gondoskodása közepette, ám az eredmények az előre sejthető módon alakultak: 3 millió dollár körüli, az első részt is alulmúló bemutatkozás, amit amúgy könnyen lehet, hogy javarészt olyanok dobtak össze, akik nem is voltak tisztában azzal, hogy egy második részre váltanak jegyet. A filmről alkotott vélemények kezdetben nem mutattak rossz képet, ám a józanabb ítészek bevonásával már legfeljebb a közepes szintet üti meg az átlag – ez, ahogy a Rotten Tomatoes konszenzusa is rámutat, a műfaj kedvelőinek már kielégítő lehet. Ők már alighanem tiszteletüket is tették a nézőtereken, így a The Collection 6 millió dollárnál többet biztos nem keres.

KORÁBBI FILMEK
Ahogy tavaly, úgy idén is három héten át uralja az amerikai bevételi listát a Twilight Saga. Az Alkonyat: Hajnalhasadás, 2. rész 17 millió dollárral vezeti a mezőnyt, ami némileg magasabb összeg az 1. rész azonos adatával, mi több, az eddigi legjobb harmadik víkend a franchise történetében. Az összbevétel csaknem 255 millió dollárra rúg, ami megfelelő pályára állítja a filmet, hogy az Újholdat végül maga mögé utasítsa a befejező rész, s kis szerencsével a Napfogyatkozást is lenyomja majd. Világszinten 700 millió fölött jár a Hajnalhasadás 2. rész.

Beragadt a második helyre a Skyfall. A Sony akciófilmje kevéssel lemaradva, 17 millió dollárt gyűjtött forgalmazása negyedik hétvégéjén, ami majdnem olyan derék eredmény, mint bármely másik, amit a 23. Bond-kaland eddig elért. Az összbevétel hihetetlen magasságokban jár, hiszen már 246 millió dollárt költöttek az amerikaiak a 007-esre, s ha így folytatják, akkor csak kevéssel marad végül Sam Mendes filmje a 300. millió alatt.

Hasonlóképpen váratlanul nagy siker a Lincoln. Steven Spielberg történelmi drámája 13,5 millió dollárt termelt harmadik körében, ami elegendő volt az összbevétel 80 millió fölé gyűréséhez, egyúttal a rendező tavalyi kettősének (Tintin kalandjai, Hadak útján) felülmúlásához. Tekintve, hogy ez a film még a jövő év első hónapjaiban is a felszínen lesz, pályafutása végét nehéz most belőni, de a 150 millió sem elképzelhetetlen jelen pillanatban.

lincoln_small.jpg
A top 10 első felét a Pi élete és Az öt legenda tölti ki. A Fox regény-adaptációjának második hétvégéje 12 millió dollár körül alakult, amivel az összbevétel ugyan még 50 millió alatt van, de a karácsonyi időszak lecsengésével már ennek duplájával számolhatunk majd. A DreamWorks Animation legfrissebb munkája ezzel szemben teljes kudarc. A második hétvége végeztével a 3D-s mesefilm 12 nap alatt gyűjtött annyit, mint amennyit 5 nap alatt illett volna neki; a 49 milliós bevétel már csak nagy erőlködésekkel fejlődhet kilenc számjegyűvé, de mivel télapós sztoriról van szó, egyelőre még számolhat a Paramount ezzel a pozitív forgatókönyvvel.

Az Argo-akció azzal együtt, hogy hátrahagyta a top 10-et, a 100 milliós határt is meghódította végül, s tette mindezt 20 millió alatti nyitányt követően. Ben Affleck filmjét a Warner vélhetően még január-február folyamán is mozikban kívánja tartani, úgyhogy egyelőre még nem beszélhetünk végeredményről.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A premierek hasztalansága ellenére 100 millió dollár körüli összeggel zárt a top 10, és a korábbi filmek legtöbbje jól teljesített ezúttal is. Mielőtt gőzerővel beindul az év végi hajrá számtalan nagy várományossal, még egy vánszorgó hétvégén túl kell esnünk, lévén legközelebb csak a FilmDistrict romantikus vígjátéka hívja ki a vámpírokat, Bondot és Lincolnt. A Kispályás szerelem ugyanúgy lehet első, mint negyedik – az viszont erősen valószínű, hogy az élboly átrendeződik, és a negyedik helyes verzió esetén valamelyik Daniel kaparintja meg a vezető pozíciót.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
Kispályás szerelem | 2700 | $9,000,000

A TOP 10 (hivatalos becsült adatok)

# volt
#
film hétvégi
bevétel
össz-
bevétel
1 1 Alkonyat: Hajnalhasadás 2. rész
$17,4m $254,6m
2 2 Skyfall
$17,0m $246,0m
3 3 Lincoln
$13,5m $83,7m
4 4 Az öt legenda
$13,5m $48,9m
5 5 Pi élete
$12,0m $48,4m
6 6 Rontó Ralph
$7,0m $158,3m
7 ú Ölni kíméletesen
$7,0m $7,0m
8 7 Red Dawn
$6,6m $31,3m
9 8 Kényszerleszállás
$4,5m $81,5m
10 9 Napos oldal
$3,3m $11,0m

Címkék

horror box office brad pitt twilight crime movie andrew dominik

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr564943310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

purga · http://horrormirror.blog.hu 2012.12.02. 20:41:34

Mondtam, hogy a Collection többet fog hozni 2 milliónál:P

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.02. 20:49:31

@purga: Látnok vagy!

(Én amúgy nem gondoltam, hogy képes lesz ez a semmiből jött forgalmazó 1400 mozit összehozni neki, hanem csak úgy 6-800-at. A becslések a 10. helyre teszik a filmet, de én kétlem, hogy valóban 20% alatti lesz a vasárnapi csökkenése...)

TomPowell25 2012.12.02. 23:14:50

Én Az öt legenda sikertelensége előtt állok értetlenül Annyira nem rossz (sőt), az időzítés is több, mint tökéletes, szóval fura, hogy ekkorát bukott. A Skyfall sikerének viszont örülök, Az Argó-akciónak is elismerésem, a Twilight-ot ellenben hagyjuk.

dipresso 2012.12.03. 01:42:20

Ilyen papírforma hétvége. Az öt legenda azért még - ahogy a cikk is említi - javíthat. Meg hát a nemzetközi bevétel itt is odadobja a mentőövet. Egyébként az utóbbi években elég sok, kifejezetten az ünnepi időszakra szánt alkotás hasalt be odahaza, előbb-utóbb valakinek maj'csak feltűnik.

Kicsit más, de remélem belefér: a boxoffice.com-on volt egy hír arról a héten, hogy 2020 környékére a kínai box office átugorhatja az észak-amerikait. Oké, hogy sokan vannak, de akkor is elképesztő lenne. Arról nem is beszélve, hogy vajon rányomná-e a bélyeget az amcsi filmekre. Mer' például néztem a napokban a legutóbbi Resident Evil filmet, és a végén annyi maradt meg az egész káoszból, hogy a szereplőkkel meg a helyszínekkel is csak a nemzetközi piacból akartak pluszban kipréselni néhány millát.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.03. 08:39:53

@TomPowell25: Én is így vagyok ezzel az Alkonyattal, hogy inkább "hagyom"... a "megszokásból megnézés" súlyos példáját látom benne.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2012.12.03. 08:43:31

@dipresso: Érdekes lenne ezzel szembesülni, a kínaiak "hatalomátvételével", de tényleg az itt a döntő, hogy jóval többen vannak, és a lényeg, hogy a mozin kívül túl sok szórakozás nem jut nekik... A Looper már bizonyított, legutóbb a Red Dawn szkriptjét módosították, hogy ott is bemutathassák, szóval Hollywood maga is tesz érte, hogy beteljesedjen az a jóslat 2020-ra. Most például a három évvel ezelőtti 2012 megy ott újra, megint elég jó eredményeket hozva a Sonynak...

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása