aeon flux

ready for the action now, danger boy?

szókátrány: a kaptár - megtorlás / fékezhetetlen / üss vagy fuss! Zalaba_Ferenc
2012. szeptember 13. 08:04:38

Kategória: 9 komment

A senkit nem érdeklő művészrejszet követően pár bekezdés erejéig visszatérek azokhoz a produktumokhoz, melyekért szerettek minket: jöjjenek hát a zombiszeletelő csinibabákat, kort és közeget tévesztett westernhősöket és Tarantinót majmoló "never been" sztárokat felvonultató vackok!

poster_akaptarmegtorlas.jpgposter_fekezhetetlen.jpgposter_ussvagyfuss.jpg

Resident Evil: Retribution (A Kaptár: Megtorlás). Lentről indult, aztán mélyebbre és mélyebbre süllyedt, és mégis: a Resident Evil-szériának sikerült elkerülnie a DTV-temetőt, amely valószínűleg annak tudható be, hogy a játék-franchise mozis átiratának szellemi atyja, Paul W.S. Anderson fülét, szemét és agyát befogva pofátlan lelkesedéssel tolja az akciót, a sebességet, a tombolást és a tinédzser fiúk párnája alá való testiséget a sorozatba, amely úgy a negyedik rész magasságában el is jutott arra a szintre, ahová Egyszeri Tibi egy jól sikerült parti csúcsún: amikor már semmi se számít, se a zene, se a haverok, csak a pörgés, haver, csak a pörgés.

Ebben a paraméterben pedig az ötödik epizódnak sikerül rádiktálnia az elődökre, ugyanis egyik akciójelenet topog a másik sarkában, mi több, az egymással tökéletesen ellentmondó helyszíneknek (Time Square, New York; Vörös tér, Moszkva; a Holtak hajnalából nyúlt kertváros, Racoon City; stb-stb.) és monsztereknek (a hosszú nyelvű agyas-patásnak, a gigabaltát cipelő zsákos fejű böllér-hentesnek és az - újdonság a menűn! - szovjet zombikatonáknak) még valami konzisztens hátteret is sikerül összeverbuválni, ami igen csak nagy szó a filmgyártásnak eme portáján. És ez az a háttér (csak azért se lövöm le, hogy mi), amely megteremti a lehetőséget arra is, hogy az előző epizódok legnépszerűbb (vagy a leginkább legatyásodott színészek által megformált) figurái is visszatérhessenek, amolyan Best of Alice mixtúrát alkotva. Nekem meg vagy a popcorn, vagy a fegyverek szüntelen 3D-s hajigálása vette el az eszemet, de már-már elkezdtem élvezni ezt a szart.rating-4.gif

Lawless (Fékezhetetlen). Vörös ördög legyek, ha értem, mi ragadta meg Nick Cave és John Hillcoat fantáziáját ebben a sokszor látott és mindannyiszor elfeledett sztoriban, melyben gazfickók számolnak le még gazabb fickókkal. Persze, értem én, hogy van valami költői, van valami romantikus a szesztilalom idején whisky-t párologtató, senkivel nem lacafacázó, és mindenek előtt elpusztíthatatlannak tartott Bondurant-fivérek igaz(?) történetében, de Az ajánlat poézisét vagy Az út porból és kétségbeesésből gyúrt szépségét ebben a filmben hiába is keresnéd, a Fékezhetetlen ugyanis a zseniális páros eddigi legkommerszebb filmje. Olyannyira kommersz, hogy Shia LaBeouf ki sem lóg a névsorból, ahogy ott szerencsétlenkedik a fivérei árnyékában és valami mormon/amish nőszemély (Mia Wasikowska) után kajtatva. Ez az a film, melyben a kardigános Tom Hardy simán elmegy komikus figurának, hisz ha a Chicagóból vidékre szakadt vörös maca (Jessica Chastain) hozzászól, ő ezt valami mélyről jövő mormogással honorálja. És ez az a film, melyben Guy Pearce úgy csinál magából mind megjelenésében, mind magatartásában gonosz pojácát, mintha egy Dick Tracy-képregény oldalairól pattant volna ki. Ezek után hiába törik a csont, hiába nyílik a giga, a filmet elég nehéz komoly teljesítményként kezelni: csigatáras popcorn-adagolónak kiváló.rating-6.gif

Hit and Run (Üss vagy Fuss!). Valamilyen, számomra teljesen érthető okból hamarosan olyan film kerül a magyar vásznakra, melynek még az amerikai mozikban se volt túl sok keresnivalója (mondjuk, a bevallottan és látványosan alacsony költségvetését sikerült meghatszoroznia, azaz 2-ből csinált 12 millió dollárt, halleluja!): a világnak valamennyi féltekén maximum a Vásott szülőkből (a sorozatból, nem a filmből) és apróbb mellékszerepekből (Zathura, anyone?) ismerős Dax Shepard ugyanis szerzői filmet alkothatott, melyet íróként, rendezőként és főszereplőként is jegyez, ráadásul a különböző kis múltú színészek nevét és arcát a plakátra pakoló darab vidéki filmklubok és másodvonalbeli fesztiválok helyett a szó szoros értelmében vett nagyközönség előtt debütálhatott, most pedig mindjárt itt van a magyar mozikban. Ki érti ezt?

Az addig rendben van, hogy a stúdióarcok az "eszeveszett és komikus*" hajszát ígérő filmben egyfajta szegény ember Halálos iramát látták, de azért igazán megnézhették volna a végterméket, amely úgy fest, mint egy kisvárosi autóbemutató, melyben a sofőrök óvatosan, a kocsikat véletlenül sem összekarcolva kanyarognak elhagyatott utakon és leharcolt repülőtereken. Mindeközben a tanúvédelmi programból kilépő és egykori bűntársai által üldözőbe vett Shepard a csaját (Kristen Bell) próbálja eljuttatni A-ból B-be, s a nagy száguldás közepette a páros felváltva idézgeti Tarantinót és Linklatert, amely már önmagában is nagy baklövés, mert a két szerző sehogyan se fér össze, ráadásul a dialógok erőltetettek, izzadságszagúak, gagyik - szóval tökéletesen belesimulnak a hasonló jelzőkkel illethető üldözéses jelenetekbe. A végére egyetlen kérdés marad: vajh a rasztafárira fazonírozott, egészséges kutyakajákról papoló rosszfiú szerepében életképtelenkedő Bradley Cooper keresett már magának egy új ügynököt?rating-3.gif

*részlet a magyar szinopszisból

hitandrun.jpg

Címkék

kritika horror comedy nick cave gangster 3csillagos 4csillagos shia labeouf milla jovovich action resident evil gary oldman guy pearce bradley cooper john hillcoat mia wasikowska jessica chastain paul ws anderson kritika szokatrany zombiemovie 6csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr954773763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lombos Péter · http://prolihisztor.postr.hu 2012.09.13. 08:16:26

Látom, nem ez lesz a kedvenc őszi premierheted!

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.09.13. 08:59:40

A Lazhar tanár úr iránt a tegnapi írásod felkeltetgte az érdelődésemet, úgyhogy ha valamit megnézek a héten moziban, akkor az lesz az.

A Fékezhetetlen egyébként már előző héten megvolt, szintén az innen értesült Toldi mozi szülinapos vetítésen és mit ne mondjak, én meg annyira se tudok elnéző lenni vele, mint te. Ezzel a szereposztással és témával oltári nagy kihagyott ziccer. SPOILER A végén, amikor az addig megalkuvó többi csempész beindult a kripli halála miatt SPOILER VÉGE az olyan szinten nevetségesen jött ki, hogy ott végleg eldőlt, hogy ezt a filmet soha többé nem nézem újra.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.13. 09:41:55

@J. Bauer: Tulajdonképpen mire a film eljutott az általad teljesen jogosan kritizált kulminációhoz, már rég elkönyveltem magamban, hogy ezúttal egy nem túl okos produkciót látok, melyben sem a hősök, sem a gonoszok nem azt teszik, amit adott helyzetben kéne, ugyanis vajh az idősebb Bondurant-fivérek miért nem veszik kezelésbe a korrupt szerveket, miután Rakes olyan csúnyán elbánt a kisöcsivel, és ami még ennél is fontosabb, az utóbbi mi a frászt csinál a film nagyobbik részében? Mármint azon kívül, hogy néger prostikat gyaláz meg a szállodaszobájában?

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2012.09.13. 10:39:14

@Zalaba_Ferenc: Jaja, én is többször feltettem magamban a kérdést, hogy vajh hová a frászba tűnhetett a pali és miféle kemény kéz az, ami alatt még két balfasz is átsiklik, akik a kocsijukat is elfelejtették megtankolni indulás előtt? Az egyetlen elképzelésem, hogy a fivérek titkos raktárára pályázott, de ez is elég gyenge magyarázat. A keményebb Bondurant tesók meg nagyjából lószart se csináltak az egész film alatt, csak közölték, hogy nem fizetnek, majd várták az ellent. Jó nagy baromság.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2012.09.13. 10:41:41

@J. Bauer: És csak egyetlenegyszer sikerült kiszúrnia a titkos raktárat, ahová napi rendszerességgel jártak a srácok + a kripli fiú? S pont akkor, amikor Shia az amish csajjal ment oda?

Na jó, ne menjünk bele jobban, mert képes leszek elvenni még egy csillagot. :)

freddyD 2012.09.13. 11:06:01

A 6 pont sem veszi el a kedvemet a Fékezhetetlentől. Meg fogom nézni és élvezni fogom!

Remélem

Tóth Nándor Tamás 2012.09.14. 13:52:58

Művészrejsz, hááá mekkora!
Olyan két hónapja vár rám ez a film a letöltött filmek mappában, de most megjött a kedvem, megyek is művészrejszolni :)

szkristof92 2012.09.15. 20:18:52

Lawless: Profin végigcsorgó, hangulatos, nézhető de langyos gengsztermozi. Hillcoat-tól eddig csak jobbat láttam. 7/10

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása