aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: the dark knight falls Takács Máté
2012. július 29. 17:33:53

Kategória: 13 komment

Egy héttel ezelőtt alaposan megcsappant az észak-amerikai mozik forgalma, miközben A sötét lovag: Felemelkedés minden idők harmadik legjobb nyitányát szállította. A valódi lelkendezés viszont a coloradói ámokfutástól függetlenül is elmaradt volna, ahogy most is: a film erőteljesen visszaesett. A vezető pozíció azonban nevetve az övé, hiszen a premierek kudarcot vallottak: a Step Up 4: Forradalom a várható módon tovább szűkítette közönségét, míg a Kertvárosi kommandó című korhatáros vígjáték megbukott.

Egy héttel ezelőtt alaposan megcsappant az észak-amerikai mozik forgalma, miközben A sötét lovag: Felemelkedés minden idők harmadik legjobb nyitányát szállította. A valódi lelkendezés viszont a coloradói ámokfutástól függetlenül is elmaradt volna, ahogy most is: a film erőteljesen visszaesett. A vezető pozíció azonban nevetve az övé, hiszen a premierek kudarcot vallottak: a Step Up 4: Forradalom a várható módon tovább szűkítette közönségét, míg a Kertvárosi kommandó című korhatáros vígjáték megbukott.

ÚJ FILMEK
Ben Stiller is szép lassan a has-beenek közé sorol be: a komikus jó pár veretes sikert jegyzett a kilencvenes és a kétezres évek második fele között, mostanában azonban nehezen boldogult: tavaly novemberben a Hogyan lopjunk felhőkarcolótról ordított, hogy kaszálnia kell, hiszen egy eladható sztorijú, sok ismert névvel teli, jól időzített és egész jól fogadott vígjátékról volt szó, ennek ellenére nem bírta behozni 85 millió dolláros költségvetését az amerikai mozikban. Joggal gondolhattuk, ha azzal nem, hát már mással se nagyon tör a csúcs felé a 46 éves színész: most a Kertvárosi kommandón (The Watch) volt a sor, hogy rácáfoljon erre. Nem sikerült. A 20th Century Fox 68 millió dollárt költött a korhatáros sci-fi komédiára, s ebben a tagmondatban minden, aminek kedvezően kellett volna elsülnie, a visszájára fordult: a költségvetés hiába alacsony nyári mércével, a fele is nehéz menet lesz alig 13 milliós első hétvége után; a korhatáros Stiller már az Agyő, nagy ő! esetében sem működött, míg a sci-fi és a vígjáték párosítás ugyancsak ritkán terem olyan nagy babérokat, ami itt szükségeltetett volna. A három nap alatt összegereblyézett összegnek legalább a dupláját illendő lett volna kitermelni, de nyilvánvaló, hogy 100 millió dollár fölé húznak az eredeti célok, elvégre az idegeninváziós filmeknek nagy közönsége kellene, hogy legyen de megint csak, ezt korhatáros poénokkal operáló vígjátékkal párosítva nagyon leszűkülnek a lehetőségek, hiszen két igen eltérő zsáner házasításáról van szó; tavaly tavasszal a Paul is hasonló összeggel kezdte meg nem túl hosszú pályafutását, persze eleve jóval szerényebb reményekkel. A Kertvárosi kommandó ráadásul igencsak elrettentette a kritikusokat, úgyhogy minden téren mellétrafált a Seth Rogen (társ)írásában és az eddig többnyire a Saturday Night Live-ban tevékenykedő Akiva Schaffer rendezésében készült film. Stilleren kívül ez persze partnerét, Vince Vaughn-t sem érinti túl jól, hiszen ő is egy csalódást (A dilemma) igyekezett ellenpontozni...a vége 35-40 millió között lesz.

2006 nyarán bukkant fel először a moziműsorban a Step Up, s tán még a Disney sem gondolta volna, hogy képes lesz márkanevet fabrikálni a táncos-izzadós-jólkinézős semmiségből. Pedig így lett: a derék sikert sikerült megismételni két évvel később, ellenben 2010-ben a trilógiává dagasztó Step Up 3D már nem bírt lépést tartani a kibővült dimenziók ellenére sem. Ez persze nem vonatkozott a nemzetközi porondra, ahol a korábbiaknál módfelett több zöldhasút kalapozott össze a harmadik rész, s ez még éppen elegendő indok volt a folytatásra. A forgalmazás azonban már a tengerentúlon is a függetlenekre, egészen pontosan a Summitre hárult. A Step Up 4: Forradalom (Step Up Revolution; hazai bemutató: szeptember 6.) nem hozott forradalmat a széria box office-történetében, pedig az előzetes tanúsága szerint itt már gépjárművek is táncra perdülnek; más újításra azonban aligha lehet számítani egy "Váltsuk meg a világot: táncoljunk!" jellegű mottót lengető, eddig is a külsejével hódító filmsorozattól, s ez most már tényleg csak a rajongóknak volt elegendő. A 12 millió dollár azért még mindig nem olyan kevés, amennyi természetszerű lenne, bár a 33 milliós költségvetést valószínűleg már nehéz menet lesz befogni.

KORÁBBI FILMEK
A kissé tompított nyitány után A sötét lovag: Felemelkedés felemás hétköznapi forgalmat bonyolított. A Warner Bros. mindenható blockbustere az első hetet 225 millió dollárral zárta, ami emberes összeg, ám napról napra egyre szakadt le A sötét lovagtól. Ez mondjuk várható tendencia volt az "első részeknél módfelett sikeresebb második részeket követő harmadik részek" törvényének értelmében, de azért bőven szolgáltat némi alkalmat arra, hogy a sok dicsérettől megcsömörlött újságírók kicsit kritizáljanak. A második hétvége 60%-os zuhanást hozott, a kelleténél magasabb arányú elpártolást, noha korábban csak öt film kasszírozott 64 millió dollárnál többet azonos időszakában. Az összbevétel tíz nap után kis híján 290 millió dollárt mutat, ami elvárható mérséklődéssel nagyjából 440 millióig fejlődhet; ezzel megelőzve a Toy Story 3.-at minden idők legsikeresebb harmadik részévé válhat a film.

A Jégkorszak 4: Vándorló kontinens tovább folytatja minden izgalmat nélkülöző, mondhatni robotszerű szereplését, aminek mostani állomása már bőven a 100 milliós korláton túl van; ezzel a 2012-es esztendő első hét hónapja 17 darab kilenc számjegyű bevétellel büszkélkedő bemutatót számlál.

VÉGSZÓ & AMI JÖN

A sötét lovag: Felemelkedés mentette a menthetőt a máskülönben teljesen érdektelen hétvégén; a top 10 filmjeire valamivel több mint 125 millió dollárt költöttek a nézők, s ez bizony markánsan elmarad 2011 azonos víkendjétől, amikor is csaknem 170 milliós mezőnyt vezetett a Cowboyok és űrlények és a Hupikék törpikék. A folytatásban ismét Batmané a pálya: Az emlékmás ugyan nagy dobásként szerepel a nagykönyvben, a 200 millió dolláros sci-fi alighanem a John Carter és a Csatahajó mellé iratkozik fel. Az Egy ropi naplója-sorozat legújabb része, azaz Diary of a Wimpy Kid: Dog Days, még akár meg is szégyenítheti a Dick-adaptációt, bár a harmadik részre még ezek az olcsó gyerekfilmek is ki szoktak fújni.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (péntek-vasárnap)
Diary of a Wimpy Kid: Dog Days | 3100 | $18,000,000
Total Recall | 3400 | $23,000,000

A TOP 10
(# (múlt heti #) | cím | hétvégi bev./összbev.)
01. (1) The Dark Knight Rises ($64.1m/$289.1m)
02. (2) Ice Age: Continental Drift ($13.3m/$114.8m)
03. (ú) The Watch ($13.0m/$13.0m)
04. (ú) Step Up Revolution ($11.8m/$11.8m)
05. (4) Ted ($7.4m/$193.7m)
06. (3) The Amazing Spider-Man ($6.8m/242.1m)
07. (5) Brave ($4.2m/$217.3m)
08. (6) Magic Mike ($2.6m/$107.6m)
09. (7) Savages ($1.8m/$43.9m)
10. (9) Moonrise Kingdom ($1.4m/$38.6m)
(hivatalos becsült adatok)

E HÉTVÉGE KORÁBBAN
2011 | 2010 | 2009

Kövess minket Facebookon!


Címkék

box office comedy sci fi vince vaughn ben stiller the dark knight rises 3d cinema dance flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr794769752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_170296 2012.07.29. 17:40:31

Meglepő számomra a visszafogott hétköznapi forgalom és a második hétvége. Azt hittem 500 millióig valahogy elvergődik a film, sőt, biztosra vettem. Most komolyan, Colorado lehet erre magyarázat? Remélem nem...

raamwerk 2012.07.29. 18:37:42

Az emlékmást nagyon leírtad, én azért jóval nagyobb reményeket fűzök hozzá. A marketingje nagyon erős volt, mindent bedobtak, szerintem reklám téren bőven üti a TDKR-t. A nyár egyik legnagyobb meglepetése is lehet belőle... Bár komolyabb téteket nem mernék rakni rá :)

Ismeretlen_618474 2012.07.29. 18:53:31

1: én is 500-ra tippeltem, ez nem lesz meg, de azért 450-ig el fog mászni (nemzetközileg pedig kicsit visszahozhat az előző részen). A visszafogott forgalom azért erős túlzás, az első 10 napot nézve a harmadik helyen áll. Az is igaz, hogy a jegyárak változása meg a 3D nélkül még az Avengers se tudta volna legyűrni a második részt, szóval rendesen belőtte azt a szintet, amit egy ilyen film maximálisan hozhat. Ami Coloradot illeti: a deadline ilyeneket ír: "NRG research showed that 20%-25% of the domestic moviegoing audience was still very hesitant to go this weekend because of the Colorado theater shooting". A 20-25%-ot persze nem lehet csak úgy ráhúzni, de olyan 10%-ot valszeg jelentett (a péntekről szombatra csökkenés az toplistás, plusz a midnight meg az előzetesen eladott jegyek alapján legkevesebb 180 millióról indult az első hétvége, aztán ahogy terjedtek a hírek, gyakorlatilag óránként csökkent a becslés, amiből lett a 160 milliós hétvége). Egyébként bevételeket nézve korrekt a nyár eddig, nincs nagy hasalás, a visszatérések is jól sikerültek (MIB, Spider-Man, Prometheus) maximum az ilyen kicsi vagy közepes filmek nézik be a közönség érdeklődését; minél tovább folytatódik ez a tendencia, annál inkább rághatja a körmét a következő méregdrága produkcióba pénzt pumpáló stúdió. :)

Ismeretlen_618474 2012.07.29. 18:57:16

A végét csak utána olvastam. 200 milliós Emlékmás? A Sony ügyesen szokta a lapokat kevergetni, de ez azért több, mint bátorság.

skaven 2012.07.29. 21:50:20

Szerintem sokkal kevesebb olyan ember van aki többször is megnézi a Batmant, mint mondjuk a második résznél. Lesz amúgy spoileres-kibeszélős kritika is róla? Egyre inkább úgy érzem hogy a trilógia leggyengébb darabja...

hahakocka 2012.07.29. 22:22:28

A címoldalon csak egy cica fenék jelent meg mondom eltévedtem. :D

hahakocka 2012.07.29. 22:23:17

Állítólag az Olimipia miatt is van a külföldi BO elemzések miatt hogy nem mennek nagyon moziba mostanság az emberek,.

Ismeretlen_1068 2012.07.29. 22:29:50

7: Az Olimpia Amerikában délelőttre esik, szóval maximum egy-két matiné előadásra lehet befolyással.

Lord Picard 2012.07.30. 10:52:04

Azért, ha jól láttam, "csak" 24 millióval hozott kevesebbet a TDKR mint az előző rész, 10 nap alatt, szerintem ez nem olyan szégyenteljes teljesítmény, vagy igen?

Jack Skellington 2012.07.30. 11:44:10

Szerintem magasan a leggyengébb darabja a trilógiának...nem jó a szájhagyománya...ennyi! Hezitálók kihagyják, duplázók és triplázók száma lényegesen kevesebb és a második rész sikerében nagy szerepe volt Heath Ledger sajnálatos tragédiájának és az alakítását övező pozitív kritikadömpingnek.

hahakocka 2012.07.30. 14:33:25

24 millió nem akkora különbség szerintem. De azért azóta történt egy s más sajnos. (Aurora, Olimpia ismétlések stb) A kritikáknál sincs akkora különbség Rotten TDKR87% TDK 94% IMDB-n meg ugyanott van szinte a két film 8-10. hely.

Ismeretlen_1068 2012.07.30. 16:42:22

Majdnem másfél millával többet jósoltak a filmnek, mint amennyit végül hozott, szóval még nagyobb a lemaradás.

Ismeretlen_618474 2012.07.30. 20:50:27

Egy kis olvasnivaló: http://www.boxoffice.com/articles/2012-07-number-crunch-beyond-the-dark-knight-rises-numbers Aki mondjuk régi motoros, és évek óta figyeli a számokat, annak kevesebb újdonságot mond (mert az ránézve is látszik, hogy a Rises az elmúlt 10 nap moziforgalmát tekintve nagyobb eredményeket hoz, mint az előző rész), a többieknek viszont hasznos meg talán még kicsit érdekes is lehet.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása