aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: lék Takács Máté
2012. május 20. 17:41:17

Kategória: 16 komment

A Bosszúállók továbbra is verhetetlen, ám még ezzel együtt is súlyos vereséget szenvedtek a premierek: a Csatahajó már a startnál zátonyra futott, a Várandósokat kevesen várták és A diktátor is csak szolidan terelgette a népet a mozik felé.

A Bosszúállók továbbra is verhetetlen, ám még ezzel együtt is súlyos vereséget szenvedtek a premierek: a Csatahajó már a startnál zátonyra futott, a Várandósokat kevesen várták és A diktátor is csak szolidan terelgette a népet a mozik felé.

ÚJ FILMEK
Már a kezdetek óta erős szkepticizmus övezte a Csatahajó (Battleship; hazai bemutató: még a mozikban) című akciófilmet. A több mint 200 millió dollárt felemésztő vállalkozás akár új mérföldkőként is értékelhető a nyári szuperprodukciók sorában, hiszen a látványon kívül semmi mással nem képes felhívni magára a figyelmet, s ezúttal nem feltétlenül a marketingrészleg gyengélkedése miatt, hanem mert egyszerűen nincs rajta más kapaszkodó. Ami mégis lenne, azzal egyszerűen nem lehetett mit kezdeni. Peter Berg filmjének gyökereit ugyanis a torpedó-játék szolgáltatta (és itt azért az is felmerül, hogy tényleg érdemes-e bármilyen branddel kezdeni valamit tudjuk ugyebár, hogy manapság a márkanév éri a legtöbbet a stúdiófőnököknek), aminek az egyszeri néző által ismert és gyakorolt változata viszont aligha van köszönőviszonyban a vásznon (az előzetesekben) látottakkal, meg egyáltalán: innen már tényleg csak egy lépés a Hugó-Hami vagy akár a kő, papír, olló mozifilmes adaptációja, ahogy azzal többen is elviccelődtek Photoshop segítségével. A Universal Pictures talán érezte is, hogy nem lesz elég a Transformers népszerűsége ahhoz, hogy egy újabb a Hasbrónak tulajdonított játék adaptációja életképes legyen az elvárt mértékben, így egy hónappal az amerikai premier előtt már teleszórta a többi ország mozijait a Csatahajóval; a nemzetközi listán elsőséget azonban nem szerzett a holtszezonnak vélt április közepi premierrel sem, mert a kínaiak és a Titanic keresztülhúzta számításaikat. Most Amerikában is be kell érni a második hellyel, ami a törtető Bosszúállók mögött még nem lenne szégyen, ám a mindent alulmúló 25 millió dolláros nyitány már rendkívül égő. A helyzeten alighanem a térhatás sem javított volna sokat, egyszerűen arról van szó, ez a film így nem érdekli a tengerentúliakat oly mértékben, ahogy egyesek kalkulálni mertek vele. Láttunk már ilyet párszor, elég csak a hasonló időszakban, ugyancsak vaskos költségvetéssel felsülő Poseidonra gondolni. A főszereplő Taylor Kitsch most már két stúdiónak okozott fejfájást idén (bár a Disney vélhetően az elmúlt hetekben bőven kiheverte a John Carter fiaskóját), úgyhogy már nem sok babér terem számára az álomgyárban, legalábbis egy időre. A Csatahajó örülhet, ha 70 millióig elszenvedi magát, no meg annak, hogy Oroszországban, Japánban, Dél-Koreában és Európában még meg lehet venni a népeket a vizuális parádéval.

Sacha Baron Cohen Borat és Brüno után hétköznapibb figuraként tért vissza a vásznakra A diktátor (The Dictator; hazai bemutató: már a mozikban) címszerepében. Ez egyszerre válhatott előnyére és hátrányára, hiszen a szokatlan emberek érdekesebbek lehetnek a nézők számára, ugyanakkor egy diktátort komikus helyzetekbe sodorni aktuális és a legszélesebb körben értékelhető poénforrást jelent. A 65 millió dollárból forgatott vígjáték forgalmazásáért a Paramount felel, akik igen szerényen állnak 2012-ben: Az ördög benned lakozikkal szépen kaszáltak, a Titanickal közepesen, az A Thousand Wordsszel pedig sehogy. A diktátornak az öt nap alatt (szerdán rajtolt el) összegyűlt 24,5 millió dollár megadja az esélyt, hogy az élre törjön a forgalmazó idei tábláján, mindazonáltal egy ilyen világos sztorival rendelkező és igencsak reklámozott komédiától józan dolog volt elvárni, hogy ennyi idő alatt megközelíti a 30 milliót is. A kritikusok a Brünóhoz hasonlóan ezúttal is némi fenntartással fogadták a látottakat a Rotten Tomatoes viszonylag alacsony, de még jó összesített értékelése alapján, s ha a közönség legalább egy kicsivel lelkesebben áll hozzá a filmhez, akkor befoghatja a Csatahajót A diktátor, ami már nem rossz teljesítmény, de nyilván az átütő sikert az jelentené, hogy megismételné a Borat öt és fél évvel ezelőtti, 100 millió fölé nyúló számait.

Nem csak a Universal méretezte el magát és filmjét: a Lionsgate számításai sem jöttek a Várandósok - Az a bizonyos 9 hónap (What to Expect When You're Expecting; hazai bemutató: május 31.) kapcsán. A május havában útjára indított, jobbára a hölgyközönséget megcélzó darabok általában jól teljesítenek, elég csak a Levelek Júliának, az Excsajok szelleme vagy A boldogító talán esetére gondolni. Tekintve, hogy ezek a produkciók hosszabb távon értek révbe, egyelőre a Várandósokat sem kell leírni, mindazonáltal a 10,5 milliós rajt jóformán fele annak, amit el lehetett várni. A film ugyanis amellett, hogy hiánypótló termék most a piacon, egy népszerű könyv adaptációja, amely könyv azonban nem a megszokott formával bír, hiszen a terhességgel kapcsolatosan nyújt eligazítást a várandós nőknek. Ez nyomban kizár, de legalábbis elidegenít a célközönségből egy jelentős szegletet, s randifilmként sem funkcionál túl jól témájából fakadóan. Ezen még a számos ismert nevet magában foglaló szereplőgárda sem segített, ahogy a gyenge újságírói visszajelzések sem fognak. Azért egy darabig még a felszínen maradhat Nanny McPhee - A varázsdada rendezőjének filmje, de a 40 milliós költségvetés összegét aligha éri el.

KORÁBBI FILMEK
Tovább menetel a Bosszúállók a csillagos ég felé. A Disney eddig nem látott tempót diktáló szuperhős-filmje 55 millió dollárral zárja a harmadik kört, ami a második legjobb ilyen eredmény az Avatar 68 milliója mögött. Ezzel 17 nap után 457 milliót halmozott fel a film, így megszerezte a 6. helyet az öröklistán (nemzetközileg 7., világszinten 4.), egy-két nap múlva pedig a Csillagok háborúját is maga mögé utasítja. A stúdiónál bonthatják az újabb pezsgőt, hiszen ekkora bevételt még nem ért el egyetlen bemutatójuk sem (a Holtak kincse volt a csúcstartó hat éven át), aztán lehet készülni a nagy megmérettetésre a Sötét zsaruk III.-mal, amiben vélhetően már alulmaradnak a szuperhősök, de azt már félmilliárd dollár fölött teszik.

Az erőtlen belépő után erőteljes visszaesést produkált az Éjsötét árnyék. A Warner fantasy-vígjátéka 57% fölött veszített nyitányából, így most 12 millió dollárral állomásozik a negyedik helyen. Tíz nap alatt alig több mint 50 millió dollárt fizettek a nézők Johnny Depp szívásaiért, ami 75 milliónál sokkal több már nem lesz. Ez a 150 milliós büdzsé mellett édeskevés.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
A premierek vérszegénysége miatt ez a hétvége igen gyatrán alakult, ha a korábbi esztendők azonos víkedjeivel vetjük össze: tavaly az Ismeretlen vizeken vezényelte a mezőnyt lényegesen magasabb összesített bevételhez, 2010-ben pedig a Shrek a vége, fuss el véle segítette az üzletmenetet, ráadásul mindkét film nyitányát a csalódás szaga lengte körül. A Bosszúállók most is mentette, ami menthető, a következő, hosszú hétvégén pedig a Men in Black - Sötét zsaruk III.-mal talán sikerül emlékezetes Memorial Day Weekendet produkálniuk. Aki valami kevésbé trükkorientált szórakozásra vágyik, az az Ideglelés Csernobilban című horrorra válthat jegyet.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Ideglelés Csernobilban | 2450 | $11,000,000
Men in Black - Sötét zsaruk III. | 4000 | $56,000,000

A TOP 10
(# (múlt heti #) | cím | hétvégi bev./összbev.)
01. (1) The Avengers ($55.1m/$457.1m)
02. (ú) Battleship ($25.4m/$25.4m)
03. (ú) The Dictator ($17.4m/$24.5m)
04. (2) Dark Shadows ($12.8m/$50.9m)
05. (ú) What to Expect When You're Expecting ($10.5m/$10.5m)
06. (8) The Best Exotic Marigold Hotel ($3.3m/$8.2m)
07. (4) The Hunger Games ($3.0m/$391.6m)
08. (3) Think Like a Man ($2.7m/$85.9m)
09. (5) The Lucky One ($1.8m/$56.9m)
10. (7) Pirates! Band of Misfits ($1.5m/$25.4m)
(hivatalos becsült adatok)

E HÉTVÉGE KORÁBBAN
2011 | 2010 | 2009 | 2008

Kövess minket Facebookon!

Címkék

box office comedy sci fi action sacha baron cohen lionsgate battleship taylor kitsch the avengers chick flick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr844541963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

chris92 2012.05.20. 17:48:40

Eleve nem számítottam nagy nyitányra a Battleshit kapcsán (elvégre egy hónappal a világpremierek után, what were they thinking?) de ez a 25 millió lópikula. A Bosszúállók 540 és 600 millió között fog végezni, az MIB 3...majd meglátjuk.

Dean6 2012.05.20. 18:29:04

A Diktátor is kicsit csalódás,teljesen jó vígjáték lett,többet érdemelne. Az Avengers szerintem már lepihenhetne, több filmnek okozta most a bukását. :) A MIB 3 eléggé negatív véleményeket kap,remélem nem hoztak össze egy 2.részhez hasonló minőséget.:/

Ismeretlen_600274 2012.05.20. 18:47:56

A Csatahajó bukását csak kínosabbá teszi, hogy a Universal míg erre képes volt elverni egy vagyont, addig a Guillermo Del Toro-James Cameron páros fémjelezte At the Mountains of Madness-t költségvetési okokból lelőtte.

Ismeretlen_111092 2012.05.20. 18:49:25

most nézem hogy milyen rossz címet kapott a csernobilos film :S

hami 2012.05.20. 18:56:49

3: és még a sötét toronyba se mert belevágni.

Ismeretlen_618474 2012.05.20. 19:09:51

A Battleshipnél azért legalább 30 közepét mindenki várt (minimum), bár az éjféli adatok után ez így már nem meglepő (meg az is árulkodó, hogy egy ilyen film nemzetközileg kábé csak 250 milliót fog összeszedni). Plusz ellentétben a Dark Shadows buktájával itt most télleg mondhatjuk, hogy kicsinálta az Avengers. A Dictator szereplése szerintem korrekt, teljesen elrugaszkodott volt Borat féle sikert várni. Egyrészt harmadjára jön a hasonló viccel Cohen, másrészt a Brünónál az is jobb ajánlólevél lett volna, ha ráírják a jegyekre, hogy a vetítésről kijövet grátisz verés jár a nézőknek.

Ismeretlen_1068 2012.05.20. 19:49:53

Már készül a Kő, papír, olló film. :) http://images.g4tv.com/ImageDb3/298875_S/rock-paper-scissors-the-movie.jpg

Ismeretlen_82723 2012.05.20. 19:54:32

Ugyanakkor lehet, hogy ha a The Hurt Lockert "Aknakereső" címmel küldik a mozikba, jobban muzsikál. ;)

Ismeretlen_1068 2012.05.20. 19:59:04

Szerintem túl sokat vársz a MiB3-tól, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a szerda esti IMAX-vetítésre még lazán lehet jegyet foglalni, pedig már kedd óta lehetne (anno a Bosszúállókra egy óra alatt eladtak minden jegyet): nagy törést okozott a vacak második rész, és az azóta eltelt tíz+ év. A Battleship meg azt kapta, amit megérdemelt: Amerikában már a negyedik TF se fog akkorát kasszírozni, mint azt a bereketetők szeretnék, nemzetközi vizeken pedig 3D híján egyszerűen hülyeség volt ezt a filmet futtatni. Hozzáteszem, a hónap végén érkező Snow White-nak is jót tett volna a plusz dimenzió.

Ismeretlen_82723 2012.05.20. 20:09:57

9: Nem várok túl sokat, többnyire kevesebbet, mint a szakszerűbbek (a boxoffice.com kicsit mondjuk mindig elszáll, ők a Battleshipre is 51 milliót mondtak...még az én 34-em is nagy túlzásnak bizonyult, ugyebár). A MIIIB esetében szerintem a Box Office Mojo 175 millió dolláros tippje a végső összegre reális, ehhez viszont ez a minimum. Továbbá hosszú hétvége lesz, így a vasárnap csak minimális csökkenést hoz. Eladott jegyekre átszámítva, ez az 56 millió lényeges visszalépést jelent így is a korábbiakhoz képest. És végül, az már gáz lenne, ha ez is megbukna.

Hahakocka 2012.05.20. 20:23:19

MIB III nagyon sokba került ugye? Úgy emlékszem. Hát vissza nem fogja hozni jó véleményeket még nem láttam róla. Diktátor szerintem elérheti a 2. helyezést Sacha Baron Cohen filmjeinek listáján a Borat mögött összbevételben. A Bosszúállók oplyna 550 milliót hozhat ami nem semmi lesz de azért ne feledjük a 3D jegyárat is, azaz kevesebben fogják megnézni a mint a Sötét lovagot ahogy a Star Wars Új reményt is az infláció miatt veri csak meg és lehetne sorolni a filmeket. Aza kő papír ollós film ugye valami vicc csak? Vagy maximum Asylumos termék? :D Battleship már rég elsüllyedt Európában se volt nagy siker se kritikailag se pénzügyileg.

mindanee 2012.05.20. 21:08:19

11. Miért nem használsz vesszőket és pontokat? :D Nem leszólni akarlak, csak alig értem az írásjelek nélkül a szöveget.

Ismeretlen_139112 2012.05.21. 00:05:27

3 - Azért vegyük észre hogy GDT olyan bazi nagy kasszasikert még nem tett le az asztalra és Lovecraft sem az a tipikus blockbuster alapanyag, viszont cserébe nagyon magas költségvetéssel számoltak. Bármennyire is szerettem volna látni azt a filmet, igazat kell adjak a stúdióknak. Oké, sokan hasonlítják a Prometheust a Mountains of Madness alapsztorijához, de azért Scott mégiscsak letett pár komoly kasszasikert is az asztalra a komoly kritikai elismerések mellett, és az Alient is tudja hova tenni a közönség, egy Lovecraft-filmhez meg maximum Stephen Kingtől lehetne ajánlást mellékelni, de az is elég erőltetett lenne. Mondjuk ettől függetlenül még mindig kérdéses a Prometheus anyagi sikere, de a hype az szépen épül hozzá...

Ismeretlen_1068 2012.05.21. 05:54:34

Nekem leginkább a BioShock-film elkaszálása fáj. Csodálatos alapanyag, és Gore Verbinski kezében jó helyen is lett volna.

gerbence 2012.05.21. 07:44:53

Az mit jelent, hogy nemzetközileg 7., világszinten 4.? Más bolygókon is bemutatták a filmet (Bosszúállók)? :)

Ismeretlen_180758 2012.05.21. 09:21:14

15: Gondolom a nemzetközileg az az Amerikán kívül minden más, a világszinten meg a minden más csak Amerikával együtt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása