aeon flux

ready for the action now, danger boy?

usa box office: band of misfits Takács Máté
2012. április 29. 17:42:31

Kategória: Szólj hozzá!

Nem találta helyét a premierek kompániája: az Ötéves jegyesség és a Kalózok! A kétballábas banda ölre ment a legjobb eredményért az új filmek között, miközben határozottan alulteljesítettek, ami az Apatow-produkciót különösen rosszul érinti; ezalatt A biztonság záloga és A holló sem tudott 8 millió dollár fölé törni. Az, hogy bedőlnek a friss versenyzők, nem szokatlan forgatókönyv a nyári szezont megelőző utolsó hétvégén, amit idén a Think Like a Man ural.

Nem találta helyét a premierek kompániája: az Ötéves jegyesség és a Kalózok! A kétballábas banda ölre ment a legjobb eredményért az új filmek között, miközben határozottan alulteljesítettek, ami az Apatow-produkciót különösen rosszul érinti; ezalatt A biztonság záloga és A holló sem tudott 8 millió dollár fölé törni. Az, hogy bedőlnek a friss versenyzők, nem szokatlan forgatókönyv a nyári szezont megelőző utolsó hétvégén, amit idén a Think Like a Man ural.

ÚJ FILMEK
Az idén eddig egész jól teljesítő Universal Pictures elmérte az Ötéves jegyesség (The Five-Year Engagement) című romantikus vígjáték bemutatóját: a mozis tavaszt lezáró hétvégén a nézők koncentrációja már tovább mutat, annak ellenére, hogy a forgalmazó megtette, amit lehetett, hogy a Lepattintva rendezőjének filmje kedvező fogadtatásra leljen. A legmarkánsabb vonást a tavaly év egyik legnagyobb sikere, a Koszorúslányok megidézése jelentette a marketingben, ám a hatás elmaradt: 11 millió dollárt kapart össze Jason Segel és Emily Blunt eljegyzésének kálváriája, ami szoros küzdelemre kényszerítette a dobogós helyezésért - jelen állás szerint nem jött össze, csak az ötödik pozíció. A forgalmazó ugyan készült erre, és 10-15 millió közé lőtte be elvárásait, a szakértő Box Office Mojo ellenben a megvalósult bevétel kétszeresét jelezte előre. A Judd Apatow-művektől megszokottan két órás produkciót a kritikusok korántsem ünnepelték annyira, mint az üdvözölendő lett volna, de az érkező nagypályások között azért talán még elég figyelem vetül rá, hogy 30 milliós költségvetését meghaladva teljesítsen. Egy május közepi-június eleji dátum kiválasztása alighanem jobb sorsra ítélte volna az Ötéves jegyességet a jegypénztáraknál, így azonban a Wanderlust után újabb csalódást kénytelen elkönyvelni a producer úr.

Az Aardman Animations munkái rendszerint tetszésnek örvendenek mind a nézők, mind az újságírók körében, azonban a kasszáknál rendszerint akadályokba ütköznek, legalábbis Észak-Amerikában. Nincs ez másképp a Kalózok! A kétballábas banda (The Pirates! Band of Misfits; hazai bemutató: május 17.) esetében sem: a kedvező vélemények és 55 millió dollár értékű eddigi nemzetközi bevétel mellett alig bírta 10 millió dollár fölé, pontosabban 11 millió fölé vágni útját a gyurmázott haramiák csapata. Ez az összeg a cég minden korábbi filmjének kezdőtétjétől elmarad, ami másodjára történik meg zsinórban a tavaly novemberi Karácsony Artúr után. Nincs mit tenni, a kalózok csak akkor érdekesek, ha legalább az egyiküket Johnny Depp játssza, és jó széles közönségnek. A Kalózok! előzetese nehezen ragadhatta meg a gyerekek fantáziáját, pedig erre Aardmanék eddig odafigyeltek, ahogy egy jó családi filmeket gyártó vállalattól az el is várható. A Sony igen sok moziba (3358) eljuttatta a legutóbb rendezőként a Csibefutamot jegyző Peter Lord munkáját, így a mozinkénti átlag igen alacsony értéket mutat - egyetlen reménye a filmnek abban rejlik, hogy májusban kifejezetten ezt a korosztályt megcélzó új jelentkező nem lesz. Mi több, egészen a Madagaszkár 3.-ig várat magára egy vetélytárs, így a Kalózok!, ha 60 milliós büdzséjüket nem is fosztogathatják vissza az amerikai kontinensen, 40-50 millió közé még elbandukolhatnak. Nem ártana, különben a gyártó megint nézhet új forgalmazó után.

Jason Statham futószalagon gyártott akciózásainak legújabb példánya A biztonság záloga (Safe; hazai bemutató: május 3.). Az angol sztárnak viszonylag konstans bázisa van a tengerentúlon, ám nem elegendő ahhoz, hogy 10-12 millió fölé jusson a nyitányok alkalmával, s a Lionsgate ezt figyelembe véve visszafogta a terjesztés mértékét: kevesebb mint 2300 mozi műsorára került fel az Emlékezz a Titánokra! és a Nagydumás kiscsajok rendezőjének filmje. A visszavett lendület a bevételeken is meglátszik: csupán 7,7 millió dollárt fizettek ki a filmre az amerikaiak, ami az egyik leggyengébb rajt Statham filmográfiájában. Jellemző módon, ezzel egy időben a kritikusok a szokottnál elégedettebbek voltak A biztonság zálogával, legalábbis, találtak benne értékelhető mozzanatot. Ezúttal is valószínű, hogy egy másik időpontban, mondjuk egy hónappal korábban legalább egy arasznyival jobb sors várt volna a 30 millióból összetákolt akciófilmre.

Nem segítette A biztonság záloga boldogulását A holló (The Raven; hazai bemutató: május 17.) jelenléte sem, és viszont. A teljes közönségből nagyjából azonos szeletet lefedő akciófilm ill. thriller egészen hasonló számú filmszínházban egészen hasonló bevételt ért el, vagyis a Relativity bemutatója is megrekedt 7 millión. Az Edgar Allan Poe munkásságával összefüggő gyilkosságok körül forgó filmnek az ígéretes premissza mellé (ami a kritikusok szerint nem is marad más, mint ígéret) nagy szüksége lett volna egy sztárszínész-szerűségre az érvényesüléshez, mert bár John Cusack elfogadott, ha kap maga mellé 200 millió dolláros pusztulást is, aligha csalogatja be a nézőket a moziba. És azért az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a film megfelelő befogadásához alighanem szükségeltetik némi ismeret Poe-ról, ami nyomban megtizedelheti a várható nézőszámot. A V mint vérbosszú direktorának új munkája így nemhogy az Azonosság, hogy egy korábbi Cusack-thrillert említsünk, de még a hasonló körülmények között játszódó, s így a film kapcsán gyakran emlegetett A pokolból szerény eredményét sem lesz képes beérni. A 26 millióból, részben nálunk forgatott A holló tehát az első negyedév kudarcainak számát gyarapítja.

KORÁBBI FILMEK
A Sony/Screen Gems istápolta Think Like a Man második hete vezeti a mezőnyt, ami azt jelenti, hogy az elmúlt hat hetet mindössze két film uralta. Az afroamerikai nézőket megcélzó vígjáték 18 millióval áll az élen, összbevétele pedig meghaladja a 60 milliót tíz nap után.

Felezte nyitányát a Szerencsecsillag. A Nicholas Sparks-adaptáció még így is megizzasztotta a debütálókat, hiszen 11 millió dolláros eredménye kevés híján a második helyre is elég lett volna a harmadik helyett. Eddig 40 milliót gyűjtött a Warner romantikus filmje, és már fel is röppentek hírek az író egy újabb munkájának adaptálásáról.

Az éhezők viadalára továbbra is nagy a kereslet: a hatodik héten is 10, sőt 11 millió dollár felett hoz a Lionsgate megasikere, ami immáron 370 millión túl jár. Ez azt jelenti, hogy már csak 16 film áll előtte az észak-amerikai öröklistán.

VÉGSZÓ & AMI JÖN
Tekintve, hogy 2011-ben korábban kezdődött a blockbuster-szezon a Halálos iramban: Ötödik sebesség premierjével, a mostani víkendnek esélye sem volt felnőni az egy évvel korábbihoz. Mi több: a top 10 100 millió dollár alatti összesített forgalmat generált, ami nem túl fényes fejlemény. Arra is régen volt példa, hogy az összes premier falnak ütközzön - alighanem odaát is már a Bosszúállókat néznék, ahogy teszi azt az egész világ, lehengerlő számokat produkálva (178 millió dollár). A következő körben a tavalyi top 12 eredményét a Marvel-mozi egymaga hozhatja, az pedig 155 millió dollárt jelentene.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés
Bosszúállók | 4000 | $176,000,000

A TOP 10
01. (1) Think Like a Man ($18.0m/$60.9m)
02. (ú) Pirates! Band of Misfits ($11.4m/$11.4m)
03. (2) The Lucky One ($11.3m/$39.9m)
04. (3) The Hunger Games ($11.3m/$372.5m)
05. (ú) The Five-Year Engagement ($11.2m/$11.2m)
06. (ú) Safe ($7.7m/$7.7m)
07. (ú) The Raven ($7.3m/$7.3m)
08. (4) Chimpanzee ($5.5m/$19.2m)
09. (5) The Three Stooges ($5.4m/$37.1m)
10. (6) The Cabin in the Woods ($4.5m/$34.7m)
(hivatalos becsült adatok)

E HÉTVÉGE KORÁBBAN
2011 | 2010 | 2009 | 2008

Kövess minket Facebookon!

Címkék

thriller box office comedy animation john cusack action judd apatow jason statham emily blunt lionsgate jason segel aardman children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr944541872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása