aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: elmaradt bosszú Takács Máté
2012. február 19. 17:45:49

Kategória: 3 komment

A szellemlovas: A bosszú ereje szégyenszemre nem szerzett vezetést a Presidents Day hétvégéjén, s az ugyancsak haloványan teljesítő Kémes hármassal az idei év első vereségét jelentik az amerikai box office-nak. Az első két helyezett maradt az egyre magasabbra törő Fogadom és Védhetetlen, egy kis csavarral.

A szellemlovas: A bosszú ereje szégyenszemre nem szerzett vezetést a Presidents Day hétvégéjén, s az ugyancsak haloványan teljesítő Kémes hármassal az idei év első vereségét jelentik az amerikai box office-nak. Az első két helyezett maradt az egyre magasabbra törő Fogadom és Védhetetlen, egy kis csavarral.

 

Nicolas Cage-nek egy fokkal rosszabbul áll a szénája, mint eddig. A szellemlovas: A bosszú ereje (Ghost Rider: Spirit of Vengeance; hazai bemutató: március 1.) ugyanis a színész utóbbi időkben futószalagon gyártott munkái közül az egyik sikeresebbnek a folytatása, így joggal remélhetett tőle a forgalmazó Sony vezetést a négy napos hétvégére, illetve hosszabb távon a 75 milliós költségvetés megfejelését. Előbbiből nem lett semmi, s utóbbi is valószínűtlen egy 22 milliós indítással, ami kevesebb mint fele az első rész lóugrásszerű nekiiramodásának, ráadásul az a 45 millió dollár most, öt évvel később már 51 milliót érne, tehát eladott jegyek számában még nagyobb a szakadék. Ez valójában csak azoknak lehet meglepő, akik nem ismerik az előzményt: kezdeti sikere után gyorsan elmorzsolódott, a kritika által az év legrosszabbjai között jegyzett, s még az IMDb-n is silányul álló képregény-adaptációról van ugyanis szó, tehát nem csoda, hogy az akkori közönség jelentős hányada elpártolt, pláne ennyi idő után. A javarészt Romániában forgatott akció-fantasytől a négy napra 30 millió dollár fölötti eredményt vártak az elemzők, ám ez valószínűleg csak a teljes hét forgalmával lesz meg. Aztán pedig jön a lejtő, hiszen a folytatás ha lehet, még nagyobb ellenszenvet váltott ki az újságírókból. A Neveldine/Taylor alkotópárosnak ez így sokból nulla, Cage-en, aki az utóbbi időkben olyan filmekkel lőtt mellé minden fronton, mint a Féktelen harag és a Boszorkányvadászat, pedig alighanem már csak egy A nemzet aranya 3. segíthet. A szellemlovas: A bosszú ereje 50-55 millió dollárnál messzebb nem lovagol.

Reese Witherspoonnak is össze kell kapnia magát: a színésznő bő egy évvel ezelőtt a Honnan tudod?-dal sztárkarrierjének mélypontját élte meg, amit 2011-ben a Vizet az elefántnak helytállása sem tudott igazán feledtetni. Új filmje, a Kémes hármas (This Means War; hazai bemutató: február 23.) minden olyan jeggyel rendelkezik, ami szükséges a jó bevételekhez, mégsem jött össze a meggyőző rajt. Mi több, a hét legszélesebb körben vetített bemutatója csupán az ötödik helyre kapaszkodott fel, kevesebb mint 18 millió dollárral. Ez az akcióvígjáték nem sokkal régebben, vagy talán most is, ha nem ilyen zsúfolt a mezőny, ennek másfélszeresét is megugorhatta volna, hiszen Witherspoont két (ugyanakkor korántsem elég bejáratott nevű) férfipartner is erősíti, az akció, a vígjáték és a románc keveredik benne, továbbá a nagypénzes projekteken edződött McG rendezte. A banánhéj a 20th Century Fox marketingcsapatának cipője alatt keresendő, ugyanis ők azok, akik nem voltak képesen megfelelően felvezetni a filmet ahhoz, hogy az előzetes érdeklődés nyomán legalább a filmmel szemben támasztott várakozások 20 millió fölé kússzanak. A Kémes hármas számai ugyanis amúgy hibátlanul idomulnak a hétvégi előrejelzésekben foglaltakhoz, csak épp egy 70 milliós produkció számára ez a megfelelés vajmi kevés. Witherspoonnak talán még nem kell Doktor Szösziért kiáltania, sőt mi több: drámai szerepekben láthatjuk viszont a következő két évben egy Disney-sületlenség mellett; Chris Pine-nak a Star Trek és a Száguldó bomba még kevés volt a beéréshez, Tom Hardyt pedig úgy, ahogy van félrepozicionálták valahol, mint bárhogy is számításba veendő színészt. Kétség kívül sokat ártott a Fogadom váratlanul erőteljes jelenléte a piacon, és a jövő heti Wanderlust sem válik épp javára, így a Kémes hármas az ugyancsak gyatra kritikusi ítéletek mellett 50-55 milliónál szintén nem jut tovább.

A Disney végre úgy döntött, nem csak tessék-lássék módra küldi mozikba Észak-Amerikában a Ghibli stúdió filmjeit. Az Arrietty - Elvitte a manó (The Secret World of Arrietty) című japán mesének jutott 1522 mozi azért még így sem a lehetőségek netovábbja, ám az importált javakra jellemző korlátok miatt alighanem szükségtelen lett volna ennél nagyobb lefedettség. Ezt erősítik meg a számok is: a hétvégén 6,4 millió dollár került a kasszákba, ami nem váltja meg a világot, de például a tavaly tavaszi Anyát a Marsra! eredményéhez majdnem felér (noha amaz minden idők egyik legnagyobb bukásává is vált). Az Arrietty címe mellett helyenként 10 millió dollár is feltűnt, mint a négy nap alatt elvárt összeg, ám egyik pillanatról a másikra nem lesznek ezek a fajta filmek az amerikai közönség kedvencévé, vagyis a 15 milliót gyűjtő Ponyo után árnyalatnyit aránytalan nyolc számjegyben gondolkodni már az első (bővített) hétvégén. A csenő manós történet nyitánya mindazonáltal új csúcs az ázsiai stúdiónak, s tekintve, hogy egy szokás szerint nagyon szeretett alkotásról van szó, a sok térhatású, számítógép-alkotta termék között a Mijazaki Hajao producerálta film 20 millió fölé osonhat, globális bevételét 150 millióra tornászva.

Elképesztő méreteket ölt a Védhetetlen című akciófilm, s ezúttal a vezetést is magához ragadta, már ha a becsült értékek megállják helyüket. A Universal terjesztése 24 millió dollárhoz közeli összeggel képviseli magát, s tíz nap leforgása alatt 75 millió fölé dolgozta magát. Denzel Washington következő projektjétől, a Robert Zemeckis rendezte Flighttól ezek után vélhetően mindenki sokat vár majd.

A Fogadom tehát egy helyet visszacsúszott, de ez mit sem számít, hiszen a Sony/Screen Gems romantikus drámája uralta a hétköznapokat, kiváltképp a keddet, amikor is 11 milliót költöttek rá a Bálint nap apropóján mozizók. Második péntekét frenetikus 62 millióval kezdte, s a 23 milliót termő újabb körrel 85 millióhoz ért, vagyis naponta átlagosan 8,5 milliót kasszírozott a 30 millióból készült film.

Az Utazás a rejtélyes szigetre is jól tartotta magát, s minden bizonnyal az első számú választás lesz hétfőn. A Warner Bros. családi kalandmozija 20 millió dolláros második víkendet regisztrált, összbevétele pedig meghaladja az 53 milliót. A szerencsésen pozicionált folytatás még akár a 100 milliót is becserkészheti, pláne ha megőrzi előnyét a 2008-as filmhez képest.

A Star Wars I. rész: Baljós árnyak 3D-nek már nem volt ilyen mázlija: a saga első részének felturbózott verziója 65%-ot szaltózott lefelé, ám közben beelőzte az Egy új reményt az öröklistán, így immáron minden idők negyedik legnagyobb bevételt elért filmje az Avatar, a Titanic és A sötét lovag nyomában.


A tízes mezőny filmjeire összesítve több mint 135 millió dollárt költöttek az amerikaiak, ami magasabb össze a tavalyinál, ám sehol sincs a 2010-eshez képest, amikor ráadásul Bálint nap is besegített a rekordösszeghez. A mostani összeg nem jelent semmiféle csúcsot, de a premierek mellétrafálása ellenére továbbra is jól kormányozza az idei évadot – ez már másodízben a FogadomVédhetetlenUtazás a rejtélyes szigetre túlteljesítő triónak köszönhető elsősorban. Február vége is rajtuk fog múlni, hiszen nem kerül számottevően érdekes film a körforgásba: a vezetést Tyler Perry új munkája, a Good Deeds szerezheti meg 20 millió körüli összeggel, de papíron a Jennifer Aniston–Paul Rudd párosnak is közel kell tudni jutnia a tűzhöz a Wanderlusttal, ha a Universal engedné (a 2000 alatti moziszám nem erről tanúskodik). Amanda Seyfried egymagában próbál helytállni az Elveszett című thrillerben, míg a jóformán teljesen ismeretlen stábbal rendelkező Act of Valor című akciófilm minden bizonnyal az esztendő eddig legnagyobb leégése lesz több mint 3000 moziban.

cím | becsült moziszám | első hétvége-előrejelzés (három napos)
Act of Valor | 3000 | $5,500,000
Elveszett | 2000 | $8,500,000
Good Deeds | 2000 | $19,500,000
Wanderlust | 1900 | $9,250,000

 

01. (2) Safe House ($24.0m/$78.2m)
02. (1) The Vow ($23.6m/$85.5m)
03. (ú) Ghost Rider: Spirit of Vengeance ($22.0m/$22.0m)
04. (3) Journey 2: The Mysterious Island ($20.1m/$53.2m)
05. (ú) This Means War ($17.6m/$19.2m)
06. (4) Star Wars: Episode I - The Phantom Menace ($7.9m/$464.8m)
07. (5) Chronicle ($7.5m/$51.0m)
08. (6) The Woman in Black ($6.6m/$45.3m)
09. (ú) The Secret World of Arrietty ($6.4m/$6.4m)
10. (7) The Grey ($3.0m/$47.9m)
(hivatalos becsült adatok)


kapcsolódó írások
e hétvége korábban: 2011 | 2010
| 2009 | 2008

Wanderlust | 1900 | $31,000,000

Címkék

disney anime comics box office nicolas cage comedy reese witherspoon action ghibli ghost rider mcg chris pine tom hardy 3d cinema neveldine taylor

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr414541524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scotty 2012.02.19. 18:07:59

Ebből látszik, hogy Nic Cage önbizalma a romokban, vagy az ügynöke hülye, vagy az alkohol mámorban minden hülye szerződést aláír. Simán csinálhatna olyan korrekt drámákat, mint Brad Pitt és George Clooney. Vagy valami normális akciófilmmel feltámadhatna, mint Tom Cruise.

Ismeretlen_1068 2012.02.20. 06:36:21

Nic Cage azt nyilatkozta, h ő legalább ŐSZINTE szerepeket vállal. Lesz még ebből DTV-őszinteség. :)

Eddy21 2012.02.20. 09:04:25

Pedig a Bad Lieutenant nagyon jó anyag volt! Azt hittem azzal, és a Kick-Ass segítségével visszakapaszkodik az értelmesebb színészek közé. De hát nem. : (

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása