aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: muppets [the muppets] (2011) Takács Máté
2011. december 29. 21:06:43

Kategória: 11 komment

A Muppets bizonyos szempontból minden idők legjobb filmje.

A Muppets bizonyos szempontból minden idők legjobb filmje. Sőt, több szempontból is, bár az az igazság, a magyar közönség körében könnyen úgy járhat, mint a Koszorúslányok pár hónapja: a zajos tengerentúli kritikai- és közönségsiker ellenére is erős megosztottságot generált. Ez a mostani film merőben szokatlan a hazai palettán, s hiába van bizonyos fokú ismertségük e szereplőknek, egy "bábfilmre" aligha tévednek be a felnőttek, a családi mozizásnál pedig a gyerekek mondják ki a döntő szót, így Brekiéknek kevés esélyük van...pedig, és ez az egyik indok a korábbi, bátor kijelentésre, a Muppets a tökéletes fúziója a kis-, közepes- és nagykorúakhoz szóló filmeknek.

A kicsiket elszórakoztatják a bolondos bábok és vicceik, a közepeseket a haláli filmes/tévés/akármilyenmás utalások és sztárfelvillanások, a nagykorúak pedig...majd elszórakoznak a két öregen, tudjátok. Kevés film születik, ami mindennemű erőlködéstől mentesen képes korosztályfüggetlen lenni, s ezalatt nem viszi túlzásba a popkulturális beidézéseket (rád gondolok, DreamWorks Animation) sem, ám nem ez az egyetlen érdeme az alkotóknak: ez a Muppets-film egyszerre kötetlen Muppet-show, minden őrültségével, meg nem hazudtolva gyökereit, és infantilizmusba sosem áthajló, teljesen filmszerű mozi, direkt kikacsintásaival együtt is.

Egyszerűen, de nagyszerűen oldja meg a forgatókönyv a szereplők belépőjét: a régi közönség pontosan tudja, kikre kell számítania, az új közönség pedig érdeklődéssel figyeli egy-egy, mulatságosabbnál mulatságosabb polgári elfoglaltságát hátra hagyó Muppet becsatlakozását a történetbe. Az introdukció/re-introdukció kérdése tehát sikerrel megoldott, a konfliktus is csakhamar világossá válik (erről külön gondoskodnak nekünk), s addigra már a dalbetéteknek is átengedte magát a legszívósabb ellenálló is. Igen-igen, ha bárki is elfeledte volna, ez egy musical, ahol a Muppetek és a hús-vér színészek sőt, elsősorban a hús-vér színészek időnként dallamosítva adják tudtunkra, hogyan is éreznek éppen, de szerencsére ezt rendre humorba oltva (hogy máshogy? ez most nem olyan Disney-film) és nem minden történetbeli következménytől mentesen teszik. Szóval nem kell megijedni, sőt, a magyarítások is jól sikerültek.

Azt hiszem, még nem kapott elegendő hangsúlyt, mennyire vicces film is a Muppets. Olyan szellemességgel támad minden percben, amit nagyon ritkán látni manapság, s biztosan kevés olyan néző akad, aki mindent képes dekódolni; a magyarok kifejezett hátrányból indulnak (Molly Ringwald, na?), de sebaj, Chris Cooper (és Dörner György) magánszáma arról, mennyire kapzsi is az általa játszott Steksz Tex, vagy az alkalmasint a Csupasz pisztolyt idéző poénok már önmagukban elegendők ahhoz, hogy az esztendő legjobb vígjátékává váljon a világbajnok cameókkal tarkított film. Még a kötelező tanulságokat is elfogadható módon mondja fel kötelező, mert mégis csak gyerekeknek szóló filmről van szó...nemde? Ördög tudja: a hóbortos, most már bizonyosan örökzöld figurák olyannyira elszórakoztatják a nézőt, hogy az hazafelé tartva a moziból még az élet olyan nagy kérdéseit is felteszi magának, hogy ember vagyok még, vagy már muppet?

Címkék

kritika musical comedy forum hungary chris cooper amy adams jason segel the muppets rashida jones 8csillagos children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr254541243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Last 2011.12.29. 21:39:38

Ahogy látom a kritikusok is a keblükre ölelik. Ez nem baj, nem rossz, szándékból írtam az első mondatot. Csak jó látni, hogy hazai forrásból is van megerősítés, hogy tényleg kiváló moziról beszélünk. Mert oké, hogy Roger Ebert maximumot adott, meg a Rotten és imdb portálok is szépen piedesztálják. De azért egy honi kritika mindig megerősíti az embert. Köszi srácok!

xyzdg1981 2011.12.29. 21:49:02

Az a gyanúm, én erősen tendálok az utóbbi felé... A kedvencem Rowlf visszahívása - "Klasszikus" :)

Ismeretlen_1068 2011.12.29. 22:15:53

Elképesztően jók a negyedik falat bontogató, ún. metapoénok, melyekben direkt megszólítják a közönséget, a cselekményről dumálnak (és hogy pörgesség fel azt) vagy a dalbetéteket kritizálják, apropó dalbetétek: nagyon jó a soundtrack, nem csupán az előadott dalok, de a filmben felhangzó egyéb zenei motívumok is. A legerősebb fegyvere azonban a nosztalgiafaktor, melyet tényleg csak azok érezhetnek át igazán, akik anno a képernyőre tapadtak, mikor felhangzott ez: http://www.youtube.com/watch?v=9THwnQg-vEw Na, birizgálja már? :)

Ismeretlen_1068 2011.12.29. 22:20:35

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a filmnek voltak hiányosságai is: Statler és Waldorf, a két morgó öregből pl. nagyon kevés volt, ráadásul nem kapták meg az oldalpáholyukat, a tényleges special guest lehetett volna fajsúlyosabb is, és a kelleténél egy-két másodperccel tovább sulykolták a Disney-mondanivalót. Ó, és a trailerekben (nem a fake!) rengeteg olyan jelenet van, ami nem került be a végső filmbe. Extended cutot akarok!

xyzdg1981 2011.12.30. 00:49:38

na igen; a dühterápiás bunyó is túl szimpla volt szerintem... na mindegy, a DVD-n majd... :)

Ismeretlen_181603 2011.12.30. 01:18:03

Örömmel olvasom, hogy ilyen jól sikerült. Amint lesz rá alkalmam, meg fogom nézni. Szombathelyre sajnos nem hozták el, de szerencsére van helyette Jack és Jill, és S.O.S Love! 3D. Minőségi kínálat!

kekec 2011.12.30. 10:56:32

Gyerekkoromban nagyon bírtam a Muppet Show-t, úgyhogy ez számomra is kötelező moziprogram - majd, ha a helyi moziba is ideér. Remélem, a kislányomat is sikerül beoltanom egy kis Muppet-rajongással. A jópofa és fárasztó humorra egyaránt vevő, úgyhogy így a kritika alapján bízom benne, hogy tetszik majd neki a film.

Ismeretlen_82723 2011.12.30. 11:17:17

A film hivatalos bemutatója január 12-én lesz, úgyhogy senki ne aggódjon, aki most épp nem leli a helyi mozi műsorán!

Ismeretlen_82723 2011.12.30. 11:17:51

Ja tényleg, még egy Toy Story-kisfilm is van előtte, csak hogy ne lehessen betelni a jóval.

Ismeretlen_1068 2011.12.30. 12:08:28

9: Ez a kisfilm azért nem volt olyan jó, mint általában... de azért elég jó volt. :)

Ismeretlen_1068 2011.12.30. 12:09:12

7: A barátaim, akikkel mentem, nem voltak rá felkészülve, hogy a film műfaja musical, szóval jó lesz, ha lelkiekben felkészülsz rá. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása