aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: a vámpír árnyéka Takács Máté
2011. november 20. 17:30:05

Kategória: 6 komment

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 18. - 20.

Az Alkonyat-széria újabb felvonása magasan tornyosul a mezőny fölé; a Hajnalhasadás, 1. rész szokás szerint megrengette a kasszákat, ami a Táncoló talpak második részéről már nem mondható el...

> Amerikai mozibevételek, 2011. november 18. - 20.

Az Alkonyat-széria újabb felvonása magasan tornyosul a mezőny fölé; a Hajnalhasadás, 1. rész szokás szerint megrengette a kasszákat, ami a Táncoló talpak második részéről már nem mondható el...

> startolt
Szerencsésnek érezheti magát Stephanie Meyer és a Summit Entertainment is, hogy ilyen hűséges rajongókkal áldotta meg őket az ég. Az Alkonyat-sorozat a második rész óta rendszerint harcba száll a legnagyobb nyitónapi bevételért, fittyet hányva minden körülményre; nyári tikkadtságban és télvíz idején ugyanúgy hozza az egyszer megütött szintet, s ez kiváltképp azért becsülendő, mert a filmek kritikai fogadtatása korántsem olyan rózsás, mint mondjuk a Harry Potter-sorozat esetében. Éppen ezért helytállóbb az Alkonyatot a Transformershez hasonlítani: hasonló magaslatokba jut(ott) nagyjából azonos Rotten Tomatoes-értékelések mellett. A Hajnalhasadás, 1. rész (Breaking Dawn: Part 1; hazai bemutató: már a mozikban) 72 millió dollárt tudott magáénak egyetlen, éjféltől-éjfélig tartó nap leforgása alatt, ami vetekszik az Újhold két évvel ezelőtti indításával. A premierhétvége is ennek megfelelően alakult, vagyis egészen hasonló, 139,5 millió dolláros nyitányt jegyez a 110 millióból készült romantikus fantasy (az ötödik legnagyobbat). Ha eltekintünk a 2009 óta némileg megnövekedett jegyáraktól, akkor megfogalmazhatjuk az elismerésre méltó következtetést, miszerint a Twilight Saga nem veszít nézőiből, ha bővíteni nem is tud rajta - ez egy negyedik résztől már nem is volna reális elvárás. November hava az egyik legerősebb, ha első hétvégi eredményekről van szó, ám a Kampókéz 2. és a Kinsey rendezőjének filmje képes volt az élbolyba fejlődni. Sok mindent már nem lehet elmondani az Alkonyatról box office vonatkozásában, ami nem hangzott volna el a korábbi részek kapcsán, egyvalamit azonban nem árt újfent kihangsúlyozni: a film célközönségét érdemes lenne sűrűbben figyelembe vennie a hollywoodi producereknek, ha új projektek után néznek; a sztori, ami ennyire lázba hozza őket, nem nagy kunszt, mégis hatalmas összegek rejlenek benne, ha pontosan az ő igényeiknek megfelelően prezentálják (vagyis nyugodtan figyelmen kívül lehet hagyni az Y-kromoszómával rendelkezőket). Biztosak lehetünk benne, ha egyszer véget ér ez a széria, lép majd más a helyébe. Addig még hátra van most 275-300 millió dollár, illetve egy év múlva legalább még ugyanennyi.

George Millernek, a Mad Max és a Babe: Malac a városban rendezőjének 2006-ban nagyon összejött minden, hiszen köszönhetően a pingvinek akkori népszerűségének, animációs filmje, a Táncoló talpak szép mozisikerré nőtte ki magát, s köszönhetően a Pixar addigi legkevésbé megnyerő munkájának (a Verdáknak), még az Oscart is elnyerte. A direktor úrnak olyannyira fejébe szállt a dicsőség, hogy a film technikai megvalósítását máshoz nem foghatónak nevezte, amivel finoman szólva is kivívta a régóta az animációs szakmában dolgozók ellenszenvét. De nem ez a legrosszabb aspektusa elbizakodottságnak: hanem a folytatás elkészítése. Közel 200 millió dolláros amerikai bevétel mellett nem meglepő, hogy megvalósult a Táncoló talpak 2. (Happy Feet Two; hazai bemutató: december 22.), ám amellett, hogy megkésett (elvégre kisgyerekeknél öt év hosszú idő), a totyogó szárnyasoktól is elfordult az aktuális kedvenc állatait gyorsan váltogató nézőközönség. És tegyük még hozzá, hogy az éneklő-táncoló és környezettudatossági üzenetet közvetítő madarak eléggé egyfilmes matériának hatnak. Ez utóbbi talán a legnagyobb okozója annak, hogy az újabb, természetesen 3D-s eresztés, amely nem tudta disztingválni magát elődjétől, megbukott: 22 millió dolláros nyitánya a Kung Fu Panda 2. csalódást keltő szereplését jelentéktelenné teszi, s egyébként a tavaly decemberi, harmadik Narnia-kaland kezdő számaihoz hasonlatos. A legjobb eset alighanem ahhoz hasonló lehet, vagyis a 100 milliós vég nem zárható ki, ám a jövő heti családi filmtrió alaposan csákányozza a jeget a Warner Bros. projektje alatt. Ráadásul ezúttal még az Akadémia elismerése is kizárt, legalábbis reméljük, hogy a 6-os átlagpont alatti Rotten Tomatoes-értékelést már nem ússza meg úgy, mint a 7-es alattit annak idején.

29 moziban bemutatkozott az idei év egyik legnagyobb kritikai sikere, az Utódok (The Descendants). Alexander Payne filmje, melynek főszerepét George Clooney játssza, 1 millió dollárt jövedelmezett a hétvégén, ami már elég volt ahhoz, hogy bebocsátást nyerjen a top 10-be. Fényes jövő áll a film előtt, díjözön esetén minimum az Egek ura 83 millióját el kell érni, de a kilenc számjegyű végösszeg is elképzelhető, pláne, ha a Fox Searchlight ül a volánnál.

> még játsszák
Mind a Halhatatlanok, mind a Jack és Jill nagyot zuhant második hetére: ez egyik film forgalmazójának sem jó hír, de a Sony vígjátéka nagyobbat szív. Adam Sandler emberemlékezet óta először marad 100 millió alatt, bár kizárt, hogy ez véget vessen a 80 milliós költségű vígjátékainak. A Jack és Jill 40 milliónál jár tíz nap után, ez a Nagyfiúknak az első hétvégén zsebben volt. Tarsem 3D-s akciófilmje úgy tűnik, ugyancsak költségvetése (75 millió) alatt fejezi majd be futását, de legalábbis sokkal nem jut fölé: 60% felett engedett erejéből, így két hétvége után 53 millión áll.

A Csizmás, a kandúr megérezte a Táncoló talpak 2. érkeztét, de 50% feletti bukfencezése most bőven belefér, tekintve, hogy az elmúlt két hétben kiválóan helytállt a DreamWorks meséje. A hétvégi összeg a negyedik héten is bőven tízmillió fölött leledzik, az eddig zsákmányolt összeg pedig megüti a 120 milliót.

A J.Edgar markáns eséssel folytatja, így egyelőre 21 milliónál jár, de ha sikerül Leonardo DiCaprio alakításából kihozni a maximumot, akkor még nem lehetetlen befogni az Invictus - A legyőzhetetlen 37 millióját. Nem mintha az olyan szenzációs összeg lenne, de Clint Eastwood számára mostanában ez a sztenderd.

> végszó & ami jön
A Hajnalhasadás, 1. rész önmagában is megüti a mércét, s a top 10 egésze a Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész bemutatója óta nem élvezett ekkora forgalmat. A 200 millió dollár feletti egyesített bevétel mellesleg übereli a tavaly ilyenkor mértet, amikor is történetesen a Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész debütált. A következő menet a Hálaadás hetére esik, így az új filmek már szerdán támadnak: a Muppets akár nagyot is szólhat, annak ellenére, hogy Brekiék sosem voltak igazán a box office királyai. A Sony a Karácsony Artúrban bízik, s egy karácsonyi animációs mozi ritkán megy mellé az ünnepek tájékán, így hosszú távon nyerő lehet az Aardman új produkciója. A Paramount Martin Scorsese családi moziját, a Hugót kínálja, azonban csak korlátozott számú moziban - a kezdeti kritikák viszont lelkesek, így a majdani jó szájhagyományra talán lehet építeni.

> a top 10 (becsült adatok)
01. (ú) The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1 ($139.5m/$139.5m)
02. (ú) Happy Feet Two ($22.0m/$22.0m)
03. (1) Immortals ($12.3m/$53.0m)
04. (2) Jack and Jill ($12.0m/$41.0m)
05. (3) Puss in Boots ($10.7m/$122.3m)
06. (4) Tower Heist ($7.0m/$53.4m)
07. (5) J.Edgar ($5.9m/$20.7m)
08. (6) A Very Harold & Kumar 3D Christmas ($2.9m/$28.3m)
09. (7) In Time ($1.7m/$33.4m)
10. (ú) The Descendants ($1.2m/$1.2m)

> kapcsolódó bejegyzések
box office: 2010 azonos hétvégéje (Harry Potter 7/1)
box office: 2009 azonos hétvégéje (Alkonyat: Újhold)
box office: 2008 azonos hétvégéje (Alkonyat)
box office: 2007 azonos hétvégéje (Bűbáj)

Kövess minket Facebookon is!

Címkék

fantasy box office animation george miller romance twilight robert pattinson kristen stewart taylor lautner children movie 3d cinema

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr114541085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tristram 2011.11.20. 18:35:30

Komolyan elképzelhetőnek tartod, hogy Payne filmje bevegye a 100 millióst határt? Több dolog is meglepett: azért ilyen szintű visszaesésre nem számítottam a Táncoló talpak 2. kapcsán, mondjuk szerintem az első is szörnyen rossz volt. Sandler pedig, mióta sztár, nem bukott olyan filmmel, amivel tudatosan kiszolgálta a közönséget. Legalábbis nekem nem rémlik ilyen. A Hugo 1200 mozis premierjét egyszerűen nem értem, mindenesetre a 3 közül valamelyik el fog durranni, a nagy számok törvénye alapján, eddig azt hittem a Hugo lesz az.

Ismeretlen_82723 2011.11.20. 21:17:10

Még nagyon a jövő zenéje, de ha az Utódok megnyeri a legjobb film díját az Oscaron, eljuthat 100 millióig. Payne korábbi filmjei enélkül is jól teljesítettek (Kerülőutak - 71m, Schmidt története - 65m), most már meg kevesebb néző is elég ezen szinthez.

Ismeretlen_1068 2011.11.21. 08:36:41

A Hugo/Arthur Christmas/The Muppets trió egyszerre érkezik a mozikba? Hát ez szomorú, főleg azért, mert a hírek szerint mindhárom jó (az Arthur biztosan, azt én is garantálhatom), s valamelyik biztosan elvérzik a sűrűben.

Conjurer 2011.11.21. 09:09:47

3: Csak az a baj ezzel a három filmmel, hogy gyerek központúak és hogy egyszerre jönnek.

Ismeretlen_1068 2011.11.21. 09:49:08

4: *duh*

Gameface 2011.11.21. 12:59:22

muppets: 3 napos nyitó 35m, záró 100m+ arthur christmas: jobban zárhat, mint a lehúzva a retyón. mondjuk nyitó 17m, záró 75-85m hugo: már a tréler is altatós volt, sztem a stúdió lemondott róla. nyitó 6-7m, záró 30-40m. happy feet two: nem hiszem, hogy úgy szépít, mint a csizmás. 85-90m záró. a tavalyi túl jó év volt az animációs filmeknek (5 film 200m fölött), az idei a szopóág.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása