aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: tintin kalandjai [the adventures of tintin] (2011) Zalaba_Ferenc
2011. október 21. 13:32:26

Kategória: film 2 komment

A meghatározhatatlan korú (14? 24?) Tintin és a konstans alkoholmámorban leledző Archibald Haddock kapitány egy sok száz évvel ezelőtt elsüllyed hajó, az Unikornis kincsei után nyomoz, s mint ahogy az nagyon gyorsan ki is derül, nem egyedül.

Az előzeteseket látva még jogosan merült fel a kérdés, hogy Tintin sokat késlekedő egész estés kalandjai miért animált, miért nem élőszereplős formában indultak útjukra, de az már a film első perceiben világossá vált, hogy ha a cselekmény nem is, de a figurák és az a világ, melyet benépesítenek, szinte kiált az ecsetért. Meg aztán nem lett volna cool, ha csak Snowy-t/Milou-t - a világ legokosabb terrierjét - animálták volna.

Hergé fél évszázadot átívelő képregényfolyamában a nyomozós kalandok csak annyira rugaszkodnak el a valóságtól, mint Indiana Jones mindennapjai: kicsit is meg nagyon is. Karikírozott valóság a sajátjuk - Tintiné olyannyira, hogy még a szereplőinek megjelenése és megnyilvánulásai is karikatúraként hatnak, s ezáltal olyan egyedi atmoszférát teremtenek, melyet csupán animált formában lehet érintetlenül  átemelni a filmvászonra.

Hergé képregényeinek barátságos elnagyoltságára viszont ne számíts: a Tintin jelenleg minden idők legszebb animációs filmje, nyugodtan emlegetheted egy lapon az Avatarral - bizonyos szempontból még arra is rádob egy lapáttal. Fájó, hogy az előzetesekben ez sem jön át. Nem jön át, hogy Spielberg és Jackson nem törekedett fotorealisztikusságra, a varázslatos animációnak, a mögötte rejlő animátori és színészi munkának hála viszont a karaktereik mégis élnek és lélegeznek - az összes rajzfilmes szélsőségükkel egyetemben.

A történetre viszont ráfért volna egy erőteljes lökés. Hiába dolgoztak a forgatókönyvön olyan arcok, mint Edgar "Scott Pilgrim" Wright, Steven "Sherlock" Moffat és Joe "Attack the Block" Cornish, a történet döcögős és fordulatai egytől egyig kiszámíthatók, humora hol gyermeteg (átesik a macskán, haha), hol kocsmába való, ugyanakkor soha nem bántó, és nincs az a náció, sem generáció, amely ne tudná értelmezni. A kalandok követik a 30-as évek kalandsorozatainak alapszabályait, tudjátok, azokét, melyek folyományaként Indiana Jones is megfogant: a hősök bejárják a fél világot, s mindenhol olyan zűrbe keverednek, melyből úgy vágják ki magukat, mintha csak táncolnának.

A Tintin a letűnt filmes korok megidézésben a legerősebb: minden modernitása ellenére egy pillanatra sem szakad el a régi iskola tanaitól, csupán elképesztő leleménnyel és játékossággal olvassa fel azokat. A film felvonultat egy-két olyan akciójelenetet, melytől a legszkeptikusabb moziba járónak is tátva marad a szája. Csak remélni tudom, hogy viszonylagos ismeretlensége ellenére lesz olyan sikeres, hogy végül Jackson és Spielberg, a két nagy játékos megvalósíthassa a folytatásokat is - remélhetőleg valamivel izmosabb sztorival, frappánsabb humorral és még több Thomson & Thompsonnal/Dupont & Dupond-nal.

Címkék

kritika animation daniel craig peter jackson spielberg tintin adventure motion capture jamie bell andy serkis 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr284540521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_97684 2012.02.21. 15:48:06

Én nagyon szenvedtem tőle. Émelyítő látvány és kameramozgás, bamba képű, higany-mozgású és gumiarcú figurák (soha többé mocap). Ezek az állandó áttűnések is idegesítettek, a zene is, de leginkább az, hogy micsoda lélektelen, üres film ez. Semmi más, csak egy nagy technikai bemutató. 3/10

Action 2012.02.26. 12:59:51

Én minden percét imádtam, szerintem ez az igazi Indiana jones 4. Jöhet a folytatás!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása