aeon flux

ready for the action now, danger boy?

hangyapass, 1. kör - felemás eredmények Zalaba_Ferenc
2011. június 29. 10:51:02

Kategória: 9 komment

Az alábbiakban a magyarhangya mozgalom most lezárult első körének kiértékelését olvashatjátok.

Az alábbiakban a magyarhangya mozgalom most lezárult első körének kiértékelését olvashatjátok.

A hangyaPASS #01 tanulságai

A magyarhangya a hangyaPASS bérlet rendszer kialakításakor azt tűzte ki céljául, hogy egyaránt igazodjon a közönség igényeihez és reflektáljon a fimipar mostani helyzetére, a mozik bezárására. Az elsődleges törekvés az volt, hogy közelebb hozza a közönséget a forgalmazói oldallal és az ő igényeikhez szabott műsort állítson össze.  A hangyaPASS a magyarhangya első kísérlete volt arra, hogyan lehet a filmterjesztést ezentúl racionális alapon, a huszonéves közönség hatékony bevonásával, olcsón, gyorsan, mégis magas színvonalon megoldani.

A bérlet keretében 6 fiatalokról szóló, fesztiváldíjas,  jórészt európai premiereket kínáltunk. A kisfilm-programunkat fiatal magyar szerzők friss munkáiból válogattuk. Minden alkotót vagy elhoztunk élőben, vagy megszólaltattunk Skype-on. Gaspar Noe és a Tilva Ros stábja személyesen is tiszteletét tette.

Újdonság volt, hogy minden film előtt három, a korosztálynak szóló vadonatúj alkotás előzetesét is levetítettük, amelyekből a közönség válogathatta össze a soron következő hangyaPASS filmjeit.

A hangyaPASS tapasztalatai

Az eseménysorozat olcsóvá tételét nem tudtuk csak részben megvalósítani, ezért a hangyaPASS-t 2 ezer forint helyett 3.600 forintért kellett meghirdetnünk. Ez alól kivétel Szombathely volt, ahol a helyi szponzorok felajánlásai a bérlet árát 2.300 forintra szorították le. Ígéretes kezdet, hogy a Burn Energy Drink és az Offline Magazin megvette a Tilva Ros Corvin moziba tervezett előadását és saját célközönségének ingyen biztosította a film megtekintését. Emellett nyáron országszerte  elviszi a filmet a helyi fiataloknak a népszerű skateboard és wakeboard pályákhoz.

Az eseménysorozat folyamán a budapesti mozikban félházas vetítéseket tudtunk elérni, míg vidéken az eredmények jóval szerényebbek, annak ellenére, hogy egyedi jegyek vásárlását is lehetővé tettük. A filmeket szerette a közönség, ha némely közülük meg is osztotta őket. Az Attenberg, a Vagyunk, akik vagyunk és az Enter the Void szélsőséges reakciókat váltott ki, míg A prímszámok magánya és a Mint hal a vízben általános tetszést keltett. A bátorító visszajelzések kapcsán a filmekből az év folyamán további vetítéseket szervezünk.

Következtetések

A hangyaPASS#01 eredményei ugyan felemásak, de a rendezvénysorozat kapcsán a magyarhangya neve és tevékenysége ismertebb lett Magyarországon. A következő filmes bérlet, a hangyaPASS#02 filmjeit a közönség kiválasztotta és amint egy főszponzor fantáziát lát benne, azonnal indítható, akár még az idén is.

A magyarhangya azonban további modellek bevezetésén is gondolkodik: tervezünk egy havonta jelentkező dokumentumfilm-sorozatot elindítani idősebb célközönségnek, ahol az új film kiválasztását a közönség végzi. Terveink között szerepel néhány friss magyar film event-alapú bemutatása, valamint az Odeon-mozival való szorosabb együttműködés.

A magyarhangya továbbra is igényes független filmek és a célközönségük közötti kapcsolat  létrehozásán szorgoskodik a kultúrához való hozzáférés radikális átalakítását sürgetve.

Címkék

independent sajto magyarvalosag filmforgalmazas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr674539925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_1068 2011.06.29. 10:54:33

Közben a hagyományos filmforgalmazásban nem túl rózsás a helyzet: http://www.origo.hu/filmklub/blog/riport/20110628-nalunk-meg-brad-pitt-is-tul-kockazatos-az-elet.html

Ismeretlen_180758 2011.06.29. 11:32:30

Való igaz, nem mindig tetszett amit láttam, de legalább volt mit látni. A második hangyapass felhozatala pedig még ígéretesebbnek tűnik, remélem sikerült beszavazni a legjobbakat.

Ismeretlen_1068 2011.06.29. 13:57:35

Csak én érzem úgy, hogy szponzor nélkül esélye sincs annak, hogy legyen második kör?

wetbow 2011.06.29. 17:05:27

hm, hát pontosan ilyen formában (6 filmmel tizeniksz várossal art mozikban e-cinemával) menjen a második is, ahhoz többet "tanultunk" az elmúlt pár hónapban. ha szponzor nélkül szeretnénk ilyen sorozatokat megcsinálni, kb 3000 emberre lesz szükség, akiket jóóól össze kell gyűjteni előtte, lehet több projektből, lesz itt magyar film bemutató, multiplexflash, para-hogy-nem-mutatják-be-pedig-ne-hogy-már cimkéjű film is, meg mennek tovább az egyes filmjei a bérletnek is olyan helyeken, közösségeknél, moziknál akik tovább akarják vinni őket. viszont ami még pozitív, hogy több olyan film/kultúra terjesztési modellünk is van (köztük a hangyaPASS#2, netes terjesztés kérdése, gazdasági szereplők újutas bevonása, meg még több offline esemény) amire van szponzorérdeklődés, úgyhogy nyomjuk tovább, próbáljuk kijavítani a hibákat, bukókat (azért volt egy pár:) ), de alapvetően kiutat keresni ebből a mega-apátiából mi is, viszont a véleményeteket nagyon jól jön, akár kritika akár építő ötlet, megköszönjük.

Ismeretlen_180758 2011.06.29. 17:41:04

"netes terjesztés" Mondjuk mint a netflix? Mert olyasmi nagyon jó lenne.

Ismeretlen_1068 2011.06.29. 20:34:38

A limitált vetítés jó dolog, mert exkluzivitást kölcsönöz az eseménynek. "Cool és trendi vagyok, mert ott voltam" érzést kölcsönöz, de ez az egyszeri előadás szerintem fojtogatóan limitált. Inkább a mozik számát csökkenteném (Budapesten), és az előadások számát szaporítanám (mondjuk 5-10-re, a körülményektől függően).

Ismeretlen_1068 2011.07.02. 10:23:08

Az Origo megint összeütött egy remek cikket, melyben értékeli a mozgalmat: http://www.origo.hu/filmklub/20110701-a-magyarhangya-elso-hangyapass-vetitessorozatanak-ertekelese.html

Ismeretlen_1068 2011.07.02. 10:23:26

...mármint a mozgalom első körét.

belak 2011.07.09. 09:26:03

Én nem gondolom, hogy 5-10 helyen 20-30 nézővel vetített film az nagy siker lenne vagy egyáltalán siker közelébe lenne, mert erről van szó. Ha látnánk mennyibe kerülhetett azt a 150 embert odaültetni arra az 5 helyre meg a filmet megszerezni meg minden szart hozzá, hogy menjem, az biztosan vészeses mínuszos... Az exkluzivítás tök jól hangzik, csak az meg már nem mozi. A mozi az, amikor te döntöd el mikor mész el filmet nézni és nem mások döntik el helyetted... vagy nem?

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása