aeon flux

ready for the action now, danger boy?

a király és a hattyú vidékre megy Zalaba_Ferenc
2011. február 22. 10:39:56

Kategória: 16 komment

BO-cikkünkben és a filmforgalmazás jelenlegi helyzetéről morfondírozó írásunkban is kifejeztünk megértéssel vegyes sajnálkozásunkat annak kapcsán, hogy a 12 Oscar-díjra jelölt The King's Speech és Black Swan is csak a fővárosban látható. Hál'istennek, ez már nem sokáig lesz így. A Budapest Filmtől kapott információink szerint a The King's Speech február 24-től három vidéki nagyvárosban (Pécsett, Győrött és Szegeden) is elérhetővé válik, azt követően pedig bekerül a "hagyományos" artmozi-hálózat körforgásába, míg a Black Swan március 3-tól a Cinema City négy vidéki mozijában is megtekinthető lesz. Addigra pedig már nem csak jelölésekről, hanem remélhetőleg konkrét díjakról is beszélhetünk majd.

Címkék

oscar budapest film natalie portman helena bonham carter geoffrey rush colin firth darren aronofsky magyarvalosag filmforgalmazas

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr604539332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_169693 2011.02.22. 10:45:48

Jobb később, mint soha. Azt lehet tudni, hogy a Black Swan melyik négy városban lesz látható? Mert bár már két alkalommal láttam, szeretném azért moziban is megnézni, legalább egyszer.

Ismeretlen_1068 2011.02.22. 10:47:36

Gondolom, jelenleg még folynak az egyeztetések - amint nyilvánossá válik a dolog, mi is hírt adunk róla.

Ismeretlen_169693 2011.02.22. 10:54:40

Remek, köszönöm előre is! Gyanítom persze, hogy Győr azért benne lesz a négyben.

Prolihisztor · http://www.prolihisztor.postr.hu 2011.02.22. 10:59:00

Örvendetes, hogy bemutatják, szégyenletes, hogy ez külön hírérték. A vasárnap kezdődő Oscar-éjszakán azonban látható lesz A király beszéde és a Fekete hattyú is. Vagyis egy jó kis mozis este lesz, megelőzve a Hattyúval a plázás forgalmazót.

Ismeretlen_1068 2011.02.22. 11:01:17

"Örvendetes, hogy bemutatják, szégyenletes, hogy ez külön hírérték." Ezt én is majdnem beleírtam a posztba...

Prolihisztor · http://www.prolihisztor.postr.hu 2011.02.22. 11:06:04

Dealer is írta, már szinte mindenki látta netről leszedve... röhej, hogy ilyenek a forgalmazók, mert e-cinema rendszerben simán adhatnák az összes plázában a Fekete hattyút és A király beszédét is, csak mintha félnének attól, hogy a vidéki marhák nem értik meg a filmet. Közben meg a Filmvilág és az Origo Filmklub is panaszkodik, hogy a Gagyi Mami 3 lett a legnézettebb film hétvégén: könyörgöm, azt adták is az összes plázában... akkor lenne érdemes itthon is bevételi és nézettségi adatokkal jönni, ha figyelembe vennék a vászon- és a vetítésszámot.

zabos 2011.02.22. 11:35:04

Prolihisztor: Persze, mindenki látta, aki akarta. Ekkora épületes marhaságot, fiam. Ha tehetné, akkor mindenki kenyeret is lopna. Az ilyen szűklátókörű baromoktól mentsen meg minket az isten.

Prolihisztor · http://www.prolihisztor.postr.hu 2011.02.22. 11:36:59

zabos: Nagyon köszönöm kedves szavaidat, szinte simogatják a lelkem. Épületes marhaság hol is volt a megjegyzésemben? A puszta tény megállapítása esetleg sérti a fennkölt szellemiségedet?

Ismeretlen_1068 2011.02.22. 11:41:05

8: Puszta tény lehet az, hogy mindkét említett film szép sikert aratott a budapesti mozikban, pedig a fővárosban sem tilos az internetezés.

Prolihisztor · http://www.prolihisztor.postr.hu 2011.02.22. 11:54:29

aeon_flux: Cseppet sem tilos, de mint írtam, azt is végig kéne venni, hány helyen érhető el a film. A moziba járók egy része (nem elhanyagolható részről van szó) azonban csak a pénztárnál, plakát netán műsorfüzet alapján dönt a programról, ergo egyértelmű, hogy mik kerülnek a "kosárba" ilyenkor. Jegypénztárosoktól tudom (ez is vidéki tapasztalat), hogy mekkora meló rábeszélni valakit nem csak feliratos, de drámai filmre is... amiben nincs maradéktalan szórakozási faktor, a tv sem nyomatta a reklámot, netán haver sem mesélt róla, nagyon hátrányos helyzetben van, hogy egyáltalán érdemleges nézőszámot produkáljon. Arról nem beszélve, hogy vetítések maradnak el, mert egyszerűen nem érdeklődnek az emberek a hasonló filmek iránt... Nem suttyó vidékiek, egész egyszerűen nincs olyan mértékű netes vagy nyomtatott háttér, ami elérné őket, netán irányt mutatna a filmválasztás terén.

Ismeretlen_140561 2011.02.22. 12:46:15

Két hete hívott fel haverom, hogy meg akarja nézni A félszemű című filmet, mert az érdekli, és toborozzunk közönséget. Ilyen Transformers és The Expendables filmekre kanyar nélkül jön is a tételesebb közönség, de A félszeműt nem adták Nyíregyházán. Így hamar eldöntöttük, hogy Debrecenbe utazunk, ahol műsorra tűzték és úgy volt, hogy lelkes barátunk is jön. Őt indulás előtt egy órával hívtam fel, hogy mi van, mert nem jelentkezik a témával kapcsolatban, és mondta, hogy nincs pénze rá. Szerintem egyszerűen ő is az internetet választotta, pedig vittük, hoztuk volna kocsival. Így négy helyett hárman vágtunk neki az útnak. Szerintem van, aki megnézné moziban a filmet, de ha nem az elképzeléseinek megfelelően kerül műsorra, egy sarokkal távolabbi moziban látható, akkor inkább az otthon kényelmes letöltését választja. Legalább is van egy ilyen réteg. Amúgy piszok jó film A félszemű A hattyúnak örülni fogok, remélem, hogy Miskolc vagy Debrecen lesz valamelyik város, ahol bemutatják, de a király beszédére is vevő vagyok.

nasan 2011.02.22. 13:13:32

magát a jelenséget nem kommentálnám, már sokan megtették. én szegedi vagyok. nem néztem még meg sem a black swan-t, sem a king's speach-et. idén azt fogadtam meg, h ami leér ide az oscarig, azt csakis moziban, még ha az az utolsó pillanat is lesz. ami nem, arra viszont nem várok tovább, hétvégén online segítséget kérek. az említett két film pesten már megy, szegeden remélhetőleg a héten jön. ellenben a fighter, ha jól néztem csütörtöktől pesten, szegeden megint max hetek múlva. hát ez van. persze lehetne sokkal rosszabb is a helyzet. szegeden például két art mozi is működik, a belvárosi három teremmel, és nem is rossz kínálattal. a héten például alkalmam lesz megtekinteni szélesvásznon a 8 és felet, valamint a biciklitolvajokat. jelzem mindkettő oscar-díjas, ha már aktuális a téma:)

Prolihisztor · http://www.prolihisztor.postr.hu 2011.02.22. 13:21:36

nasan: A biciklitolvajok nem a Belvárosiban lesz, az Oscar-éjszakán pedig, ami vasárnapról hétfőre lesz, leadják A király beszédét és Fekete hattyút is. Nagy Belvárosi-fan vagyok, de van egy hatalmas hátrányuk: a reklámozás hiánya. Mivel önkormányzatilag támogatott, esélye sincs pénzt kapni a reklámra, arról nem beszélve, hogy a fiatalok közül sokan azt se tudják, hogy a városszéli pláza mellett van egy hasonlóan színvonalas mozi a belvárosban, miközben a mozi a túlélésért küzd, mert nincs trendje a látogatásának, sokkal inkább a pláza, mert több terem nagyobb választék. Oscaros csúszáshoz még annyit, a 127 óra pedig csak márciusban lesz, végképp az Oscar-átadó után, ennyit a forgalmazókról. A

nasan 2011.02.22. 15:18:59

Prolihisztor: tudom, h a biciklitolvajok a grandban megy:) a lényeg a példán volt, h szemben az aktuális oscar filmekkel, azért szegeden gyakran lehet látni más, értékes filmeket. őszintén szólva sokkal frusztráltabb lennék a témát illetően, ha egy szegednél is kisebb városban élnék, ahol - horribile dictu - még mozi sincsen. én csak próbálom a pozitív dolgokat kiemelni. amit a belvárosiról írsz, az teljesen igaz. erre értettem, h én már nem tudok újat mondani a témában, a legtöbb amit tehetek, h elmegyek megnézni a filmeket, és megpróbálok ismerősöket is elrángatni magammal. egyébként a reklámozás kérdésében nagyon igazad van. ha rendszeres látógatóként nem böngészném minden héten a belvárosi moziműsorát online, akkor nem nagyon értesülnék egyes bemutatókról. ha már fiatalok...tegnap a belvárosi zsigmond vilmos termében írd és mondd hatan néztük a scott pilgrimet, ami ugye generációs kultfilmnek lett kikiáltva. tökéletes alapanyag lett volna a húsz év alatti közönség becsábítására egy kis gerilla marketinggel, esetleg kapcsolódó programokkal, iskolai hirdetésekkel. ehelyett csendben levetítik hétszer kb. 100 nézővel. nuff said:S

frew 2011.02.22. 16:39:58

Jól van, örömmel látom, hogy Kelet-Magyarország megint le van szarva, mondjuk a Black Swan esetében még bármi lehet, de nem tennék rá nagy pénzt, hogy behozzák Miskolcra vagy Debrecenbe.

Prolihisztor · http://www.prolihisztor.postr.hu 2011.02.22. 22:49:03

nasan: Valamennyire belsősnek számítok a Belvárosiban, többször beszéltem a vezetőkkel is, siralmas, ami a mozis kultúrát illeti. Van a pláza és csókolom. A Scott Pilgrim az a film, ami a célközönségét megtalálja ugyan, de nem az a film, amire a hazai célközönség jegyet váltana... Egész egyszerűen a magyar filmforgalmazásban hatalmas lyukak és meggondolatlanságok vannak. A Budapest Film általában hetekkel, de bizonyos esetekben hónapokkal később juttatja el a kópiákat vidékre, így tényleg versenyhátrányban vannak a vidéki mozik (plázák is - ld. A király beszéde esetében). A kisebb mozik kénytelenek bővíteni a repertoáron, koncertek, egyéb közvetítések, hogy legalább esetileg vonzza az embereket. Harry Potter éjféli premierre még akkor sem volt meg a félház, mikor a pláza és a Belvárosi is adta, egész egyszerűen azért, mert az emberek nem tudakozódnak a kérdésben: a pláza adja, a többi meg magasról. Lehetek demagóg, de hónapok óta tapasztalom, milyen szintű (nincs rá jobb szó) surmóság megy a vidéki mozikkal szemben.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása