aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: a kaptár - túlvilág 3d [resident evil 3d] - afterlife (2010) Zalaba_Ferenc
2010. szeptember 10. 07:52:12

Kategória: 23 komment

Legutóbbi információink szerint Alice egy rakat klónjával egyetemben hadat üzent a világkatasztrófát előidéző, ám ebből tanulni képtelen Umbrella Corp. megmaradt sejtjei ellen, és lőn: az Alice Takarítóbrigád Tokióban foganatosítja a masszív elbocsátási programot, ám itt nem más fogadja őket, mint Albert Wesker, aki nem csupán elvetemült rajongója a Mátrix-filmeknek, de hasonló képességekkel rendelkezik, mint Alice.

A megszokott cirkuszi ugribugrik és a tinédzser coolness mutatót kiverő sztoikus arcú emberirtás után az Alice-ok száma egyetlen egyre zsugorodik, mi több még a szervezetében dolgozó T-vírus is hatástalanodik - tehát az az agenda, amit a franchise során felépítettek, hirtelenjében nullára redukálódik: Alice-ből egyszerű halandó lesz. Devolúció?

Legutóbbi információink szerint Alice egy rakat klónjával egyetemben hadat üzent a világkatasztrófát előidéző, ám ebből tanulni képtelen Umbrella Corp. megmaradt sejtjei ellen, és lőn: az Alice Takarítóbrigád Tokióban foganatosítja a masszív elbocsátási programot, ám itt nem más fogadja őket, mint Albert Wesker, aki nem csupán elvetemült rajongója a Mátrix-filmeknek, de hasonló képességekkel rendelkezik, mint Alice.

A megszokott cirkuszi ugribugrik és a tinédzser coolness mutatót kiverő sztoikus arcú emberirtás után az Alice-ok száma egyetlen egyre zsugorodik, mi több még a szervezetében dolgozó T-vírus is hatástalanodik - tehát az az agenda, amit a franchise során felépítettek, hirtelenjében nullára redukálódik: Alice-ből egyszerű halandó lesz. Devolúció?

Á, dehogy. A visszafejlődés nem jelenti azt, hogy Milla Jovovich a továbbiakban ne lenne képes hatmétereseket ugrani vagy akkurátusan likvidálni bármely szembejövő rémséget, viszont az ukrán származású ex-modell továbbra sem képes színészetre akár nyomokban is emlékeztető megmozdulásokra. Egy rezignált zombivadásztól az ilyesmi amúgy is luxus lenne.

Ugyanakkor a franchise-nak határozottan jót tett, hogy ilyen-olyan nóném bérmunkások helyett ismét Paul WS Anderson vette kézbe a megafont, aki azt nyilatkozta, hogy régóta szerette volna már újra ő dirigálni az asszonyt, akiben 35 éves korára hál'istennek némileg alább hagyott a hiúság, s nem kért a harmadik rész egyik legnagyobb humorforrásából: a digitális ráncsimításból. Szellemében ugyan hozza a folytatások túldimenzionált blődségét, összességében azonban gondosabban összerakott munka azoknál - habár továbbra sem tanítani való.

A RESIDENT EVIL film-franchise kritikailag körbefújolt történetében talán ez az első olyan epizód, ami már itt-ott rokonságot is mutat az alapjául szolgáló játékokkal: az egyik szintvégi főmonszter (a nagyra nőtt böllér-hóhér) pl. az ötödik részből lépett elő változatlan kiszerelésben, továbbá a szétnyíló fejű kutyák és maga, Albert Wisker is szerezhetnek néhány jó pontot a játékok rajongóinál.

Aki viszont a poszt-apokaliptikus világ további felfedezésére vágyik, az csalódni fog: Alice ugyan kiruccan Alaszkába, ahol látszólag minden rendben van a környezettel, de mire megkérdeznéd, hogy akkor miért nem marad ott, máris visszatér Los Angelesbe, hogy onnantól kezdve maréknyi túlélő társaságában játsszon PRECINCT 13 rimékesdit egy börtönépületben. Még egy szigorúan őrzött és elképesztően cool rab is jut neki (Wentworth Miller személyében), akitől minimum azt várnád, hogy valami sötét titkot rejteget, de igazából csak kellett egy legény a lányok mellé.

Valószínűleg James Cameron azóta fogja a fejét, mióta a 3D a gyártási oldalon is tömegcikké vált, és a migrénjét a RE4 sem fogja csökkenteni, amely ugyan már 3D-ben forgott (és nem utólag konvertálódott fel), de a BLOODY VALENTINE óta ez a legbazáribb példány valamennyi 3D-s darab között, ahol minden bunyóra jut egy-egy képernyőbe küldött szekerce, dobócsillag, pisztolygolyó vagy zombifej, s ezek maximális kiélvezhetősége érdekében az összes ilyen szcéna közel statikus állapotba van lassítva.

A hóhéros jelenetet valószínűleg Zack Snyder munkássága ihlette (mert a bunyó lejátszása elejétől végéig félsebességre van véve), a filmvégi haddelhaddot pedig a Wachowski-testvérek 11 éves öröksége, amely már-már nem is koppintás, inkább egyfajta "revival", s a bullet time-hoz gyakorta forduló, napszemüveg + bőrruha kombót erőltető wire-fuzás még egy ponton kapcsolódik a THE MATRIX-hoz: a Wiskert alakító figura kiköpött mása Seann-William Scottnak, aki pár éve hasonló szerkóban parolázott egy rövidke Mátrix-paródiában.

Cselekmény tekintetében a film nem sok értelemmel bír, az előző rész sivatagos Mad Max-esztétikáját sok-sok eső és füst, továbbá különböző hi-tech helyszínek váltják fel (belegondolni sem szabad abba, hogy a világégést követően hogy lehet ilyen csodákat megépíteni), s a nők még a legmocskosabb szituációkból is makulátlan sminkkel keverednek elő. Négy rész alatt viszont már igazán megszokhattuk ezeket a bárgyú, de célközönségüket maximálisan kielégítő tényezőket, így aki az első hármat értékelni tudta, az a negyedikben is megtalálja a magának valót.

Címkék

kritika 4csillagos action resident evil martial arts sequel paul ws anderson zombiemovie 3d cinema post apocalyptic

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr264538657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

batboy 2010.09.10. 02:44:06

yay! most nagyon megjött a kedvem! :D ezért az infóért pedig külön köszönet: "nem kért a harmadik rész egyik legnagyobb humorforrásából: a digitális ráncsimításból." gyakorlatilag ez fájt a legjobban a 3ban.

jimbo 2010.09.10. 10:57:22

aeon: a 3D az arcba dobós jeleneteken kívül működik? amúgy nem lepődtem meg, hogy béna lett a film, már az előzőek is ilyenek voltak számomra.

ae 2010.09.10. 11:11:29

2: Mivel ezt 3D-ben forgatták, ezért nyilván működik a 3D, de egy idő után kissé fárasztó. Viszunt a Mammutban nagyon szép volt a digitális kópia - mindenkinek ajánlom, aki nem irtózik a futószalag szinkrontól.

ae 2010.09.10. 11:12:46

Az Indexhez képest amúgy én naaagyon elnéző voltam. :) http://index.hu/kultur/cinematrix/kritika/2010/09/10/ostoba_parasztvakitas/

clay · http://seeornot.blog.hu 2010.09.10. 14:14:06

Lehet, hogy moziünnepen beülök rá, de nincs nagy kedvem hozzá, ugyanis a korábbi részek nálam így néznek ki: Resident Evil: 10/1 Resident Evil 2: 10/2 Resident Evil 3: 10/3 Úgyhogy ha marad a tendencia, lehet hogy ez a rész nálam is eléri majd a 4 pontot...

Ismeretlen_57212 2010.09.10. 14:57:11

clay, nem vonatkozik rá a moziünnep:)

Montana · http://www.san2000.com 2010.09.10. 15:40:16

4: Nem mondod hogy Indexre jársz kritikákat olvasni ? xD Egy lukas két forintost nem érnek a kritikáik. "amihez képest a Kis Vuk egy Gyűrűk ura" ezt a mondatot vajon mióta várja, hogy beleírhassa az egyik "gyöngyszemébe"? Kajak Ebert-nek képzelik magukat xD Szánalmas...

Ismeretlen_1068 2010.09.10. 16:04:53

7: Ma délelőtt három órát vártam az új kocsink eredetvizsgálatára. Ez idő alatt volt időm Indexet is olvasni. :)

Ismeretlen_1068 2010.09.10. 16:08:06

5: Meglehetősen sajátos a pontrendszered, nálam más tendenciát mutat: RESIDENT EVIL 10/4 RESIDENT EVIL: APOCALYPSE 10/2 RESIDENT EVIL: EXTINCTION 10/2 Ha ezt grafikonon ábrázolnám (x tengely = epizódok száma, y tengely = pontérték), akkor egy lavórt kapnék. :)

clay · http://seeornot.blog.hu 2010.09.10. 18:18:44

AE: Az első részben egyszerűen semmi értékelhetőt nem találtam. Se feszültség, se történet, ellenben néhol elképesztően irritáló videóklippes megoldások. A szinkron meg megadta a kegyelemdöfést. És még csak nem is az olyan rossz, hogy már jó kategória, hanem szimplán halál unalmas. Tényleg, te mire adtál benne 4 pontot? A 3. rész is borzalmas, de legalább kicsit jobban össze van kalapálva és helyeként szórakoztató is.

Ismeretlen_1068 2010.09.10. 18:30:13

10: Nagyon erős volt a nyitány. Ahogy egy láthatatlan erő módszeresen kinyírta a saját alkalmazottjait, egyesekkel még el is játszott, aztán megjelent egy nő, akinek nem voltak emlékei, s igazából az egész földalatti létesítményt fedezte. Aztán bírtam, ahogy behatoltak, ahogy előbb ilyen-olyan csapdákkal, majd pedig nem rohanó élőhalottakkal találták szembe magukat. A film abban a pillanatban ment tönkre, mikor Milla lekungfúzta az első zombikutyát. Onnantól kezdve 12 éves pre-pubertás tinédzserek által összehordott szemétként funkcionált tovább a film - s a folytatásokban ez az érzés csak erősödött. :)

Montana · http://www.san2000.com 2010.09.10. 19:13:26

Ja így minden világos :D

Ismeretlen_76970 2010.09.10. 21:06:25

Az egész franchise egy rezidens nulla. Hihetetlen, hogy 4 részt is megélt...

Ismeretlen_1068 2010.09.10. 23:17:37

13: Holnap reggel megmondom, hogy lesz-e ötödik is.

kapca 2010.09.11. 00:59:30

Hát a film vége jelenet eléggé arra hajaz hogy lesz folytatás.

djk 2010.09.11. 11:01:59

15: Ha még nem vetted észre Paul W.S. Anderson minden filmjét nyitottan fejezi be. Lásd Mortal Kombat, Halálhajó, A Katona, AvP és az összes Resident Evil. Úgy hogy nem biztos, hogy lesz folytatás. Legalábbis, ő csak 4 részt írt meg. Ha lesz folytatás, max pre-producer lesz, vagy az sem.

malacka03 2010.09.11. 13:27:22

Engen men fogott meg annyira!!!Számomra kissebb csalodás volt ez a rész!!! a 3.rész sokat sejtetett de ennek ellenére nem az történt amire számitottam!!!Nem volt rossz nem azt mondom csak nem ez jött le nekem a 3.rész után történtekben!!!! De izlések és pofonok!

Ismeretlen_25084 2010.09.11. 13:40:30

nem értem, mi van veletek. az első rész a maga kategóriájában zseniális volt. csak el kellett hozzá tudni vonatkoztatni az eredeti játékoktól, és úgy már máris megállta a helyét. (mint ahogy a 300 esetében is el kellett tudni vonatkoztatni a thermopülai csatától, vagy az új robin hood-ban a robinhoodozástól :D) nemcsak, hogy pörgött végig, de nagyon szép íve volt a történetvezetésnek, amiben meglepő módon még az amnéziás szál se volt öncélú. a mostani résszel ellentétben híján volt a felesleges karaktereknek (ha mással nem, a gyors elhalálozásával mindenki hozzátett egy kicsit az egészhez), feelinges volt a zombigyilok (oké a kutyák és a végén az a torz atka valóban gáz volt egy kicsit), a kor szellemének megfelelően trendiek voltak a csapdák, és remekül működtek benne a fordulatok. nem tudom, mi többet lehetne remélhetni egy ilyen filmtől, kategóriájában én egyértelműen a legjobbak közt tartom számon. vagy ha nektek mi számít 10/10-nek ebben a zsánerben, ha ez

Ismeretlen_1068 2010.09.11. 13:48:02

Az új DAWN OF THE DEAD-nek pl. kiosztanék egy 10/9-et.

Ismeretlen_141758 2010.09.11. 15:08:13

19: Jogos, jogos!

batboy 2010.09.11. 21:30:42

hát azt kell mondjam, hogy a RE:Afterlife szórakoztató èrtèke nálam megütötte az Avatar-szintet, tehát ennek megfelelöen motsok sok pènzt kívánok ennek is. ès hogy ne csak a szám járjon, hozzá is járulok: ha begyógyul az agyam megnèzem megint. :D

Ismeretlen_1068 2010.09.12. 00:28:27

A film amúgy 11 milliót csinált pénteken és 28 milliós hétvégét jósolnak neki, amivel a széria eddigi legjobbja lehet, szóval lesz itt ötödik rész...

anita 2010.09.12. 14:52:28

Nem tudom mit vagytok úgy oda? Nem volt ez olyan szörnyű.. a filmről írt indexes kritikánál (volt 1 mondat, ami kiverte nálam a biztosítékot!) mindenesetre jobb volt maga a film..

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása