aeon flux

ready for the action now, danger boy?

box office: holmes for the holiday Takács Máté
2009. december 27. 18:24:53

Kategória: 41 komment

Az amerikai mozik bevételei, 2009. december 25 - 27.

A 2009-es év elemi erővel ér véget, amikor is minden idők legnagyobb hétvégéjén a harmadik helyezett is közel 50 millió dolláros bevételt ért el.

Az amerikai mozik bevételei, 2009. december 25 - 27.

A 2009-es év elemi erővel ér véget, amikor is minden idők legnagyobb hétvégéjén a harmadik helyezett is közel 50 millió dolláros bevételt ért el.

A csúcson
Megszokott dolog ebben a műfajban dobálózni a nagy szavakkal, de amikor nem pusztán egy-egy film kapcsán merülnek fel a hatványozott jelzők, akkor igenis helye van a legek emlegetésének, még ha nyakatekertnek is hat egyik-másik. Hollywood nem kis szerencséjére, az évet záró hétvége kezdőnapja idén megegyezett Karácsony napjával, ami hatalmas sorokat eredményezett az észak-amerikai jegypénztáraknál. Az országos bemutatók közül több is a várt szint felett lépett be a körforgásba - az nem kifejezés! -, de a bajnok végül megmaradt. Az AVATAR elsőre izzasztónak tűnő játszmában őrizte meg a vezető pozíciót, ám a pénteki második hely után újult erővel foglalta vissza az őt megillető helyet, na, nem mintha addig tétlenkedett volna a Fox filmje, hiszen első hetét már 137 millió dollárral zárta, amiben benne foglaltatik a valaha feljegyzett legmagasabb december 24-i bevétel is. Az elmúlt három nap folyamán fogott azonban rekordírásba igazán, bepótolva a nyitánykor elmaradt tetteket: James Cameron sci-fi eposza 75 millió dolláros második hétvégéje, amellett, hogy alig különbözik az elsőtől (és ez ekkora magasságban kiváló még ilyenkor is), a mindenkori legmagasabb második hétvégi bevételt jelenti, hajszállal túlteljesítve A SÖTÉT LOVAG által tavaly júliusban felállított csúcsot. A filmbarát berkekben, és azokon is túlmutató közegekben zajló aktuális diskurzusok első számú alanyát képező, már-már jelenséggé duzzadó produkció tíz nap után megközelítette otthonában a 215 millió dollárt, aminél láttunk már persze jobbat idén, de tendenciákban most érezhetően valami ritkának lehetünk tanúi, ünnepi roham ide vagy oda. A vége megjósolhatatlan, és bár még mindig csak a legfelső polcon adhatunk helyet e merész elképzelésnek, de számba kell venni, hogy Cameron megint megcsinálja.

A TITANIC-nak, ha úgy vesszük, könnyű dolga volt annak idején a világ királyává válni jegybevételek terén, hiszen ismert történetet tálalt a legtöbbeknek érdekfeszítő és befogadható módon, és még nem is volt megbolondulva akkoriban a box office frontja úgy, mint manapság, így könnyedén úszhatott jó híre és díjai árával. Az AVATAR-nak nem egy akadályon kell túllépnie a hasonló sorshoz, de egyre inkább úgy tűnik, mindet sikerrel veszi. Egyetlen kérdés azonban még égető fontossággal bír: mennyire megfelelő az Akadémia ízlésének e mesterséges világ, ami ugyan feszeget ezt-azt az imponáló kérdéskörökből, de mégiscsak az év legnagyszabásúbb blockbustere? Hát, győzzön a tévés közvetítés nézettségére irányuló növelési vágy!

Új filmek
Szinte nevetséges, hogy nem az első bekezdésben kell beszámolni egy olyan filmről, ami jócskán rálicitálva a prognózisokra, csaknem megduplázva azokat, 62 millió dollárral követelt helyet magának az izgalmas végjátékban. Guy Ritchie filmje, a SHERLOCK HOLMES (hazai bemutató: január 7.) ugyanis nem kis meglepetésre pénteken átvette a stafétát az AVATAR-tól egy nap erejéig a maga 24 milliós első napjával, hogy aztán - figyelem, megint egy majdnem leg! - minden idők második legjobb startját írja a Warner számlájára azon filmek között, amelyek nem az első helyre érkeztek. És a stúdió jól érzett rá a keresletre, mikor több mint 3600 filmszínházat toborzott idei második legnagyobb (hát, hogy nincs egy elsőség se!) durranása számára - tehát több filmszínházban látható, mint az AVATAR, és azért ne feledjük, hogy ha nincsenek az emelt árú AVATAR-jegyek, akkor máshogy festene a kép a helyezéseket illetően. A száraz tényekkel azonban nincs mit tenni, de megvizsgálható, milyen tényezők vezettek e kiugró sikerhez!

Itt van mindjárt a címben szereplő főszereplő figura, Sherlock Holmes. Akihez e név eljuthatott, a világ bármely szegletén is éljen, jól ismeri, népszerű a klasszikus irodalom és szórakoztató válfaja olvasói között is, megannyi televíziós és filmadaptációt megérve pedig a könyvekkel hadilábon állókhoz is eljutott a popkultúrába már hosszú évtizedekkel ezelőtt végérvényesen beivódott és azóta is gyakran emlegetett alak, aki talán a legismertebb fiktív detektív is egyben. Egy olyan - és ezzel egészen egyedülálló a 18-49 évesek, vagy inkább a tizen-, huszon- és harmincvalahány évesek XXI. századában -, akire a középkorú és idősebb korosztály hamarabb felkapja érdeklődő fejét, mint a fiatalok, s két ünnep között a lehető legideálisabb szórakozási választás számukra megnézni egy mozgóképes verziót Arthur Conan Doyle teremtményéből. Megformálója, a karrier-újraélesztésből az oklevelet feltétel nélkül megérdemlő Robert Downey Jr. A VASEMBER és a TRÓPUSI VIHAR című filmekkel ugyanakkor a fiatalok között is komoly népszerűség-növekedésre tett szert, így végképp univerzális attrakcióvá vált a SHERLOCK HOLMES, amit segített a jól összerakott előzetes, mely gyorstalpalót adott Holmes jelleméről, Watsonnal való viszonyáról és felvázolt valamiféle világvége-fenyegetést és egy gonosztevőt is, akit pedig mindez hidegen hagy, annak prezentálta Rachel McAdams-t. Nem maradt hát emberfia, aki moziba eljuthat és mégis otthon maradt volna. Ez ugyanakkor nem mentes a buktatóktól sem (gondoljunk csak a tavaly ilyenkor debütáló MARLEY MEG ÉN-re vagy ESTI MESÉK-re, melyek összbevételük felét bő egy hét alatt, december utolsó napjaiban gyűjtötték össze), de aggodalomra nincs ok; hasonló, tempós lefolyással is könnyedén 200 millió dollár fölött lesz a vége a tavaly októberben a SPÍLER-rel az amerikai piacon befürdő Ritchie filmje számára, és ez már elég nyomós érv arra, hogy rövid időn belül viszontlássuk Downey Jr.-t amúgy Golden Globe-jelölt szerepében.

***

Nem csak Sherlock Holmes izzasztotta meg az AVATAR-t, hiszen szerdán, premierje napján az ALVIN ÉS A MÓKUSOK 2. (Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel; hazai bemutató: már a mozikban) dobbantott közel 19 millióval, ám másnap, azaz Szenteste napján helyre állt a világ rendje azzal, hogy 58%-ot zuhantak a Fox mókusai. Így tehát kevés híján 27 millió dollárral várták a hétvégét a megduplázott számú éneklő mesehősök, és a folytatás nem is okozott csalódást. A péntek-vasárnap időszakra jutó 49 millió dollár emelkedést jelent a 2007-es első rész nyitányához képest még úgy is, hogy a plusz két nap folyamán már sok érdeklődő megfordult a 3700 teátrumban. És ez a félszázmillió egyúttal a legnagyobb összeg, amit harmadik helyen nyitó produkció fel tud mutatni, tehát Alvin és a többiek a legtöbbet hozták ki magukból. Vagy mégse? A kritikusok helybenhagyták a DR. DOLITTLE rendezőjének filmjét, mondván, a slapstick humornál azért nem ártott volna több is. A 200 millió dollár ettől függetlenül ez esetben is erősen valószínű.

A Universal Pictures határozottan a felnőtt korosztályt célozta meg az EGYSZERŰEN BONYOLULT (It's Complicated; hazai bemutató: már a mozikban) című romantikus vígjátékkal, melynek főszereplőinek átlagos életkora 58 esztendőt mutat. Nancy Meyers a MINDEN VÉGZET NEHÉZ-zel már tanúbizonyságot tett arról, hogy ért ezen megbúvó nézők moziba csábításához, és most sem okozott csalódást, hiszen a film 22 millió dollárral lépett a negyedik helyre, a legjobbra, ami most juthatott neki. Bevétel terén ez azért nem a maximum, de biztosra vehető, hogy Sherlock Holmes többeket csábított kalandra azok közül, akik jobb híján Meryl Streep szerelmi szédelgéseit választották volna. A jövő nem lesz sietős a Rotten Tomatoes újságírói által közepesnek ítélt, másfelől viszont három Golden Globe-ra jelölt alkotásnak, de a rendezőnő előző munkája, a HOLIDAY eredményétől nem fog sokkal messzebb végezni.

Idő- és karakterpocsékolás lenne feleleveníteni, mekkora utat is járt be George Clooney a VÉSZHELYZET óta. A sármos színész most azonban repül: az EGEK URA (Up in the Air; hazai bemutató: január 21.) című drámai vígjáték, amellyel a SZIRIANA óta a legközelebb került az Oscarhoz, pár hét remek eredményt hozó, limitált futás után közel kétezer mozi műsorára került fel szerdán, és hozott derék számokat. Derék számokat, hiszen a mozinkénti átlag drasztikus csökkenése ellenére a 11 millió dolláros hétvégi összeg jó összeg egy efféle filmtől, ami nem tartozik a konvencionális szórakoztatók közé. Jason Reitman korábban már elnyerte a nézők kegyeit a JUNÓ-val, most a Paramount megfelelő sakkozásán múlik, lesz-e az igen esélyes nagyobb díjakkal együtt százmillió feletti bevétel is.

Az EGEK URA esetével ellentétben a KILENC (Nine; hazai bemutató: február 4.) című musicalnek semmi sem jön össze. A kritika tetszését egyáltalán nem nyerte el a CHICAGO rendezőjének új produkciója, pedig ha ez sikerült volna, az év egyik legünnepeltebb művéről lenne szó, már csak a pazar szereposztás okán is. Ez utóbbi önmagában nem volt elég az amerikaiaknak, úgy tűnik, így a Weinstein Company kénytelen beérni az országos szintre lépés alkalmával 5 és fél millióval és a 8. hellyel, ami igen harmatos. A helyzeten már csak egy Golden Globe-tarolás segíthet, amire, ismerve a külföldi újságírókat, jó esély van. Máskülönben a KILENC 20 millió alatt megfeneklik.

Korábbi filmek
Az egy hete érdektelenségbe fulladó HOVA LETTEK MORGANÉK? égető kérdésére a nézők továbbra sem akarják megtudni a választ, a Sony komédiája így vaskos buktává nőtte ki magát. Bár a múlt hetihez képest minimálisan csökkent hétvégi bevétele, az INVICTUS - A LEGYŐZHETETLEN szénája sem áll sokkal jobban, de ez ügyben a legjobb film-jelölésekkel idén bőkezűen bánó Akadémia még segíthet. A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA című Disney-mesének sem ártana kívánnia egyet egy csillagtól, mivel a gyereksereglet az éneklő emberek, békák, krokodilok és egyek helyett mókusokat kért a fa alá, így a 100 milliós 2D-s vállalkozás csak kis lépést tett előre 9 milliós harmadik hetével. Sandra Bullock ezzel szemben mit sem veszített határozott fellépéséből: a THE BLIND SIDE némi növekménnyel előző köréhez képest 180 millió fölé növelte a kasszát.

A hétvégi összforgalomhoz foghatót nem látott még a filmipar: az első becslések a 270 millió szomszédságába teszik a mozijegyre kiadott dollárokat, ami bizony határozott pluszt jelent az eddigi rekorderhez, amelyet A SÖTÉT LOVAG bemutatójakor mértek (így 2008 azonos víkendjét kár is megemlíteni). Szebb búcsút nem is vehetett volna a közönség a 2009-es filmévadtól, pláne, miután először történelme során 10 milliárd dollár fölé lökte az éves összesített bevételeket. A mozik és a stúdiók kivételesen jó évet zártak, hiszen nem pusztán bevételben, de nézőkben is javulást hozott az esztendő az előzőekhez viszonyítva (2004 óta a legjobb e téren), s mindezt a korábbinál kevesebb filmmel érték el, vagyis az egy filmre jutó átlagos nézőszám és bevétel növekedésével.

Ami jön
2010, és egy hétvége az ismétléseknek. Újév napján nem startol országos premier, így az AVATAR és a SHERLOCK HOLMES ismét megküzdhet egymással a dobogó legfelső fokáért.

A Top 10
1. Avatar ($75.6m/$212.7m)
2. Sherlock Holmes ($62.3m/$62.3m)
3. Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel ($48.9m/$75.6m)
4. It's Complicated ($22.1m/$22.1m)
5. The Blind Side ($11.5m/$184.2)
6. Up in the Air ($11.3m/$24.0m)
7. The Princess and the Frog ($9.0m/$63.7m)
8. Nine ($5.5m/$5.8m)
9. Did You Hear About the Morgans? ($5.0m/$15.6m)
10. Invictus ($4.1m/$23.0m)

updated: 2009. december 29. 9:07

Címkék

avatar musical box office comedy george clooney guy ritchie james cameron robert downey jr adventure romance sherlock holmes children movie

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr904537459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DCIJB 2009.12.27. 18:37:58

Az Avatar diadalmenete itt kezdődik. ;)

Jake 2009.12.27. 19:45:54

Boxofficemojoról: Domestic: $212,268,000 + Foreign: $402,900,000 = Worldwide: $615,168,000 Jesszusom több mint 600 millió dollár 10 nap alatt!!! Szerintem ez a gyorsaság új rekord, de majd utánanéznek az illetékesek:D

DCIJB 2009.12.27. 19:50:18

OMG. Világviszonylatban az Avatar all-time második helye be van biztosítva.

Lackó 2009.12.27. 20:27:24

avatar: remélem, megint alulbecsülték a vasárnapot 1-2 millióval. ha a sherlock meg az alvin is eléri a 200 milliót, akkor az éves top 10 csak 200 milliós filmekből fog állni. princess and the frog: elképesztően gyatra teljesítmény, az év egyik legnagyobb negatív meglepetése. akárhonnan is nézem, nem látom, hogy érhetné el innen a 100 milliót. nine: hát kac kac. az a f*szpörgettyű marshall egy nézhetetlen filmet csinált a gésa emlékirataiból, szóval felőlem mehet az asylum filmhez forgatni (ja igen, meg weinsteinék, a másik kedvenceim...)

Ismeretlen_53881 2009.12.27. 20:41:04

és a letöltés megöli a mozit ;)

Lackó 2009.12.27. 20:46:43

princess/frog: mondjuk ha jövő hétvégén is hoz 8,5 milliót, akkor esetleg elérheti. akkor olyan 78-79m körül állna. bár amikor elseje legutóbb péntekre esett (1999-ben), 20% körül estek a filmek. úgy néz ki, a 30-as blockbuster-rekord is meglesz, de mennyivel megyünk fölé? ha a princess, az up in the air és az it's complicated is megcsinálja, az már 33 lenne.

DCIJB 2009.12.27. 20:48:47

Most néztem, a hazai IMAX Avatar vetítéseire január 4ig már elkelt az összes jegy! Meddig megy vajon telt házzal?

DCIJB 2009.12.27. 20:54:03

A szakértőktől kérdezem: ha pl. ma eladnak egy mozijegyet egy jövő heti vetítésre, a jegy ára az eheti vagy a jövőheti bevételbe fog beleszámítani?

jimbo 2009.12.27. 20:54:59

kiványcsi leszek, hogy 2010-ben mi lesz a tendencia, emlékszem, 2009-ben minden héten az volt, hogy jobban teljesitette a tavalyinál (2008), gondolom 2010-ben meg a forditva lesz. az már biztos, hogy nine rendezője fogja rendezni a karib 4-et?

Lackó 2009.12.27. 23:35:37

ideje kiosztani a koronákat. a királynő: hát igen, Sandra Bullock. térdre rogyok nagysága előtt. a király: idáig Liam Neeson és Kevin James között vacilláltam, de most végleg eldőlt: Robert Downey Jr. jelenleg magasabban szárnyal, mint Johnny Depp az első kalózok idején.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 00:16:03

8: a jövő hetibe.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 00:18:45

az AVATAR meghódítja a tizedik számjegyet, ez most már biztosnak tűnik, de hogy ezen felül mit művel, azt csak a jó ég tudja. konstruktívat szájtátás okán nem tudok mondani. :)

Ismeretlen_139112 2009.12.28. 00:30:38

http://www.geekologie.com/2009/12/19/avatar-spoiler.jpg

Ismeretlen_139112 2009.12.28. 00:42:51

Főleg az utolsó képkockán röhögtem nagyon :)

tristram 2009.12.28. 12:13:55

Azt figyeltétek Zemeckis mekkorát bukott? Három filmjéből mindhárom sikertelennek számít, az utóbbi kettő kifejezetten buktaszagú, minek erőlteti ezt a technikát mégis? Mindenesetre a disney hagyományos meséjét jobban sajnálom.

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 12:42:27

a disney az évad nagy vesztese, de én is csak a békát sajnálom. a CAROL egy arrogáns cirkuszi látványosság... majdnem olyan, mint az AVATAR, csak ez utóbbi még működik is. :)

Ismeretlen_112472 2009.12.28. 16:03:37

A HERCEGNŐ ÉS A BÉKA-t sikerült megnéznem a múlt héten (egy AVATAR újrázás után), és nekem tetszett. Mondjuk a sztori nem volt olyan nagy volumenű, mint a korábbi hercegnős mesék, de egy szerethető darab. Én drukkolok neki, mert szeretnék még több hagyományos mesét. Apropó! Ti hallottatok róla, hogy 2011 körül jön a Szépség és a Szörnyeteg 3D-ben? Ha igen, akkor tudtok róla többet esetleg?

Komplikato 2009.12.28. 19:00:41

Nem lehetetlen. Anno a Szépség és a ... volt a Disney első olyan filmje, ahol 3D karaktermodelleket használtak, és azok alapján készítették el a háttereket és a szereplők rajzait. De így is nagyon nagy meló lenne, kérdés megérné e nekik?

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 20:53:17

vajh hová tűnt hun és mikor írja meg a csodálatos magyar számokat?

Daemiaen 2009.12.28. 21:09:33

Miért, neki fixen itt kell lennie hétfő este? Nem mehet el nyugodtan egy swinger klubba? :)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 21:13:25

az attól függ, hogy a kevin kline/sigourney weaver félére vagy a jon favreau/vince vaughn változatra gondolsz.

Ismeretlen_104405 2009.12.28. 21:21:22

Hmm. Ideje lesz megnéznem a Jégvihart. :)

Ismeretlen_112472 2009.12.28. 22:46:29

S már meg is jöttek a számok. Igaz még nem a véglegesek. :)

Ismeretlen_1068 2009.12.28. 22:53:04

TDK owned! http://boxofficemojo.com/alltime/weekends/moreweekends.htm?page=2&p=.htm

Ismeretlen_112847 2009.12.28. 22:54:43

Épp most akartam írni :) Ideje updatelni a cikket.

Ismeretlen_82723 2009.12.28. 23:04:45

Jajdeittkellülnömmindig. :) Igenis, updatelve (javarészt)!

Ismeretlen_1068 2009.12.29. 18:47:52

motherfucker! http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=61911

Lackó 2009.12.29. 19:32:42

több, mint a múlt hétfője :-) már meg sem lepődök. a 475 milliós tippem túl konzervatív volt?

Ismeretlen_112847 2009.12.30. 20:16:02

"Avatar breaks $250M in just 12 days tying SpiderMan2. Only Dark Knight, Transformers2, Pirates 2 & SWep3 did it faster." http://twitter.com/giteshpandya

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 06:16:39

nemzetközileg 12 nap alatt 726 millió: http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=62017

Ismeretlen_139112 2009.12.31. 11:26:17

Nem hiszem hogy 2 nap alatt lenyomhatná a TF2-t és az IA3-at, de hogy január első hétvégéjén megcsinálja, az most már szinte biztos.

Ismeretlen_1068 2009.12.31. 12:19:28

31: nem is kell neki: bőven elegendő, hogy 2009-es bemutató. amíg nem veszik le a műsorról, addig versenyben lesz a 2009-es bemutatókkal.

Lackó 2009.12.31. 17:29:17

Avatár szerdán 18,4 mil. egyre biztosabb, hogy 60 millió fölötti hétvégét zár (350m+ totál). jesszus vazzeg.

Lackó 2009.12.31. 17:39:13

11 éve szerdáról csütörtökre a patch adams 25%-ot, míg a szerelem hálójában 29%-ot növekedett. (20 milliós avatár csütörtök?)

Ismeretlen_1068 2010.01.01. 16:46:46

THU BO - Avatar $14.9M/$283.8M, Chipmunks 2 $8.75M/$120.7M, Sherlock Holmes $8.72M/$102.3M.

Ismeretlen_1068 2010.01.01. 16:49:35

még néhány cent és lekörözi amerikában a NEW MOON-t. nemzetközileg természetesen már régóta owned. :)

Lackó 2010.01.01. 16:57:19

oké, a 11 évvel ezelőtti adatok már nem mérvadóak :-) remélem ma rohamra indul a másnapos zombihorda.

Ismeretlen_1068 2010.01.01. 23:54:25

a tf2 a 14. napon már csak 5.6m-t csinált - igen, az egy átlagos hétköznap (nyári szünettel egybekötve), ugyanakkor a harmadik hétvégén kb. 24 millát csinált, az AVATAR-nak meg önmagában a szombatja lehet ennyi, sőt... szerintem lassan borítékolhatjuk az év sikerét.

Ismeretlen_1068 2010.01.02. 21:31:30

Friday Total 1 Avatar $25,000,000 $308.8 2 Sherlock Holmes $14,900,000 $117.2 3 Alvin & the Chipmunks 2 $13,000,000 $133.7 4 It’s Complicated $7,100,000 $57.3 5 The Blind Side $4,500,000 $200.9 ez a hétvége is szarnak néz ki. :)

Lackó 2010.01.03. 09:10:41

péntek: 25,2m szombat 25,5m mégsem esett vissza :-) az eddigi 3. hétvégi rekordot (pókember 45m) két nap alatt lenyomta

Ismeretlen_1068 2010.01.03. 10:04:20

már a teljes hétvégi előrejelzés is megvan, de ennek leleplezését igazán hagyjuk meg a magyarnak. :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása