aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: tell no one (2006) Zalaba_Ferenc
2008. február 26. 23:07:32

Kategória: 7 komment

harlan coben regényeiért versengenek az amerikai producerek, elsőként mégis egy színészből lett francia rendezőnek nyílt alkalma celluloidra adaptálnia az amerikai bestselleríró egyik művét. hogy hogy sikerült neki? szimplán csak meggyőzte az írót arról, hogy ő a legnagyobb rajongója a földön. filmjéből viszont nem csak az odaadás sugárzik, hanem a hozzáértés és intelligencia ritka keveréke, amely meghozta számomra az utóbbi évek egyik legütősebb thrillerjét.

alex beck (francois cluzet - a szegény ember daniel auteuilje?) feleségét nyolc évvel ezelőtt meggyilkolták. a rendőrök először őt vették elő, s mire bebizonyította ártatlanságát, a nyom kihült, a tettest soha nem kapták el. alex azóta sem dolgozta fel a traumát, s mikor egy ismeretlen címről hírt kap a feleségéről - aki talán mégsem halt meg -, megfordul körülötte a világ.

beck részben hitchcocki karakter, hisz akaratán kívül kerül bele egy jókora disznóságba, amelyből csak úgy tudja kivágni magát, ha bizonyítja ártatlanságát, azaz felgöngyölíti a szálakat. ám a tell no one főhőse nem az eszményi ártatlanság iskolapéldája, akivel bármely néző szívesen azonosulna, sokkal inkább áldozat, aki az eseményekkel sodródva próbál napirendre térni érzelmei felett. tökéletes átlagember, akivel - ha akarod, ha nem - azonosulni fogsz.

és mikor ez megtörténik, akkor a sztori is magával ragad. jobban is jársz, ha egy hullámhosszra kerülsz a "hőssel", ugyanis a cselekmény meglehetősen kusza; gondolkodásra, töprengésre késztet, néha csak a zárat mutatja, máskor pedig a kulcsot - a kapcsolatot beckkel együtt neked kell megtalálnod, ráadásul minden egyes ajtó felnyitásával újabb és újabb problémák vetődnek fel - egészen az elegáns befejezésig, amely kikezdhetetlen választ ad valamennyi kérdésedre. és hidd el, messze nem "látom a halottakat" szerűt.

frappáns. lebilincselő. magvas szórakozás. (trailer)

Címkék

kritika thriller eurocinema 9csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr534535153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pizsama · http://yofilm.blogter.hu 2008.02.27. 00:06:08

szégyen, de még csak nem is hallottam róla. viszont írásod hatására biztos meg fogom nézni.

Ismeretlen_85452 2008.02.27. 09:31:08

Igen, fura, hogy egy ekkora filmnek ilyen kicsi a visszhangja.

Ismeretlen_1068 2008.02.27. 09:38:21

no, majd mi csinálunk neki. :)

Lobo · www.freeweb.hu/lobotomia/blog.php 2008.02.27. 09:58:39

Én csak a könyvet olvastam (persze:), ami tényleg jól sikerült. Nem is tudtam, hogy készült film. De majd megpróbálom megnézni is Egyébként tényleg Hitchcock nyálát csorgatta volna az alapanyagért:)

Ismeretlen_1068 2008.02.27. 10:09:20

megjelent magyarul?

Ismeretlen_35129 2008.02.27. 13:14:32

Ja ja, pár éve, a Gabo adta ki El ne áruld senkinek címmel. Antikvarium.hu-n előjegyezhető, de elég sok kvtárban is megvan. Egyébként ők felelnek az Elmore Leonard könyv megjelenéséért, az Out of Sight-ért is is aminek meg "Mint a szamár szürke ködben " volt a címe (nehogy asszociáljon is valaki a filmre):)

Ismeretlen_1068 2008.02.27. 14:49:24

jesszusom. már a tell no one fordítása is nagyon erős, de a szürke szamár mindent ver.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása