aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: hot fuzz (2007) Zalaba_Ferenc
2007. június 24. 12:44:15

Kategória: film 12 komment

hot fuzz (2007). mondj egy épkézláb brit zsarumozit! na jó, ne törd a fejed: segítek, ilyesmi nem létezik. egyetlen filmesnek nem jutott még eszébe, hogy megpróbálja misztifikálni a british police force, bocsánat: police service vérciki egyenruháját, hisz ez legalább akkora képtelenség, mint jean claude van damme visszatérése (de ő legalább próbálkozik). mostantól viszont másképp lesz: ha 5, 10, 25 év múlva elhangzik a fenti kérés, 10-ből 6 ember kapásból rávágja, hogy "hot fuzz!", a maradék négy pedig a "hot fuzz 2: a pint of pain"-re voksol majd.

szóval a pegg/wright páros megcsinálta a lehetetlent: vérbeli zsarufilmet forgattak, amely - micsoda fordulat! - minden, csak nem színtiszta zsarufilm. simán elintézhetném a zsánerparódia címszóval, de itt azért többről van szó: a paródiákat arról lehet felismerni, hogy a célkeresztbe állított műfaj egyetlen tényezőjét sem veszik komolyan; a legfontosabb aspektusokat a lehető legfelületesebben kezelik, mert az szellemes (a horrorparódiákban a trükkök gagyik, a krimikomédiákban a lövöldözések kisstílűek, stb.). ezért is emelkedik ki a brit alkotópáros munkája a tömegből: már a spaced c. sorozat - amely tele volt filmes utalásokkal - is több volt egyszerű sitcomnál, a zseniális shaun of the dead sem futamodott meg, mikor a vérontásról volt szó, pedig a felütésben lágyabb volt mint richard curtiz bármelyik munkája.

a hot fuzz is ezt a nyomvonalat követi: detektívfilm, kisvárosi komédia és látványos akciófilm egybe gyúrva, és még annál is több: edgar wright nagy rajongója az olasz thrillereknek, (ez már a grindhouse-hoz forgatott don't fake traileréből is látszik), a hot fuzz középső fele is olyan, mintha egy giallót látnék ürügy jellegű cselekményével és véresen kreatív gyilkosságaival, aztán megidézésére kerül nagy-britannia talán legjobb horrorja is, szóval ez a film sem sétagalopp: néhol már-már kényelmetlenül grafikus, szerencsére a vérdelejt mindig sikerül elütni egy-egy frappáns poénnal. mikor pedig előkerülnek végre a fegyverek, akkor a film hihetetlenül nagyot szól.

ennek ellenére a shaun szerethetőbb munka: egyenletesebb, kevésbé csapongó film, de leginkább frissessége miatt fészkelte be magát a szívembe, nem mintha nick frost figurája abban a filmben kisebb bunkó lett volna, mint a hot fuzzban. de az észbontó tempóval pörgő filmen érezhető a "vérszem" effektus, amely a rengeteg ügyes utaláson, helyzetkomikumon és világbajnok figurán is túlnő - pontosabban lehengerlő menyiségüknek köszönhetően lesz egy kicsit terhes: egészen addig a pillanatig, amikor simon pegg páros lábbal rúg fejbe egy megvadult nagyit... (trailer)

Címkék

kritika comedy timothy dalton jim broadbent martin freeman simon pegg bill nighy nick frost edgar wright joe cornish eurocinema 8csillagos brit flick britflick

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr354534593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brumi 2007.06.24. 15:02:46

Hot Fuzz Nagy volt a dilemma, hogy Epic Movie-t, The Reaping-et vagy Hot Fuzz-t nézzek. Az első kettő minőségében biztos voltam, a címben szereplő film színvonaláról a trailer alapján voltak sejtéseim, de azért gondoltam adok neki egy esélyt. Az iszonyatosan túlhypeolt Simon Pegg és Edgar Wright duó előző filmjét már a trailer alapján elvetettem, ezzel is azt kellett volna tenni. Lehet, hogy csak én vagyok ilyen maradi, de egy vígjátéktól elvárom, hogy vicces legyen. A közel két óra alatt kétszer mosolyodtam el, őszinte nevetésre nem futotta. Ásítások és szemlecsukódások viszont megszámolhatatlanul sokszor előfordultak. Azt meg már ne is említsem, hogy a film feltűnően emlékeztetett a Zsernyákokra. Érdekesmód a svédek ebből az alapötletből egy rendkívül szerethető és humoros alkotást tudtak összehozni, ellenben angol sorstársaikkal, akiknek a magas költségvetés ellenére sikerült egy bűnrossz filmet készíteniük. Angol humor ide vagy oda, a Hot Fuzz említésre sem méltó. IMDB Top 250? Csak angolok látták a filmet? Inkább a bottom 100-ba tenném, ott jó helye lenne. Az tény és való, hogy az angol (abszurd) humor nem az én asztalom, de az Alul semmi például nagy kedvencem, a Gyalog galopp szintén, Sacha Baron Cohen pedig mindent visz. Nem ragozom tovább, ezt az 1 pontot is Chuck Norris és Shakespeare miatt kapja. Ha jó műfajparódiát akarok, akkor inkább előszedek egy Trey Parker és Matt Stone-féle őrületet vagy elutazok Marbellára Torrentéhez. Értékelésem: 1/10

ae · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.06.24. 16:40:44

no, ez igazán szigorú kritika.

Bomarr 2007.06.24. 20:33:46

Bizony, pedig a film simán az év legjobbja eddig... persze ez egyenlőre nem különösebben nagy mutatvány :)

Ismeretlen_37621 2007.06.24. 23:24:30

szerintem is vicces volt (humorérzék nem árt hozzá:).. bár 8-at nem adnék neki, de jó film

Brumi 2007.06.24. 23:42:24

Akartam szeretni, de egyszerűen nem ment. Idei bottom 10-ben bérelt helye van a dobogón, ez van. Úgyis mindig az a baj, hogy halálra dícsérem a filmeket, most jött egy, amiben egyszerűen nem tudok pozitívumot találni.

The Tornado · www.cloneshit.hu 2007.06.25. 11:27:49

I am The Tornado and I approve this message. Nekem teljesen mukodott, shaun of the deadet is megnezem ezutan. Nem eletem filmje, de vegigrotyogtem 9/10

adc 2007.06.27. 00:03:53

brumi: ez nem csak sima vígjáték, kár hogy úgy nézted. 10/8

Ismeretlen_23729 2007.07.08. 17:48:50

Szép. Megnézem a Shaunt.

Ismeretlen_1068 2007.07.08. 18:01:56

énennél is messzebb megyek: valamelyik következő KM-en kéne nézni bad boys 2-t, mert az olyan rossz, hogy már csak ezért is vicces.

Ismeretlen_23729 2007.07.08. 18:38:18

Most jövök rá, hogy már láttam és szerettem.

Ismeretlen_1068 2007.07.08. 18:53:07

pedig az egykori szárnyasod eőteljesen próbált meggyőzni az ellenkezőjéről. :) (együtt néztük.)

Lobster 2007.07.08. 22:04:49

Hehe. Én is a nagyis jelenetet ecsetelem mindenkinek aki kérdezi hogy most tulajdonképp milyen film is ez.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása