aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2007. április 23. 00:02:26

Kategória: 20 komment

miért van az, hogy a legedzettebb horrorajongó sem bírja nézni, ha egy állatot bántanak a filmvásznon? tágra nylít szemmel csüngsz azon, ahogy olga karlatos szemét átszúrja a faszilánk, vagy ahogy david warner buksiját lecsapja az üvegtábla, de mikor a zombi leharapja a kanári fejét, és a kutya életet ad egy idegen lénynek, akkor szorongsz és nem nézel oda. miért érzed jobban az állat szenvedését, mint saját embertársadét?

talán ez azért van, mert könyebben kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy ki kell oltanod egy állat életét, és a realizmus pofán csap. lehet, egy gyerekkori emlék vagy egy mélyen őrzött titok tör elő a tudatod mélyéről, az is lehet, a civilizáltsággal kioltott ösztöneid miatt remeg a bensőd, vagy egyszerűen csak kényelmetlen dolog ott ülni a tápláléklánc csúcsán kezedben csirkecombbal, valódi bőr övedbe kapaszkodva, és egy pillanatig sem gondolni arra, mi lehet mindez mögött.

a filmszemle egyik díjnyertes alkotásában megölnek egy macskát. no persze, a média (nem akarok álszent lennni: jómagam is) botránykrónikát farag a témából, olvashatsz az eseményről többek között az indexen, meg az összes filmes fórumon. az emberek kikelnek magukból, vért és választ követelnek, és így van ez jól. én is a "legjobbakat" kívánom toepler zoltánnak és mindenki másnak, akiknek benne volt a keze ebben az egészben, viszont a kis konzervdobozban, amit az emberek erkölcsből kalapáltál maguknak, valahogy álszentnek tűnik a nagy kirohanás, mikor 99 másik esetben inkább balra nézünk, és különben is kultfilmet csinálunk a cannibal holocaustból meg a faces of death-ből.

Címkék

offtopic velemeny

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr214534539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Angelus 2007.04.23. 06:48:24

Különben nem csak ez érthetetlen, de miért kellett eddig várni vele? Mikor volt már a filmszemle, vagy másfél hónappal ezelőtt. Érdekes, hogy akkor is megnézték egy csomóan és valahogy eddig ez senkit sem érdekelt. Miért?

Angelus 2007.04.23. 06:51:49

Még annyit, hogy a horrorokat azért nem kéne ide veni, mert mindenki tudja hogy csak kitalációk. Természetesen cidrizel, miközben nézed, de tudat alatt tudod, hogy nem hal meg senki és senkit sem darabolnak fel. A valódi probléma ott kezdődik, mikor valaki egy kalap alá veszi a fikciót és a valóságot. Úgy ábrázol egy halált, hogy ott az adott élőlény elpusztul, akkor az már nem normális viselkedési minta, sőt még azzal leplezi is, hogy művészi célt szolgál... Vicces és szomorú hogy ilyen megtörténhetett.

Ismeretlen_1068 2007.04.23. 08:09:44

dehogy nézték meg sokan. láthatta kb. három tucat ember, meg még néhányan a zsüriből. és nem akármilyen horrorokat vettem ide, hanem exploitation filmeket: ezek nagyon is idetartoznak.

waces · waces.blogspot.com 2007.04.23. 08:48:14

De az exploitation filmeknel is tudod (szeretned hinni), hogy nem igaz. Azert a CH hirhedt teknosboncolos reszenel nem vagyok biztos abban, hogy csak trukk volt. A nagyobb gond szerintem ott van, hogy az mar regen rossz, ha csak es kizarolag ezzel lehet eladni egy filmet (egyebkent melyik filrol is van szo?). Masreszt az allatok kinzasa azert felhaboritobb, mert ok tisztabbak (es lenyegesen sajnalatra meltobbak) mint az emberek. Es mig legtobbunkben ott rejtozik a szociopata, addig az allatkinzo nem annyira.

Ismeretlen_1068 2007.04.23. 09:12:38

lehet, mindezt vmi ősi irigység táplálja, hogy íme, mi mennyi konvenciót növesztettünk magunknak, miközben ők tisztán, egyszerűen, mindenféle színjátéktól mentesen képesek élni. a CH-ban több állatot is megölnek: mondjuk én nem voltam képes végignézni a filmet, de a kibelezett teknőst és a lelőtt kismalacot nem tudom feledni. a szóban forgó film az álszent: http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_where=2&i_film_id=83616&i_city_id=3372&i_county_id=-1

mr. 2007.04.23. 14:44:46

az emberkínzásnál két, alapvetően egyenlő fél "kűzd" egymással, csak az egyik éppen az adott pillanatban némi hendikeppel rendelkezik. míg az álltok vs. ember esetén az állat a találkozók örök veszteseként van elkönyvelve. olyan hátrányból indul, mely több ezer éves "evolúció" eredménye, ezért érzünk vele annyira egyet. a sima állatgyilkolászásnál és feldolgozásnál, pl. fejleharapás, lelövés, kibelezés, szerintem nem egyértelmű, hogy valaki "nem bírja nézni". aki már számtalanszor nyúzott meg, zsigerelt ki állatot, mint pl. jómagam is, annak nincs nagy különbség, hogy éppen ember vagy állat fekszik azon a bonc(trancsír)asztalon.

Bomarr 2007.04.23. 16:34:53

Szerencsétlenségemre pár évig agrármérnöknek tanultam. Ennek okán egy rakás vágóhidat meglátogattunk, meg mindenféle állat-tenyésztő helyet... az a nem semmi amikor egy madárfajt direkt ugy tenyésztenek ki, hogy gyakorlatilag életképtelen legyen, viszont óriási májat növesszen. Egy pár négyzetcentis helyen rohad egész életében, gépek etetik, aztán szépen levágják. Látni ezt, azért durva. S ez már az europai unios szabványokhoz igazitott eljárás... ezaz iparilag szentesitett állat-kinzás. Ugyhogy igazat adok a beirásnak: az alkotók megérdemlik, amit most a fejükre kapnak, de ebben az egész perpatvarban van valami 'álszentség'.

Ismeretlen_1068 2007.04.23. 16:55:20

mr: egyre kevesebben vannak, akik oda mernek nézni. én is "city kid" vagyok, nem bírom az efféle dolgokat, viszont nem lebeg színes köd a fejemben. tudom, mi történik akkor, ha egy macska 6-8 kölköt ellik, s nem találnak gazdát, maximum 1-2-nek. az egész művészinek kikiáltott öncélúsága, hatásvadászata az, amitől felfordul a gyomrom. érdekesség: minden idők egyik legjobbnak tartott magyar filmjében, a sátántangóban is van egy ilyen jelenet.

Ismeretlen_1068 2007.04.23. 16:57:16

bomarr: mindez azért lehetséges, mert azok az állatok nem képesek elmondani, mennyire szarul érzik magukat... erről eszembe jutnak azok a "vegetáriánusok", akik nem esznek disznóhúst, marhát és szárnyast, ugyanakkor halat simán. és miért? mert a halnak nincs hangja.

Angelus 2007.04.23. 17:55:14

Mos egy nagyon sokrétű és vitatott dologba másztunk bele, mert az állatkínzás is lehet önkifejezés, figyelemfelhívás, bármi. Ha nagyon durvát akarnék mondani, akkor fellapoznék egy pszichopatákról szóló könyvet és döbbenetes statisztikákkal tudnél előrukkolni. Általában a pszichopata ill. szociopata személyiség kezdeti jelei közé sorolható az állatkínzás. Egy idő után azonban ez már nem elégíti ki a személyiséget és túllép ezen a határon, ekkor kezdődik az embergyilkosság. Ez az egészben a leg érthetetlenebb, hogy az állatok megölésekor még sokak szeme meg sem rebben, de mikor egy ember hal meg az már botrány. Másik szélsőséges példa: Ma kb. 3 elütött macskát és 2 kuytát meg egy sünit láttam az út szélén Kecskemét és Békéscsaba között. Érdekes, hogy erről még soha nem készült statisztika, dokumentum film pedig az az állat is szenved, ha nem hal meg azonnal. Ez nem állatkínzás? Nyugottan lehetne cserbenhagyásos gázolás... Azonban ennyire nyilt szinen ezt bemutatni azért már elgondolkodtató. A CH-t nem láttam, nem érdekel, de nem hinném, hogy a filmek töbségében valóban megölnék az állatokat egy jelenet kedvéért.

Ismeretlen_1068 2007.04.23. 22:45:08

félOFF-> ezt a képet waces blogjáról "lőttem": http://bp2.blogger.com/_xP0gGsslRKE/RiOKW2c2MuI/AAAAAAAAAGE/xDGuEIdOAIE/s1600-h/o_shirley-manson-petagr.jpg

Angelus 2007.04.24. 06:30:01

Ez a szörme ellenes kampány egy plakátja ha jól látom. Mindenesetre találó, több ilyen kéne.

Ismeretlen_22500 2007.04.24. 10:58:12

ha már offtopik, legyen kövér: aki meggyőződésből vega az nem eszik halat sem. a vegánok tejet sem, sőt az elvakultak kb csak a fáról leesett gyümölcsöt eszik, stb. én vegafoodtól rendelek kaját, ott GOMBA ÉS HAGYMA mentesek a kaják, ne kérdezd miért, a gombát még csak csak értem, de a hagyma... én csak egyszerűen nem szeretem a húst, viszont kő a fehérje, úgyhogy havi 1-2x muszáj enni halat, vagy szóját, de azt nem szeretem annyira. (és nincs köze ahhoz, nincs hangja, vagy van hangja, a legfehérebb hús, ennyi.) jól hozzászóltam a témához, mi? (állatkínzással én sem értek egyet, nem lehet művészi célokat indoklásként használni, ez van.)

waces · waces.blogspot.com 2007.04.24. 11:25:47

naturka: azert nincs gomba es hagyma a vegafood eteleiben mert az indiai/krisnas vegetarianus vonal tisztatalan novenynek tartja oket, melyek nem tesznek jot a karmadnak. Ezert az o etrendjukbol ez teljesen hianyzik. Angelus: igen, a Peta uj kampanya. (Bar ebben szamomra meg mindig a kisrokas kampany volt az etalon)

Angelus 2007.04.24. 17:06:34

waces! A másik kapmányt nem ismerem, de erről már hallottam volt róla szó tv-ben is, hogy több filmszínész, rendező és zenész is lefényképeztette magát nyúzott állatokkal.

waces · waces.blogspot.com 2007.04.25. 16:45:38

Angelus: jo par eve (lehet talan mar 10 is) volt egy plakatkampany egy aranyos rokakolyok volt rajta es felette a felirat (nagyjabol szo szerint): "Az anyukamnak meg kellett halnia, hogy a tiednek bundaja legyen".

Ismeretlen_47663 2007.04.25. 16:51:09

az ember is 1 állat de a legmocskosabb fajtából... néha úgy érzem igaz is ez a tézis ! :(

Angelus 2007.04.25. 19:11:00

Waces, ha ez több, mint 10 éve volt, akkor nem igen emlékezhetek rá, akkor csupán 14 éves voltam :)

Bomarr 2007.04.28. 22:13:56

Ma délelött a rádióban megint a kismacskás-ügy volt a téma... a betelefonálók/SMS-ezők nagyjából egyetértettek abban, hogy minimum vizbe kéne folytani a rendezőt, mig páran megelégedtek volna a börtön-büntetéssel is. Volt, aki saját elmondása szerint könnyekben tört ki az esetet hallva; s hallom van ahol már tüntetést terveznek a fickó ellen... az jutott eszembe, vajon lett-e volna akármilyen felháborodás, ha kicsit nagyobb visszhangot kap az, hogy a Taxidermiában a disznót tényleg leölték. Egyértelmüen nem ugyanaz a kategória (végülis egy vágóállat, akit levágtak)... de mégis nagyon durva a kontraszt a két eset fogadtatása között.

Angelus 2007.04.29. 19:45:45

Sőt! Annyira komolyra fordult a dolg, hogy 22 állatvédő szervezet ill. magánszemély jelentette fel a film készítőit a rendőrségen. A VIII. kerületi Rendőrkapitányság lefoglalta a Naplónak a rendezővel készített telefon beszélgetését, a Filmszemle zsűrije pedig utólagosan visszavonta a díjat!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása