aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2007. február 20. 14:30:16

Kategória: 5 komment

bridge to terabithia (2007). katherine paterson könyvét szeretik a narnia krónikáihoz hasonlítgatni, s az írónő soha nem is titkolta, hogy sokat merített c.s. lewis meséiből - egyik hőse még említést is tesz a könyvekről -, a terabithia azonban egészen más húrokat penget, mint a terebélyes előd. a gyermeki fantázia által életre keltett világ ezúttal sokkal markánsabb reális hátteret kap, és a regényt is személyes tapasztalatok ihlették.

a filmet finanszírozó walden media eleinte mégis nagyszabású fantasy-ben gondolkodott, szerencsére a rendezésre felkért csupó gábornak sikerült meggyőznie őket arról, hogy a látványeffektusok erőltetése helyett inkább eredethűségre törekedjenek. a regénybe szőtt érzékeny tanítások így érintetlenül maradtak; ugyan a két gyermek által felépített fantáziavilágot csupóék rendesen kiszinezték, de ezek egy pillanatig se mennek a történet rovására. (a bemutató után tartott sajtótájékoztatón a rendező azért elárult annyit, hogy a szűkös, mindössze 20 millió dolláros költségvetés is ludas a visszafogott látványvilágban.)

egyszerre vártam és féltem a filmtől. sem annasophia robb (charlie and the chocolate factory), sem josh hutcherson (zathura) színészi kvalitásairól nem voltam meggyőződve, ezzel sezmben mindketten meggyőző alakítást nyújtanak. oscar-szagról szó sincs, voltaképp önmagukat alakítják, srácokat egy különleges világban: terabithia vagy hollywood, édes mindegy... a film hasonló témakört jár körbe, mint az el laberinto del fauno (tyúk és tojás tekintetében ezt akár fordítva is írhatnám), del toro alkotásával szemben a terabithia az egész családhoz szól, tehát jó vaskos érzelmileg, hogy még a legkisebbek is befogadhassák, ezért itt-ott túl vastagra sikerül a cukormáz, s mégis, nincs az a gyomor, amit megfeküdne. apró kis kincs óriási érzelmi palettával. (trailer)

Címkék

kritika film terabithia

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr184534462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

T 2007.02.21. 16:31:45

És mondják még, hogy felejtsd el a trailert, mert úgyse arról szól... :-)

Ismeretlen_1068 2007.02.22. 09:28:00

a sajtón így sem esett le sokaknak, hogy miről szól a film. - SPOILER - egyik indexes kolléga megkérdezte csupót, hogy a trollt melyik rocksztár ihlette: még egy ötéves is felismeri, hogy terabithia fantázialényeit kik és mik ihlették... a másik: ugyan leslie elég meredek nézeteket vallott a vallásról, de emiatt sátánizmussal vádolni a szerzőt, s utána csupónak szegezni ezt a kérdést, háááát...

GW 2007.02.23. 16:00:28

Kár, hogy csak szinkronnal adják a legtöbb helyen. Csak a MOM-ban megy felirattal és ott sem este, hanem a lehetetlen 14:45-ös időpontban. :(

ae · http://aeonflux.freeblog.hu 2007.02.23. 16:52:01

ritkán mondok ilyet, de teljesen korrekt a szinkron. egyedül csak a fater magyarhangja volt túl érzelmes.

GW 2007.02.23. 20:39:50

No akkor lehet, hogy mégis csak bevállaljuk.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása