aeon flux

ready for the action now, danger boy?

Zalaba_Ferenc
2006. december 03. 13:34:14

Kategória: 3 komment

paprika (2006). yasutaka tsutsui 1993-ban publikálta sci-fijét, amelyben tudósok egy olyan eszközt fejlesztettek ki, amellyel monitorozható, mi több bejárhatóvá váltak az álmok, s ezek manipulálásával pszichés alapú betegségeket lehetett gyógyítani... mások szerint pedig az álmok irányításával uralmat lehetett gyakorolni az emberek, azaz a világ felett. a szerkezeteket ellopják és felelőtlenül bevetik, melynek az lesz az eredménye, hogy az álmok elszabadulnak, s módszeresen bekebelezik a valóságot...

a paprika nem hivatalos forrása volt több amerikai filmnek, többek között a jobb sorsra érdemes the cellnek, ám a japán (rajz)filmváltozat csak nem akart elkészülni, pedig elég sokan kilincseltek az írónál.

végül satoshi kon is bejelentkezett, aki műfajon és megvalósítási módon, no meg vitán felül egyike a világ legjobb történetmesélőinek: zsenialitását olyan munkák jelzik, mint a perfect blue (pszicho-thriller egy hasadt személysiégű popsztárról), a millenium actress (különös és varázslatos utazás egy színésznő karrierjének legfontosabb pontjai között), a tokyo godfathers (három hajléktalan és egy talált bébi szívmelengető meséje) vagy a memories első szegmense, amelyben három űrhajós egy elhagyatott bázison illúziókból felépített birodalomra lel. felejthetetlen animékkel övezett fantasztikus rezümé, amelyre a paprika tehette volna fel a koronát, ha tsutsui agytágító regényének és kon vaskos ötletparádéjának találkozását nem zsúfolták volna össze 90 lélegzetelállító, de túlontúl tömény 90 percbe.

sok-sok karakter száguld végig a filmen: álmokon és a realitáson, az álmok és a valóság találkozásában, s mind újabb és újabb képpel, hanggal, érzelemmel és értelmezéssel gazdagítja a filmet, amely egyre tarkább, egyre sokszínűbb, egyre szürreálisabb, végsősoron pedig hihetetlenül zavaros lesz. a megoldás ott van valahol a bénítóan szép képek alatt (komolyan mondom: a paprika a legszebb anime, amit valaha láttam), de első nézetre nem sikerült kiráncigálnom az audiovizuális varázsból. meg kell nézni újra. meg újra.

köszönet jár az anifest csapatának, hogy vászonra hozta ezt a filmet, amely nagy valószínűség szerint csak dvd-n lesz elérhető hazánkban. (trailer)

Címkék

film fesztival

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr44534387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brumi 2006.12.03. 18:18:09

Tényleg szemkápráztató az animációt, de a történet olyan mértékben összetett (annak ellenére követhető), hogy az egyszeri nézés csak a felszín kapargatására elég. Igazi erényei többszöri újranézés után fognak kijönni, én megelőgeztem neki egy 9/10-et.

taguchi 2006.12.04. 18:46:53

A Memories első epizódját (Magnetic rose) nem Kon, hanem a Studio 4C-s Morimoto rendezte, Kon csak a szkriptet jegyzi. Amúg sajnálom, hogy más program miatt nem nézhettem meg moziban, a DVD-re azonban feltétlenül beruházok.

ae 2006.12.04. 19:21:57

köszi a kieget, taguchi, de nem írtam, hogy a memories-t kon rendezte volna. :P :)

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása