aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: ben-hur (2016) Duba Dániel
2016. augusztus 18. 15:26:49

Kategória: film 16 komment

- SPOILERMENTES -

Nem vagyunk mi kérem hozzászokva, hogy már ilyenkor, augusztus közepén megkapjuk a Ben-Hurt. Mikor először meghallottam, hogy Judah, meg Messala, rögtön összefutott a nyál a számban, és a mozi sötétjében elkezdtem keresgélni a szentestéről megmaradt zserbót. Aztán rájöttem, hogy két évszakkal korábban járunk, előttem pedig egy újabb egynyári mozi képkockái peregnek. Mit ne mondjak, a trailertől nem ragadtattam el magam: teátrális jelenetek egymás után pakolva, felemás CGI, szörnyen oda nem illő rnb-pop. Én már csak unott képpel fentem a kardom, hogy "na legyünk végre túl ezen, és koncolhassuk fel Hollywood újabb koraszülött fattyát", mostanság úgyis nagy gyakorlata van ennek, lásd kb. az összes eddigi blockbustert az elmúlt pár hónapból (tisztelet a kivételnek). Kéznél volt a kard, nem volt rá szükség.

ben-hur_02_b.jpg

Öt egész perccel a sajtóvetítés kezdete előtt – már a székemben – bepötyögtem a következő szavakat a telefonom böngészőjébe: imdb ben hur 2016, hogy kicsit mégiscsak képbe kerüljek a filmet illetően. Másodpercek múlva mély megdöbbenéssel konstatáltam, hogy a rendező nem más, mint az Őrség-filmeket és a Wantedot jegyző Timur Bekmambetov, aki jó filmek gyártása helyett valami sokkal fontosabb dolgot vitt véghez. Egyéni vizuális látásmódjával olyan, bármelyik képkockán könnyen felfedezhető vízjeleket hagyott hátra, amik egyediséget kölcsönöztek a műveinek. Aztán görgetek lejjebb... Oliver Wood, aki a Bourne-filmek iszonyúan intenzív akciójeleneteit fényképezte, most Jeruzsálem poros, véráztatta szent földjét pásztázza. Lejjebb... John Ridley író, aki a 12 év rabszolgasággal bizonyította, hogy ért a drámához. Lejjebb.... Toby Kebell, akit egy nagyon erős Black Mirror rész óta kedvelek, és Jack Huston... Ő meg ki? Érdekes, hogy a hallmarki mélységekből, fél perc leforgása alatt mennyit változott a szememben ez a film. Szinte várom. Most már épp csak pár másodpercet. Aztán sötét.

A William Wyler-féle, 1959-es feldolgozás erényei vitathatatlanok. Monumentális díszletei még mai szemmel nézve is lélegzetelállítóak, a fogatverseny-jelenet pedig minden idők egyik legemlékezetesebb csörtéjeként vonult be a halhatatlan mozgóképek panteonjába. Nyers brutalitása és intenzitása, CGI nélkül a maga megismételhetetlenségével színtiszta filmtörténelem, és nagyon jól megmutatja, mire képes egy rendezőzseni potenciálja teljében. De akár mehetünk kicsit még visszább. 1925, Fred Niblo megrendezi a zsidó herceg történetét, ám ő sem elsőként. 1907, a filmtörténetben először forog mozgókép az ókori Rómáról, a film címe: Ben Hur. Később az eredeti regény örökösei sikerrel perlik be a filmeseket engedély nélküli feldolgozásukért. Láthatjuk, hogy nemcsak a sztorinak van vaskos történelmi háttere, de mozgóképes adaptációja is rendkívül hosszú utat járt be, éppen ezért, így 2016-ra, immár sokadszorra felmelegítve összehozni egy széles közönség által élvezhető, és mégsem teljesen kiüresedett változatot... Nos, finoman szólva sem lehetett egyszerű.

ben-hur_03_b.jpg

Éppen ezért értékelem Bekmambetov munkáját annyi csillaggal, amennyi alább látható. A film nemhogy eszméletlenül jól néz ki, de képes az érzelmi oldalról is – ha nem is annyira maradandót alkotni, mint a Charlton Heston főszereplésével készült, celluloid epikum – megragadni a nézőt, és átadni az 1880-ban megjelent Lewis Wallace-regény üzenetét. Erőteljesen visszavettek persze a történet keresztény vetületeiből, és habár Jézus az 59-es filmben is csak statisztált, itt még inkább a háttérben van. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen mindez tényleg egy nyári blockbusternek készült, ilyen szögből nézve pedig az idei Ben-Hur maradéktalanul teljesít. A főhőst kicsit egykedvűen hozó Jack Hustont ugyan nem ezért a szerepéért fogjuk megjegyezni, de a többiek, elsősorban Toby Kebell nagyon is meggyőzően játszanak, az eddig csupán tisztes iparosmunkát (és semmi többet) végző Marco Beltrami itt véleményem szerint pedig túllépett önmagán, és végre nemcsak egy sima aláfestő zenét komponált.

A történet ismertetésébe engedelmetekkel nem mennék bele tüzetesebben, de akinek eddig valamilyen oknál fogva mégis kimaradt (ejnye), akkor ez egyfajta Shakespeare-féle testvérdráma az ókori Rómában. Család, összetartás, amit árulás és halál követ, aztán ahogy annak lennie kell, háború, győzelem, majd pedig megbocsátás. Az ehhez hasonló veretes címszavak mostanság már talán kicsit kimentek a divatból, ennek a filmnek mégis sikerült elkerülni a hangzatos toposzokban való kinyilatkoztatást, és viszonylag pátoszmentesen elmesélni ezt a meglehetősen régi históriát. Na de már biztosan mindenkit az érdekel, vajon hogy sikerült prezentálni a fogatversenyt. Nos, iszonyúan látványos lett, de korántsem annyira, mint az előzőben. Bele se merek gondolni, ott hány ember és ló sérült meg a felvételek közben, itt viszont a nagyját megoldották egy monitor előtt görnyedve. Túl sok a közeli, túl testközeli, túl kapkodó. Szó se róla, sokkal jobb lett, mint gondoltam, de érdekes módon Bekmambetov mintha félt volna szabadjára engedni a vizualitását, mintha nem lett volna tudatában, hogy ennek a filmnek ez a csúcspontja, és ha nem tesz fel mindent erre a pár percre, kevésbé lesz emlékezetes az összkép. Kár érte, mert ha máshol nem is, itt bizony meg lehetett volna fogni a nagy klasszikust, mert immáron a technikai háttér a kezünkben van, a filmesek mondhatni bármire képesek. Ezt itt nagyon sajnáltam, ennek ellenére...

Minden további nélkül kijelenthető, hogy eddig ez a nyár igazi és egyetlen meglepetésmozija. A Star Trekről tudtam, hogy jó lesz, a Szellemirtókról meg, hogy kevésbé, és ez elmondható még ugyanúgy az összes többiről: nagyjából megjósolható volt a minőségük és a fogadtatásuk. A Ben-Hur meg jól feültetett.

Kövess minket facebookon és twitteren!

ben-hur_magyar_poszter_01_b.jpg

Címkék

kritika mgm history forum hungary drama action paramount timur bekmambetov morgan freeman historical rodrigo santoro adaptation toby kebbel 8csillagos jack huston ben-hur

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr6510423064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

orion128 2016.08.18. 15:46:37

Erre nem számítottam, de örülök, hogy pozitív meglepetésként írsz róla, így még jobban érdekel...

mildi 2016.08.18. 18:40:05

váó :) akkor megnézem.

Andrews 2016.08.18. 19:32:55

Jack Huston a híres rendező John Huston unokája azt hiszem. PLusz nagyot alakított a Boardwalk Empire gengszterkorzóban!

Végén még én is meglesem moziban, de még várok pár véleményt mert eddig csak rosszat hallottam róla.

Fejlődő szervezet 2016.08.18. 21:05:56

@Andrews: Pedig a külföldi kritikák közül is jónéhány (pl. Guardian, Vanity Fair) pozitív hangon nyilatkozik a filmről. Egyik sem emeli klasszikus magasságokba, de ők is amolyan kellemes meglepetésként értékelik a filmet.

Takács Máté · http://aeonflux.blog.hu 2016.08.18. 23:01:10

Beltramitól megvolt a Börtönvonat Yumába zenéje is? Méltán jelölték Oscarra... nem az a fajta score, aminek automatikusan útja nyílik az Akadémiánál, lásd Williams, Desplat, T. Newman és társaik bármely szerzeménye, úgyhogy ez esetben tényleg jelentett valamit a jelölés.

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.08.19. 11:36:40

@Takács Máté: Anno a filmet láttam, de nincs előttem a zenéje. De kösz, utánanézek.

Fejlődő szervezet 2016.08.19. 17:33:36

@Duba Dániel: Magam sem vagyok egy kifejezett Beltrami-fan, de az említetten kívül a Soul Surfer és az Emlékek őre muzsikája is nagyon jó lett a zeneszerzőtől.

Master. 2016.08.19. 20:30:24

Duba Dániel! 10 / 8 pontot adtál? Igazából mire kapta a 8 csillagot? Látványvilág? Rendezés? Színjáték? De tényleg

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.08.20. 11:40:43

@Chris Kyle: Több dolgot értékeltem átlagon felülilre ennél a filmnél, de leginkább azt, hogy hollywoodi blockbusterhez képest egyáltalán nem bugyuta, nincs felturbózva tejesen felesleges látványelemekkel és végül, de nem utolsó sorban meglepően élveztem.

Csaba121 2016.08.21. 21:23:07

@Duba Dániel: Látom te is egy feminin alkat vagy, mert az IMDB-n a lányok adtak átlagosan 7 pontot, a fiúk 5-öt rá, ez tehát egy csajos film...

ZebWolf · http://vietnamihetkoznapok.blog.hu/ 2016.08.21. 21:25:45

Nekem tetszett most ertem haza a mozibol. 7/10 en is. Adok meglepodtem a ket sorozatos holgyeken Ben Hur hugit es feleseget jatszottak mind ket no elbuvoloen gyonyoru. :)

Duba Dániel · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2016.08.22. 11:08:49

@Csaba121: Mindig öröm az efféle okos, építő kommenteket fogadni.

misafeco 2016.08.24. 00:00:31

@Csaba121: @Duba Dániel: Általánosan megfigyelhető trend az imdb-n, hogy a nők magasabb pontszámot adnak a filmekre egy-egy műfajt leszámítva. Ezért a következtetés, hogy a Ben Hur feminim lenne enyhén szólva is vitatható. Azt tekintve pedig végképp az, hogy még 3000 szavazat sem érkezett rá, ergo bőven fog változni az említett férfi-női érték. Másrészt 1 film alapján megmondani valakiről, hogy milyen alkat?... Nem mintha szégyellni kellene, hogy férfiként tetszenek olyan filmek is, amit a nők sokkal inkább értékelnek.

K. Kálmán 2016.08.24. 12:08:55

Abszolút kellemes meglepetés volt a film, egyet kell értenem az itteni értékeléssel. Az előzetesek alapján féltem tőle, hogy mindössze egy látványvilágban túltolt, TV-film szintű feldolgozással lesz dolgom, de tévedtem.

Természetesen más, mint az 1959-es, vagy a korábbi feldolgozások, de ez nem is baj. Három dolog nem tetszett:

SPOILER!

A két főszereplő meglehetősen súlytalan volt, szerintem egyikük sem elég karakteres figura két ilyen szerephez.

A film vége, Jézus keresztrefeszítésétől kezdve rettentően összecsapott lett, nagyon gyorsan le akartak zárni mindent, szerintem ide jó lett volna még legalább tíz perc, hogy normálisan, hihetően varrják el a szálakat.

A film végi totális happy end nagyon giccsesre sikeredett - pedig én ritkán mondok ilyet egy filmről. Messala nem elég, hogy életben marad, még fél lábbal el is lovagol testvérével - akivel fél perc alatt kibékült! - lassított felvételen a naplementébe egy mai popszám dallamaira... Ezt 1959-ben sokkal ízlésesebben és visszafogottabban oldották meg.

Ezektől a hibáktól eltekintve viszont egy szórakoztató, remekül kinéző ókori kaland-drámát kaptam, jó zenével, és néhány határozottan izgalmas jelenettel.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása