aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: x-men - apokalipszis [x-men - apocalypse] (2016) Richter Viktor
2016. május 19. 11:13:36

Kategória: film 10 komment · 1 trackback

 - SPOILERMENTES -

Krisztus előtt 3600-ban a világ legnagyobb hatalmú teremtménye, a vélhetőleg legelső mutáns En Sabah Nur (Oscar Isaac) összeesküvés áldozata lesz. Leghűbb szolgái életüket adják azért, hogy a hat évezreddel ezelőtt mindenhatónak tekintett entitás ne tűnjön el végleg az idő végtelen porában, aminek következtében a későbbi Apokalipszisból egy napjainkig szunnyadó arkhé válik. De mint minden jó, úgy egyszer ez a rejtőzködő állapot is véget ér.

apo001.jpg

Az apokalipszis szó a görög "apokalüpszisz"-ból származik, amely a "kinyilatkoztatás, kijelentés, leleplezés" tartalmak hordozója. A kifejezés "világvége" jelentésrétege a János apostol látomásait leíró bibliai Jelenések könyve nyomán terjedt el általánosan, az egyházatya víziói ugyanis mintegy lerántják a leplet arról, hogy az idők végeztével mi vár az emberiségre. A további teologizálás helyett gyorsan húzok innen egy egyenest a mába: az X-Men: Apokalipszis azt mutatja meg, milyenné válik egy filmes univerzum, amikor a saját nehézkedési erején kívül semmi más nem tolja előre.

Pedig Raven Darkholme hajára esküszöm, én a sorozat nyitódarabjain túl még az inkább szidott, mint szeretett Az ellenállás végét is kedvelem, a két évvel ezelőtti Az eljövendő múlt napjait pedig kifejezetten szeretem. De a Bryan Singer rendezte idei két és fél órás mozifilm sokkal több sebből vérzik, mint amennyi pozitívumot fel tud mutatni. Mert könnyedén elviselem egy alkotás szappanopera jellegét, ha nem érzem ezt a vonását fölöslegesnek vagy nevetségesnek. Mert nem zavar, ha a szereplőknek nem jutnak eszükbe a történéseket előrelendítő triviális dolgok meglépése, hiszen emberek vagyunk, és a váratlan helyzetekre fura módon reagál az agyunk. Mert szöget üt a fejembe, hogy miért van szükség egy rétestésztaszerűen nyúló mesébe olyan karaktereket beleilleszteni, akiknek az eye candy-n és a szemforgatáson kívül nem sok funkciójuk van. Mert kínosnak érzem, amikor a legtáposabbnak kikiáltott figura összes mondanivalója üres jelszavak skandálásából áll. Mert a néző becsapásának érzem, ha a filmnek valójában nincs saját sztorija, hanem újrasminkelve nagyot merít egy bő évtizede játszott, másik történetből. Sajnos a felturbózás és az idősíkokkal való játszadozás éppen csak arra elegendő, hogy az Apokalipszis megakadályozza a franchise visszatérését a Marvel Moziverzumba, de semmi több. Azt már csak halkan említem meg, hogy a közel 150 perces cselekmény a játékidő felét elhagyva egy időre még unalmassá is válik, hiszen lehet, hogy csak én voltam türelmetlen, és túlzottan vártam valamiféle felvezető csihi-puhit a hosszú expozíció és a lassan kibontakozó bonyodalom után.

apo002.jpg

A mérleg másik serpenyőjébe viszont ha keveset is, de valamit mégis csak beleraktak az alkotók. Szeretni való, és a lehetőségekhez képest remekül teljesít a három, általam jelenleg a legizgalmasabbnak érzett karakter: Jane Grey (Sophie Turner), Quicksilver (Evan Peters) és Nightcrawler (Kodi Smit-McPhee), akik mindent megtesznek, hogy mentsék, ami menthető. És ha még valakit ki kell emelnem, akkor negyediknek ott van a pszichopata jellemét ügyesen megvillantó Stryker ezredes (Josh Helman), aki a maga kifacsart módján már-már kedvelhető szereplője a nagy kirakósnak. Jól kitalált és elhelyezett a film humora, amit szerintem mindenki érteni fog. Ezalatt nemcsak a mutánsvilág belső poénjait, illetve helyzetkomikumát kell érteni, hanem az olyan utalásokat is, melyek legjobban a nyolcvanas évek popkultúráját kedvelőknek, vagy az azt akkoriban már fogyasztó nézői rétegnek fog tetszeni. Végül, de nem utolsósorban szépek a képek, hihetők és ötletesek a kütyük és a fegyverek, de ezzel semmi újat nem mondtam.

Összegezve mindezt: az X-Men: Apokalipszis szinte minden szempontból a kihagyott lehetőségek filmje. Inkoherens történetvezetését, valamint javarészt semmitmondó párbeszédeit nem fedi el sem humora, sem néhány jól megírt és eljátszott karaktere. Címszereplője melletti központi figurái, Xavier professzor (James McAvoy) és Magneto (Michael Fassbender) a széria korábbi részeihez képest legtöbbször tanácstalanok vagy önmagukat ismétlik, mintha a fő ellenség helyett midlife crisis-szal küzdenének. A seregnyi karaktert játékba hozó, történelmi korokon és idősíkokon átívelő történet alkotói mintha kizárólag a bevételi adatokat tartották volna szem előtt. Hogy egyetlen mondat erejéig szójátékozzak: a pénztárcák tartalmán túl a 20th Century Fox ezzel egyvalamit kapott meg, mégpedig a saját apokalipszisét, most! Nem kellett volna így történnie.

Kövess minket facebookon és twitteren!

x-men_apocalypse_magyar_poszter_01_b.jpg

Címkék

kritika fox sci-fi comics marvel sci fi 5csillagos drama action bryan singer intercom sequel x men superhero adventure james mcavoy nicholas hoult rose byrne michael fassbender kodi smit mcphee sophie turner olivia munn jennifer lawrence evan peters oscar isaac tye sheridan alexandra shipp josh helman

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr888729168

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: X-Men: Apokalipszis 2016.05.23. 10:34:06

Mutáns, légy büszke, avagy fogadd el magad, hogy mások is elfogadhassanak. Ezzel a társadalmi üzenettel nyitott annak idején Az elsők, s innen a kirekesztés, kirekesztettség szimbólumaiként is azonosított mutánsok “előzmény-trilógiája” akár az intellig...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

K. Kálmán 2016.05.19. 12:47:08

Csak egy észrevétel: János apostol nem volt soha egyházfő, ezzel a megnevezéssel csak a pápákat illetjük. Viszont egyházatya annál inkább volt.

Mivel nekem Az eljövendő múlt napjai sem tetszett, ezzel már nem is próbálkozom. Amúgy is szuperhős-csömöröm van.

Richter Viktor 2016.05.19. 12:50:21

Köszi Kálmán, javítom. Erre a szóra gondoltam, de kis szépséghibával más sült ki belőle.

guy 2016.05.20. 08:57:12

A következő két szuperhős filmet nem vagylk hajlandó moziban megnézni, mert a legutóbbi Amerika Kapitány siralmasan szar lett.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.05.20. 10:37:53

@guy: Pedig szerintem kurvajó lett!
És erre is kíváncsi vagyok!

Repce Manó 2016.05.20. 12:58:57

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Szerintem sem ért egy forintot sem az Amerika kapitány. Oké, az akciójelenetek valóban elég dinamikusak, de feszültség az nincs benne egy csöpp sem. A sztori lényegében nem létezik, csak egy ürügy a csimbummhoz, amivel a végén nem csinálnak semmit.Túl sok karakter, túl sok történés, az a dráma a repülőtéri jelenet után egy SzívTv szintjét képviseli. Én majdnem elaludtam rajta.

2016.05.24. 14:05:26

@guy:

"a legutóbbi Amerika Kapitány siralmasan szar lett"

Szerintem az első Amerika Kapitány is "siralmasan szar lett". Mivel magát a képregényt nem forgattam a kezemben, arról nem mondok véleményt, DE a film rém rossz. Rossz a sztori, rossz a cselekményszövés, rossz a forgatókönyv, rossz a rendezés, rosszak a karakterek, rossz a színészi játék, és (az egyetlen, ami talán menthetné a filmet), ROSSZAK AZ AKCIÓJELENETEK! Ha jó az eredeti képregény, akkor azt kell mondjam, rossz a megvalósítás. (Persze a rossz ízlésű amerikai és európai közönség torkán még így is sikerült lenyomni.)

Fellegjáró Marci 2016.05.31. 14:56:02

Amerika kapitány egy fostalicska volt, viszont ez...ez valami fenomenális lett! 2x megnéztem és még párszor beülnék rá simán!
Nem tudom mi a bajuk az embereknek ezzel a résszel! Megfelelően drámai volt, sose láttam még ilyen egyszerű de kegyetlen főellent...SPOILER...amilyen lazán elintézte a kohóban az embereket, azon csak figyeltem, ahogyan Magneto is a rendőröket...és a lassított jelenet, azon egyszerűen felsírtam...SPOILER VÉGE...a vége harc is ütős lett, CGI szerintem rendben volt, történet is, szerintem sima 8/10. Legalább is nekem!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2016.06.03. 08:47:12

Szóval,szerintem ezt is nagyon eltalálták.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása