aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kis magyar mozitörténet: jurassic park (1993) Takács Máté
2015. június 12. 11:05:00

Kategória: film 8 komment

A héten folytatódik Steven Spielberg korszakalkotó blockbustere a mozikban, s ez jó alkalmat kínál arra, hogy kicsit beleártsuk magunkat a Jurassic Park magyarországi történetébe. Íme néhány dolog, amit talán nem tudtál a franchise első részének hazai pályafutásáról.

top_sf_15.jpg

  • > A Jurassic Parkra a magyar közönségnek három hónapot kellett várnia az amerikai premierhez képest. A hazai híresztelés és marketing azonban már nyáron beindult: július elején a Pesti Műsorban már megjelent a szeptember 24-i dátum. Játékot is hirdetett a műsorújság, melynek nyereménye egy premier előtti vetítésen való részvétel volt, konkrétan két héttel a bemutató előtt: szeptember 10-én a budapesti Kossuth moziban.
  • > Nevezett filmszínház ettől a naptól árusította a jegyeket elővételben, kedvezményes, 130 forintos helyáron.
  • > A Jurassic Park egyike volt az utolsó öt filmnek, melyeket a UIP-Duna Film még Duna Filmként mutatott be: a United International Pictures bővítmény 1994-től szerepel a forgalmazó nevében. A másik négy film egyébiránt a Hátulgombolós hekus, A cég, a Sliver és a Tökéletes célpont voltak, az első a UIP elnevezés alatt pedig a 2 és ½ kém.
  • > A filmet tehát 1993. szeptember 24-én mutatták be a magyar mozik. Ez egy pénteki nap volt, ám nincs szó speciális premierről: 1991. március 8-tól 1993 legvégéig a bemutatónap csütörtök helyett az utolsó munkanap volt. A tengerentúli menetrendhez igazodni vágyás kísérlete nem zárult a kívánt eredménnyel, így 1994 első filmje, az Árral szemben már a régi kerékvágás szerint érkezett.
  • > A Jurassic Parkot a premier hetében nyolc budapesti mozi tűzte műsorra: az Alkotmány, az Átrium, a Bartók, a Bástya, a Corvin, a Hunyadi, a Kossuth és a Kőbánya (a Jurassic Worldöt most 13 játssza ugyanitt). A legkorábbi vetítése délelőtt 9 óra volt minden nap a Kossuthban, a legkésőbbi pedig, ugyancsak a Kossuthban, éjfélkor kezdődött pénteken és szombaton. Az első hétvégén a fővárosban 117 előadást tartottak, s átlagosan mindegyiken 453-an ültek, szóval gyakorlatilag telt házzal futott.
  • > A csupán három napos első hétvége nem tartotta vissza a Jurassic Parkot attól, hogy rekordokat döntsön. A nyitónapon 46 ezren látták országszerte, a három napos hétvége forgalma pedig 145 ezer nézőt mutatott. Összehasonlításképpen, a Warner Bros. átmeneti büntetése miatt pénteken elrajtolt utolsó Harry Potter-film, melynek milliószor több vászon állt rendelkezésére 2011 nyarán, s hasonlóan felfokozott várakozás előzte meg, 135 ezer nézőt toborzott ugyanannyi idő alatt (noha a nyitónapon jobb eredményt ért el.)
  • > Nem ismeretlen tény –már csak azért sem, mert mi is több ízben megírtuk–, hogy a Jurassic Park az egyik legnépszerűbb film volt a modern magyar forgalmazás történetében. 950 ezer eredeti nézőjével, vagy akár hozzáadva a 2013 májusában esett 3D-s premier további 33 ezer látogatóját, jelenleg a hatodik legnépszerűbb a rendszerváltozás óta eltelt időszakban.
  • > A hatalmas érdeklődést s a '90-es évek másféle műsorszokásait tekintve érthető, hogy a Jurassic Parkot még évekkel később is játszotta több mozi is. 1997-ben, Az elveszett világ bemutatójának évében is több ezer nézőt regisztráltak rá.
  • > A Pesti Műsor Kft. szokatlan (ámbár felettébb hálás) szerepet is elvállalt: ők voltak ugyanis a hivatalos merchandise-termékek gyártói és forgalmazói hazánkban. A relikviák között hosszú ujjú póló, dzseki, baseballsapka, boxeralsó, atlétatrikó, gyermek és felnőtt fehérnemű, hátitáska, hátizsák, övtáska és karóra is szerepelt. A VII. kerületben még Jurassic Park Shop is működött, ahol ezeket be lehetett zsákolni.
  • > Alighanem csak akkora ügyet vetettek a húsz évvel ezelőtti nézők a korhatáros intelmekre, mint manapság, de meglehet, a műsorfüzetben közzétett rendhagyó, az ifjú célközönséget is figyelembe vevő besorolás kifejtette kedvező hatását a nézettségre. Így hangzott: 10 éven aluliak csak szülői kísérettel látogathatják. A folytatás megőrizte ezt a kiváltságos korhatárt, a harmadik rész már a 14 éven aluliaknak nem ajánlott figyelmeztetéssel futott, a Jurassic World pedig a 12-es karikát kapta meg. A spéci 10-es korhatárt még a következő filmek érdemelték ki: Az Árnyék, Chihiro szellemországban, Jumanji, Mortal Kombat, Sacra Corona, Támad a Mars!.
  • > A Jurassic Park videokazettán több mint egy évvel a mozipremiert követően, 1994. október 1-jén jelent meg, ugyancsak a UIP-Duna Film gondozásában. Lakossági forgalomba, azaz megvásárolhatóvá azonban csak 1997 szeptemberében, Az elveszett világ bemutatóját megelőzően került.

topscifi50_31_jurassicpark.jpg

Címkék

spielberg jurassic park uip duna film kis magyar mozitörtenet

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr617536466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord Picard 87 2015.06.12. 11:14:28

Sok információt csak most hallottam először. Jurassic Park Shop? Istenem, nekem való hely lehetett! Gondolom, a megszűnése után sok relikvia tűnt el örökre, mit nem adnék, hogy láthassam őket!

BloggerBiker 2015.06.12. 11:51:14

Emlékszem 6-7 évesek voltunk húgommal amikor apa elvitt minket a moziba rá, mert a munkatársa azt mondta, hogy ez simán a gyerekek is megnézhetik, hiszen matinéban is adja a mozi :)
Húgom a T-Rexig bírta, aztán kijöttük :)

Ficus Cucis 2015.06.12. 13:24:39

Ez a tipikus "R" kategóriás film, nem a Mad Max 4. Gyereket a közelébe nem lett volna szabad engedni, nálunk az elsősök kivételével a teljes alsó, felső tagozatot vitték buszokkal az iskolából, csak egyetlen diák volt, aki beintett...

dzsoker1976 2015.06.12. 14:06:32

De jó is volt az a szeptember 10-ei vetítés.Ott még feliratosan vetítették a filmet,volt aki szerint azért,mert még nem készült el a szinkron. :)

Lord Picard 87 2015.06.12. 14:10:52

Irigyellek titeket,hogy moziban láthattátok először. Nekem csak a VHS maradt, de meghatározza az egész életemet. Ha csak meglátok egy Jurassic Park logót, azonnal gyerekké változom :D S ez már csak így marad :)

Repce Manó 2015.06.12. 20:00:42

9 évesen az első moziélményem a Jurassic Park-hoz fűződött, már ha nem számítjuk az iskola tornatermében bemutatott Gondos bocsok 2-t és Mentőcsapat a kenguruk földjén rajzfilmeket.

NocadLee · http://nocadlee.hu 2015.06.13. 10:48:22

Középiskolás voltam. A Bástya mozi előtt álltam sorba azon a bizonyos pénteken. Előttem egy csinos, miniszoknyás, hosszú hajú lány állt (egyedül...), akit nem mertem megszólítani... :-))

A Pesti Műsortól nyertem egy Jurassic Parkos övtáskát, amit annyira féltve óvtam, hogy máig is megvan.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2015.06.15. 10:30:36

Első moziélményem (amire emlékszem), hat éves voltam, már csak az első sorban volt hely, a T-Rex mintha az arcomba lépett volna. Fasza volt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása