aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: jurassic world (2015) Takács Máté
2015. június 10. 23:58:00

Kategória: film 42 komment

Amit John Hammond megálmodott húsz évvel ezelőtt, mára valóság: a Costa Ricánál elterülő Nublar sziget egy rendkívüli élményparkként üzemel, őslényeket térben és időben testközelbe hozva a látogatóknak. Vannak kedvezményes jegyek, VIP-jegyek, állatsimogatók s minden más, amit a legkorszerűbb szórakoztatóipari létesítmény megkövetel.

Ide tart egy testvérpár, a kiskölyök Gray (Ty Simpkins) és a kamasz Zach (Nick Robinson), hogy nénikéjükkel, a park irányításáért felelős Claire-rel (Bryce Dallas Howard) töltsenek egy hétvégét, miközben jól mulatnak. Ahogy megérkeznek, a kisebbik srác nem győz betelni a környezettel, míg a nagyobbik gondolatbeli vállrántással intéz el mindent, s inkább a csajokat vizslatja. Kettejük hozzáállásában tükröződni látszik, miként is lehet viszonyulni minden idők egyik legsikeresebb és legismertebb filmje, a Jurassic Park új folytatásához.

jurassic_world_kicsi.jpg

Nem csinálnék titkot belőle: a kedvenc filmemet szedtem az imént dőlt betűvel. Így hát nem is lehet kérdéses, hogy Grayjel azonosultam a Jurassic World kezdetén: rácsodálkozás, megmosolygás, rácsodálkozás... amit alaposan megtolt John Williams főtémájának max. hangerőn fújása a ráhangoló jelenetsorokban, de legalább volt mire. A Jurassic Word tényleg turistaparadicsom, a tökéletes szabadidős komplexum, ahová mindenki elvágyódna, miután vetett rá egy röpke pillantást. Ami létrejött, az vélhetően túl is szárnyalta Hammond elképzeléseit.

De persze, mindig így kezdődik, aztán jön futás, meg a sikoltozás.

Hiába stabil a látogatószám, a park költségeinek mértéke időnként új attrakciót követel meg. Az emberek már hozzászoktak a dinoszauruszok létezéséhez és látványához, ezért a kutatás+fejlesztés részlegen igazán bele kell adni apait-anyait. Az első filmből ismerős Dr. Henry Wu (BD Wong) vezeti ezúttal is a tudóscsoportot, s a nagy innováció egy génkeresztezéssel kialakított lény, az Indominus rex.

Akadnak új hibák, de a régebbiek ismételt elkövetése okozza a vészt: istent játszanak, egymás mellé nem való teremtményeket hoznak össze, a kontroll illúziójába ringatják magukat. A többit már tudjuk. Javára kell írni, hogy Colin Trevorrow tisztelte isteneit, s olyan teremtményeket hozott össze, akiknek helye van egymás mellett. Ami a kontrollt illeti, nos, az illúzió lényege, hogy az ember szeretne hinni benne. Így tehát a Jurassic World pontosan annyit enged meg magának, amennyit szükségesnek érez.

Szükséges volt ugyanis olyan attrakcióval előállni két felemásan fogadott folytatás után, ami kellőképpen disztingválja az új filmet. A kockázat nagy, talán költséges is lesz végül, de be kell látni: logikus lépés volt az előzetesek legtárgyaltabb momentuma, nevezetesen az idomított Velociraptorok szerepeltetése. És itt nem áll meg az őslények új megvilágításba helyezése, sőt a kommunikációs készségek kiemelt szerephez jutnak, ám én mégsem mennék tovább az előző részek kisebb testű és fürge ragadozóinál. Itt sem mások, s mégis mások: tessék elhinni, hogy Owen Grady (Chris Pratt), a Jurassic World raptoraival foglalkozó állatgondozó belevaló figura, s sosem szűnik meg az lenni, bármit is műveljen ezekkel az ősgyíkokkal. A raptorokkal motorozós jelenet? A legkirályabb.

Más szereplők feletti irányítás hibádzik, s ez bizony Steven Spielberg fájó hiányára mutat rá: a két kölykön semmi sem tükröződik azokból a megpróbáltatásokból, abból a rémületből, amikben részük van, a reagálásuk alulhangolt, a viselkedésük pedig csak azzal menthető, hogy ugye gyerekek, s hogy ugye a dinoszauruszok már csak annyit jelentenek nekik, mint egy elefánt az állatkertben, ahogy az el is hangzik (s egyébként elhangzik még más meghallandó mondat is: a film tisztában van a néző minden előzetes kételyével). Szóval meglepő vagy sem, de Ariana Richards és Joseph Mazzello kvalitásai bukkannak fel legégetőbb hiánycikként a Jurassic Worldben.

S ami még felbukkan, szebben mondva: megidéződik a Jurassic Wordben, az az első rész néhány legizgalmasabb szekvenciája. Minthogy kijelentettük: Trevorrow tisztelte isteneit, többnyire jól olvad össze az új és az újrahasznosított, akár a srácokra támadó nagyvadról, akár az autó után loholó őslényekről legyen szó (ó, és a direkt utalások is kellemesek!), ám igazán felpezsdíteni őket nem sikerült annyira, hogy ne hiányoljuk egy kicsit megint Spielberg zsenijét. Jó a feszültség megteremtése, jó a dinók elővezetése, de nagyon rövidre zárják az ügyleteket; alig-alig kezdjük átélni a terrort, mikor a jó öreg Indominus tovább is oldalog.

Egyébiránt tekintélyt parancsoló lény, s egyesít magában mindent, amitől a különféle dinók külön-külön félelmetesnek tűntek. Persze, látszólag őt is simán le lehet futni emberi léptékekkel, hiába fürgébb és előnyösebb anatómiájú mindennél, de mégis méltányosabban bánnak vele, mint a harmadik rész Spenótszauruszával. A gyerekek kedvence lesz, ha nem rezelnek be tőle.

És persze a néhány, nem túl jelentős megbicsaklás ellenére, illetve ha képesek elfogadni a nagy újítást a dinók viselkedését illetően, a Jurassic World maga is a kedvencük lehet ezen a nyáron, legalább addig, amíg bezsákolják maguknak a kapcsolt termékeket. Maga a film is az: termék, amit megfelelően kapcsoltak az 1993-as fő produktumhoz, miközben a 2015-ös nyári felhozatalban önállóan is bőven megállja a helyét. Van benne vagány és ellenállhatatlan fickó; színezetét változtató, valamiféle különös vonzerővel bíró hölgyemény; jó stylisttal bíró kissrácok és dinók, dinók, dinók, egymás hegyén-hátán.

Csekkold a film szinkron-szereposztását is!

Kövess minket facebookon és twitteren!

jurassic_world_hun_poszter.jpg

Címkék

kritika **** sci fi universal spielberg sequel adventure jurassic park dinosaur bryce dallas howard chris pratt uip duna film colin trevorrow jurassic world

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr817532912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

McCl@ne 2015.06.11. 10:42:16

Ez már a végső cikk? :O
Tényleg nem akarok megsérteni senkit, de nagyjából olvashatatlan. Olyan, mintha valami google-fordítót és egy fordítás-magyarítót tesztelnétek. Harmadszorra sikerült a végére érni, pedig el szoktam nálatok olvasni nagyjából minden kritikát, és általában magasnak mondható a színvonal.

kóbormajom 2015.06.11. 12:14:24

Sajnos vasárnapra kellett elcsúsztassam a megnézést a csütörtök estéről, viszont nagyon örülök hogy a legtöbb kritika pozitív, sőt sokan egyenesen az első méltó folytatásaként írnak róla, némileg zárójelbe téve a közepes 2., és a rém gyenge 3. epizódot.

Gunner 2015.06.11. 13:28:33

Én is örülök, hogy a legtöbb kritika pozitív, már alig várom, hogy lássam. Amúgy szerintem Az Elveszett Világ túlságosan is le van húzva, amit máig nem értek. Az a film több mint remek folytatása az első résznek, még az apróbb hibái, vagy logikátlanságai ellenére is.

kalbász 2015.06.11. 13:44:06

Hát majdcsak kialakul ez, de a Spielberg zsenizéses alibizésről pl már le kéne állni. Ami jónak mondható az tőle jó, ami meg szar annál ott sem volt, mi?

BloggerBiker 2015.06.11. 14:14:13

Hát szerintem kb a 2. rész szintjét hozza, néhol megelőzi azt, de az elsőtől nagyon le van maradva.
Engem az bosszantott a legjobban, hogy még a filmben is mentegetőznek, hogy miért nem lett olyan jó a film. (persze nem direktben) :)
Nekem az jutott eszembe a film után, hogy ez egy hatalmas újracsomagolt nosztalgia tortaszelet. És hát basszus mennyire idős vagyok már, hogy már engem is meg lehet venni nosztalgiával, pedig még 30 sem vagyok :)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.06.11. 14:17:15

@kalbász: Spielberg igenis zseni - attól, hogy csinál szart is, még nem veszik el a zsenialitása, csak éppen - közhelyesen - aprópénzre váltja. Egy matekzseni sem szűnik meg annak lenni, ha elszúr egy levezetést, vagy egy sakkozó zsenialitása sem törlődik el, mert egy adott versenyen feltörlik vele a port.

Szerintem itt amúgy az első Jurassic Park filmmel kapcsolatban lett emlegetve a zsenialitása, annál a filmnél pedig simán érthető.:)

Személy szerint örülök a pozitív kritikáknak, megyek is megnézni majd - ha megint gyerek lehetek a film nézése közben kis időre (aki fosott keményen az első filmben, amikor felhangzott a T-rex bömbölése), engem megvettek vele:)

BloggerBiker 2015.06.11. 14:17:49

@kalbász: így van, Spielberg nagyon sok filmje szar, főleg az újabbak.

peterd127 2015.06.11. 14:46:30

imaxba megéri megnézni?

BloggerBiker 2015.06.11. 15:58:33

@peterd127: hát so-so. A nagyobb látvány megéri, de pl. a 3d nem rakott hozzá sokat. És ugye szinkronos, ami pl. számomra szintén negatív, bár tegnap elment.

Amúgy figyeljetek, mert "közkívánatra" már az IMAX-be is kell venned, külön szemüveget a 3d-hez, és nem jó hozzá a sima 3d-s szemüveg!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.11. 17:18:48

Nagyjából ez a véleményem nekem is. Szorgalmasan vegyíti a régit az újjal, túlontúl is szorgalmasan.

Laslo_ 2015.06.11. 17:40:45

@McCl@ne: Egyetértek. Régebben a kritikákért (is) jártam ide. Mostanában inkább csak a hírekért. :(

Szóval ez is olyan mint Antal Nimród-féle Predators? Sok-sok jelenet amely megidézi az előző filmeket, pár új ötlet, de semmi igazán átütő?

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.11. 18:01:33

Meleg, fülledt idő van, lassabban forognak a kerekek. Én bírtam ezt a kritikát.

exilis 2015.06.11. 18:28:50

@Zalaba_Ferenc: Feri, inkább írj te is egyet, sokunk kedvéért.

isvaen 2015.06.11. 22:05:23

4 csillag? ne már. na NE már. na, jó...

Nyílméregbéka 2015.06.12. 01:29:11

A film jó. Közel sem olyan jó mint az első, de a folytatásoknál jobb. 7/10 Kellemes nyári szórakozásnak pont jó.

Mindenkinek ajánlom, hogy ne 3D-ben nézze a filmet, mert baromira elcseszték a konvertálást. Annyira elcsesződtek az arányok, hogy az már kriminális. Néha kutya nagyságúnak tűnnek a raptorok, mikor az előtérben vannak, néha meg kétszer akkorának mint egy ember mikor a háttérben látszanak. Mikor Pratt meg D'Onofrio beszélget, hol az egyik, hol a másik magasabb egy fejjel, éppen ki van a síkban hátrébb. Borzasztó!

Fejlődő szervezet 2015.06.12. 19:27:52

Végre egy popcorn-mozi az idén, ami maradéktalanul tetszett! Számomra ez volt az ideális Jurassic-film, mivel az első rész közel egyórás bevezető tudományos oktatására már nem volt szükség, a második rész egyhangúságán is túllépett, pörgősségében a rövid játékidejű harmadik epizódra hasonlított leginkább, viszont annál jóval karakteresebb figurákkal, jobban ülő poénokkal és valódi izgalommal. Szóval örülök, a sok idei csalódás után végre maradéktalanul jól szórakoztam a moziban!

kaamir 2015.06.12. 21:48:25

Abszolút nem csalódás, ez egy teljesen vállalható film. Nyilván az eredeti közelébe sem érhet, és hát érződik rajta, h a mai kor gyermeke: steril miliő, színtelen, szagtalan figurák. A történéten is lett volna még mit csiszolni bőven.

Viszont maximálisan szórakoztató, az akciók ülnek, és a nosztalgia-faktor még az én kérges lelkemet is újra gyerekké változtatta. De ami a legfontosabb: van benne néhány olyan badass, kurva jó jelenet, ami önmagában megéri a pénzét.

tjunior 2015.06.13. 16:19:16

82,8 milliót hozott pénteken, veszélyben az Avengers rekordja, na erre ki számított...

szkristof92 2015.06.13. 22:53:50

A nosztalgia-faktort maximálisan hozza, vannak benne jó ötletek, jelenetek és poénok, de összességében inkább csak egy nézhető, közepes blockbuster. Előző két résznél jobb, de azt a lécet nem volt nagy szám megugrani.

kaamir 2015.06.15. 09:50:56

Így néhány nap ülepedés után azért van néhány kifogásom és hiányérzetem:

SPOILER!!!

- A parkból sokkal többet szerettem volna látni. Amit mutattak, az mind benne volt a trailerben. Az a varázslat, hogy ez itt a működő Jurassic Park, valahogy elmaradt.

- Nincsenek igazán kidolgozott, hosszú akciójelenetek, mint az első részben a Rex-támadás, vagy a konyhai bújócska a raptorok elől. Jól néznek ki az akciójelenetek, de túl rövidek. Mire kialakulna az izgalom, már vége is. (a finálé nyilván kivétel).

- Minden izgalom- és veszélyforrást a dinók jelentik. Nagyon hiányoznak az olyan jelenetek, mint az első részben a fáról lemászás, vagy a kerítés átmászás, vagy az áram visszakapcsolása, vagy a másodikból az üvegajtós rész.

kóbormajom 2015.06.15. 10:07:18

Vasárnap este végre sikerült megnéznem, durván telt házas volt a terem. Sokat vártam a filmtől, de picit féltem is tőle - szerencsére alaptalanul. Bár ha keresném, sorolhatnám a hibákat, de mégsem teszem: két órára ismét visszavedlettem tizenévessé, és ez bizony nagy szó. A készítők megpróbáltak kellő alázattal a témához nyúlni, tisztelve az elődöt, a rajongók felé kikacsintásokkal gazdagon. Mivel gyermeki énem maximálisan élvezte a mozit, az utolsó 10-15 percet abszolút nem tudom hibaként felróni, sőt: kellett már egy hasonlóan élvezetes, minden porcikájában moziélményt jelentő végkifejlet.

10/9

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.15. 20:58:30

Egy remek - mindössze egyetlen jelenetre fókuszáló - cikk arról, hogy mi is a baj a Jurassic Worlddel:
birthmoviesdeath.com/2015/06/15/the-strangely-cruel-and-unusual-death-in-jurassic-world

kaamir 2015.06.15. 21:21:51

@Zalaba_Ferenc: Na, így merjen egy film egyetlen másodpercre is kilépni a keretek közül.

Az a jelenet borzalom, rettenet, maga a horror. Tökéletes. És pont az a lényege, hogy egy random szereplővel történik, és nem - végtelenül ostoba módon, mint a második rész fináléjában - a főgenya hal meg kínok kínja között.

Gondolom amúgy ez a jóember szétfizkázta volna az Emlékmást is. Hát mi az, hogy egy civilt pajzsként használnak?!

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.15. 21:46:53

@kaamir: Az Emlékmás egy felnőtt akciófilm, ez pedig egy családi mozi akar lenni.

kaamir 2015.06.15. 21:51:55

@Zalaba_Ferenc: Ami egyetlen jelenet erejéig kilépett a keretei közül. Nagyon helyesen.

'93-ban a Jurassic Parkra is azt mondták, hogy über-brutális és kegyetlen.

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.06.15. 23:01:19

@kaamir: Ez az, sokkoljuk a gyerekeket! Jót tesz a jellemnek, meg minden.

Repce Manó 2015.06.15. 23:37:46

@Zalaba_Ferenc: Te hány évesen láttad A dolog c. filmet? Milyen hatással volt a jellemedre? Amúgy úgy emlékszem, hogy anno a Cápa meg egyel kisebb, PG-s korhatárral futott, amivel példálózik a cikk.

kaamir 2015.06.16. 07:43:53

@Zalaba_Ferenc: Ne már! 13 évesnél idősebb "gyerekeknek" szól a film. Kiröhögik azok ezt.

(De ha már a jellemnél tartunk: az jobbat tesz nekik, ha minden film azt hazudja, hogy csak a gonosz, rossz emberek halnak értelmetlen, kegyetlen halált?)

isvaen 2015.06.16. 08:28:35

családi mozizás címén nekem nomegálljcsak és társai jutnak eszembe.
persze-persze, a gyerek tudja, hogy ezek az állatok nem léteznek, a vér szörp, etc.
de akkor is elteszi magának a gyerek, és ott, parazita módjára fog benne élni az erőszak és a többi szarság, ami ezekben a szarokban van. shit.

kaamir 2015.06.16. 08:37:04

@isvaen: Igen, igen és mindenki pszichopata tömeggyilkos lesz, aki ilyen filmeket nő fel. Tehát Magyarországon 10 millió pszichopata tömeggyilkos van.

isvaen 2015.06.16. 09:02:39

@kaamir: igen, benned is lappang egy alien. ostoba fajankó.

kaamir 2015.06.16. 09:07:55

@isvaen: tudom, h te vagy itt az ügyeletes troll, de azért csak okosan.

isvaen 2015.06.16. 09:33:59

@kaamir: különben? troll? mert olyanról írok, amiről dunsztos sincs? nem tehetek róla, hogy te szellemileg alul táplált vagy és fogalmad sincs, miről beszéltem - akkor inkább NEKED kéne hallgatn,, nem?. mellesleg: ha én ügyeletes troll, akkor te... na de inkább nem. ostoba fajankó. ;o)

K. Kálmán 2015.06.16. 10:43:06

@Zalaba_Ferenc: Én 12 évesekkel néztem a filmet és senki nem akadt ki ezen a jeleneten. Pedig van köztük érzékeny gyerek. Egy olyan filmbe, amiben dinók támadnak emberekre, szerintem ennyi még belefért - főleg úgy, hogy igazán nem látsz semmi véreset az egészből -, bár kétségtelen, hogy nem lett volna feltétlenül szükséges. Engem jobban zavar a tarantinói erőszak, amikor teljesen feleslegesen tobzódunk a vérben, ráadásul sokszor amolyan cool, laza dologként ábrázolva az erőszakot. Szerintem a tizenévesek lelkivilágára az rosszabb hatással van, mint egy dinók általi elfogyasztás. (Persze, tudom, hogy egy Tarantino-mozi általában 18-as karikával megy, de manapság ez semmit nem jelent, ti is tudjátok.)

kaamir 2015.06.16. 11:12:04

@Zalaba_Ferenc: Meg egyébként ez az egész gondolatmenet nagyon ingoványos talajra téved. Gennaro az első részben tényleg annyira gonosz volt, hogy kegyetlen halált érdemeljen? Miért? A gyávaság ekkora főbűn? Vagy a második részben Stormare? Ok, egy bunkó és "megkínozza" az egyik állatot, de ez tényleg morálisan ok? Hogy ezért kínhalált kell halnia egy szereplőnek?

Nagyon-nagyon rossz és buta cikk ez szerintem.

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.06.16. 12:09:22

@kaamir: @isvaen: hm - sértegetés nem érvelés.:)
AMúgy meg:
Valahogy nincs meg nekem, ahogy jethátizsákkal a hátamon üldözöm a dinókat egy labirintusban most, felnőtt koromban, pedig gyerekként órákat töltöttem el hetente a WOR előtt. És valahogy nem él bennem parazita módjára a soksok gyermekkori akciófilm sem, benne a rengeteg géppuskázással, ninjázással, autós/kamionos üldözéssel. Ahogy soha nem jutott eszembe kipróbálni, hogyha palacsintasütővel, vagy üllővel rávágok a macska fejére, tényleg olyan lapos lesz, és olyan murisan pislog majd, mint a Tom és Jerryben.:)

Nem mondom, hogy nincs igazság abban, amit mondasz, de az általánosítás tényként kijelentve akkora hülyeség, mint az örökké működő mobil a Jurassic Park 3-ban.

kóbormajom 2015.06.16. 12:41:52

A JP2-ben az ML Merciből bizony kiszedi a két Rex az épp lakókocsit menteni szándékozó csókát, és rendesen kettészakítják - mindezt a kamera előtt. Now what?

isvaen 2015.06.16. 13:04:05

@Vészmadár: demagógia ez és minden ehhez kapcsolódó ilyen komment. senki nem állítja, és állította, hogy egy gyerek ha megnéz egy qrva tomjerryt beteg barom lesz belőle, csak azt, hogy egy olyan elmének, aki mindenre nyitott és befogadó, bemutatsz egy vérgőzös, akciódús, stb filmet, zenét, komolya befolyással bír a lelkivilágára. én 12 évesen láttam a keresztapát de még nem ölettem meg senkit, nem is lőttem fejbe senkit. de pontosan tudom, hogy azok a kis nüanszok, amiket vito c-től láttam, bennem vannak, mert láttam, hogy mik rá a reakciók. ez így érthető?

én mellesleg nem sértegetek. tükröt tartottam ;o)

Vészmadár · http://foxhole.blog.hu 2015.06.16. 13:42:16

@isvaen: értem. Az ostoba fajankózás tükörtartás, és bárki, aki mást mond, az demagóg. zseniális gondolatmenet, gratulálok.

A gyermeki elmére való hatásnál még mindig mindig az a rohadt általánosítás tényként való felmutatása zavar. A folyamatos, negatív élmények gyermekekre való hatását aláírom, de egy Amerikai Nindzsa, vagy Die Hard egyszeri megnézésének negatív hatását amíg élek, nem fogod tudni beadni nekem. Ez van, rühellem a jelenkor overprotective szemléletmódját. De nem áll szándékomban szétoffolni itt mindent:)

isvaen 2015.06.16. 13:49:38

@Vészmadár: olvass a témában feldmár andrást vagy eric berne-t, ha már nekem nem hiszel...

caseyjones 2015.06.24. 20:29:42

Nekem nem annyira tetszett a film. Valahogy nem éreztem benne azt a Jurassic Parkos hangulatot, mint az első három részben. Számomra kissé olyan volt, mintha egy teljesen önálló, dínós akciófilm lenne. Amúgy abban szerintem veri az első három részt, hogy sokkal brutálisabb, horrorisztikusabb.
Összességében nem volt rossz film, de nekem az előzményei jobban tetszettek. Nagyon hiányoltam Sam Neill-t és Jeff Goldblum-ot (bár előbbit inkább), szerintem nélkülük nem az igazi egy ilyen film.
10/6

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása