aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: elrabolva 3. [taken 3] (2015) Zalaba_Ferenc
2015. január 08. 15:20:00

Kategória: film 14 komment

Először a lányát rabolták el, aztán őt és a feleségét, most pedig... most pedig... nem rabolnak el senkit. Vagyis de: elrabolják a felesége életét, és ő a legfőbb gyanúsított! Bryan Mills (Liam Neeson) különleges képességét arra használja, hogy tisztázza a nevét, és elkapja az igazi tetteseket.

taken3_620.jpg

Hogy hat évvel ezelőtt az Elrabolva mennyire szerencsés csillagzat alatt született, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a jóval haloványabb második részt világszerte még jobban is kajálták, mert a népek alig várták, hogy repetázhassanak a nagypapa létére is szupersármos Liam Neeson bosszúhadjáratából, akiből magából is akciófilmes szupersztár lett. Nem csoda, hogy minden ígérete ellenére igent mondott a harmadik részre, amely ugyan tényleg eltér az eddigi móditól, de csak annyira, hogy szemérmetlenül lenyúljon egy sokkal-sokkal jobb filmet, melyben Harrison Ford hajkurászott egy félkarú gyilkost. A nyúlás olyannyira jól sikerült, hogy az Elrabolva 3-ban is van egy jelenet, melyben az ártatlanul meghurcolt főhős megfürdőzik a csatorna mocskában, mint valami kivert kutya.

Persze, az akciófilmeket elsősorban nem a történetükért szeretnénk - azokért "csak" isteníteni szoktuk őket, hisz, kedves Hollywood, nincs jobb egy olyan akciófilmnél, amely az izgalmak szállításán túl még mesélni is képes -, ám az Elrabolva 3. minden szinten elvérzik. Először is - egy rövidke futkározást leszámítva - jó 45 percig kell várni, mire elszenvedheted az első igazi akciószcénát, és tényleg a "szenvedés" a megfelelő jelző arra, ami rád vár, ugyanis Olivier Megaton rendező és vágói olyan barbár módon nyirbálják össze az akciót, hogy nem csupán követni lehetetlen, de hiányzik belőle mindenféle ritmus és esztétika. Mintha nyisszantásonként fizetnék a vágót .

Részben persze világos, mire fel ez a nagy kaszabolás: a 62 éves Liam már biztosan nem tudja olyan kecsesen és keményen aprítani a rázúduló kaszkadőröket, mint ahogy az a filmből kitűnik, ezért aztán az imént méltatott vágóollóval és zsonglőrbábú módjára pörgetett kamerával próbálják feltuningolni őt, ám még ez a nagy felfokozottság sem tudja elrejteni azokat a röhejes ötleteket, mellyel a koreográfusok és a pirotechnikusok előálltak: az még hagyján, hogy az autók kisebbfajta atombombaként robbannak fel (máskor pedig sértetlenül száguldanak át az ipari fémkapun), de azt már nehezen lehet mosolygás nélkül (vagy éppenséggel mély letargiába zuhanva) tűrni, hogy Mills úgy teleportálgat ezekből a felrobbanó járműkből, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga, és valószínűleg hirtelen méretváltásra is képes, hisz a maga 193 centijével oly ügyesen rejtőzik el egy 170 magas hulla alatt, hogy öröm nézni.

Bárcsak a filmet is öröm lenne nézni, csakhogy az otromba akciók szüneteiben a színészek vagy szappanoperálnak vagy kínos töltelékmondatokkal viaskodnak, is míg a Millset üldöző, amúgy totálisan tehetetlen Forest Whitakert nyugodtan át lehetne keresztelni Basil Expositionre, akinek az a feladata, hogy magyarázza a történéseket, addig Mills feleségének új férjéről kilométerekre látszik, hogy rosszban sántikál. Nem utolsósorban azért, mert Dougray Scott vajazza magát a bőrében. 

Az Elrabolva-széria mindössze három film alatt elért arra a szintre, hogy izgalmas meglepetéssikerből előbb fáradt rókabőr, végül felháborító ízlésrombolás legyen, Adja az ég, hogy a plakát tagline-jának igaza legyen, ugyanis már nem csak Liam Neeson túl öreg ezekhez a szarokhoz.ae1csillag.jpg

Kövess minket facebookon és twitteren!

poster_tak3n_hun_final.jpg

Címkék

kritika * action sequel liam neeson taken forest whitaker

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr87053445

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regggie 2015.01.08. 15:45:30

Már a 2. is borzalmas volt, ott is teljesen átláthatatlan akciójeleneteket prezentáltak..nem is értem miért engedik ezt a bagázst filmközelbe. Az első rész örök kedvenc, de nem kellett volna folytatni..max ugyan azzal a rendezővel és kompániájával.

szkristof92 2015.01.08. 15:52:27

What a fucking suprise...not.
Oliver Megaton-t már a Szállító 3 óta el kellett volna tiltani a filmrendezéstől.

parasite81 2015.01.08. 16:45:16

vicces, hogy egy trailer alapján fröcsögsz :D te, filmkritikus zseni te :D

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.01.08. 16:50:45

@parasite81: Ez meg honnan és hogyan jött? Láttam az egész filmet. Az első perctől az utolsóig.

HaPLeX 2015.01.08. 16:51:02

Pontosan olyan gyenge, gagyi film volt, mint amilyenre számítottam. Számomra már az első két rész is igen gyenge volt, így nem is számítottam másra.
Egyáltalán nem ajánlom a megtekintését senkinek.

hurenzon 2015.01.08. 18:36:48

Teljesen korrekt film volt. Egy jó akció film. a második rész borzalmas volt, de a 3. enyhített rajta.
soha nem hallgatok a kritikusokra....

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.01.08. 19:20:11

Sajnos ilyesmire számítottam...
Az első az odbaszott, a második keserves csalódás volt és nyilván ez se lesz jobb semmivel.

levee 2015.01.08. 21:24:09

Ez az Oliver Megaton egy tehetségtelen alak. Nem értem, hogy engedik kamera mögé, pláne a második film borzalmas kritikai fogadtatása után.

Eddard · www.panagia.hu 2015.01.09. 13:09:55

@levee: kritikai siker<anyagi siker

Zalaba_Ferenc · http://aeonflux.blog.hu 2015.01.09. 13:12:18

@levee: @Eddard: A Freeman Film most érkezett sajtóközleménye is ezt igazolja:

Bryan Mills egyre csak érik, mint a jó bor! A Liam Neeson főszereplésével készült Elrabolva-sorozat lezáró részére, az Elrabolva 3.-ra (16) hazánkban már az első napon 13 540 néző volt kíváncsi, ami több, mint kétszer akkora bevételt (18 127 163 forintot) eredményezett, mint a két évvel ezelőtt bemutatott Elrabolva 2. A feldühödött ex-ügynök sztorija töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon. A 2009. március 19-én bemutatott Elrabolva első hétvégéjekor még a nézők nem is sejtették, hogy egy világsikerű trilógia első részére ülnek be: Luc Besson filmjére négy nap alatt 10 066 néző volt kíváncsi. Az akkor 57 éves Neesont először láthatták a mozirajongók kemény akcióhősként, feldühödött apaként, aki bármire képes, hogy megmentse lányát az albán maffia embereitől.

A Maggie Grace, Famke Janssen és Liam Neeson főszereplésével készült Elrabolva 2-ben a kíméletlen alvilági rosszfiúk megint Bryan Millst vették célba, amikor is a szívós ügynök ex-feleségét rabolták el. A 2012. október 11-én épp a Moziünnepen megjelenő Elrabolva 2.-re hazánkban a nyitónapon 10 625 néző volt kíváncsi. Bár ez nézőszámban megközelíti a 3. rész eredményeit, azonban a két évvel ezelőtt a Moziünnepen az Elrabolva 2.-re is féláras jegyekkel ülhettek be mozizni a nézők, így most az Elrabolva 3. nyitónapja dupla akkora bevételt eredményezett.

Liam Neeson, azaz Bryan Mills a legújabb részben egy igen kényes helyzettel találja szemben magát. Nyomában a CIA, az FBI, a rendőrség, miközben ismét meg kell védenie azt, aki a számára a legfontosabb a világon. Az Elrabolva 3. csapatához az Oscar-díjas Forest Whitaker is csatlakozott, aki egy elszánt zsarut játszik, és bár Liam Neesonnal csak egy közös jelenetük van, kettejük macska-egér harca végig kíséri az egész filmet. Liam Neeson most sem kímél egyetlen rosszfiút sem. Elrabolva 3. a mozikban.

levee 2015.01.09. 13:29:10

@Zalaba_Ferenc: Jó, hát itthon a Die Hard 5. része is nagy anyagi sikert hozott. :)

Spawn85 2015.01.09. 13:56:54

Nekem már ott nem voltak elvárásaim amikor megláttam, hogy Megathon rendezi. Egyetértek azzal aki azt írta, hogy már a Szállító 3 után meg kellett volna neki mondani, hogy ez a rendezés dolog nem igazán megy (még?) neki.

Igazából nem azt mondom, hogy nézhetetlen volt de egynek azért elment szódával. Ha nagyon nincs mit nézni.

Maggie Grace viszont nagy szerelmem volt régen, szóval őt mindig öröm látni. :)

szkristof92 2015.01.10. 15:19:36

A második rész se volt egy jól kimunkált gesamtkunstwerk, viszont ehhez a közel nézhetetlen hányadékhoz képest szinte közepesnek minősül. Akciófilmben ilyen pocsék vágást és operatőri munkát régóta láttam (még a Die Hard 5-t is alulmúlja), a sztoriban pedig annyi túlzó marhaság van, hogy szinte sci-fi-ként lehet rá tekinteni. Oliver Megaton egy négybalkezes kontár, én pedig egy kötöznivaló bolond, amiért megnéztem.

Tomlion · http://tomlion.blog.hu/ 2015.12.03. 19:21:45

Hamarosan elkészítem (a Baaad Movies Filmelemzők Oscar-ra) az Elbarmolva 3 bemutatóját, amiről majd szépen részletesen (!) kitérek minden egyes részletére ennek a borzalomnak!

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása