aeon flux

ready for the action now, danger boy?

kritika: taken (2008) Zalaba_Ferenc
2009. március 16. 17:42:00

Kategória: 19 komment

Bár azt már soha nem fogom megbocsátani Luc Bessonnak, hogy aprópénzre váltotta tehetségét, de most tényleg belenyúlt a tutiba. A producer/író tudatossága valószínűleg nem terjedt tovább a trendek ügyes meglovagolásánál, illetve a főszereplő személyének hála eme trendek még ügyesebb megforgatásánál, szóval akár a csillagok együttállásának is betudhatnám, hogy a számtalan zsenge (bár kétségkívül profitábilis) próbálkozás után Besson legújabb akciófilmje akkorát szólt, hogy nézők és (részben) a kritikusok feltámadásról, de minimum rehabilitációról beszélnek.

Hisz ki gondolta volna, hogy Liam Neeson nem csupán elvisz a hátán egy akciófilmet, de még szárnyakat is ad neki? Neeson soha nem volt szupersztár, inkább mentori szerepben feszített (és hányszor meg hányszor), de még főszereplőnek is inkább a történet részese volt, semmint a kulcsa. Pedig semmi kétség, tekintélyes paraméterei mellé párosuló szomorú tekintetével és bizalmat keltő hangordozásával igazi sztár lehetett volna, ha teszem azt, a tengerentúlon kettőnél több ember nézi meg anno a MICHAEL COLLINS-t.

Úgy tűnik, Európában többen látták meg a Neesonban rejlő "starpower"-t (egyszer még Bond szerepét is felajánlották neki; most gondoljatok bele...). Luc Besson is neki írta ezt a szerepet, amelyben a nyugalmazott kém elrabolt lánya nyomába ered: olyan figurát akart, aki határozott, ugynakkor esendő is, akinek a néző elhiszi azt, amit csinál.

És Liam Neeson pont ilyen: nem kap elő szuperketyeréket, nem übermenschkedik (annyira imádtam azt a jelenetet, amikor NEM vetette magát a hídról leugró rosszfiú után), gyakorta józan paraszti ésszel és találékonysággal éri el azt, amit akar, ugyanakkor rendkívül hatékony gyilkos. Szóval kiköpött Jason Bourne. S még a történetével is lehet azonosulni, hisz amíg Matt Damon figurája az identitását, később a nyugalmát akarja visszakapni, addig Nesson karaktere a lányát - ezek azok a dolgok, melyeket mi sem szívesen veszítenénk el.

A film nem csupán karakterében idézi meg a trendteremtő Bourne-filmeket: az operatőrből lett rendező, Pierre Morel cibáltatja a kamerát, ahogy a kameraman izomzatából kitelik, de a vágó, a kaszkadőr, sőt még a zeneszerző is bebiflázta Paul Grengrass filmjeit. A végeredmény több is, kevesebb is a lecke felmondásánál: miközben Liam Neesonnak hála végig együtt száguldasz a történésekkel, elég nehéz szemet húnyni a kisebb-nagyobb bakik ("Hová viszik?" "Van egy hajó a rakparton." ...és ennyi infó már elég is, mintha csak egyetlen hajó lehetne a rakparton :) és természetesen afelett, hogy mennyire sematikus is ez a film.

Persze, mindenképp meg kell jegyezni, hogy a kliségyáros Besson forgatókönyve néha képes kellemesen meglepni (az a bizonyos vacsorajelenet... az a bizonyos kínzási jelenet...), s nem rest saját városát, Párizst sem előnytelen színben feltűntetni. De ha Liam Neeson lenne az apám, én egy csöppet sem félnék az utcákon csatangolni.

Címkék

kritika bourne action luc besson liam neeson eurocinema 7csillagos

A bejegyzés trackback címe:

https://aeonflux.blog.hu/api/trackback/id/tr884536433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_27676 2009.03.16. 18:13:44

ezt a filmet egyedul Neeson alakitasa viszi el, de meg hogy! Valoban nagyon jol hozza a szomoru tekintetu (v)erzo szivu de egyszerrre hideg, szamito, erzelemmentes es hatekony one-man-army-t. Nem beszelve hogy neki sem kell a cel erdekeben az ellenfel piszkos eszkozeivel jatszani. Es meg csipetnyi humort is villant mindekozben a karaktere. Jo kem lehetett a karaktere ifjukoraban mert a faszi nagyon jol hozza a "jolelku luzer vagyok" szerepet pedig mint lattuk kurvara nem az :) A lanyat meg elrabolhattak volna a filmben hamarabb is, mert rem idegesito figura volt. SPOILER! A legviccesebb klise (mert az az egy szereplo tobbet is felvonultat) talan a "ribanc baratno aki belekeveri az artatlan kislanyt" tovabba "aki vegul elnyeri melto bunteteset" (ez mar dupla klise, triplanak meg az, hogy neki kellett eljatszani a klises "collateral damage" szerepet, a kotelezo "mellekszereplo-halal a jok oldalarol" dolgot :)) ha jol emlekszem a parton az az egy hajo volt. meg persze mazlija volt hogy epp ott volt a parton a faszi akivel megvetette a lanyat igy ha tobb hajo is volt latta melyik kell neki :) a vacsorajelenet valoban nagyon kemeny volt.

Dante 2009.03.16. 18:15:52

A film erősen overrated... Tényleg jó, de annyira nem, mint sokan mondják. Maggie Grace pedig egyszerűen elfogadhatatlan, mint 17 éves fruska... Óriási casting-baki.

Ismeretlen_1068 2009.03.16. 21:30:51

SPOILER neuromancer: a csajszi halálának volt némi dramaturgiai szerepe is, hisz a közvetlenül utána jövő kínzási jelenetben az értelmetlen erőszakból megérdemelt revans lett. én kicsit mosolyogtam azon, hogy a lányára kényszerrel licitáltatott egy fickóval, aki fel volt háborodva, meg minden, de mikorelkapták liamot, azért végül elvitte a csajt. :) (persze, lehet, hogy megismételték az árverést, de valahogy mégis sántított a dolog.)

Ismeretlen_1068 2009.03.16. 21:32:29

maggie grace lehet, hogy többnek néz ki 17-nél (habár a filmben rendesen rágyúrtak arra, hogy ne), viszont a viselkedését teljesen hitelesnek találtam: kis hülye kamaszlány volt. :)

Ismeretlen_62806 2009.03.16. 22:12:02

maximálisan egyetértek. a történet elég halvány, de majdnem olyan ügyesen hozzák a bourne-elemeket, mint greengrass és damon. liam neeson fantasztikus, és nála még inkább érvényesül a "guy-next-door" hatás, az első akciónál köpni-nyelni nem tudtam (a következőknél se kaptam sok levegőt), a hangja pedig külön helyet érdemelne a stáblistán: az a telefonbeszélgetés világbajnok.

Ismeretlen_110909 2009.03.16. 23:10:52

Matt Damon sehol nincs tökösségben Liam Neesontől, de persze érthető, hogy a Bourne-filmekhez hasonlítod a film jó pár alkotóelemét. Ennek ellenére ez a film úgy tarol, ahogy van. Készítettünk a filmhez egy fan trailert: http://www.youtube.com/watch?v=upHWE_gJrog

Ismeretlen_87170 2009.03.17. 00:15:05

SPOILER: nagyjából egyetértek, ami botrányosan gyenge: -hülyét tudok kapni, amikor a főhős végigverekszi magát ezer gonoszon, fut, lő, ugrik, vezet, majd a végén jól fejbevágják hátulról és már el is kapták... :S -keret iszonyatosan tré: beszervezzük a kiscsajt a sztárvilágba, ha ez kimarad, +1pont -lőjük széjjel egész Párizst, nyírjunk ki ezer embert, meg amit el lehet képzelni, majd vigyorogva sétáljunk haza boldogan (kiscsaj úgyszintén, holott épp meghalt a legjobb barátnője) -ill. amennyire jó az akció a film 2/3-ában, annyira gáz szerintem a hajón...

Ismeretlen_1068 2009.03.17. 08:14:54

diego: ez a fan-trailer van olyan gázos, mint a the asylum filmjei... szóval megnézném a teljes filmet az előadásotokban. :)

Ismeretlen_104405 2009.03.17. 11:15:13

SPOILER Tegnap megnéztem, kellemes esti mese volt lefekvés előtt. :-) A történet nem nagy durranás, a karakterek pedig a főhőst leszámítva papírmasék és gyakran irtó hülyék. Túl sok volt a filmben a szerencseelem, Bryan mindig mindenkit megtalált, ráadásul időben, de ezt betudtam a film rövidsége és pörgőssége érdekében hozott áldozatnak. Engem egyetlen dolog idegesített: hogy szemrebbenés nélkül besétált legalább négy oroszlánbarlangba (építkezés, főhadiszállás, franciák, arabok), tucatnyi felfegyverzett, nagydarab, nála fiatalabb gyilkológép közé, és banyek, mindannyiszor ő kerekedett felül. Kellemes meglepetés volt Famke Janssent és Xander Berkeley-t viszontlátni. A nevelőapa szimpatikus karakter volt, anyuka kevésbé - persze mindenki magából indul ki, ha külföldön/távol járok, az én anyám huszoniksz éves koromban is naponta érdeklődik, hogy egyben vagyok-e még. Túlságosan laza volt az "engedjük el kajla, naiv, a való világról halvány lila gőzzel nem rendelkező lányainkat egy kontinensre odébb vándorolni" hozzáállásával. Maggie Grace-ből bájos kamaszlányt faragtak (múlt héten néztem újra a Lost első évadát, ahhoz képest pláne látványos az átalakulása), a röhejes ügetésén túl nem volt vele semmi bajom. Liam, ó, Liam. Gimnázium óta fenn van a "tebeléd, tebeléd, szerelmes vagyok én" listán, és igen, nagyszerű, hogy végre nem merült ki a szerepe abban, hogy Bruce Wayne-t, Anakint, Obi-Want vagy Orlando Bloomot tanította. :-) Az alakítása szuper volt, miatta a film összes butaságot megbocsátottam, és a körmömet rágva drukkoltam a főhősnek, hogy vigye győzelemre az igazságot, és rúgja rojtosra az összes briganti seggét. Ő és Besson emlékezetes karaktert alkottak, egy abszolúte szerethető apafigurát, aki ha kell, kegyetlenebb, mint egy középkori inkvizítor. És profi, két lépéssel az ellen előtt jár szinte mindig. Kijaza Jack Bauer? Sokszor újranézős 7/10. És mivel még mindig pörög bennem az adrenalin, előkaparom a Schwarzi-féle Kommandót a szekrény legmélyéről. :-)

Melllvar 2009.03.17. 12:07:29

A vacsora mindenert karpotolt, DE nekem kicsit tonkrevagta a filmet az alban fohadiszallasos jelenet. Hogy Liam a mennydorgo (amugy kellemes) imperial angoljaval kiadja magad francia forendornek. wtf? legalabb egy morzsat elejthettek volna h ubrperfekt franciabol, vagy elozoleg nyoghetett volna ket volevokuseavekmoat. Ejj. Amugy ebbol a szempontbol a Vadaszat a Voros Oktoberre a legelegansabb szvsz.

Ismeretlen_1068 2009.03.17. 12:11:05

nem is, mert a 13TH WARRIOR, amiben elég, ha figyelsz a tábortűz mellett, s máris perfektül elsajátíthatsz bármilyen nyelvet.

Melllvar 2009.03.17. 22:46:28

Meg egyszer hangsulyozom: ELEGANS, nem rohejes >( Emlekeztetoul: a film elejen oroszul toljak vaskos angolszasz akcentusokkal. A parancskibontasos jelenet alatt aztan a politikai tiszt meg oroszul olvas fel egy angol konyv orosz forditasabol -- zoom, szuperplan a szajarol, kizoomolas es maris angolul olvassa fel uazt a konyvet. Ezutan mar nem kell tavatishnak hivni Sam Neillt :) Banderas amugy a warriorban autistat jatszik - kar, hogy kivaktak azt a jelenetet amikor ranezesre megszamolja a foldre hullott gyufaszalakat. Majd a director's cutban. Amugy az is John muve - tiszta Schumacher, amit a szinvonallal muvel.

o 2009.03.17. 22:49:20

Ha Liam Neeson játszotta volna Bourne-t, fenn lenne mindhárom rész a polcomon DVD-n. De így... minden hibája ellenére a Taken maradt a jobb :-)

Ismeretlen_1068 2009.03.18. 07:17:07

melllvar: megvan a jelenet, de szerintem inkább megmosolyogtató, semmint elegáns. főleg, hogy az egész annak szólt, hogy connery ezúttal sem volt hajlandó elhagyni a skót akcentusát. :)

Melllvar 2009.03.18. 13:42:53

Ennél jobbat nem tudok/nem láttam. Nem lehet mindig bilingual színész a főszerepben, az angolszász akcentust meg nehéz levetkőzni. Szerintem ez a kis kameratrükk vitt némi stílust a megkezdett-félbehagyott idegennyelvűségbe. A megmosolyogtató jelzőt félretenném Banderasnak, vagy Brendan Frasernek a francia idegenlégióban ("Prenez vos positions, steady...steady..fire!!") Picard legalább az angol dadusra kente a brit akcentet ;)

Ismeretlen_1068 2009.03.19. 07:45:29

minden együttérzésem liam neesoné. :(

Melllvar 2009.03.19. 09:12:42

Grrrrr...

Ismeretlen_1068 2009.03.19. 09:14:08

ha jól sejtem, nem tudod, mire írtam. http://us.imdb.com/news/ni0714386/

Melllvar 2009.03.19. 11:00:44

Hmmm.. szegény :( Ezek szerint nem szarkazmus volt.

Az oldalon található tartalmak kizárólag
18 éven felülieknek ajánlottak.
A belinkelt video- és hanganyagok tartalmáért nem vállalunk felelősséget

Facebook

Beszélt

Filmes naplók

süti beállítások módosítása